Čtvrtek 13. prosince 1990

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Já si myslím, že to je zbytečné, protože návrh nemá stejně naději, aby prošel (hluk v sále).

Místopředseda ČNR Václav Žák: Já se domnívám, že jde o ovlivňování sněmovny. (Smích v sále). Prosím klid. Poslanec Veselý. Prosím klid, aby ve všeobecném veselí nezanikl návrh pana poslance Veselého.

Poslanec Josef Veselý: Domnívám se, že je nutné hlasovat odděleně.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Ano, prosím pana zpravodaje.

Poslanec Zdeněk Smělík: Návrh pana poslance Švece rozdělíme na dvě části. Takže první část "...vyjma psů služebních plemen s průkazem původu a zkouškami výcviku a loveckých psů se zkouškami výcviku..."

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dobře, dávám hlasovat o tomto návrhu. Kdo je pro, ať zvedne ruku (59). Kdo je proti? (61). Návrh nebyl přijat. (Potlesk). Prosím o klid, jinak sněmovna nebude vědět, o čem hlasujeme. Prosím pana zpravodaje.

Poslanec Zdeněk Smělík: V návaznosti na osvobození poplatků "...a také ze psů, kterých se občan ujal z humanitárních důvodů prostřednictvím ochranářských akcí."

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (21) - Kdo je proti? (77). Návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: K témuž bodu poslanec Matějka navrhoval stylizaci, která je obsahově totožná s tím, co jsme momentálně neodhlasovali a tedy neodsouhlasili, takže tento návrh považuji za odmítnutý.

§ 2, odst. 3 - poslankyně Röschová navrhuje sazbu poplatku ze psa limitovat částkou 500 Kčs ročně. Čili sazba poplatku ze psa činí až 500 Kčs ročně.

Poslanec Karel Biňovec: (faktická poznámka) V době, kdy jste to projednávali, jsem byl nemocen. Byl jsem však informován, že padlo více návrhů na různou výši poplatků. Měli bychom o všech hlasovat. Pokud budeme hlasovat jen o tomto návrhu, neznáme ostatní výše poplatků, které zde byly navrženy.

Poslanec Zdeněk Smělík: Pokud jde o několik rozdílných návrhů je třeba hlasovat o každém zvláště.

Poslanec Jiří Payne: (faktická poznámka) Myslím, že bychom neporušili jednací řád, kdyby byly jmenovány všechny návrhy a pak bychom o nich hlasovali postupně.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosím, můžeme to tak udělat. Prosím pana zpravodaje, aby přečetl všechny varianty.

Poslanec Zdeněk Smělík: K témuž odstavci poslanec Kamil Procházka navrhuje, aby sazba poplatku byla limitována částkou 350 Kčs.

V případě, že nebude akceptován návrh poslankyně Röschové, k témuž odstavci poslankyně Röschová navrhuje, aby sazba poplatku ze psa, jehož vlastníkem je poživatel invalidního....

Poslankyně Anna Röschová: Jde o poživatele invalidního, starobního nebo vdovského důchodu.

Poslanec Zdeněk Smělík: Přečtu přesné znění podle stenografického záznamu: Sazba poplatku ze psa, jehož vlastníkem je poživatel invalidního, starobního nebo vdovského důchodu, který je jeho jediným zdrojem příjmu, činí 200 Kčs ročně za jednoho psa.

Poslankyně Anna Röschová: Přeslechla jsem, zda tam bylo řečeno do 200 Kčs. Můj návrh byl do 200 Kčs.

Poslanec Zdeněk Smělík: Abychom byli v souladu s jinými návrhy, bylo by vhodné tam mít slovo " až " 200 Kčs.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosím pana zpravodaje, aby přečetl první pozměňovací návrh. Pak o něm dáme hlasovat. S technickou poznámkou se ještě hlásí poslanec Gjurič.

Poslanec Andrej Gjurič: Nejsem si úplně jistý, jestli první návrh paní kolegyně Röschové a její druhý návrh se vzájemně nevylučují? (Místopředseda Žák: nevylučují se.)

Poslanec Petr Lom: Navrhuji hlasovat od posledního návrhu.

Poslankyně Anna Röschová: Dávala jsem první návrh. V případě, že neprojde, tak jsem dala druhý návrh.

Poslanec Zdeněk Smělík: První návrh, o kterém bychom měli hlasovat, zní: sazba poplatku ze psa činí až 500 Kčs ročně.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se. 40) Kdo je proti? (54) Návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Poslanec Kamil Procházka navrhuje: sazba poplatku ze psa činí až 350 Kčs ročně.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se. - 47) Kdo je proti? (63), návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh poslankyně Röschové zní: Sazba poplatku ze psa, jehož vlastníkem je poživatel invalidního, starobního a vdovského důchodu, který je jeho jediným zdrojem příjmu, činí až 200 Kčs ročně.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh? 113 hlasů pro. Kdo je proti? (Hlasuje se). 13 hlasů proti. Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se). 10 hlasů se zdrželo. 113: 23 - návrh byl přijat. (potlesk).

Poslanec Zdeněk Smělík: § 3 - poslanec Jakl navrhuje tento paragraf vypustit. Já bych v této souvislosti požádal pana poslance Jakla. Vzhledem k tomu, že jeho návrh byl vypustit § 2 - 12, zda trvá na svém návrhu, abychom každý jeho návrh odhlasovávali zvlášť, nebo zda tento návrh stahuje.

Poslanec Ladislav Jakl: Návrh nestahuji a nedávám návrh jak by se mělo o něm hlasovat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Návrh poslance Jakla je vypustit § č. 3

Místopředseda ČNR Václav Žák: Protože bychom museli hlasovat u každého paragrafu znovu, v tomto případě navrhuji, abychom hlasovali o vypuštění paragrafů 3 - 12, jestli s tím poslanec Jakl souhlasí. (Nemá námitek).

Kdo je pro to, aby se § 3 - 12 zákona o místních poplatcích vypustily, ať zvedne ruku. 9 hlasů pro. Kdo je proti tomuto návrhu? 86 hlasů proti. 9:86 - návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: § 3, odst. 1 - poslanec Palkoska navrhuje, aby v 1. větě - poplatek za lázeňství nebo rekreační pobyt platí fyzické osoby, které přechodně za úplatu (doplňuje se a) pobývají v lázeňských místech a v místech soustředěného turistického ruchu. To je proti společné zprávě. Nechávám o tomto návrhu hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Nechávám hlasovat o návrhu poslance Palkosky. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se). 76 hlasů pro. Kdo je proti tomuto návrhu? (Hlasuje se). 12 hlasů proti. Kdo se zdržel hlasování? 35 hlasů se zdrželo. 76: 47 - návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Poslankyně Röschová navrhuje, aby v důsledku této formulace, doplněné do společné zprávy, čili ubytování přechodné a za úplatu, byla vypuštěna ze společné zprávy formulace odst. d). To je osoby, které pobývají ve vlastních nemovitostech ležících v obci, osoby jim blízké, manželé těchto osob a jejich děti. Je to v podstatě důsledek zavedení nové formulace do odstavce 1.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh poslankyně Röschové, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se). 91 pro. Kdo je proti tomuto návrhu? (Hlasuje se). 8 hlasů proti. Kdo se zdržel hlasování? 26 hlasů se zdrželo. 91:34 - návrh byl přijat. Poslanec Mašek má technickou poznámku.

Poslanec Ivan Mašek: Navrhuji, když už hlasujeme podle paragrafů, aby pan zpravodaj srovnal všechny návrhy, které spolu souvisí a tam, kde je to jenom technické doplnění, abychom už nehlasovali, protože vzpomeňme si na to, co se nám tu stalo minule.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosím pana zpravodaje, aby upozorňoval na důsledky přijatých rozhodnutí, abychom o tom nemuseli hlasovat dvakrát.

Poslanec Zdeněk Smělík: § 3, odst. 5 - poslanec Zeman navrhuje formulaci o sazbě tohoto znění: sazbu poplatků za lázeňský pobyt nebo za rekreační, za osobu a za každý den pobytu stanoví obec.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Je jasné, o čem hlasujeme. Nestanoví se tam hranice 15 Kčs, ale obecné ustanovení. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se). 28 návrhů pro, kdo je proti tomuto návrhu?

(Hlasuje se). 80 hlasů proti. 28:80, návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: § 1 a odst. 4. Je tam používání slovo zvláštní ve dvou odlišných významech. Poslanec Ortman na to upozorňuje a po zvážení jeho připomínky navrhuji, aby z odstavce č. 4 ve větě "za zvláštní užívání veřejného prostranství" bylo slovo zvláštní vypuštěno, poněvadž se týká jiného obsahu a taxativně je vyjádřeno v tom dalším vyjmenování, což je prodejní zařízení, zařízení cirkusů, lunaparků, atrakcí a podobně. Čili v tomto je to zmateční.

Navrhuji, aby v § 4 ve druhé větě slovo zvláštní bylo vypuštěno.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Ve druhé větě odst. 4, § 4 místo za "zvláštní užívání" pouze "za užívání".

Poslanec Zdeněk Smělík: § 4 odst. 4, druhá věta - za zvláštní užívání veřejných prostranství, slovo " zvláštní" vypustit.

Místopředseda ČNR Václav Žák: § 4 odst. 4 zkontrolujte si to se mnou, je to třetí řádek, druhá věta, slovo "zvláštní" se vypouští.

Kdo souhlasí s tímto návrhem poslance Ortmana, ať zvedne ruku. (Hlasování). 118 hlasů pro. Kdo je proti? 2 hlasy. Kdo se zdržel hlasování? 4 hlasy. 118: 6 - návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: § 5 odst. 1 - poslanec Palkoska navrhuje, aby v první větě "za co se poplatek vybírá" byla změna formulace v následujícím znění:

Poplatek ze vstupného se vybírá ze vstupného na kulturní, sportovní a prodejní akce a akce obdobného charakteru - další část věty - burzy akciového charakteru - vypustit.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Takže mohu dát hlasovat o tomto návrhu. Jedná se o nahrazení slova "burzy a doplnění "prodejní akce."

Poslanec Zdeněk Smělík: Navrhovanou formulaci ještě jednou zopakuji: Poplatek ze vstupného se vybírá ze vstupného na kulturní, sportovní, a prodejní akce a akce obdobného charakteru.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se) 117 hlasů pro. Kdo je proti? Nikdo. Návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: § 5, odst. 3 poslanec Payne navrhuje, aby první věta měla následující formulaci:

"Sazba poplatků ze vstupného činí až 30 procent z úhrnné částky vybraného čistého zisku." Pardon, to vybraného vypustit - z úhrnné částky čistého zisku. Takže ještě jednou. "Sazba poplatků ze vstupného činí až 30 procent z úhrnné částky čistého zisku."

Místopředseda ČNR Václav Žák: Takže mohu dát hlasovat o tomto návrhu? Místo vybraného vstupného - z čistého zisku. Poslanec Hofhanzl - technická poznámka.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Mohu se zeptat, jak se budou zjišťovat náklady?

Místopředseda ČNR Václav Žák: Na koho je to dotaz, pane poslanče?

Takže dávám hlasovat o tomto návrhu. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se). 21 hlasů pro. Kdo je proti tomuto návrhu? 80 hlasů. 21:80 - návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: § 6 odst. 1 - poslanec Květ navrhuje znění paragrafu v navrhované sazbě, takže podle jeho návrhu by odstavec 2 měl tuto formu:

"Sazba poplatků z ubytovací kapacity v rekreačních a vzdělávacích zařízeních činí až 6 korun za každé lůžko a den, bez ohledu na jeho využití."

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dávám o tomto návrhu hlasovat. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku.

(Hlasuje se). 39 hlasů pro. Kdo je proti tomuto návrhu? 64 hlasů. 39:64 - návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: § 8 odstavec 2 a 3 - poslanec Palkoska navrhuje, aby v odstavci 3 byla změna, která by zahrnovala i další svobodná povolání nebo nezávislá povolání. Z tohoto důvodu navrhuji, aby byl k tomuto paragrafu doplněn odkaz na zákon o advokacii a komerčních právnících, čímž by jeho připomínka byla zohledněna.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Faktická poznámka - poslanec Palkoska.

Poslanec Ivo Palkoska: Například.... pak budou uvedeny tři zákony - soukromé podnikání, advokacie, komerční právníci.

Poslanec Zdeněk Smělík: Ano, souhlasím.

Místopředseda ČNR Václav Žák: V mém textu je toto provedeno.

Poslanec Zdeněk Smělík: V odstavci 3 bude odkaz: například zákon o advokacii a komerčních právnících.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosím poslance Palkosku, aby to vysvětlil.

Poslanec Ivo Palkoska: Nejde to takto udělat. Odkaz 6 zahrnuje i odkazy, kde jsou organizace. Pro ty to neplatí, protože tady jsou fyzické osoby podnikající podle zvláštních předpisů. Zvláštní předpisy tam musíme uvést. V odkazu 5 jsou jen soukromí podnikatelé, ne ti, kteří mají zvláštní předpisy tzn. advokáti, komerční právníci, uvažujeme o lékařích, psychoterapeutech i o auditorech, patentových odbornících a dalších. Všichni budou mít zvláštní zákon, protože je třeba je upravit jinak, než soukromé podnikatele. Měli by ale mít stejný režim jako soukromí podnikatelé. Proto je navrženo, aby odkaz tady byl samostatný a bylo v něm uvedeno například: soukromí podnikatelé, advokáti, komerční právníci.

Poslanec Leonard Danneberg: Tato formulace je úmyslná. Zákonodárce nechce poskytnout všem stejné výhody. Podnikatelé mají větší rizika, než rozjedou podnikání, proto se jim na pět let dává úleva. Někteří další jako lékaři, advokáti apod. nemají zřejmě tyto výdaje a výhody nepotřebují.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pane poslanče, neotevřeli jsme rozpravu. Pan poslanec má právo upřesnit a vysvětlit svůj návrh.

Kdo je pro návrh poslance Palkosky? (Hlasuje se) 54 pro. Kdo je proti? 28 Zdržel se někdo hlasování? 46 Návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Paragraf 10 odstavec 1. K tomuto paragrafu bylo dosti připomínek jak charakteru všeobecného ke stylizaci, tak k obsahu. Rozdělil bych to na několik částí.

První větu navrhujeme v tomto znění: Poplatek za povolení vjezdu s motorovým vozidlem do historické části města platí fyzická nebo právnická osoba, které bylo vydáno povolení k vjezdu.

V další části podle návrhu poslance Kelnera: poplatek neplatí fyzické osoby mající trvalý pobyt nebo vlastnictví nemovitosti ve vybraném místě, osoby jim blízké, manželé těchto osob a jejich děti. Dále osoby, které ve vybraném místě užívají nemovitosti ke své hospodářské činnosti, nebo osoby, které jsou držiteli průkazky ZTP nebo jejich průvodci. Za slovo "blízké" se vkládá poznámka 10 pod čarou, § 10 občanského zákoníku.

Poslanec Jan Květ: Chtěl bych upozornit, že ve smyslu společné zprávy, § 10, odstavec 1 zní jinak, a to: Poplatek za povolení vjezdu a setrvání s motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst.

Měli bychom se zabývat společnou zprávou.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP