Čtvrtek 13. prosince 1990

Poslanec Marek Benda: Upozorňuji, že se nejedná o správní řízení, ale o pořádkovou pokutu a ta je neobvyklá ve výši 10 000 Kčs. Ve správním řízení by to bylo obvyklé.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu poslanci Bendovi za faktickou poznámku. Ptám se poslance Loma, zda trvá na svém návrhu?

Poslanec Petr Lom: Je to usnesení výboru, proto ho zde vznáším.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dávám tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu poslance Loma. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se. - 10) Kdo je proti tomuto návrhu? (107) Návrh tedy nebyl přijat.

Zpravodaj - poslanec Josef Vondráček: Poslední návrh dávala paní poslankyně Stiborová. Týká se § 15, odst. 4 v původním návrhu, aby komise obecního zastupitelstva byly složeny ne ze dvou pětin z pedagogických pracovníků, jak je uvedeno, ale v poměru 1/3 zastupitelského orgánu, 1/3 pedagogických pracovníků a 1/3 rodičů. Výbor je toho názoru, že by měl být ponechán původní návrh, který je v zákoně, protože u obcí lze předpokládat, že tam budou zastoupeni i rodiče i obecní zastupitelstvo i pedagogičtí pracovníci. Není to tedy nutné dělat tak, jako u územních orgánů, školních rad.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji. Přistoupíme k hlasování. Kdo je pro návrh paní poslankyně Stiborové? Nechť zvedne ruku. (Hlasuje se. - 64) Kdo je proti? (50) Kdo se zdržel hlasování? (35) Návrh nebyl přijat. Domnívám se, pane zpravodaji, že ještě pan poslanec Ortman měl připomínku. Ptám se, jestli pan poslanec Ortman trvá na svém pozměňovacím návrhu?

Poslanec Jaroslav Ortman: Samozřejmě. Navrhoval jsem, aby v § 3, odst. 2 zněla písmenka c) a d) shodně, to bylo v návaznosti na návrh paní poslankyně Váchalové. Myslím, že pan zpravodaj nepřesně podal návrh, který paní poslankyně Váchalová říkala. To znamená, že ředitel rozhoduje - o osvobození od povinnosti docházet do školy na základě vyjádření školské rady. Totéž u písmenka d) - osvobození od povinné školní docházky na základě vyjádření školské rady. Řeknu určité zdůvodnění, proč na svém návrhu trvám. Zmíněná vyhláška, o které se tady vedla řeč, tzn. písmenko m) v § 14 má upravovat postup při integraci zdravotně postižených dětí, tzn. těch, které, podle mého názoru, budou osvobozeny od povinnosti docházet do škol nebo osvobozeny od školní docházky. Tady se však jedná o rozhodnutí v § 3, odst.2, a v tom případě já na svém návrhu trvám a myslím si, že by do toho měly mít co hovořit i školské rady.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu poslanci Ortmanovi. Slovo pan zpravodaj.

Poslanec Josef Vondráček: Odpověděl bych, že ve výboru jsme to projednávali a jsme shodného názoru v tom, že by o tomto měl rozhodovat ředitel a odvolání správní cestou by mělo jít státní správě - školským úřadem.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Můžeme přistoupit k hlasování. Kdo je pro návrh pana poslance Ortmana, ať zvedne ruku (Hlasuje se.) 42 hlasů pro. Kdo je proti tomuto návrhu? (Hlasuje se). 68 hlasů proti. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Vondráček: Tím byly vyčerpány všechny připomínky. Omlouvám se panu poslanci, že jsem na něj zapomněl. Paní poslankyně mně upozornila na jednu technickou věc, jestli by bylo možné ji odstranit. (souhlas). Ve společné zprávě na straně 7 je v § 17 záměna slov výchovně vzdělávací proces na výchovně vzdělávací činnost. Protože by se tato záměna slov měla týkat i odstavce 4 v § 17, doporučoval bych, abychom v § 17, kde je uvedeno v odst. 3, doplnili ještě "a odstavci 4 se slova výchovně vzdělávací proces nahrazují slovy výchovně vzdělávací činnost". Jde o technickou věc, ale je třeba, aby ta formulace byla stejná v jednotlivých odstavcích.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Je to poněkud neobvyklé, ale nechám o tom hlasovat. Kdo je pro to, aby se upravil text § 17, ať zvedne ruku. (Hlasuje se). 131 hlasů pro. Kdo je proti? 1 hlas proti. Kdo se zdržel hlasování? 9 hlasů. 131 ku 10. Návrh byl přijat. Rád bych se zeptal ještě pana poslance Přikryla, zda z jeho vystoupení zazněl pozměňovací návrh. (Ne.) Tím jsou všechny pozměňovací návrhy vyčerpány.

Nyní můžeme přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona. Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o státní správě a samosprávě ve školství podle sněmovního tisku 94 ve znění společné zprávy výborů ČNR, podle sněmovního tisku 130 a schválených pozměňovacích návrhů, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se). 122 hlasů pro. Kdo je proti tomuto návrhu? 3 hlasy. Kdo se zdržel hlasování? 23 hlasů. 122 hlasů: 26 - zákon je přijat. (Bouřlivý potlesk). Prosím pana ministra Vopěnku.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Vopěnka: Dámy a pánové, vážená paní předsedkyně, není pochyb, že právě schválený zákon dává velké pravomoci ministrovi školství. Chci vás ujistit, že je budu využívat uvážlivě. Přesto vás prosím, abyste mně bedlivě kontrolovali, jestli jej někdy nezneužívám. (Veselost. Potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Je půl jedné za dvě minuty. Ve dvě hodiny bude pokračovat zasedání sněmovny.

Místopředseda ČNR Václav Žák: O přestávce vám byly rozdány sněmovní tisky týkající se interpelací poslanců a především odpovědi členů vlády na interpelace. Tyto sněmovní tisky jsou určeny pro jednání na 12. schůzi ČNR, která začíná v pondělí v 10.00 h. Pozvánka na tuto schůzi byla rozdána během přestávky.

Dalším bodem programu je

III.

Vládní návrh zákona České národní rady o místních poplatcích podle sněmovních tisků 50 a 82.

Tento návrh zákona jsme již začali minule projednávat odůvodněním navrhovatele, zprávou společného zpravodaje a rozpravou.

S ohledem na charakter pozměňovacích návrhů jsme při závěrečném slově společného zpravodaje jednání přerušili a požádali o stanovisko ústavně právní výbor.

V projednávání vládního návrhu zákona o místních poplatcích budeme tedy nyní pokračovat závěrečným slovem společného zpravodaje výborů s tím, že by předseda ústavně právního výboru případně vystoupil k jednotlivým pozměňovacím návrhům, pokud by to bylo potřeba.

Prosím společného zpravodaje, aby se ujal slova.

Poslanec Zdeněk Smělík: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené paní poslankyně a poslanci, v průběhu projednávání návrhu zákona o místních poplatcích došlo ke kolizní situaci, kdy návrh poslance Payne bylo třeba zohlednit s poplatkem v návrhu zákona za užívání veřejného prostranství. Po zvážení a projednání v ústavně právním výboru byl odsouhlasený obsah návrhu poslance Payne zahrnut a doplněn v návrhu, který rozšiřuje návrh poslance Payne v tom smyslu, aby strukturálně i obsahově vyhovoval charakteru všech ostatních poplatků, byl doplněn a upřesněn v části, co poplatek obsahuje, z čeho poplatek osvobozuje, kdo poplatek neplatí a další ustanovení. Všichni jste dostali tento návrh k dispozici. Předpokládám, že je jasný. Myslím, že bychom mohli jako o takovém nechat hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Doporučuji, aby si poslanci usnesení prostudovali. Je to usnesení ústavně právního výboru č. 129. Protože se jedná o značný zásah do zákona, pokud bude třeba, otevřeme rozpravu. Při volnějším výkladu jednacího řádu můžeme otevřít rozpravu pouze k tomuto paragrafu.

Poslanec Zdeněk Smělík: Pane předsedající, jsem toho názoru, že šlo podle § 22 jednacího řádu o upřesnění a lepší stylizaci návrhu poslance Payne, aby nebyl kolisní, a aby nebyl v rozporu vyjádření obsahu a jeho pojímání. Proto se domnívám, že tento předložený návrh je doplněním tohoto návrhu a není potřeba otevírat diskusi.

Poslanec Martin Bursík: Upozorňuji, že došlo ke změně i v § 10, kdy návrh poslance Květa nebyl zahrnut do usnesení ke společné zprávě zákona o místních poplatcích. Navrhuji, abychom otevřeli rozpravu k tomuto paragrafu.

Poslanec Zdeněk Smělík: V předneseném stanovisku ústavně právního výboru, které se týká § 10, je uvedeno pouze stanovisko. Nyní jsme u postupu projednávání návrhu poslance Payne.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Zpravodaj navrhuje, abychom hlasovali pouze o novém § 5, nikoli o § 10.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Chtěl bych se přihlásit do rozpravy.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Myslím, že mohu otevřít rozpravu. Otevírám rozpravu o § 5. Přihlásil se poslanec Dohnal.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane předsedající, vážení kolegové a kolegyně. § 5, odstavec 1 osvobozuje od poplatku z reklamy, pokud je reklama umístěna jako název na provozovně. Vzpomínám si z literatury, že se za první republiky naopak platily za názvy provozoven poplatky, pokud název provozovny nebyl umístěn plošně na provozovně. Jedná se mi o cedule, které vyčnívaly a začínají zase vyčnívat kolmo nad chodník, a které jsou umístěny na provozovně.

Navrhuji změnu tohoto odstavce 1. V bodu a) o poplatcích reklamy je uvedeno, že se pro tento účel nepovažují zejména písemná a obrazová označení vlastního podniku či provozovny umístěná na objektech - teď navrhuji doplnit - vyjma oznámení, která nejsou umístěna na objektu plošně.

Poslanec Zdeněk Smělík: Myslím si, že to je rozprava bez návrhu. My jsme v ústavně právním výboru tyto všechny skutečnosti zvažovali. Pojetí a formulace kdo platí z reklamních zařízení. Myslím, že máte předloženy plně podchycující všechny případy, které mohou nastat. Upozornil bych, že Slovenská národní rada odhlasovala zákon o místních poplatcích ve znění našeho návrhu téměř bez všech doplňujících připomínek, uvedených ve společné zprávě. V otázce reklamy má pouze termín "reklamní zařízení".

Místopředseda ČNR Václav Žák: Hlásí se ještě někdo do rozpravy k § 5? Pokud ne, končím rozpravu k § 5.

Je třeba formulovat návrh na hlasování o změně písmene a) v odst. 1) podle návrhu poslance Dohnala. Poslanec Dohnal navrhuje, aby text vyjadřoval to, že reklamy, které jsou umístěny kolmo k objektu nebo vyčnívají mimo budovu, v níž jsou umístěny provozovny, nemají být osvobozeny od poplatku.

Poslanec Zdeněk Smělík: Přestože stylizaci poslanec Dohnal neuvedl, nevidím, že by jeho návrh byl v rozporu s tím, co je uvedeno - že jsou to písemná oznámení umístěná na veřejných prostranstvích.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Souhlasíte s tímto výkladem, pane poslanče Dohnale? (Ano, děkuji.) Dobře, můžeme přistoupit k hlasování o novém § 5. Kdo souhlasí, aby se tento paragraf začlenil do zákona o místních poplatcích, nechť zvedne ruku. Faktická poznámka, pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Chtěl bych upozornit, že některé části jsme již odhlasovali. Takže se vlastně jedná o rozšíření toho, co jsme již odhlasovali, o zbývající části 1), které jsou navrženy ústavně právním výborem. Samozřejmě procedurálně je možno odhlasovat o rozšíření en bloc podle tohoto návrhu.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dobře. Takže podle návrhu poslance Payne hlasujme o rozšíření podle návrhu ústavně právního výboru. Kdo je pro toto rozšíření, ať zvedne ruku. (Hlasování 125) Kdo je proti? (3) Kdo se zdržel hlasování? (11) Takže 125: 14 - návrh byl přijat. Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Zdeněk Smělík: Vážená sněmovno. Připomínek bylo 90 a s ohledem na přehlednější, a dalo by se říci, racionálnější způsob projednávání navrhuji, abychom připomínky, které jsem si roztřídil, odsouhlasovali podle paragrafů. Žádám o souhlas.

Poslanec Martin Bursík: Jestliže už jsme přijali tento způsob projednávání. potom musíme také zahájit rozpravu k § 10, který se vyskytuje v usnesení ústavně právního výboru. Tu ukončit a potom hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

Poslanec Zdeněk Smělík: Domnívám se, že to co máte uvedeno v tisku 129 je pouze stanovisko ústavně právního výboru, což pro projednávání není závazné.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Jinými slovy, vy navrhujete, abychom se k tomuto textu vrátili při projednávání § 10. (Přesně tak.) Takže žádám sněmovnu o souhlas, abychom oproti jednacímu řádu neprojednávali pozměňovací návrhy v tom pořadí, v jakém byly kladeny, ale projednávali na návrh pana společného zpravodaje podle paragrafů zákona.

Kdo souhlasí s touto změnou, ať zvedne ruku. (Hlasování - to je naprostá většina, je to procedurální otázka, nemusíte to sčítat.)

Poslanec Zdeněk Smělík: § 1, písm. c) - za písmeno c) vsunout další dodatek " poplatek za umístění a provozování reklamních zařízení".

Poslanec Miloslav Výborný: Mám skutečně technickou poznámku. Písmeno d) v § 1 musí znít "poplatek z reklamních zařízení". Nic víc.

Poslanec Zdeněk Smělík: Je to zkráceně, přesně tak, opravuji se.

Poslanec Ivan Mašek: Faktická poznámka. Protože jsme právě odhlasovali § 5, je zbytečné o tom to hlasovat. Patří to tam zařadit.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Na rozdíl od pana poslance Maška se domnívám, že to je souhrnný taxativní výčet, který se potom v upřesnění objevuje v dalších paragrafech, takže by to v tom výčtu mělo být zahrnuto. A je zbytečné o tom hlasovat.

Poslanec Ivan Mašek: Je to dokonce nebezpečné, když se to neodhlasuje.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Ano, v pořádku, teď teprve jsem uznal tuto námitku. Je to technická oprava textu, není třeba o tom hlasovat. Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Zdeněk Smělík: § 1 písm. i), vzhledem k několika doporučením, které se týkaly stylistiky názvu tohoto poplatku, měl by se tento poplatek nazývat "Poplatek za povolení vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst historických částí města" (hluk v sále).

Místopředseda ČNR Václav Žák: Vidím, že sněmovna není spokojena s tímto návrhem pana poslance Koháčka, prosím pana poslanece k mikrofonu.

Poslanec Petr Koháček: Já bych si dovolil dát návrh, aby všechny změny, které se týkají § 1, byly probrány až nakonec, až budou probrány jednotlivé paragrafy, protože to má přímou souvislost. (potlesk).

Místopředseda ČNR Václav Žák: Ano děkuji, to je racionální návrh. Prosil bych pana zpravodaje. Ještě prosím pana zpravodaje, jestli by byl schopen, aby rekapituloval, koho se pozměňovací návrh týká. Děkuji.

Poslanec Zdeněk Smělík: Návrh poslance Bárty a Jakla je vypustit §2. Jedná se o poplatek ze psů.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Ano, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. Já to zopakuji. Poslanec Bárta a Jakl navrhují, aby se vypustil § 2. Nevím, jestli poslanci mají text zákona o místních poplatcích před sebou. Mohu se orientačně zeptat, kdo má před sebou text. (Poslanci text mají). Děkuji. To je naprostá většina, takže můžeme pokračovat tímto způsobem. Dávám hlasovat kdo je pro toto vypuštění § 2, ať zvedne ruku (38). Kdo je proti? (86). Kdo se zdržel hlasování? (7). Děkuji. Návrh nebyl přijat. Prosím pana zpravodaje.

Poslanec Zdeněk Smělík: § 2 odst. 1, poslanec Zajíček navrhuje upravit tak, aby poslední část prvního odstavce byla změněna ve slově "jejího" za slovo "svého".... příslušné podle místa svého trvalého pobytu..... což je jazykově v pořádku.

Poslanec Petr Pospíšil: To je pouze jazyková úprava, o té není třeba hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Takže nemusíme hlasovat o tomto návrhu.

Poslanec Zdeněk Smělík: § 2 odst. 2 poslanec Švec navrhuje doplnit o větu: " a také vyjma psů služebních plemen s průkazem původu, zkouškami výcviku a loveckých psů se zkouškami výcviku, a také ze psů, kterých se občan ujal z humanitárních důvodů prostřednictvím ochranářských organizací". (smích v sále)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosím o klid. Faktická poznámka, poslanec Bárta.

Poslanec Zdeněk Bárta: Myslím, že by se mělo hlasovat odděleně.

Místopředseda ČNR Václav Žák: To je výčet ve větě, takže o tom můžeme hlasovat odděleně. Prosím pana zpravodaje, který vám bude číst jednotlivé položky a budeme o nich hlasovat.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP