Čtvrtek 15. listopadu 1990

Poslanec Tomáš Fejfar: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegové a kolegyně. do poslední chvíle jsem se rozhodoval, jestli budu interpelovat a po před pěti minutami proběhnuvším rozhovoru na předsednictvu vlády jsem se rozhodl, že budu. Jde o okres Jihlava, o obsazení okresního úřadu. Totéž, co říkal kolega Kelnar - měli jsme pana místopředsedu vlády Baudyše na klubu. Celou věc jsem tam vysvětlil, pan místopředseda slíbil, že v případě Jihlavy to bude vyměněno, byla mu nabídnuta náhrada. Předesílám, že já osobně s tímto způsobem obsazování okresních úřadů naprosto absolutně nesouhlasím. Probíhaly zase zřejmě nějaké kulaté stoly. My nevíme kde, kým byly vedeny. Poslanci ČNR neměli možnost se vyjádřit. Vím, že přednostu okresního úřadu jmenuje vláda, je to moc výkonná, ale zrovna tak já jako poslanec mám právo se ptát pana premiéra a české vlády: Jakým způsobem byly vedeny tyto rozhovory, kdo je vedl? Chtěl bych vysvětlit to, co se stalo na okrese Jihlava.

Naivně jsme se domnívali, že přednostou okresního úřadu by měl být ten nejlepší bez ohledu na to, ze které je strany. Ve volbách jsem získali o 10 % více než kterýkoli jiný okres v Jihomoravském kraji. Strana lidová získala naopak podprůměrné výsledky v rámci Jihomoravského kraje, a přesto jsme se dozvěděli, nikoli oficiálně, ale bylo nám to panem místopředsedou vlády Baudyšem potvrzeno. že na místo přednosty okresního úřadu byl jmenován ing. Jakubec. Já ho znám a vůbec nic proti němu nemám, je to velice slušný člověk. Ale náš kandidát byl lepší. Není to člověk z Občanského fóra. Je to sociální demokrat, člověk, který má na okrese nebývalý kredit, kterého my plnou vahou podporujeme, podporují ho další strany. Návrh z okresního výboru šel na tohoto člověka. Dokonce jsem se dověděl postranními cestičkami, že ho podporuje snad i KSČ, protože to je velice slušný člověk a jako proti takovému proti němu nemůže nikdo nic mít.

Teď jsme se dozvěděli, že tam byl jmenován člen Lidové strany. Místopředseda vlády Baudyš slíbil. že ho vymění. Nestalo se Odcestoval, nedal nám vědět. Dnes, když jsem se obrátil na pana premiéra, nevěděl, které změny byly provedeny a které nebyly. Když jsme teď telefonovali na předsednictvo vlády, znovu jsme se nic nedověděli. Tenkrát jsem panu místopředsedovi vlády Baudyšovi řekl, že jsem si vědom, že je nutné dělat určité kompromisy, ale také jsem mu vysvětlil, že jsem tady za lidi a nikoli za vládu.

Velice mě mrzí, že jsem celou tu historku musel vyprávět, ale nesouhlasím s tím, jakým způsobem byl jmenován prozatímní předseda okresního úřadu a velice se proti tomu ohrazuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Fejfarovi. Prosím pana poslance Wolfa. připraví se poslanec Nedbálek.

Poslanec Miroslav Wolf: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážení kolegové! Chtěl bych navázat na vystoupení pana poslance Čermáka, pokud jde o obsazování ministerstev. Pokud jde o ministerstva, lidé se ptají na spoustu věcí, já jim však nedokážu odpovědět, protože nevím, zda bylo nebo nebylo něco změněno, v jakém duchu atd.

Navrhoval bych, abychom jako poslanci z české sněmovny dostali z každého ministerstva organizačního pavouka, kde by bylo uvedeno jméno člověka, který za ten který úsek odpovídá, případně telefonní číslo. Pokud jednáme na ministerstvech, většinou musíme slepě tápat, hledat, kde, co a kdo má na starosti. To by nám usnadnilo práci. Kdybychom srovnali situaci současnou se situací před listopadem, měli bychom současně přehled. jak se na ministerstvu věci mají. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Prosím pana poslance Nedbálka, připraví se poslanec Šimeček.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Vážená paní předsedkyně, vážené předsednictvo, dámy a pánové! Navazuji na to, co říkali předřečníci. Stejný problém, o kterém mluvil poslanec Fejfar, je ve Žďáru nad Sázavou, odkud se na mne obrátili občané. Nevznáším to jako interpelaci, ale jako dotaz na vládu: jaká je situace v oblasti jmenování okresních předností. Pokud mohu vládu požádat, chtěl bych to slyšet dneska. Jde o situaci ve jmenování okresních přednostů v Jihomoravském kraji. Je třeba, abychom to věděli, abychom mohli občanům na tuto otázku odpovědět. Proto jsme také byli zvoleni.

Chtěl bych zároveň podpořit poslance Čermáka, stejně tak poslance Wolfa, aby nám bylo sděleno, jaká je situace na ministerstvu vnitra. Situaci na policii v Jihomoravském kraji velmi dobře znám, myslím si, že dobrá není.

Navíc bych chtěl vládu i vás poslance upozornit na problematiku vzdělávání policie, které je ve velmi špatném stavu. Podle mých informací na vysoké škole SNB působí většina bývalých učitelů, tedy těch, kteří tam byli před 17. listopadem. Tito učitelé zatím nikoho neučí nebo učí velmi málo lidí. Chtěl bych, aby se k této situaci také vláda vyjádřila. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, prosím pana poslance Šimečka, připraví se poslanec Popovič.

Poslanec Josef Šimeček: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážení kolegové a kolegyně. Můj příspěvek je velmi stručný.

Nedávno jsem se zúčastnil kongresu "Východ se setkává se Západem", který se konal v Paláci kultury. Z celé této akce vyplynul obrovský hlad po investicích ve východní Evropě, včetně nás a požadavky ze strany západních investorů a podnikatelů, abychom my, poslanci ČNR, svým usnesením připomněli Federálnímu shromáždění, aby přispělo k urychlené demonopolizaci naší Komerční banky na našem vnitřním trhu. Už zde tato otázka zazněla v souvislosti s malou privatizací, pokud jde o financování budoucích podnikatelů. Každý podnikatel, který začíná, se nutně musí zadlužit. A tento kapitál, který nám tady schází, jsou nám do jisté míry ochotny poskytnout zahraniční banky. Rád bych vás všechny vyzval k tomu, abychom se eventuálním hlasováním přihlásili k této myšlence a upozornili FS na nutnost urychleného přijetí zákona k odstranění monopolu naší Komerční banky na našem vnitřním trhu, abychom našim podnikatelům toto úvěr vání umožnili.

Nevím, zda je možno většinou odhlasovat usnesení v tom smyslu, aby naše předsednictvo tlumočilo naši vůli podepřít FS v rozhodování v tomto smyslu. Je možné pověřit předsednictvo ČNR, aby vhodným způsobem upozornilo na doufám schválené rozhodnutí ČNR k podepření FS v jeho rozhodnutí o urychlení demonopolizace finančního trhu v ČR? Tento kapitál nutně budeme potřebovat. Beru to z ryze praktického hlediska.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pane poslanče, obávám se, že skutečně jako ČNR nemůžeme vůči FS takto postupovat. Můžeme využít svých kontaktů, ale žádný ústavní prostředek v tomto směru zakotven není.

Děkuji panu poslanci Šimečkovi, prosím pana poslance Popoviče.

Poslanec Pavel Popovič: Paní předsedkyně, dámy a pánové. Chystal jsem se o tomto problému pohovořit až na příštím zasedání, a to s dalšími podklady. Toto téma však bylo několika před řečníky otevřeno, takže mi nezbývá, než se o něm zmínit. Jde o situaci v bezpečnostním sboru a ve sboru nápravné výchovy. V poslední době jsem se jednak jako člen občanské prověrkové komise a jednak jako člověk, který bydlí vedle věznice v Ruzyni. zabýval celou touto problematikou a zjistil jsem asi tolik.

Došlo sice k určitým změnám, nicméně výkonné složky obou těchto ozbrojených sborů jsou totálně, a já se domnívám, že oprávněně, nespokojeny s velitelským sborem. Proč? V obou případech došlo k posunu. První garnitura, která byla exponována před 17. listopadem, odešla, byla odvelena. Nastoupila na její místo jiná garnitura prakticky stejného složení, stejného charakteru, snad pouze z mladších důstojníků. Z kapitánů se stali majoři, z majorů plukovníci. Toť vše. Z té složky výkonné z těch, kteří se nemohli ani kompromitovat, to znamená z těch poručíků, nadporučíků, kriminální služby, nebo těch, kteří se starají přímo o ostrahu ve věznicích, nepostoupil na velitelské místo prakticky nikdo.

Ta současná garnitura to zdůvodňuje tím, že nemají dostatek zkušeností. Já osobně ze svého okolí vím o jediném případu, kdy se náčelníkem okresní správy stal člověk právě v této funkci nadporučíka, povýšen do hodnosti kapitána v Berouně, a bylo to proto, že jsem se za něj osobně zaručil, dalo mi to strašlivou práci. Já se domnívám, že situace bude asi kritická nejenom tady v Praze, ale i na dalších místech. Na příštím zasedání si vám dovolím předložit další materiály v této věci, ale prosím vás, jako poslance a prosím i vládu, aby se nad touto situací velmi vážně zamyslela, protože jinak je výkon služby v obou těchto oblastech vážně ohrožen. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. prosím pana poslance Šumana, který se přihlásil jako další. Připraví se paní poslankyně Šepsová.

Poslanec Vladimír Šuman: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení hosté. Já mám to štěstí, že navazuji na doktora Popoviče. Musím bohužel do značné míry potvrdit jeho slova, je mi jen trochu líto, že přichází před plénum České národní rady, než by přišel před výbor, přednesl tyto informace na výboru, byly by nám jistě velice užitečné a mělo by být normální, aby první, kdo by se měl tyto informace dozvědět, byl příslušný výbor. Ale to není podstatné. Podstatné je, a já začnu od té vzdálenější věci, a to je situace ve vězeňství. Situace je doslova otřesná. Ve vězeních je doslova otřesná, je, možné úplně všechno. Ve vězení se věci prodávají, ve věznicích se veksluje, je tam možno dostat jakýkoli lék, alkohol, chlapečky, děvčátka, tedy ženy. Netvrdím, že je toto ve všech věznicích, ale znám věznici, kde tomu tak je a je to důsledkem toho, že sbor neplní své povinnosti, je to skutečně důsledkem toho, že kádry dostatečně razantně nevyžadují plnění poslušnosti, ale na druhé straně musím říci, že během posledních 14 dnů náš výbor v tomto směru vyvinul rozhodně praktické akce, mluvil přímo, dvakrát byli svoláni náčelníci všech věznic v republice, naposledy včera a řekli jsme jim zcela jednoznačně, že pokud se to nezmění, budou vyměněni. Budou bez místa a nikde, se svojí kvalifikací a pověstí, místo neseženou. Na druhé straně jsme jim řekli, že v tom okamžiku, kdy se budou chovat v mezích zákona, tak že podpoříme jejich aktivitu. Je to záležitost velice složitá, je velice složité rozpoznat, kdo je kdo. Dochází nám po prověrkách neustálé stížnosti těch, co nebyli prověřeni, na ty, co prověřeni byli. Na ty, co jsou v těch komisích, ale uvědomme si, že jeden z hlavních problémů tohoto. ale zrovna tak ministerstva vnitra a bezpečnosti vůbec, je otázka, jací lidé přijdou. My tam skutečně nemáme koho dát. A teď něco radostnějšího. Věřím, že se podařilo zabezpečit personálně postavení šéfa české policie. Přišel tam člověk, který má důvěru těch lidí, kteří se podíleli na výběru je to bývalý kriminalista. Já se domnívám, že právě v oblasti kriminalistiky je nutné hledat ty lidi, kteří byli nejméně spjati se systémem minulým a hlavně, a to chci zdůraznit, tam se najdou inteligentní jedinci... Jinak vám musím říci, že je to velice špatné na ministerstvu vnitra. Je to špatné, když s těmito lidmi jednám, když se s nimi setkávám, já musím v plné míře podpořit, co říkal pan Čermák. Když si vezmete kádrový pořádek ze srpna 1989, tak zjistíte, že z nejvyšší sorty z deseti je jich dnes na ministerstvu osm. Z druhé sorty ze sedmi je jich pět a ze třetí z pětadvaceti je jich patnáct. Ty seznamy máme, většina z nich byla před prověrkami ulita do útvarů, které vůbec prověřovány nebyly. Bylo domluveno s ministrem Hradílkem, že v tomto směru vyvine aktivitu. V tom z hlediska přístupu jsme byli naprosto zajedno, důvod jeho odchodu nebyl, že by mu někdo vyhrožoval. Hradílek není ten člověk, kdo by se nechal zastrašit. To prokázal daleko dříve před 17. listopadem. Důvody, podle mého názoru, jsou vnitřní. Je to člověk určitého založení, který neunesl tuto situaci i s tím vysokým stupněm odpovědnosti a není možné ho nutit, aby. tam dále setrvával, byla snaha ze všech stran ho přesvědčit. Byl bych velice rád - jistě se k tomu pan premiér vyjádří. Já jsem mluvil naposledy s panem Hradílkem ještě před schůzí předsednictva. Není v tom žádná konkrétní causa, samozřejmě jednotlivé causy v tom udělaly své, ale dominující je jeho rozhodnutí. To se zase netýká jenom ministerstva vnitra, týká se to i dalších ministerstev a musím říci, že především ministerstva, které řídí pan ministr Grégr, a které řídí pan ministr Vrba, kde jsou největší stížnosti na kádrové obsazení těchto ministerstev. Já jsem za nimi zatím nešel jenom proto, že v současné době se snažíme ten problém zmapovat natolik, abychom to neřešili na zásadě názorů jednotlivých pracovníků, ale snažíme se z různých lidí, kteří přicházejí, dá dohromady určitý průnik množin, ale je zřejmé, že jsou tam lidé, kteří tam nepatří proto, že ty signály o tom, kolik je tam z nich bývalých funkcionářů, bývalých milicionářů, jsou jednoznačné. Přičemž já zdůrazňuji, že to nemůže být jediné kritérium. Znám případ a řešili jsme ho nedávno za přítomnosti místopředsedy Žáka, týká se Českých energetických závodů, kde byly tyto stížnosti, ale byly ojedinělé. Pozvali jsme generálního ředitele a ukázalo se, že výtky byly oprávněné, ale neříkaly nic o personální politice, která tam je. Proto jsme se snažili na tyto ministerstva jít jiným způsobem, nevycházet z jednotlivých poznání, ale soustředit poznatků víc. Já se velice přimlouvám za to, nalézt řešení takové, kdy ve spolupráci s těmito ministry bude nalezeno řešení takové, že má-li tam zůstat člověk s touto minulostí, musí přesvědčit tito ministři jejich podřízené, že jsou to ti správní lidé, kteří tam mají být. Jestliže to nedokáží, nebudou tam správní lidé, nebo nejsou správní ministři.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, prosím paní poslankyni Šepsovou.

Poslankyně Lenka Šepsová: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážení přítomní. Kolega Šuman zde velice konkrétně objasnil problém, že se to týká jiných ministerstev. Mluvil obecně, já vám mohu dát konkrétní doklad. Je tu rozhodnutí ministerstva průmyslu ČR k vyčlenění závodu Rosice u Brna ze státního podniku Sklo - Union Teplice a začlenění ho do organizační jednotky do státního podniku Crystalex se sídlem v Novém Boru. Bylo to uděláno bez schválení odborů a bez dozorčí rady. Dozorčí radu nechali dokonce zasedat o 15 dní déle, než bylo toto rozhodnutí uděláno. Přečetla bych vám něco, co psal pan Zeman, předseda dozorčí rady. Je to volený člověk, není to člověk jmenovaný, který má důvěru lidí. Je to adresováno na pana premiéra Pitharta, potom na pana Vrbu a na inženýra Klause. Vážený předsedo vlády, obracím se na vás. je to adresováno 24. října. Obracím se na vás se žádostí o posouzení rozhodnutí ministra průmyslu inženýra Jana Vrby ve věci začlenění závodu Rosice u Bran do státního podniku Crystalex. Zároveň prosím o posouzení, zda vedoucí místa na ministerstvu průmyslu jsou správně obsazena. To je vše. Děkuji vám.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Šepsové, prosím pana poslance Andrleho.

Poslanec Antonín Andrle: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nechtěl jsem vás zdržovat vystoupením k obsazování přednostů okresních úřadů, ale vím, že už to tady zaznělo, tak aby bylo vidět, že se dělají chyby na jedné i na druhé straně, budu vám citovat bez komentáře, jak to proběhlo na okresu Uherské Hradiště a chtěl bych, aby se to prošetřilo znovu a vysvětlilo, co je na tom pravdy.

Společné hodnocení kandidáta na funkci přednosty okresního ůřadu stranami HSD, ČSS, Československá strana demokracie, Obroda, Československá strana zemědělská, zahrádkáři, Hnutí za rovnoprávné postavení žen, zúčastněných na jednání klubů u kulatého stolu na ONV v Uherském Hradišti. Hodnocení kandidáta ing. Václava Lučky, který nebyl jmenován. Narozen 28. 7. 1932 v Uherském Hradišti, absolvent Vysoké školy zemědělské, státní závěrečnou zkoušku složil v roce 1966 a do roku 1969 působil v JZD Šumice, naposledy jako předseda. Pro své politické postoje v roce 1968-1969 byl vyloučen z KSČ a musel odejít i z funkce. Od roku 1978 působí v JZD Hluk, zastává funkci vedoucího rostlinné výroby. Je zkušený odborník, který má značný vliv mezi zemědělci, o čemž svědčí i to, že je mluvčím Československé strany zemědělské, za kterou kandidoval v parlamentních volbách. Nyní je členem ÚV této strany. Navržen Československou stranou zemědělskou, podporován Moravsko-Slezským demokratickým blokem.

Je uvážlivý, seriózní a energický v jednání. Je výraznou osobností. V rámci okresu známý odborník v zemědělství, se zkušenostmi z řídící práce. Není ovlivnitelný s principiálními názory a životními zkušenostmi. Plně samostatný v jednání.

Závěr: Jde o výrazně řídící typ s potřebnými zkušenostmi a zásadovým jednáním. Právě pro tyto vlastnosti byl navržen Československou stranou zemědělskou a podpořen zástupci výše jmenovaných stran a hnutí.

Nyní inženýr Ivan Palacký, který byl jmenován: Narozen 11. 4. 1939 v Uherském Hradišti, po absolvování jedenáctiletky v Uherském Hradišti nastoupil jako zemědělský dělník v Pěstitelské stanici na Velehradě, protože měl zákaz studia na všech typech vysokých škol z politických důvodů. Po ukončení vojenské základní služby pracoval u Zemědělských staveb jako dělník, od roku 1965 jako mistr, po roce 1968 studoval na VÚT Brno, strojní fakultě. od roku 1975-1980 dálkově studoval na VŠZ obor ekonomie. Nyní zastává funkci náměstka ředitele ZS v Uherském Hradišti. Navržen Občanským fórem.

Je uvážlivý, klidný a seriózní, bez výrazných rysů osobnosti a názorů. Tvárlivý, svědomitý v plnění úkolů, bez větších zkušeností. Lze u něj předpokládat přizpůsobování a možnost ovlivňování jinými.

Jde o nevýraznou osobnost v rámci okresu, odborně i morálně na výši. Lze důvodně předpokládat, že OF jej navrhlo. aby jeho ovládáním si zajistilo prioritní vliv a postavení v rámci okresu, které postupně ztrácí.

Je u něj předpoklad po nabytí zkušeností a sebevědomí, že bude v jednání plně samostatný a neovlivnitelný. V současnosti tato záruka není.

Závěr k oběma: Z hlediska potřeb okresu nesporně po všech stránkách v současnosti má prioritní postavení a předpoklady inženýr Václav Lučka. V zájmu politického klimatu a vytváření potřebné struktury osobností v okresu by býval inženýr Palacký použitelný jako jeho zástupce a osvědčí-li se a nabude potřebné zkušenosti, pak uvažovat s jeho osobou jako s nástupcem v druhém období.

Čili požaduji prošetřit tyto skutečnosti a zvážit, zda rozhodnutí bylo správné.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Chtěla bych jenom poprosit další řečníky, aby laskavě debatu vedli v obecné rovině, protože pokud se budeme zabývat jednotlivými obvody nebo kraji - mluveno po staru - tak bychom se skutečně mohli vystřídat tady úplně všichni. Takže prosím, abyste v tomto směru zaměřili svou další rozpravu. Přihlásil se pan poslanec Syka.

Poslanec Martin Syka: Paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, zazněly zde velice závažné věci, jak z úst poslance Čermáka, tak z úst pana poslance Šumana.

Nebudu je rozvádět, jenom bych učinil stručný dotaz na pana ministra průmyslu Vrbu.

Před časem proběhla v tisku zpráva o velké obměně na jeho ministerstvu. Mluvilo se tam o čísle 60 až 70 %. Chtěl bych, aby nám pan ministr Vrba vyhotovil seznam vedoucích pracovníků ministerstva s udáním, kde dříve pracovali, jaké funkce zastávali. To je vše. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Prosím pana poslance Vondráčka, připraví se pan poslanec Dohnal.

Poslanec Josef Vondráček: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, měl bych dotaz na předsedu vlády. Včera na tiskové konferenci bylo řečeno, že se počítá s určitou reorganizací ministerstva vnitra a s oddělením některých činností. Chtěl bych se zeptat na toto: Když jsme projednávali zákon o okresních úřadech, tak některé pravomoci z KNV přešly na ministerstvo vnitra. Jedná se o Čs. automobilovou dopravu, Čs. automobilové opravny a Čs. státní silnice. Myslím, že tyto činnosti nemají na ministerstvu vnitra co dělat, že by měly přejít pod některý resort hospodářský. Jestli se tedy uvažuje s oddělením této činnosti, aby skutečně ministerstvo vnitra zbyl čas na bezpečnostní politiku.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP