Středa 28. listopadu 1990

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Sokolovi za jeho vystoupení. Domnívám se, že nebudeme k tomuto bodu přijímat žádné usnesení. Počkáme, tak jak pan ministr navrhl, na jeho písemné odpovědi.

Dále se o slovo přihlásila paní ministryně Štěpová.

Ministryně obchodu a cestovního ruchu ČR Vlasta Štěpová: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové. Já se velice omlouvám paní poslankyni Janů, že nebudu odpovídat na interpelaci vznesenou na mne, protože s vámi, paní poslankyně, třistaprocentně a ještě více souhlasím, ale momentálně, i když trochu mne řešení napadá, nemohu ho říkat hned, musíme se ve vládě dohodnout. Napadá mne vládní výbor pro tyto záležitosti, který by byl zastřešující organizací, ale nemohu odpovědět hned.

Chtěla bych dodat malou informaci k obavám některých paní a pánů poslanců, pokud jde o malou privatizaci. Skutečnost, že nejprve hospodářská rada a pak česká vláda schválila několik desítek nových akciových společností - z ministerstva obchodu je tam akciová společnost navržena jenom jedna - a to spolu s ministerstvem průmyslu - Obchod obuví - absolutně neznamená, že kterákoliv z jednotek, které do akciových společností vešly, by byla vyňata z malé privatizace; absolutně neznamená!

Je fakt, že český národ, je národ ekonomicky nesmírně citlivý a vynalézavý. A tak, jak postupně se upřesňoval návrh zákona o malé privatizaci a tak, jak postupně si naši lidoví ekonomové vykládají jeho pravidla, tak ani ne postupně, ale velice rychle ekonomická veřejnost, zejména vedoucí pracovníci obchodních podniků, reagují.

Předdohodli jsme se s panem ministrem Ježkem, že z malé privatizace budou vyňaty provozovny, kde probíhá výcvik naší učňovské mládeže, tzv. střediska praktického vyučování, která byla jasně dána. V ten moment, nebo ne v ten moment, ale za hodinu poté zjišťujete, že tam, kde vůbec nechtěli učně přijímat nebo, prostě, "pustit na plac" - s prominutím - máme plnou republiku středisek praktického vyučování. Do jednoslužných prodejen se přidělí učni. Takže to neplatí, samozřejmě!

Pan ministr Ježek má na 10. prosince svolány předsedy okresních privatizačních komisí, kde se jim pravidla sdělí. My si svoláme naše podniky dříve, abychom jim sdělili naše pravidla. Náhlý nával učňů prostě nebereme vážně.

Zrovna tak se mi vrší na stole návrhy na zřízení akciových společností tam, kde nikdy ani nemohly být uvažovány. Já jsem se - s prominutím, neměla bych to říkat - dostala na okraj mrtvičného záchvatu, když jsem tam měla Zeleninu Severomoravský kraj Olomouc, která žádá o ustanovení tří akciových společností. V této jedné Zelenině jde zřetelně o všechny prodejny, o všechny jednotky, které půjdou do malé privatizace, včetně velkoobchodních základen. Ze Severočeského kraje tam mám návrh na založení akciové společnosti Potravin, v kterém je zahrnuto, jestli se nemýlím, 221 maloobchodních jednotek, z nichž jenom 26 má nad 20 zaměstnanců. Jsou tam jednoslužné, dvouslužné, o pěti lidech a tak malé prodejny jako součást akciové společnosti. To jsem samozřejmě vrátila velmi rychle a s patřičným komentářem. Nemějte obavu, založení akciové společnosti nikoho nevyviňuje z povinnosti jednotky nabídnout do malé privatizace a vůbec se o tom dále dohadovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní ministryni Štěpové. O slovo se hlásí pan ministr Kubát.

Ministr zemědělství ČR Bohumil Kubát: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já bych si dovolil odpovědět na písemnou interpelaci č. 115 pana poslance Přikryla. Jedná se - zřejmě ji máte k dispozici, takže víte, o co se jedná - jedná se o řešení zásobování potravinami, pokud možno nezávadnými v Severočeském kraji.

V této interpelaci je upozorňováno na to, v jakém stavu jsme převzali životní prostředí, to znamená i zemědělství a jak se tyto negativní jevy projevují v kvalitě, přesněji řečeno v nekvalitě našich potravin.

Chtěl bych říci, že skutečně od té doby, co jsem nastoupil do úřadu, tak vyvíjím všechnu aktivitu k tomu, aby tyto dopady byly skutečně minimalizovány. Nemusím podotýkat, že jsou spojeny s dalekosáhlým líčením nákladu jednak na zpracování potravin a případně na jejich likvidaci.

Nutno říci - já už jsem se tady o tom zmiňoval - proto víceméně to jen připomenu, že jsme ve spolupráci s hlavním hygienikem republiky doktorem Křížem přijímali celou řadu hygienických norem, které jsou daleko přísnější, než ve světě. Je to z toho důvodu, že právě u nás potraviny obsahují daleko více různých cizorodých látek, že nemůžeme vyloučit jejich vzájemnou interakci, a tím tedy sumování účinku, a že vlastně látky samy o sobě nejedovaté mohou po té vzájemné reakci a po tom částečném rozkladu v organismu vytvářet vlastně látky jedovaté, které postihují především játra a ledviny. Z těchto důvodů provádíme všechno proto, aby tyto látky z potravinového řetězce zmizely.

Hovořil jsem a informoval jsem vás o výskytu polychlorovaných bifenylů. V poslední době se nám dokonce daří i prodávat ono skladované máslo, které má více než 0,3 mg na kilogram tuku, daří se nám to máslo prodávat a vyvážet na Západ, právě díky tomu, že v západoevropských státech je tato norma mírnější a oni s tím máslem mohou nakládat jako s potravinou a mohou ho dále zpracovávat. Stejně tak se snažíme omezovat výskyt těžkých kovů a především chlorovaných uhlovodíků. Spolupracujeme s akademií věd, protože dokonce ještě ani neznáme účinky těchto látek.

Proto jsme vstoupili do velmi úzké spolupráce s Fyziologickým ústavem a ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí se snažíme udělat vlastně takový projekt, jak ověřit jednotlivé interakce cizorodých látek na zvířatech a z toho odvodit případné možné důsledky na lidský organismus.

V interpelaci se říká, nebo je vyjádřeno jméno mého bývalého náměstka ing. Procházky, že i v těch životním prostředím postižených okresech bude vyráběno jen tolik potravin, kolik budou moci lidé zkonzumovat. Byl to jeden z našich vzájemně rozdílných názorů.

Celkové koncepce zemědělství musí vycházet právě z toho, jak v jednotlivých lokalitách dochází k expozici cizorodými látkami a dalšími škodlivinami. My jsme uvažovali a nezbyde nám, než tuto záležitost realizovat, v těch nejhorších oblastech Ostravska a Severomoravského kraje produkovat technické plodiny.

Dokonce jsme se dopracovali k tomu, že například u lnu, který přichází jako jedna z alternativních rostlin v úvahu, může dojít k tak vysokému obsahu přímo PCB, že i tkaniny z tohoto lnu vyrobené mohou být svým způsobem zdravotně závadné jako prádlo, protože i přes pokožku dochází ke vstřebávání této cizorodé látky.

Takže, věřte, že se tímto problémem skutečně zabýváme. Musím říci, je to vulgární - ale říkám to zcela upřímně, že nám, bohužel, nezbývá příliš mnoho času právě na řešení těchto fajnovostí. Já si myslím, že resort ministerstva zemědělství by se měl předně zabývat těmito záležitostmi a věřím, že až se nějak převalíme přes to bouřlivé období zákonodárství apod., tak skutečně velké množství energie vynaložíme tímto směrem.

Chtěl bych říci, že zásadně odmítám jakékoliv útlumové programy v zemědělství. Vím, že je o tom různým způsobem diskutováno. Zemědělství při dobré organizaci, při správných vlastnických vztazích, při správném vztahu člověka ke zvířeti, k poli, musí být v těchto podmínkách rozhodující.

Ty útlumové programy, o kterých se hovořilo, jsou, v podstatě, únikové, protože, je-li pro mne kráva prodělečná, tak je pro mne nejlepší krávu zlikvidovat a nebudu mít prodělek. To je nesmysl. Jsme v zemědělství odborníci a dovedeme pracovat s výdělkem a pak ustoupíme od těchto útlumových programů. Útlumové programy si můžeme dovolit pouze z důvodu výskytu těch cizorodých látek. Čili otázka úpravy koncepce zemědělství, a toho jak je budeme zpracovávat.

Nedávno byl ve vládě projednáván materiál jednak o řešení problematiky Severočeského kraje a jednak o řešení problematiky Ostravska. V souvislosti s tímto materiálem, který předkládalo ministerstvo životního prostředí se náš resort vysloveně přihlásil o jakési zadání tohoto úkolu a ve spolupráci s paní ministryní Štěpovou, ve spolupráci s ministerstvem obchodu se pokusíme vyřešit otázky zásobování kvalitními potravinami, protože potraviny živočišného původu by v těch okresech neměly být produkovány buď vůbec, nebo v omezené míře a z jiných oblastí, kde jsme schopni produkovat potraviny kvalitní, bychom je měli dovážet.

V současné době je tato možnost řešení silně komplikována tím, že výrobci kvalitních potravin nám odmítají, vzhledem k vysokým nákladům na naftu zavážet tyto oblasti. Ovšem, od toho jsme vrcholný úřad, abychom tento problém vyřešili. Čili koncepce je zcela jasná a chceme v ní pokračovat.

Jsme si vědomi toho, že světová čísla praví, že v našich podmínkách získává člověk do organismu asi 75% škodlivin právě z potravin. Z toho jednak vyplývá jakým směrem by se měl náš resort ubírat a co bychom pro tuto problematiku měli udělat, abychom dokázali tento nepříznivý stav nějakým způsobem ovlivnit. Musíme ho mít zmapovaný a je to ten problém už nejednou diskutovaný, je to otázka biomonitoringu cizorodých látek. Státní veterinární služba, díky svému libereckému pracovišti, je poměrně daleko. Jsme schopni a prakticky už vydáváme každý měsíc brožurku, mohu ji případně přinést ukázat, kde jsou přesně stanoveny obsahy různých cizorodých látek.

Nezbývá tedy, než tento monitoring rozšířit o další poznatky, to je z vody, z půdy, z rostlin apod., protože tam všude pravomoc veterinární služby nespadá. O to snažíme - sice se to rodí všechno pomalu - v této oblasti spolupracovat s ministerstvem životního prostředí a chtěl bych uvést pracoviště ve Frýdku-Místku. Zejména - i vlastně touto formou - poděkovat doktorce Bringové z naší oblastní laboratoře, která dokázala, díky svému obrovskému zájmu, na tomto úseku udělat obrovský kus práce. Zejména v oblasti Třinecka se jim podařilo zmapovat výskyt cizorodých látek v půdě, ve vodě, ve vzduchu, v rostlinách, ve zvířatech, potravinách a dokonce mají i podněty z humánní prosektury, takže je možno posuzovat vliv všech těchto faktorů na zdraví člověka, na výskyt cizorodých látek mimo organismus.

Chtěl bych, v podstatě, zdůraznit i naši snahu, že potravin závadných nebo podstatně kvalitnějších, bohužel, v našich podmínkách nemáme příliš mnoho. Ale ještě jako pracovník životního prostředí jsem vstoupil do spolupráce, kterou bych chtěl dále rozvíjet právě s Českomoravským svazem žen, protože se domnívám, že potraviny, které jsou z lokalit, které obsahují méně cizorodých látek, by především měly dostávat naše budoucí maminky, potom kojenci a malé děti. Když si představíte, že norma stanovená pro hotový mléčný výrobek, pokud jde o polychlorované bifenyly, je 0.3 miligramů na jeden kilogram tuku a máme již zachyceno mateřské mléko, které obsahuje 13 miligramů čili napadení lidské populace je skutečně značné. A tedy vznikající život dítěte a potom nejranější věk organismu jsou nejcitlivější.

Chtěli bychom se dopracovat k tomu, aby ve velkých městech a v postižených oblastech mohly vzniknout jakési prodejny, které by přednostně zásobovaly budoucí maminky a jejich děti.

Chtěl bych vás tedy ujistit, že v rámci našich možností se řešením této problematiky skutečně zabýváme. Možná jste měli možnost ve sdělovacích prostředcích minulý týden zaznamenat zprávu, že ve federálním Asanačním ústavu v Mankovicích jsme opět porazili asi 150 krav a tuto sobotu a neděli budeme likvidovat zvířata z JZD z Boršic, kde jsme nejdále. Dá se říci, že celý chov bude poražen, a že náklady na zvířata jenom v Boršicích představují 42 mil. Kčs. Chtěl bych také říci, že minulý týden schválila vláda našemu resortu ve spolupráci s panem ministrem Špačkem rozpočet na odškodnění těchto škod v zemědělských podnicích, které byly postiženy výskytem PCB. Za roky 1988, 1989 a I. pololetí letošního roku tato položka představuje 99 miliónů korun. Vzhledem k tomu, že ve II. pololetí jsme se pustili do likvidace postižených zvířat a do dekontaminace v uprázdněných stájích, tak náklady jen za II. pololetí letošního roku, zhruba 100 miliónů, stoupnou na celkem asi 224 miliónů Kčs, které bychom požadovali po státním rozpočtu na odškodnění těchto zemědělských podniků. Federální vláda schválila pro další roky na každý rok 400 miliónů Kčs z federálního rozpočtu na odškodnění těchto zemědělských podniků. Tolik k operativní informaci, abyste měli přehled. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, chci se vás zeptat, zda i v tomto případě můžeme přejít k dalšímu bodu, a pokud pan poslanec Přikryl vyjádří spokojenost s odpovědí pana ministra, přijmout příslušné usnesení. (Poslanec Přikryl: Souhlasím.)

Přeje si někdo vystoupit k této interpelaci? (Nikdo se nehlásil.) Doporučuji přijmout následující usnesení:

"Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Ivo Přikryla ve věci zabránění zásobování závadnými potravinami a nežádoucímu sčítání nepříznivých vlivů v ohrožených oblastech podle sněmovního tisku 112."

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se - 110 hlasu.) Kdo je proti? (Nikdo.) Kdo se zdržel hlasování? (8 hlasů)

Návrh usnesení byl přijat. Dále se přihlásil o slovo ministr spravedlnosti Dr. Richter.

Ministr spravedlnosti ČR Leon Richter: Paní předsedkyně, pane předsedající, dámy a pánové, dovolte dvě krátké poznámky. Za prvé k vystoupení pana poslance Chromého. Nevím, zda jeho vystoupení mám chápat jako připamatování si památky oběti pana profesora Ryby nebo dotaz v jakém stadiu se nachází jeho rehabilitační řízení a nebo případně jako interpelaci. Chápu to spíše jako dotaz v jakém stadiu se nachází tato rehabilitační záležitost.

Poslanec Heřman Chromý: Omlouvám se, že jsem nepřečetl podle § 91, že to byla připomínka v jedné z oblastí společenského života.

Ministr spravedlnosti ČR Leon Richter: Děkuji, tím pádem si myslím, že moje poznámka odpadá.

Druhá poznámka se týká pana poslance Loma k jeho interpelaci. Velice mu děkuji za jeho vystoupení, a to především z toho důvodu - už mně předešel svým způsobem pan ministr vnitra - že bych vás chtěl informovat, že včerejšího dne byla uzavřena dohoda mezi zainteresovanými stranami o tom, že kasárna na Smíchově budou sloužit pro potřebu pražské justice. Nebude to zřejmě justiční palác, jak bychom si představovali, ale přece jenom jistým způsobem, a dosti podstatným, nám pomůže řešit potřeby pražské justice. Ale již včera, při podpisu příslušného paktu, jsem si uvědomoval přesně to, co dnes vyjádřil pan poslanec Lom. Chtěl bych ho tedy ujistit, že i mým eminentním zájmem je, aby tato ozdoba justiční budovy z onoho náměstí zmizela. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru za jeho vystoupení. Ptám se, zdali ještě někdo z členů vlády chce vystoupit? (Nikdo se nehlásil.) Domnívám se tedy, že jsme ukončili další bod našeho dnešního programu a že je právě vhodný čas jednání do zítřka přerušit. Navrhuji, abychom se zítra v 9.00 hodin sešli a zahájili jednání podle programu, jak jsme ho dnes schválili.

Členy předsednictva bych chtěl požádat, aby se dostavili během pěti minut do místnosti předsednictva, kde proběhne krátká schůze.

(Jednání přerušeno v 18.10 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP