Čtvrtek 22. listopadu 1990

Poslanec Petr Lom: Mám zcela faktickou poznámku, pane místopředsedo. Já se domnívám, že poslanci jsou již psychicky tak vyčerpáni a unaveni, že prakticky není jisté, zda vědí, co činí. Já naopak jsem pověřen některými členy výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, abych vám navrhl ukončení projednávání dnešní části. My se v té nejdůležitější části našeho jednání rozhodujeme pod vlivem psychické únavy. Proto naopak vznáším kontradiktorní poznámku. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Já si myslím, že poslanci vyjádřili názor na stav své psychické únavy hlasováním.

Poslanec Oldřich Váca: Kdybyste se, pane místopředsedo a všichni ostatní kolegové, nezlobili, já bych hlasování, které proběhlo, považoval za zmateční. My, prosím vás, nevíme, zda zákon. který teď projednáváme, projednáme dnes. Otázka měla být položena takovým způsobem, zda jednání po projednání tohoto zákona přerušíme či zda budeme pokračovat v programu, který byl schválen dnes

Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Já jsem v tomto optimistou, jako byl pan poslanec Výborný dopoledne. Pokud to dnes nebude, uděláme nové hlasování. Děkuji poslanci za jeho poznámku. prosil bych pana zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Machalík navrhl, aby článek 32, odstavec 2 byl ponechán v tom textu, který je obsažen v tisku 91. Aby tedy nebyla akceptována společná zpráva výborů, která doporučovala určité změny.

Chci upozornit na to, že změny, které v tisku 109, mimo jiné také v článku 32, jsou a byly i výsledkem společné práce výborů. Dále chci upozornit na to, že ústavně právní výbor svým stanoviskem nedoporučuje akceptovat tento návrh pana poslance Machalíka.

Táži se, zda mám toto stanovisko ústavně právního výboru blíže odůvodnit? (Nikdo neprojevuje zájem.) Není tomu tak. Můžeme tedy hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh pana poslance Machalíka, ať zvedne ruku. (20) Kdo je proti tomuto návrhu? (82) Poměr je 28: 82, návrh nebyl přijat. Prosím pana poslance Sapáka, aby hlasoval ve sněmovně.

Poslanec Miloslav Výborný: Nyní mi dovolte, abych se omluvil panu poslanci Bendovi. Nedopatřením jsem zapomněl na jeden z jeho návrhů. Pan poslanec Benda upozornil, že vypuštěním II. hlavy Ústavy z 11. července 1960 přestáváme mít ústavním způsobem upravenu povinnost občanů zachovávat Ústavu a ostatní zákony.

Přečtu nyní, jak zní článek 34 Ústavy z roku 1960, který by v tom případě musel být ponechán, eventuálně ponechán s určitou změnou. "Občané jsou povinni zachovávat Ústavu i ostatní zákony a dbát ve všem konání zájmů socialistického státu a společnosti pracujících".

Ptám se poslance Bendy, v jakém textu změnu navrhuje? (Poslanec Benda: V první části.)

Myslím, že tomu všichni rozumíme.

Ústavně právní výbor se touto tématikou zabýval nepřehlédl ji při svém asi 40hodinovém jednání při prvním a druhém čtení. Dospěl k závěru, že není naprosto nezbytné, aby takové vyjádření bylo obsaženo... Doufám, že to tlumočím správně. Vezmu si raději k ruce stanovisko ústavně právního výboru. Ústavně právní výbor zaujal stanovisko, které je shodné s návrhem pana poslance Bendy, nicméně při zpracování společné zprávy akceptoval to stanovisko, že je to nadbytečné. Je mi, prosím, rozuměno po této nesouvislé řeči? Je alespoň rozuměno tomu návrhu poslance Bendy? Bude třeba o něm hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh poslance Bendy, nechť zvedne ruku. (71) Kdo je proti? (10) Kdo se zdržel hlasování? (41) Návrh byl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Klimeš navrhuje v článku 46 tisku 91 vypustit odstavec 1, odstavec 2 a 4 z citace článku 5 ústavního zákona 143/1968 a ponechat pouze odstavec 3.

Stanovisko ústavně právního výboru - a zde mohu říci, že je to opravdu ústavně právní problém - je negativní.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Mohu nechat hlasovat: Kdo je pro návrh poslance Klimeše, ať zvedne ruku. (Hlasování.) 14. Kdo je proti tomuto návrhu? 63. 63: 14 - návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Dále pan poslanec Klimeš navrhl, aby byl text - bere zpět.

Poslanec Popovič navrhuje vypustit třetí odstavec z článku 36 a rovněž z článku 37 odstavec 2 slovo "jiné" s tím, že by text byl "způsobenému nezákonným rozhodnutím soudu, státního orgánu či orgánu veřejné správy". Tlumočil jsem nyní správně? (Souhlas.)

Ústavně právní výbor nedoporučuje toto řešení, protože nelze přehlédnout, že také soud je státním orgánem, proto tam slůvko "jiné" má co do činění. Byť je to státní orgán jiného druhu, než ostatní státní orgány, ale státní orgán to je. Je trváno na návrhu? (Ano.) Je nutné hlasovat o návrhu,

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh pana poslance Popoviče, ať zvedne ruku. (Hlasování - 9) Kdo je proti tomuto návrhu? 78. 9. 78 - návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Poslanec Soural navrhl, aby v čl. 26 odst. 4 byl text upraven takto. Právo na stávku je zaručeno, je-li vykonáno v souladu se zákonem. Je rozuměno protinávrhu poslance Sourala?

Místopředseda ČNR Václav Žák: Technická poznámka pan poslanec Soural. (Z pléna poslanec Soural - nesrozumitelné vyjádření - v souladu se zákony?)

Poslanec Miloslav Výborný: Za podmínek stanovených zákony?

Místopředseda ČNR Václav Žák: V souladu se zákonem, jestli jsem rozuměl dobře.

Poslanec Miloslav Výborný: Váš návrh je v souladu se zákony, to je jen gramatické upřesnění textu, do poněkud neobvyklého množného čísla. Stanovisko ústavně právního výboru není pozitivní k tomuto návrhu.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dávám hlasovat, kdo je pro návrh poslance Sourala, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se - 24) Kdo je proti tomuto návrhu? (74) 24 ku 74 - návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Paní poslankyně Čelišová z části podporovala návrhy pana poslance Loma, navrhovala však ponechat slovo bezplatně, což ovšem bylo už hlasováním vyřešeno, takže se domnívám, že není třeba o tomto návrhu hlasovat. Je na něm přesto trváno?

Poslankyně Květoslava Čelišová (z pléna): Trvám na svém návrhu.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pan poslanec Komárek - technická.

Poslanec Vladimír Komárek (z pléna): Pane místopředsedo, nebyl vznesen dotaz, kdo se zdržel hlasování.

Místopředseda Václav Žák: Já bych upozornil pana poslance, že podle jednacího řádu v případě, kdy počet proti převyšuje počet pro, nehlasujeme, nedáváme počítat hlasy, kdo se zdržel. (Další připomínka - kolik je poslanců...). Protože občas je některý návrh přijat, takto víme, kolik je poslanců ve sněmovně. Mohu nechat proběhnout úplné hlasování, ale počet hlasů byl přes 120 při posledním hlasování úplném.

Poslanec Miloslav Výborný: Nezbude tedy, než tak nebo onak, nechat hlasovat o návrhu poslankyně Čelišové. Ale upozorňuji, že jeho přijetí by značilo určitou revokaci předchozího rozhodnutí o přijetí návrhu poslance Loma. Dále pak je mojí povinností upozornit na negativní stanovisko ústavně právního výboru k této nabídce změny. Je třeba odůvodňovat toto stanovisko? Ne.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh poslankyně Čelišové, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 24) Kdo je proti tomuto návrhu? (83) Kdo se zdržel hlasování? (12) 24 ku 95 - návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Paní poslankyně Čelišová přednese další návrh, a protože se jednalo o návrh důležitý, který byl podpořen celým ústavně právním výborem a bude záhodno o něm velmi pečlivě rozhodovat, mohl bych ji požádat o nové přednesení tohoto návrhu.

Poslankyně Květoslava Čelišová: Doporučuji v článku 9 za odst. 5 zařadit odst. 6, který by zněl: "Zákon stanoví, v kterých případech musí být převzetí občana do ústavní zdravotnické péče bez jeho souhlasu oznámeno soudu, který o tomto umístění rozhodne do 15 dnů."

Poslanec Miloslav Výborný: Tento návrh vychází, koneckonců, i z určitých historických zkušeností našeho státu - jak jsem řekl - ústavně právní výbor jej považuje za žádoucí zakotvit do této listiny. Je třeba podrobněji zdůvodňovat stanovisko? (Hlasy: ne.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dávám hlasovat o návrhu paní poslankyně Čelišové: Kdo je pro, ať zvedne ruku. (118) Kdo je proti? (14) Kdo se zdržel hlasování? (8) 118: 12. Návrh byl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Kašuba navrhuje doplnit článek 20 odst. 3 další větou textu:

" Náležitosti vytváření politických stran a způsob financování jejich činnosti stanoví zákon."

Tento návrh není doporučen ústavně právním výborem, zejména s ohledem na skutečnosti, že nejde o deklarování lidského práva, ale o určitou podrobnější úpravu činnosti politických stran.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Mohu dát hlasovat? Kdo je pro návrh poslance Kašuby, ať zvedne ruku. (20) Kdo je proti tomuto návrhu? (86). 20: 86 - návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Paní poslankyně Stiborová v části svého vystoupení zpochybnila předkládanou listinu v té části, kdy prý je zde děleno na vyšší a nižší ústavní práva a odvolává se na mezinárodní úmluvy. Z této části jejího vystoupení nevzešel žádný konkrétní návrh. který by mohl být předmětem hlasování.

V článku 5 odst. 1 navrhuje poslankyně Stiborová změnit text "občanských a politických" na text "lidských". Než budete uvažovat o tomto návrhu podrobněji, upozorňuji, že se celým článkem 5 po bedlivých konzultacích ústavně právní výbor s myšlenkou pečlivějšího vyjádření toho, co je zatím řečeno v čl. 5, zabýval. Po tomto jednání dospěl k závěru, že by měl být formulován jiným způsobem. Nemohu teď návrh říci a dávat o něm hlasovat. Mohl bych se zeptat paní poslankyně Stiborové, zda při textu, který byl již nově navrhován po přestávce trvá na tomto svém návrhu?

Poslankyně Marie Stiborová: Netrvám.

Místopředseda ČNR Václav Žák: S technickou poznámkou se hlásí poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Vážený pane místopředsedo, obracím se jenom na vás, neobracím se na sněmovnu. Domnívám se, že je nutno naše jednání dnes přerušit a ukončit, protože duševní únava způsobuje, že reagujeme neadekvátně - to se projevilo v tom, že když jste dal hlasovat, zda budeme projednávat zákon o místních poplatcích ještě dnes a poslanci reagují smíchem. Projevuje se euforie z psychického vyčerpání. Vůbec nenavrhuji, abyste dal hlasovat, protože už o tom nemůžeme rozhodovat. Po čtrnáctihodinovém pobytu v této místnosti bychom měli jednání přerušit v tomto bodu a pokračovat v něm zítra. Nechci se odvolávat na schválený čl. 31, že občané mají právo na ochranu zdraví, ale chci se odvolávat na zdravý rozum, který nám velí, abychom nepodnikali heroické výkony nasazení. Sám osobně jsem na to zvyklý. protože jsem zvyklý na noční práci, ale domnívám se, že ne všichni, jak znám zdravotní stav některých poslanců, jsou na to zvyklí. Tato duševní námaha by mohla přivést některé ke kolapsu, ke zhroucení a k nežádoucím zdravotním důsledkům. Žádám, abyste ukončil jednání a dal v něm pokračovat zítra.

Poslanec Miloslav Výborný: Doufám, že to nebyla reakce na mé občas nesouvislé blábolení.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Domnívám se, že mi poslanec Lom připravil takovou situaci, že pokud prohlásím, že budeme pokračovat, prohlásí mě za člověka, který ztratil rozum. Prosím poslance Popoviče.

Poslanec Pavel Popovič: Domnívám se, v plném rozporu poslance Loma, že efektivita práce naší sněmovny je minimální, v této místnosti nejsme 15 hodin. Jednali jsme do tří hodin, pak byla dlouhá pauza. Máme nejvýše 8 hodin čisté práce. Pokud je tady únava, to není únava, ale spíše pocit nezodpovědnosti z práce v nočních hodinách. Osobně s návrhem poslance Loma nesouhlasím. Domnívám se, že pokud chceme funkce poslanců zastávat, jsme povinni svou práci dovést do konce efektivně v nejkratším možném čase.

Poslanec Miloslav Výborný: Jsem ochoten pokračovat, pokud nebude o něčem jiném hlasováno.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Já bych rád dal do úvahy - nerad bych ovlivňoval vaše rozhodování. Ale máme určité termíny před sebou, zítra se má projednávat kompetenční zákon. Pokud přesuneme schůzi, narušíme celý harmonogram, posuneme celé jednání sněmovny. Chápu, že jsme unaveni, ale domnívám se, že to bude také mementem pro poslance, aby zvažovali svoje připomínky k textu, a že jsme mohli projednat ten text mnohem efektivněji, kdybychom se skutečně efektivně chovali. (Potlesk.)

Nemohu vystoupení pana poslance Loma ignorovat, ale nebudu rozhodovat sám, nechám hlasovat o přerušení schůze.

Paní předsedkyně:

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Kdybyste dovolili, jenom bych doplnila jednu poznámku, jde o hlasování asi ve dvou směrech, zda tedy dopracovat tento zákon včetně hlasování a skončit případně přijetím tohoto zákona nebo - protože venku sedí pan ministr Špaček - ještě probrat zákon o místních poplatcích. To je to, o čem vás pan místopředseda zatím neinformoval. Pak jsou ještě interpelace, to znamená, že já to vidím časově na takové tři, čtyři hodiny do rána - nikoliv pouze tedy dorazit tento zákon.

Takže si uvědomte - protože mně šlo o to, proto jsem se šla zeptat pana místopředsedy Žáka, protože venku sedí pan ministr Špaček, jaký je další program. To neznamená, že bychom skončili s projednáním tohoto zákona v dnešní schůzi, ale že bychom pokračovali v řádném programu, ještě tedy projednáváním zákona o místních poplatcích, interpelacemi - prostě podle programu, jak ho máte na lavicích. Takže se k tomu, prosím, vyjádřete - aby ta informace byla úplná, prvně úplná nebyla.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Takže dávám tento kompromisní návrh: Dám teď hlasovat o tom, jestli budeme pokračovat v projednávání tohoto zákona. A podle vašeho výsledku potom, v případě budete-li chtít pokračovat, po skončení projednávání, se rozhodneme o dalším postupu.

Takže prosím teď sněmovnu, aby hlasovala: Kdo je proto, abychom... poslanec Karych.

Poslanec Alexandr Karych: Pane předsedající, dávám protinávrh: Nechte hlasovat o tom, že dnešní schůzi přerušíme ve 23 hodin. (Nesouhlasný šumot v sále.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dobře, byl dán protinávrh. Poslanec Sedláček - další protinávrh (ale uvědomte si, kolik ztrácíme času.)

Poslanec Michal Sedláček: Vážení poslanci, Československo ratifikovalo mezinárodní pakt, ve kterém se praví, že státy atd. zajišťují právo každého člověka na spravedlivé a uspokojivé pracovní podmínky, které zajišťují zejména - bod d) - odpočinek, zotavení a rozumné vymezení pracovních hodin. (Potlesk, šum a rozruch v sále.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Ano, zejména odpočinek. Pan poslanec Váca - zase strávíme několik "příjemných" minut.

Poslanec Oldřich Váca: Jako výpravčí jsem tvrdě sloužil 12 hodin v noci a ve dne a nikdo se mne neptal, nutili mne, abych dělal přesčasové hodiny, které se mi nelíbily a bral jsem méně peněz, než beru tady. Tak se, prosím vás, vzchopme a probereme to, co je potřeba probrat. Od toho jsme tady, prosím vás, uvědomte si to. Děkuji vám. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu poslanci Vácovi. Dávám hlasovat o protinávrhu pana poslance Karycha přerušit schůzi ve 23,00 hodin, Kdo je pro, ať zvedne ruku. (31) Kdo je proti tomuto návrhu? (76)

Kdo je pro můj návrh, abychom dokončili projednání zákona, který probíráme? (Hlásí se poslanec Lom.) Poslanec Lom má technickou poznámku.

Poslanec Petr Lom: Navrhl jsem přerušit naši schůzi teď hned, o tom se musí hlasovat.

Ještě poznámka. Já jsem zvyklý sloužit směny 52 hodin. Zde však nejde o to, abychom se nějak vzchopili. Kdo z vás prošel zdravotní prohlídkou na začátku této funkce? Kdo z vás je informován o svém zdravotním stavu tak, aby mohl na sebe vzít rizika?


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP