Středa 28. listopadu 1990

Dále bych vás chtěl požádat, jestli by bylo možné, aby na další projednávání zde zaujal ještě své místo náměstek ministra Špačka, abychom mohli některé věci odborně a věcně konzultovat, vzhledem k nepřítomnosti pana ministra. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Domnívám se, že není nutné, abychom o přítomnosti pana náměstka hlasovali, jestli s tím tedy sněmovna bude souhlasit. Prosím pana náměstka, aby zaujal své místo a poprosil bych pana společného zpravodaje o závěrečné slovo.

Poslanec Zdeněk Smělík: Vážená sněmovno, kolizní vystoupení diskutujících k předloze vládního návrhu mě nutí k tomu, abych navrhl určitý postup, abychom se do těch jednotlivých připomínek, takříkajíc, nezamotávali. Považuji za prioritní, abychom nejdříve rozhodli o rušených a navrhovaných poplatcích.

Jako první bod bychom měli zvážit návrh poslanců Procházky a Preclíka na zrušení dislokačního poplatku. Další bod by pak z toho navazoval, zařazení poplatku z reklamy a teprve potom bychom odvíjeli stylisticky doplňující návrhy, podle jednotlivých vystoupení. Pokud s tím takto souhlasíte.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Domnívám se, že tento postup je tak na hranici jednacího řádu. Bude tedy lépe, když o takovém postupu dáme hlasovat, je to, v podstatě, návrh o způsobu projednávání věci ve smyslu § 26, odst. 3, čili ptám se sněmovny, kdo souhlasí s tímto návrhem, který tady naznačil pan společný zpravodaj, abychom návrhy utřídili a hlasovali o nich tak, jak on naznačil.

Kdo je pro to, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se) . (114) . Kdo je proti? (10) . Kdo se zdržel hlasování? (21) .

Návrh společného zpravodaje byl přijat. Pane zpravodaji, dávám vám slovo.

Poslanec Zdeněk Smělík: Jako první bod je návrh poslance Preclíka a Procházky. Dislokační poplatek z vládního návrhu můžeme vypustit.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Mohu dát hlasovat. Kdo je pro, aby ve smyslu návrhu pánů poslanců Preclíka a Procházky byl § 8 z návrhu zákona vypuštěn, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) (48) . Kdo je proti? (67) Kdo se zdržel hlasování? (34) .

Návrh tedy nebyl přijat. .

Poslanec Zdeněk Smělík: Jako další návrh předkládám návrh pana poslance Paynea o rozšíření poplatků v § 1, kdy novy § 5 navrhuje poplatek za umístění a provozování reklamních zařízení jako samostatný poplatek, který je zahrnut v poplatku za veřejné prostranství.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Pane poslanče, mám pocit, že pan poslanec Payne to přesně specifikoval jak v paragrafu 1, tak v paragrafu 5 a navíc tam byl doplňující návrh pana poslance Jakla, aby se poplatek nejmenoval "poplatek za reklamy", ale "poplatek za propagaci". Čili zřejmě bude vhodné nějakým způsobem hlasovat tak, aby návrh mohl být zapracován v případě, bude-li schválen, do zákona.

Poslanec Zdeněk Smělík: Myslím, že to není omezení. Já bych sloučil oba dva návrhy: zařazení poplatků za umístění a provozování reklamních a propagačních zařízení.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Pan poslanec Payne tady bohužel není, aby nám návrh upřesnil.

Poslanec Ladislav Jakl: Slovo "propagační" v sobě zahrnuje i "reklamní". A pan poslanec Payne neměl námitky proti mému návrhu.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Je třeba o tom hlasovat.

Poslanec Václav Šplíchal: Já bych vůbec navrhoval, aby se hlasovalo o těchto dvou pojmech, protože propagace je daleko širší a nepatří to tam.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Doporučuji takovýto postup. Pan poslanec Payne navrhl doplnit § 1, bod d) , který formuloval jednoznačně. Nevím, jestli to máte poznamenáno.

Poslanec Zdeněk Smělík: Poplatek za umístění a provozování reklamních zařízení.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Čili můžeme hlasovat? Ještě je faktická připomínka.

Poslanec Petr Koháček: (z místa) Pokud budeme o tom hlasovat, musíme se také rozhodnout o výši poplatků, jako je to ve všech paragrafech.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Takový pozměňovací návrh bohužel nepadl (hlasy: Padl!) Na konkrétní výši?

Poslanec Zdeněk Smělík: Konkrétní výše nebyla stanovena.

Poslanec Jindřich Šebor: (z místa) Pan poslanec Payne přednesl přesné znění celého nového paragrafu, kde bylo uvedeno, jak se platí a kolik se platí; bylo to 5 % z ceny a v jiných případech to bylo určeno jinak.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Vzhledem k tomu, že pan poslanec Payne zde není, doporučoval bych, abychom postupovali dále a k návrhu se vrátili.

Poslanec Zdeněk Smělík: Já bych celý návrh poplatků pana poslance Paynea, když dovolíte, přečetl:

Poplatek za umístění a provozování reklamních zařízení se vybírá za oznámení písemná, obrazová, světelná a zvuková, umístěná či provozovaná na veřejných prostranstvích, ve veřejně přístupných místnostech a v dopravních prostředcích.

Za druhé: sazba poplatků za reklamní zařízení činí:

a) až 5 % z ceny za provádění reklamy

b) je-li reklama prováděna bez příplatku nebo nelze-li prokázat její cenu je základem pro stanovení poplatku cena v místě obvyklá.

Za třetí: Poplatkům z reklamních zařízení:

a) úřední oznámení, vyhlášky, oznámení a sdělení učiněná ve veřejném zájmu, zejména orientační tabulky, dopravní značení, výstražná znamení.

b) oznámení politických stran v době volební kampaně

c) firemní označení vlastního podniku či provozovny umístěná ve vlastních prostorech

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Čili tak zní celý návrh.

(Připomínka z pléna, poslanci nebylo rozumět, nepředstavil se: Doporučoval bych, aby byl zakotven návrh paní poslankyně, aby byly zproštěny od poplatků reklamy za humanitární pomoc.)

Je třeba hlasovat jednotlivě, abychom se dobrali nějakého konce. Čili je tady konkrétní návrh pana poslance Paynea, je nutno o něm dát hlasovat.

Poslanec Jindřich Šebor: Myslím, že to nejsou reklamy, ve výjimkách jsou uvedeny takové okolnosti, které nejsou reklamy, čili ty výjimky tam nemusí být. Kdyby byla řeč o propagaci, tak by tam musely být, ale jsou to reklamy, takže tyto výjimky tam nemají místo.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Čili byl přednesen konkrétní návrh paragrafu ve znění, které přednesl pan poslanec Payne.

Mohu dát o něm hlasovat? Ano. Domnívám se, že jsou dva způsoby - buď budeme hlasovat podle jednotlivých odstavců nebo o celém paragrafu. Zřejmě bude vhodné, abychom hlasovali podle jednotlivých odstavců.

Poslanec Zdeněk Smělík: Doporučuji také.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Je s tím souhlas. Navrhuji, pane zpravodaji, abyste četl jednotlivé odstavce. A já o nich dám hlasovat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Odstavec 1: Poplatek za umístění a provozování reklamních zařízení se vybírá za oznámení písemná, obrazová, světelná a zvuková, umístěná či provozovaná na veřejném prostranství, ve veřejně přístupných místnostech a v dopravních prostředcích.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Kdo je pro, aby tento doplňující návrh byl do návrhu zákona zařazen? (Hlasuje se - 144 pro)

Kdo je proti? (6)

Kdo se zdržel hlasování? (4)

Poslanec Zdeněk Smělík: Odstavec 2: sazba poplatků za reklamní zařízení činí

a) až 5 % z ceny za provedení reklamy

b) je-li reklama provedena bezplatně, nebo nelze-li prokázat její cenu, je základem pro stanovení poplatků cena v místě obvyklá.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Kdo je pro, aby i odstavec 2 byl do návrhu - ano, pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Já jsem žádal, aby se na to podíval nějaký legislativec. Tam je možná rozpor, v prvním odstavci. (z pléna)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Pane poslanče, podal jste protinávrh, je nutné o něm hlasovat.

Poslanec Jiří Payne: (z pléna) Kromě toho tu byl dán návrh na nahrazení slova reklama slovem propagace.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: To už jsme všechno řešili, bohužel jste neměl čas být v té době ve sněmovně.

Dávám hlasovat, kdo je pro, aby odstavec 2 zákona byl doplněn. Hlasuje se. (114) Kdo je proti? (7) Kdo se zdržel hlasování? (39)

Návrh byl přijat.

Odstavec 3.

Poslanec Zdeněk Smělík: Odstavec 3 vymezuje, čemu poplatek reklamy nepodléhá.

a) úředním oznámením, vyhlášce, zveřejnění učiněném ve veřejném zájmu, zejména orientační tabulky, dopravní značení, výstražné značení

b) oznámení politických stran v době volební kampaně, firemní označení vlastního podniku či provozovny umístěné ve vlastních prostorách

Poslanec Oldřich Váca: (z pléna) Prosil bych, aby bylo o jednotlivých bodech tohoto zákona hlasováno jednotlivě, protože já s některými osobně souhlasím a nesouhlasím.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Čili o těch výjimkách, ano.

Poslanec Oldřich Váca: (z pléna) Ano, hlasovat o jednotlivých výjimkách, protože en bloc nemohu souhlasit. S některými, ale souhlasím.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Ano, dám hlasovat, zda budeme o odstavci 3 hlasovat podle jednotlivých písmen.

Poslanec Miloslav Výborný: (z pléna) Pane předsedající, je tu ještě jeden problém. Stále zůstáváme u reklamy. Propagace není reklama, takže by to tam nemuselo být. Ale vrátil bych se ještě k návrhu pana poslance Jakla a zahrneme-li do tohoto poplatku propagaci, pak je důvodem, aby propagace byla vyňata z tohoto poplatku. Na to musíme dát pozor.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Já s vámi plně souhlasím. Navrhoval jsem původně, abychom o návrhu slova reklama - propagace hlasovali na začátku. Návrh nebyl přijat. Pan poslanec Jakl má faktickou připomínku.

Poslanec Ladislav Jakl: (z pléna) .... prosil bych, aby mi byla dána možnost, abych řekl rozdíl mezi reklamou a propagací, jestli chcete rozhodovat nekvalifikovaně.....(Potlesk)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Pan poslanec Čech má faktickou připomínku.

Poslanec Vladimír Čech: Já se nedomnívám, že by sněmovna nesouhlasila. Lépe řečeno, nedá se to přesně poznat. (z pléna)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Mám jenom pocit, abychom při hlasování neztratili tok myšlenek. Čili navrhuji, abychom teď nechali hlasovat o tom, zda mimo pořadí rozhodneme o návrhu pana poslance Jakla. Ano - souhlas. Ještě bychom mohli dát hlasovat o tom, jestli sněmovna souhlasí, aby pan poslanec Jakl před hlasováním měl možnost zdůvodnit svůj návrh. Ne. Ano, pan poslanec Gjurič.

Poslanec Andrej Gjurič: (z pléna) Pan poslanec Jakl řekl doslova, že vysvětlí rozdíl mezi reklamou a propagací, na což by stačila jedna nebo dvě věty.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Dobrá, budeme hlasovat o tom, zda v rámci faktické připomínky. Já si myslím, že je to faktická připomínka do pět minut. Čili - prosím...

Poslanec Miroslav Šlouf: (z pléna) Já bych doporučoval, kdyby nám mohl říci, ve kterém zákoně se mluví o reklamě či propagaci.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Takže, pane poslanče máte faktickou připomínku v rámci lhůty, kterou stanoví jednací řád. Jestli máte zájem, máte možnost sněmovně říci vaši poznámku.

Poslanec Ladislav Jakl: Děkuji vám. Reklama je takové působení, při kterém subjekt tohoto působení přesvědčuje objekt ke konkrétní koupi, ke konkrétnímu činu. Propagace je působení, které si neklade za cíl jenom toto konkrétní jednání, takže například všechny obrovské tabule, které vidíme po městě - Philips se vrací k nám, UTAX - není reklama z odborného terminologického hlediska, ale propagace. Ale zároveň bych chtěl říci, že propagační zařízení může být agentura, kdežto to, čím působíme technicky, je propagační prostředek. Děkuji.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Snad ještě dotaz pana poslance Šloufa, zda je to definováno nějakým zákonem? Paní poslankyně Kantůrková, prosím.

Poslankyně Eva Kantůrková: (z pléna) Děkuji panu poslanci Jaklovi, cítím se být skutečně obohacena. (Oživení v sále)

Poslanec Andrej Gjurič: (z pléna) Možná, že paní Kantůrková byla informovanější. Já se cítím obohacen a mohu teď kvalifikovaně hlasovat. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Máme zde návrh, abychom před třetím odstavcem hlasovali o návrhu pana poslance Jakla, hlasovali mimo pořadí, zda mimo termínu propagace, je nutno užít reklama.

Kdo z poslanců je pro, abychom do návrhu zákona zapracovali tento termín, nechť zvedne ruku. Propagace. (Hlasuje se.) 48. Kdo je proti? 73. Kdo se zdržel hlasování? 42.

Návrh přijat nebyl.

Žádám pana zpravodaje, aby přednesl text odstavce 3, s tím, že potom nechám hlasovat, jestli potom budeme schvalovat jednotlivá ustanovení podle jednotlivých bodů. Prosím, kdybyste jenom přečetl odstavec 3.

Poslanec Zdeněk Smělík: Odstavec 3 - poplatku z reklamních zařízení nepodléhají

a) úřední oznámení, vyhlášky, sdělení učiněná ve veřejném zájmu, zejména orientační tabulky, dopravní značení a výstražná značení.

b) oznámení politických stran ve volební kampani, firemní označení vlastního podniku, nebo ve vlastních prostorách.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji. Dávám hlasovat. Ještě pan poslanec Hájek.

Poslanec Jiří Hájek: (z pléna) Mám dojem, že po pregnantním vyjasnění pojmu reklama je bezpředmětné o tomto návrhu hlasovat. Protože podle jeho výkladu jsou tyto výjimky vyloučeny...

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Ano, bohužel, návrh byl podán. Je nutno o něm nechat hlasovat. Pochopitelně hlasovat o tom, zda budeme schvalovat tak, či onak.

Takže dovolte, abych ještě jednou formuloval - kdo souhlasí, abychom odstavec 3 paragrafu předloženého panem poslancem Paynem schvalovali podle jednotlivých bodů, nechť zvedne ruku.

(Hlasuje se - 43 hlasů.) Kdo je proti? (75 hlasů) Kdo se zdržel hlasování? (34 hlasů)

Návrh nebyl přijat. Hlásí se ještě pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Dříve, než budeme hlasovat o třetí části, chtěl jsem připomenout, že to, co se myslí slovem "reklama", je v tomto návrhu definováno jako "oznámení". V první části jsme schválili text, který jasně říká, že reklamou se myslí každé oznámení tiskem, světelné, písmem, obrazem apod. Je třeba, abychom si byli vědomi, že tento zákon obsahuje definici toho, co to je reklama, a tudíž se vztahuje i na vyhlášky.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP