Čtvrtek 15. listopadu 1990

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, dávám tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Komárka. kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) (26)

Kdo je proti tomuto návrhu? (91)

Kdo se zdržel hlasování? (45).

Děkuji. Pozměňovací návrh pana poslance zřetelně nebyl přijat.

Poslanec Karel Ledvinka: Dále kolegové Jančáry ve druhém a kolega Kalvoda také ve druhém příspěvku, pan poslanec Wolf a pan poslanec Stodůlka, který žádal iniciovat Federální shromáždění, přenesli připomínky, o kterých se domnívám, že není třeba hlasovat.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Hlásí se pan poslanec Jančáry, Budinský a Sojka.

Poslanec Julius Jančáry: Omlouvám se, ale jestliže jsme neodsouhlasili po půlhodince s kolegou Kalvodou § 2 odst. 4, jeho vypuštění, tak pak musím trvat na svém protinávrhu, který znamenal jeho rozšíření. Musí tam být napsáno - člen komise. jemu blízká osoba, či prostředí. Dále to zůstává celé. Musí to tak být, abychom se nedostali do sporu s federálním zákonem. Můžeme ho rozšířit, nemůžeme zúžovat.

Poslanec Karel Ledvinka: Prosil bych paní předsedkyni, aby nechala hlasovat o návrhu pana poslance Jančáryho - rozšířit § 2 odst. 4 společné zprávy o text "i člen komise, jemu blízká osoba, nebo prostředí". Prosil bych o hlasování.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu. Kdo je pro tento návrh? (Hlasuje se.) 129 hlasů pro. Kdo je proti? 8 hlasů proti. Kdo se zdržel hlasování? 20 hlasů se zdrželo. Pozměňovací návrh pana poslance Jančáryho byl přijat. Hlásil se pan poslanec Sojka.

Poslanec Tomáš Sojka: Nebyl vzat v potaz pozměňující návrh k § 3 rozšířeném o odst. 3. Zpravodaj ho má k dispozici.

Poslanec Karel Ledvinka: Pan poslanec Sojka vznesl požadavek na rozšíření odst. 3 § 3 tohoto znění: Při rozhodování o zařazení provozní jednotky do seznamu vydražovaných provozoven přihlíží komise zejména ke stanovisku příslušného orgánu obecního zastupitelstva. V případě, že okresní komise hlasováním rozhodne odlišně od tohoto stanoviska, řeší rozpor s konečnou platností ministerstvo. Prosím o hlasování.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu pana poslance Sojky. Kdo je pro tento návrh? (hlasuje se). 41 hlasů pro. Kdo je proti? (Hlasuje se.) 96 hlasů proti. Kdo se zdržel hlasování? 19 hlasů. Děkuji. Pozměňovací návrh poslance Sojky neprošel. To jsou všechny pozměňování návrhy, Pan poslanec Marek Benda.

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážený český sněme, nechci přednášet pozměňovací návrh. Mám otázku, co se stane v případě, když jsme v tomto zákoně v přímém rozporu s federálním zákonem. Nemohu hlasovat o zákonu, o kterém nevím, jestli nebude za dva měsíc napaden ústavním soudem, který bude zřízen. Zajímalo by mě, jestli paní předsedkyně. případně předseda ústavně-právního výboru nám mohou vysvětlit, jak je to s tím, když federální zákon vlastně určuje, na co peníze smějí být použity a my tyto pravomoce překračujeme. přičemž v ústavě je řečeno, že o financích rozhoduje Federální shromáždění. (Potlesk v části sálu.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Odpověděla bych tak - zatím ústavní soud nemáme a předem by nám to ústavní soud stejně nemohl říci, protože bude rozhodovat nezávislý soud. Patrně by se chtěl k tomu vyjádřit pan ministr Ježek.

Ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci Tomáš Ježek: Vážená paní předsedkyně, vážení poslanci, my jsme tuto otázku řešili, zamýšleli jsme se nad tím, s mnoha právníky jsem tuto otázku diskutoval. Rozhodli jsme se, že taktně pomlčíme o faux pas, kterého se dopustilo Federální shromáždění, neboť zasáhlo nepřiměřeně do pravomoci ČNR. Byli jsme explicitně vyzváni panem poslancem Bendou a já explicitně říkám, že Federální shromáždění nemělo právo určovat, jak naložíme s prostředky na tomto účtě, je to plně v pravomoci ČNR. Jako poslanci ČNR bychom si neměli nechat líbit zasahovat do své pravomoci. (Potlesk.)

Poslanec Jan Kalvoda: Vážená paní předsedkyně, byl jsem víceméně vyzván kolegou Bendou, a jen proto jsem se odvážil využít této příležitosti. Mezitím pan ministr řekl to, co bych řekl já. Děkuji. Jen bych chtěl na adresu svého zamítnutého návrhu říci, že je to tentýž případ. Zúžili jsme totiž federální úpravu. V tomto případě děkuji, že federální úprava existuje. Protože kdybychom naši úpravu, kterou jsme zbytečně dělali, zachovali, bylo by umožněno licitátorovi, aby si každou nemovitost přiklepl pro sebe. Porovnejte si texty. Toť vše, děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Tím jsme ovšem znovu otevřeli rozpravu. Musím vyzvat poslance, zda se hlásí do rozpravy. (Poslanci se nehlásí.) Vyzývám tedy ještě pana poslance Ledvinku, aby nám podal závěrečnou zprávu.

Poslanec Karel Ledvinka: Na základě výsledků hlasování prosím paní předsedkyni, aby nechala hlasovat o závěrečném zpravodajském návrhu, který zní: "Česká národní rada schvaluje vládní návrh zákona ČNR (sněmovní tisk 55) s úpravami podle společné zprávy výborů ČNR (sněmovní tisk 102) a s připomínkami, schválenými Českou národní radou, hlasováním na 7. schůzi České národní rady." (Protože připomínky jsou známy, poslanci souhlasí s tím. aby nebyly znovu čteny.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Výsledky. rozpravy tady byly zcela zřetelně prezentovány. Můžeme hlasovat o celém návrhu zákona se změnami, které byly z diskuse pojaty o závěrečné zprávy našeho zpravodaje.

Kdo je pro přijetí tohoto zákona s příslušnými změnami? (135) Kdo je proti? (17) Kdo se zdržel hlasování? (17) Děkuji. Zákon České národní rady ve věcech převodu některých věcí ve vlastnictví státu do vlastnictví fyzických nebo právnických osob byl přijat. (Dlouhotrvající potlesk. Jednání přerušeno.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Zahajuji další bod. kterým jsou

III.

Interpelace, otázky a podněty poslanců ČNR na členy vlády České republiky.

První se do rozpravy přihlásila poslankyně Kantůrková. připraví se pan poslanec Kalnar.

Poslankyně Eva Kantůrková: Paní předsedkyně, dámy a pánové, já tu nemám ani jednoho ministra, kterého budu interpelovat, budu se obracet na pana předsedu vlády.

Včera se konala porada odpovědných zástupců uměleckých obcí a společenství, Obce spisovatelů, překladatelů, hudebníků. výtvarných umělců a dalších uměleckých organizací. Jednali o rozpočtech svých organizací na příští rok a požádali mě, abych zde přednesla tuto interpelaci na pana ministra kultury a financí.

Požádali mě o to v jakémsi zoufalství, protože nemohou dosáhnout jiného rozumného slyšení a nelze jim probít se úřednickou bariérou až k ministrům. Letos, jak víte, došlo k přeměně uměleckých organizací. Staré ideologické organizace skončily svou činnost a umělci si založili organizace nové, Obce spisovatelů, překladatelů, hudebních skladatelů, výtvarníků a různá jiná menší společenství. Tyto organizace nově vzniklé se v rámci celoročního rozpočtu na letošní rok podílely alikvotní částkou na tomto rozpočtu, částkou, která zbyla po zániku starých organizací. Tyto nové organizace mají nepatrné aparáty, jsou syndikátního charakteru a pro umělce velmi důležité. Jejich rady nebo výbory si byly vědomy finančních potíží, které je budou čekat v příštím roce. A peníze, které jim byly dány z rozpočtu ministerstva kultury, velice šetřily a to v dobré víře po slibu, že ušetřené peníze budou moci přenést na svou činnost v příštím roce, ve kterém bude velká rozpočtová nejistota.

Teď se tyto rady dozvěděly z ministerstva kultury a financí, že podle starých pravidel budou muset ušetřené prostředky do státního rozpočtu vrátit. Mají v této chvíli dvě možnosti, buď tyto peníze do konce roku nehospodárně utratit, aby jim alespoň na něco zůstaly, nebo protestovat a žádat rozumnější řešení. Prosím oba pány ministry o řešení této absurdní situace. Částky, o které se jedná, nejvýše 400 - 500 tisíc u Obce divadelníků, 250 tisíc u Obce spisovatelů a 50 tisíc u Obce překladatelů, před stavují v rozpočtu naprosto minimální finanční objem, ale přesto těmto organizacím, které nebudou v příštím roce rozpočtově zabezpečeny, mohou pomoci v jejich činnosti.

Žádám tedy, abych dostala odpověď od pánů ministrů, zda-li je možné splnit slib, daný těmto organizacím, aby ušetřené peníze z letošního roku jim byly převedeny do rozpočtu příštího roku. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji poslankyni Kantůrkové, slovo má pan poslanec Ježek. Připraví se poslankyně Kolářová.

Poslanec Josef Ježek: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové. Včera na zasedání výboru pro územní správu jsme vyslechli informace o přípravě voleb od zástupců České voleb ní komise. Mimo jiné jsme byli informováni, ale ne zcela přesně o výši odměny všem členům okrskových a ostatních volebních komisí. Shodli jsme se na tom, že tam je, zdá se, jeden problém. Údajně byla stanovena výše odměny každému členu okrskové volební komise 200 Kčs. Otázka ovšem je, zda ve statutárních městech, kde se konají volby, jak do obvodních, tak do městského zastupitelstva, kde se vlastně konají dvojí volby, zda je výše odměny 200 Kčs v tomto případě v pořádku. Shodli jsme se na tom, že by bylo správné, aby v těchto městech měli odměnu dvojnásobnou, pakliže se přistoupilo na to, že se výše odměn podle jiných kritérií diferencovat nebude. Chtěl bych se zeptat ministra financí, případně členů vlády, kteří o tom rozhodovali, jakým způsobem byla výše odměny členům okrskových volebních komisí stanovena. Děkuji vám..

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Ježkovi. Prosím paní poslankyni Kolářovou.

Poslankyně Daniela Kolářová: Paní předsedkyně, vážená vládo, vážení kolegové, paní a pánové poslanci, já vlastně tímto chci maličko odpovědět paní poslankyni Kantůrkové. Chystám setkání zástupců uměleckých unií s panem ministrem kultury a panem ministrem financí Špačkem na konec listopadu, termín dohodneme na příštím plenárním zasedání. Při setkání se zástupci uměleckých unií jsme se dohodli na tom, že vypracují konstruktivní modely, jak umožnit prostor v tržním hospodářství s tím. že určitou pomoc od vlády (a také vzhledem k programovému prohlášení vlády o kultuře) budeme potřebovat, ale nechceme cizopasit. Jsme připraveni jednat velice koncepčně. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Kolářové. Slovo má pan poslanec Čermák.

Poslanec Petr Čermák: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych se ve svém příspěvku vrátil k události, která rozvětřila hladinu veřejného mínění - k odstoupení ministra vnitra české vlády pana Tomáše Hradílka. Tato věc je prezentována jako jeho rozhodnutí, pramenící z toho, že na tuto práci nestačí, že je přetížen a podobně, tedy jako jeho osobní porážka. Rád bych upozornil na druhou stranu této mince a zeptal se, kde honit bycha. Odpověď je podle mého názoru jednoznačná. Odstoupení ministra vnitra je vítězstvím starých struktur tohoto ministerstva. Při bližším seznámení se s "kádry", které dodnes pracují na tomto ministerstvu, na člověka padá tíseň a obavy a celkem se nedivím, že k současným metodám a praktikám práce na tomto ministerstvu patří mimo jiné i vyhrožování fyzickou likvidací.

Ptám se proto, je možné, aby na ministerstvu vnitra dnes pracovali vyšetřovatelé StB z Ruzyně z 50.-70. let. byť i reaktivovaní. S ohledem na lustrace, které dnes probíhají u poslanců za nejmenší obce, to pokládám za naprosto neúnosné. Je možné, aby zde pracovali důstojníci, kteří neprošli např. prověrkou v Severočeském kraji?

Je možné, aby prověrky pracovníků ministerstva vnitra řídil právě reaktivovaný vyšetřovatel StB? Je možné, aby ve vysoké funkci byl stále člověk jmenovaný v organizovaném násilí, ovšemže ne jako postižený? Je možné, aby ve funkcích byly nomenklaturní kádry ÚV KSČ, absolventi škol a kurzů NKVD a podobně? Aby zde stále platil u nomenklatur kádrový pořádek vypracovaný za bývalého režimu? Jedná se například o povyšování a podobně. Odpověď je bohužel jednoznačná: ano, bohužel. Pokud se zamyslíme i nad jinými kádry, které dodnes sedí i na jiných ministerstvech, kde stále úmyslně či z neschopnosti nebo neúmyslně brzdí vývoj a v podstatě škodí, dojdeme snad k názoru, že je nejvyšší čas na rozhodný krok.

Již před časem jsem prostřednictvím našeho výboru navrhl předsednictvu ČNR, aby v rámci své kontrolní činnosti zřídilo dočasnou komisi, která se bude zabývat otázkou kádrového obsazení ministerstev a centrálních orgánů a institucí. Dle sdělení předsedy našeho výboru byl tento návrh předsednictvem zamítnut poměrem hlasů 13:12.

Prosím vás, abyste se k tomuto mému požadavku, který opakuji. vyjádřili hlasováním. Děkuji. (Silný potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Teď je Tedy před vámi pan poslanec Kelnar, pane poslanče, ale můžete potom navázat na pana poslance, o jehož návrhu na zřízení komise bychom stejně měli nechat hlasovat, ale až po skončení této rozpravy. Takže pan poslanec Kelnar.

Poslanec Jaroslav Kelnar: Vážená paní předsedkyně vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, obracím se k premiérovi české vlády Petru Pithartovi a místopředsedovi vlády ČR Antonínu Baudyšovi ve věci jmenování přednosty Okresního úřadu v Prostějově.

Vážený pane předsedo vlády, vyjadřuji tímto nesouhlas se způsobem, jakým má být jmenován do funkce přednosta Okresního úřadu v Prostějově. Již před časem jsem vás na poslaneckém klubu OF informoval, že dochází na okrese Prostějov k machinacím s návrhy na tuto funkci, a to pracovníky ONV a náměstkem federálního ministerstva vnitra. Předal jsem vám tehdy písemnou zprávu pro ministra vnitra ing. Hradílka. Jelikož jsem však tušil, že se celá záležitost značně zkomplikuje, předal jsem osobně návrh za OF na funkci přednosty náměstku ministra vnitra panu Drbohlavovi dne 28. září 1990. Tento mi příjem písemně potvrdil.

V listě bylo výslovně uvedeno, že se jedná o jediný právoplatný návrh, jmenovitě na Miloše Košíčka za OF, který byl schválen okresní radou a sněmem OF a též řádně oparafován. Bylo zde zdůrazněno, že případné jiné nekompetentní návrhy se tímto ruší. Přesto nebylo jméno pana Košíčka projednáváno ve vládě, ale naopak se zde objevil jako kandidát ing. Štos, který nebyl odsouhlasen sněmem OF okresu Prostějov, a tudíž jeho kandidatura byla neplatná. Slíbil jste též, že k jednotlivým návrhům ministra vnitra se bude vyjadřovat předsednictvo ČNR za účasti poslanců z jednotlivých regionů. K tomuto však nedošlo. Dne 6. 11. 1990 se dostavil na poslanecký Klub OF pan místopředseda vlády Antonín Baudyš a oznámil nám jména kandidátů, kteří byli prozatímně pověřeni vedením úřadu. Za okres Prostějov bylo sděleno jméno pana Mareše, který byl navržen Československou stranou lidovou.

Ponechám nyní stranou to, že pan Mareš jako bývalý spolupracovník pana Bartončíka je pro širokou veřejnost okresu Prostějov nepřijatelný ze všeobecně známých důvodů. Nemohu však souhlasit s oznámením pana místopředsedy, že již předem bylo rozhodnuto - aniž by to bylo dáno na vědomí poslancům ČNR - o tom, na které okresy budou jmenováni kandidáti za stranu lidovou. Domnívám se. že by měli být v první řadě jmenováni lidé podle svých morálních a odborných vlastností, a ne na základě zákulisní politiky. To. že s tímto klíčem určování nebyli seznámeni poslanci ČNR, mě hluboce znepokojuje, neboť se domnívám, že z funkce svého mandátu k tomu máme právo. Jinak bych si musel připadat jako zmanipulovaná figurka na šachovnici mocných. Na okrese Prostějov mě zvolilo asi 37 tisíc voličů a je vám. pane premiére, doufám zřejmé, že tito lidé volili i vaši osobu. Já nemohu zklamat důvěru těchto lidí, a proto musím jejich zájmy hájit. Jistě si pamatujete, kdo vás v Prostějově vítal při vaší předvolební návštěvě v čele tisíců občanů Prostějovska. Byl to právě pan Košíček, který byl v té době vedoucí osobností hnutí OF a i nyní se těší značné důvěře většiny spoluobčanů.

Ale chci se vrátit znovu ke způsobu volby předností. Při rozhovoru s panem místopředsedou vyšlo totiž najevo, že koalice KDU by souhlasila i s tím, že bude jmenován kandidát za OF na tyto vybrané okresy, ovšem s podmínkou, že bude členem některé strany, která je v koalici KDU. Pan Košíček splňuje i tyto předpoklady, neboť je už více než půl roku členem KDS. Je mi proto nepochopitelné, proč ani v tomto případě nemůže být jmenován kandidát navržený OF, který - jak zdůrazňuji - je podporován i Křesťansko-demokratickou stranou. Žádám vás proto o prošetření celé záležitosti za případné účasti nezávislé komise z řad poslanců ČNR v zastoupení všech stran a hnutí, které zde mají mandáty. Navrhují jména osobností, které mají určitý vztah k okresu Prostějov. takže jim celá záležitost nebude cizí. Za KDU pan Tollner Pavel, za OF Krejčová Zdeňka, za KSČ Komárek Vladimír a za HSD SMS Procházka Kamil. O mou účast v této komisi s hlasem poradním žádám z toho titulu, že jsem jediným poslancem ČNR za okres Prostějov, který má asi 120 tisíc obyvatel. Tato komise by prošetřila postup vlády při výběru kandidátů na přednostu Okresního úřadu v Prostějově a po případném zjištění nedostatků navrhla způsob řešení celé záležitosti.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci, prosím pana poslance Tomáše Fejfara. Připraví se pan poslanec Wolf. Technická poznámka.

Poslanec Petr Lom: Paní předsedkyně, domnívám se, že se musíme vrátit k návrhu poslance Čermáka dříve, než zazní další interpelace.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Domnívám se, že budeme muset napřed poprosit pana předsedu vlády, aby se k situaci vyjádřil. Myslím, že se potom může vyjádřit komplexně. Potom teprve dám hlasovat sněmovně o tom, zda pověří předsednictvo ustavením komise. Jak víte, plénum neustavuje jednotlivé komise, nýbrž předsednictvo. Napřed musíme dát předsedovi vlády možnost, aby se k této situaci vyjádřil, protože to patří do jeho kompetence. I z příspěvku pana poslance Čermáka předpokládám, že i nyní další poslanec bude mít dotaz na předsedu vlády, poněvadž všechno se týká jmenování, respektive pověřování přednosty okresních úřadů, domnívám se, že by bylo zbytečné, aby předseda vlády odpovídal na čtyřikrát, když může odpovědět najednou.

Jestli souhlasíte s tímto mým návrhem, prosím, aby se pan poslanec ujal slova.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP