Čtvrtek 22. listopadu 1990

Pokud jde o pana poslance Jakla a jeho návrh, který jste právě slyšeli, pak jsme způsobem, uvedeným shora, přijali stanovisko, že není žádoucí návrhu vyhovět, že pouze rozvádí (tzn., že do jisté míry zúžuje) to, co je v textu společné zprávy uvedeno v článku 30, odstavci 1, který zní, že svoboda věcného bádání a umělecké tvorby je zaručena. Odstavec druhý by změn nedoznal.

Protože není celkem jasné, zda sněmovna si přeje, abych tlumočil usnesení našeho výboru, pak prosím, pokud jsou návrhy, které směřují k jiné proceduře, aby byly řečeny teď.

Poslanec Petr Lom: Já se domnívám, že pan zpravodaj si vyžádal legislativní pomoc předsedy ústavně-právního výboru dr. Kalvody, který má přednést stanovisko, zda z legislativního hlediska je možné to, co je navrhováno, nebo zda to má nějakou návaznost s jiným ustanovením, které by to vylučovalo. Nevím, zda má jít o komentář. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji poslanci Lomovi. Myslím, že pan poslanec Kalvoda zdůvodnil, proč se uchýlil k tomuto výkladu.

Poslanec Andrej Gjurič: Bylo by dobré o tom hlasovat, protože slyším řadu hlasů, aby to bylo takto komentováno. Nejen hlas poslance Loma, ale i svůj vnitřní hlas.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Lom řekl, že úkolem ústavně-právního výboru bylo pomoci mně legislativně, a že by tedy pouze z hlediska legislativních nedostatků měla být stanoviska ústavně-právního výboru tlumočena. Problém je ovšem ten, že § 22 odst. 2 jednacího řádu jednoznačně říká, že byl-li z pléna vznesen návrh, aby se výbor vyjádřil stanoviskem, tak se výbor vyjádřil stanoviskem a pravděpodobně je povinností tohoto výboru stanovisko tlumočit. Je sice pozdní hodina, ale možná že bude užitečné proceduru komentářů k jednotlivým článkům, které budeme probírat, vyjasnit si předem, než abychom se k tomu vraceli u každého článku zvlášť. Možná, že je též užitečný návrh, abychom o této proceduře hlasovali.

Poslanec Ladislav Jakl: Mám dotaz a pochybnost, aby se nerozproudila znovu rozprava; co mám dělat, když jsem přesvědčen, že výrok je nepravdivý? Ve svém zdůvodnění jsem jasně řekl, že text ve společné zprávě řeší problematiku pouze prvního odstavce mnou navrhovaného článku; problematika druhého odstavce není v žádném návrhu zastoupena. Co mám dělat, když slyším nepravdu?

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pane poslanče. musíme spoléhat na to, že poslanecká sněmovna si pamatuje vaše zdůvodnění. Dostáváme se do zvláštní situace. Prosím pana poslance Kalvodu k technické poznámce.

Poslanec Jan Kalvoda: Snad bych skutečně navrhl a trval na tom, aby se hlasovalo o způsobu, jímž bude stanovisko ústavně právního výboru sděleno sněmovně. Pokud bude rozhodnuto, že komentovat rozhodnutí ústavně-právního výboru je vyloučeno, pak mi nezbývá, než abych se vždy ke každému návrhu změny dostavil k mikrofonu a řekl ne nebo ano.

Pokud k tomuto byl ústavně-právní výbor svolán, pak prosím. Ovšem vracím se k tomu, co jsem uvedl. Ústavně-právní výbor prostě musí zaujmout a zkoumat, podle svých schopností. otázku. nakolik nějaký návrh změny je již konzultován jiným ustanovením návrhu zákona. To je také věcná otázka. Prosím, aby to všichni zvážili, než si vyžádají - a v jaké míře - ten servis ústavněprávního výboru.

Jinak bych ještě pana poslance Jakla prosil, aby možná používal korektně slova nepravda. Nepravda je vědomá lež. Já bych rád, abychom nezanášeli animozitu do tohoto jednání, protože by to asi nebylo konstruktivní. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu poslanci Kalvodovi. Je to procedurální otázka, neotvíráme tím rozpravu, jsou tu jasně formulovány alternativy. První alternativa je omezit stanovisko ústavně-právního výboru na konstatování ano - ne. Druhá alternativa - prosím vás, nebudeme k tomu otevírat rozpravu - takto to formuloval pan předseda Kalvoda, nebudeme k tomu otevírat rozpravu - je zdůvodnění. Kdo je pro variantu holého konstatování ano - ne, nechť zvedne ruku. Technická poznámka poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman (z pléna): Nelze hlasovat o návrhu, který byl předložen později. Je nutno hlasovat nejprve o tom původním návrhu.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Poslanec Štindl.

Poslanec Karel Štindl: Návrh poslance Gjuriče zněl jinak, ne ano - ne.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Předseda Kalvoda jasně vyložil, že se nemůže zabývat formálním zdůvodněním bez obsahového. Jestli neposloucháte, co říká, za to já skutečně nemohu, on stanovil alternativu tak, buď bude říkat ano - ne, nebo to bude zdůvodňovat i obsahově. Je to jeho stanovisko, jeho návrh. Tak prosím, abyste respektovali to, co on říká. Budeme hlasovat o dvou variantách.

Poslankyně Hana Marvanová: Nejde o to, zda je to stanovisko komentované nebo nekomentované, ale jaké stanovisko tady vlastně chceme slyšet. Jestli právní posouzení, tzn. zda je to možné, přípustné, zda to není ve vnitřním rozporu v rámci tohoto zákona nebo s jinými zákony, nebo zda chceme slyšet i věcné posouzení, tedy jestli si po věcné stránce členové ústavně právního výboru myslí, že je správné, jestli se jim to líbí atd. Čili to jsou ty dvě alternativy. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Zřejmě mi nezbývá, než abych poprosil pana doktora Kalvodu, aby znovu vyložil své stanovisko.

Poslanec Jan Kalvoda: Já musím jen opakovat. Jestliže formálně přednesu závěr ústavně právního výboru nijakou změnu nepřijmout, pak mohu říci, že je stanovisko jej nepřijmout a odmlčet se. Já s tím souhlasím, ono to bude rychlejší. Pokud ovšem se mám vyjádřit, zda nějaký návrh je z důvodů třeba formálních nepřijatelný, třeba proto např. to je velká škála variant, že je daná materie upravena jinde nebo že je ústavně právní výbor toho názoru, pak se ale nemohu vyhnout meritu úpravy tohoto ustanovení, protože musím alespoň naznačit proč a kde je to jiné. Pochopte to. Já vám dám třetí variantu nebo panu předsedajícímu. Nechť se tato sněmovna obejde při té kontroverznosti bez stanoviska ústavně právního výboru a nechť pan společný zpravodaj, tak jak uzná za vhodné, se tohoto stanoviska dovolá.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Technická poznámka pan doktor Lom.

Poslanec Petr Lom: Pane místopředsedo, já se velmi omlouvám a pane předsedo ústavně právního výboru omlouvám se rovněž. Ale my stojíme o to znát legislativní souvislost; to, proti čemu jsem se ohradil, bylo rozvedení a komentář. A myslím si, že je zavádějící říci, že stanovisko lze vyjádřit ano nebo ne. A co ty mezní situace, kdy zaujímáte stanovisko, které je na pomezí ano nebo ne. Je třeba vyložit důvody. Samozřejmě. A je třeba vyložit legislativní souvislosti, ale myslím si, že další komentář a osobní hodnocení by asi nebylo na místě. (Potlesk).

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pan poslanec Dohnal.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážení přítomní, nezlobte se na mne, ale když vycházíme z jednacího řádu, který stále ještě platí, tak pan Kalvoda je členem předsednictva a jako takový musí dostat slovo kdykoliv o to požádá a může se vyjádřit k čemukoliv, takže se může vyjádřit k tomu, jestli on jako pan poslanec Kalvoda s tím souhlasí nebo nesouhlasí. Ten jednací řád stále ještě platí, nezlobte se na mne.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Já se obávám, že by to k vyjasnění nepřispělo, já nevím, jestli poslanecká sněmovna je ještě schopna respektovat to, co říká předseda ústavně právního výboru. Nárok, který na něj kladete, on 3x již vysvětlil, že není schopen splnit. Takže, prosím, uvědomte si, co chcete. Že konečně snad nechám hlasovat o původních dvou variantách, jak jsem navrhl. Buď bude holé konstatování ano - ne, nebo bude výklad, jak ho navrhuje předseda ústavně právního výboru, protože rozprava se k tomuto tématu nekoná. Už jsme to, prosím vás, porušili. Faktická poznámka, už skutečně poslední.

Poslanec Ladislav Jakl: Poznámka má dvě části. Za prvé je nepravdou, že nepravda je vědomá lež, a za druhé - stahuji své výhrady k případnému komentáři, protože věřím v dobrou paměť svých kolegů poslanců.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu poslanci Jaklovi. Takže, dávám hlasovat o způsobu komentáře, nepřipouštím žádné technické poznámky. První varianta je: Kdo je pro to, aby stanovisko ústavně právního výboru bylo tlumočeno způsobem ano - ne", nechť zvedne ruku. (Projevy nesouhlasu.)

Tak prosím pana poslance Gjuriče, nechť zopakuje svůj návrh a vybere si jednu ze dvou variant, o které mluvil pan poslanec Kalvoda. (Smích, hluk).

Poslanec Andrej Gjurič: Já si nejen nevyberu z variant, které mi doporučoval pan místopředseda Žák, nýbrž ze svých variant, a dovolil bych si je po vystoupení pan poslance Loma ještě trochu poopravit. Můj návrh zní přesně takto. Alternativy jsou dvě: Jedna je s věcným i hodnotícím komentářem, to, co by zřejmě měl raději pan poslanec Kalvoda, a druhá je bez tohoto věcného komentáře, s komentářem legislativním, s tím, že je ponecháno na panu hlavním zpravodaji, panu doktoru Výborném, aby komentoval nebo zaujal stanovisko sám podle svého momentálního názoru a potřeb.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosím vás, kdo má toto stanovisko, o kterém jste mluvil, tlumočit?

Poslanec Andrej Gjurič: Komentář pana poslance Kalvody nechť je pouze legislativní, v legislativních souvislostech; jestli se tedy rozhodne říkat "ano - ne", tak to, bohužel, nemohu v tomto případě ovlivnit: když na tom bude trvat, tak se s tím asi nedá nic dělat. Pak prosím pana poslance Výborného, aby vzal v úvahu, kdy by bylo potřeba, aby sám řekl komentář našeho hlavního zpravodaje.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Takže teď máme dvě varianty, jestli si je dobře pamatuji: první varianta je komentář dr. Kalvody s věcným i legislativním výkladem ke každému bodu, druhý způsob je druhá varianta, navrhovaná panem poslancem Kalvodou s event. doplněním zpravodajem Výborným. Jsou takto ty varianty korektně formulovány? (Poslanec Gjurič souhlasí). Děkuji, čili dávám hlasovat.

Paní poslankyně Marvanová (Hluk v sále.) Upozorňuji, že i pan poslanec Gjurič s tím souhlasí

Poslankyně Hana Marvanová: Já vůbec nechci zdržovat. (Smích v sále.)

Ale dobře jsem přece slyšela, co řekl pan poslanec Gjurič, a nebylo to totéž, co jste, bohužel, řekl vy, pane místopředsedo, takže to musím znovu opravit a opakovat, co zde řekl pan poslanec Gjurič.

Jedna varianta je posouzení čistě právní a legislativní, druhá varianta je posouzení věcné včetně právního; prostě rozšířené, hodnotící. To jsou dvě varianty, prosím vás, o nich dejte hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: O těchto variantách nemohu dát hlasovat, protože poslanec Kalvoda je vyloučil, takže musím zopakovat to doplnění, které řekl pan poslanec Gjurič, že v případě, že nejde udělat legislativní komentáře bez věcného, potom se omezí komentář ústavně právního výboru pouze na otázku "ano - ne".

Doufám, že už je to každému jasné. Nechávám hlasovat o prvním způsobu komentování předsedy ústavně právního výboru. První způsob je s legislativním a věcným komentářem. Kdo je pro tento způsob? (78) Kdo je proti? (23) Zdržel se hlasování (31) Byl schválen první způsob vedení komentáře.

Prosím pana zpravodaje, aby se ujal slova.

Poslanec Miloslav Výborný: Po ujasnění těchto procedurálních otázek a po výkladu stanoviska ústavně právního výboru k navrhované změně poslancem Jaklem, se domnívám, že je možno o návrhu této změny hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: S technickou připomínkou se hlásí Gjurič.

Poslanec Andrej Gjurič: Poslední sdělení poslance Jakla implikovalo, že by bylo nejlepší hlasovat ve dvou částech, k prvnímu odstavci a k druhému odstavci. Nevím, zda s tím poslanec Jakl souhlasí.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosím pana poslance Jakla.

Poslanec Ladislav Jakl: Netrvám na tom, ale připouštím to.

Místopředseda ČNR Václav Žák: S technickou poznámkou se hlásí poslanec Kalvoda.

Poslanec Jan Kalvoda: Omluvte mě prosím, jestli jsem si nezapamatoval něco, co bylo řečeno, ale myslím, že návrh poslance Jakla měl třetí část směřující k vypuštění slov "umělecké tvorby" v čl. 33. To by byla třetí část hlasování.

Místopředseda ČNR Václav Žák: S technickou připomínkou se hlásí poslanec Jakl.

Poslanec Ladislav Jakl: V případě, že první odstavec mnou navrhovaného paragrafu bude schválen, pak teprve by to automaticky vyžadovalo nutnost vypuštění této části. V případě, že ne, musela by tam zůstat. Jsou dvě varianty, nikoliv tři.

Poslanec Miloslav Výborný: Bude třeba hlasovat nejprve o prvním odstavci návrhu poslance Jakla. Výsledek hlasování předurčí, jak naloží se zbytkem svého návrhu.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dáváme hlasovat o prvním odstavci návrhu poslance Jakla. Kdo je pro tento návrh? (23) Kdo je proti? (48) Zdržel se hlasování (64) Návrh nebyl přijat. Trvá pan poslanec na dalších hlasováních?

Poslanec Ladislav Jakl: Z tohoto hlediska pozbývá smyslu samostatný článek, navrhuji, aby druhý odstavec mého návrhu se stal součástí článku 33, čili, aby byl přijat další odstavec článku 33 ve znění: Právo přístupu ke kulturním hodnotám je zaručeno.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji. Slyšeli jsme návrh poslance Jakla. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 83 pro. Kdo je proti tomuto návrhu? (13) Kdo se zdržel hlasování? (44) 83: 57, návrh byl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Táži se pana poslance Jakla, zda trvá na svém třetím návrhu?

Poslanec Ladislav Jakl: Třetí návrh nemá smysl.

Poslanec Miloslav Výborný: Já se to domnívám také, ale myslím si, že je povinností se zeptat.

Můžeme tedy přistoupit k návrhu poslance Janečka.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP