Středa 10. října 1990

Čili s majetkem mládeže se dějí velice zajímavé věci. Proto navrhuji, aby se při České národní radě, ať už při některém výboru nebo přímo při předsednictvu. vytvořila komise, která se bude zabývat tím, kam přišel a jak se nakládá s majetkem dětí a mládeže, a která by měla jakousi parlamentní kontrolu nad tím, jak se s majetkem nakládá.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji paní poslankyni Němcové a na doplnění ji upozorňuji, že při předsednictvu ČNR byla založena komise pro mládež a tělovýchovu a jistě si dá tento problém do programu.

Přihlásil se nám pan ministr Tichý.

Ministr státní kontroly Bohumil Tichý: Vážená paní předsedkyně, vážená česká vládo, vážená Česká národní rado, když jsem se ráno hlásil, tak jsem měl na mysli odpověď na hlasy, které ukazovaly na to, kde peníze a majetek je třeba, ale je tu i místo, kde majetek a peníze nejsou třeba. Těchto míst je několik a bylo to šetřeno podle zákonného opatření předsednictva Federálního shromáždění ze dne 18.5.1990 o některých opatřeních, týkajících se majetku politických stran, politických hnutí a společenských organizací. Mezi ně patří i mládežnické organizace, Jestli dovolíte, přednesu pak o tom širší informaci.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu ministru Tichému, slovo má pan poslanec Štindl.

Poslanec Karel Štindl: Vážený pane předsedo, vážená česká vládo, dovolte mi poznámku k té části odpovědi na interpelace, která se týká školství. Domnívám se, že § 6 přijatého zákona o okresech nezbavuje tak zcela ministerstvo školství možnosti v těchto věcech zakročovat, protože se zde praví, že okresní úřady se řídí zákony a ostatními obecně závaznými právními předpisy a v jejich mezích usneseními vlády České republiky a směrnicemi ústředních orgánů a státní správy. Je zde tedy možnost, pokud by ministerstvo chtělo do této věci zasahovat.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Stindlovi.

Ministr školství Petr Vopěnka: Zde jde o nebytové prostory.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji, pan poslanec Šimeček.

Poslanec Josef Šimeček: Dobré odpoledne, byl jsem potěšen zájmem interpelací pana poslance Rašky, ovšem jeho trvání na svém původním stanovisku, jsem se spíše cítil pobaven. Proč? Jeho náhlý zájem, jako reprezentanta KSČ, rozhodně časově navazuje na situaci, která skutečně zde před 40 roky byla a kde šlo vlastně o znárodněný majetek tehdejšího Junáka, za kteroužto skautskou činnost jsem byl odsouzen z paragrafu velezrady, protože nepovolená skautská činnost byla tehdy chápána jako ilegální a tudíž protistátní. Proto jsem se dost pobavil jeho zájmem a výchovu mladé generace.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji, slovo má poslanec Jakl.

Poslanec Ladislav Jakl: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážené slečny poslankyně, vážení páni poslanci, chvilku vás nyní zdržím obecnějším pohledem. Mnoho z nás poslanců je čas od času bombardováno různými zájmovými skupinami, společenskými institucemi a iniciativami a společným jmenovatalem obvykle bývá upozornění na ohrožení zájmu některých skupin lidí nebo některých činností, zpravidla společensky prospěšných. A bije se na poplach a prosí se o záchranu. Zpravidla se přitom uvádí, že je třeba chránit různé činnosti společensky prospěšné alespoň na přechodné období, než nastanou normální podmínky, kterými se všichni zaklínáme a které to potom vyřeší.

Chtěl bych říci, že čím více budeme zavádět všelijakých provizórií a různých opatření, která svojí podstatou zasahují do principu tržního hospodářství, tím později se dočkáme situace, které se všichni dovoláváme a která všechny problémy podle našeho očekávání vyřeší. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Jaklovi, dále hovoří paní poslankyně Kolářová.

Poslankyně Daniela Kolářová: Vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, chtěla jsem říci, že opatření v oboru školství, které jsme včera přijali, když jsme hlasovali o zákonu o okresních úřadech, je takové, že urychleně vyžaduje zákon o školské správě. To bude jediné řešení, které nás může z této svízelné situace dostat. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji. Dámy a pánové, uzavírám rozpravu k této otázce. Protože tu nemáme pana ministra Hradílka, který by se měl k tomu také vyjadřovat a protože zde také nemáme pana předsedu nově utvořené komise pro mládež a tělovýchovu, považuji za rozumné - abych navázal na návrh pana poslance Šumana - abychom hlasovali, zda odložíme tento problém na příští zasedání.

Dávám hlasovat. Kdo je pro to, abychom odložili tuto interpelaci k projednání na příští plenární zasedání? (Hlasuje se - 73) Kdo je proti? (28) Zdržel se někdo hlasování? (15) Děkuji, naprostou většinou byl přijat návrh pana poslance Šumana, aby se tato otázka odložila na příští zasedání.

Protože vidím, že jsme všichni unaveni, uděláme přestávku do 15.30 hodin.

/Schůze přerušena v 15.13 hodin./

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dámy a pánové, pokračujeme v projednávání interpelací. Nyní máme odpověď na interpelaci poslanců Viktora Dobala, Jiřího Fiedora, Jiřího Honajzra a Ivana Maška podle sněmovního tisku 41 A. Kdo z autorů interpelace se chce k odpovědi vyjádřit?

Poslanec Viktor Dobal: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dostali jsme písemnou odpověď pana ministra Grégra na naši interpelaci, která se týkala především jeho účasti na iniciativním materiálu o systému deetatizace a privatizace, který vydal svaz průmyslníků. S touto odpovědí nejsme zcela spokojeni. Vzhledem k tomu, že pan ministr Grégr není dnes na zasedání, považovali bychom za korektnější, kdyby naše odpověď na odpověď pana ministra Grégra byla učiněna v jeho přítomnosti. Proto navrhuji odložit tuto interpelaci na to jednání, při kterém bude pan ministr Grégr osobně přítomen.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji. V tom případě dávám hlasovat - kdo je pro, aby se tato interpelace projednávala za přítomnosti pana ministra, nechť zvedne ruku! (Hlasuje - 122) Kdo je proti? (1) Kdo se zdržel hlasování? (6) Děkuji. Projednání toto interpelace se přesouvá na nejbližší příští zasedání.

Další jsou odpovědi na písemnou interpelaci poslanců Zdeňka Malíka. Jaroslavy Moserové a Vladimíra Šumana podle sněmovních tisků 42 A, 42 B, 42 C. Za autory se vyjádří k interpelaci paní poslankyně Moserová. Prosím, aby se ujala slova.

Poslankvně Jaroslava Moserová: Vážený pane předsedající, paní předsedkyně, členové vlády, vážení kolegové, v naší interpelaci se jednalo o prošetření spekulativních převodů některých památkově chráněných stavebních objektů a pozemků. Jsme plně spokojeni s odpovědí, kterou jsme dostali z ministerstva kultury, která je vyčerpávající a dodává mnoho fakt a skutečností, z nichž bych vám ráda ocitovala toto: Jedná se o památkové objekty, které byly převzaty bezplatně družstvem REDOS. Dle informací finanční správy ONV Hradec Králové, výrobní družstvo zaniklo 4.7.1990 a splynulo včetně některých práv a povinností s nově registrovaným podnikem REDOS Hradec Králové. Jedná se o soukromý podnik ve smyslu zákona o soukromém podnikání s tím, že vlastnictví památkových areálů - bývalého kláštera a kostela v Zákupech a hospodářského zázemí zámku v Zákupech v okrese Česká Lípa, zámku v Rychvaldě okres Karviná, zámku Neděliště v okrese Hradec Krarálové, zámku Rudoltice okres Ústí nad Orlicí, kláštera ve Fulneku s kaplí okres Nový Jičín a zámku Lipové okres Děčín - se tímto dostává do soukromých rukou. Považuji to za dosti otřesné a alarmující. Jsme přesvědčení, že se tyto památkové objekty ocitly v rukou nepravých a vznáším dotaz na prokuraturu, aniž bych očekávala okamžitou odpověď, zda a jakou cestou bude možno zrušit převodní smlouvy, kterými byly tyto památkové objekty převedeny do rukou, které nepovažuji na pravé. Děkuji.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji paní poslankyni Moserové. Prosím pana generálního prokurátora. (Přešetří a podá zprávu.) Ptám se paní poslankyně Moserové, zda přijímá odpověď na interpelaci? Myslím, že je vyčerpávající, až na problémy prokuratury a vůbec legislativy, protože legislativa není v těchto věcech připravena na podobné případy.

Poslankyně Jaroslava Moserová: Odpověď je vyčerpávající. Můj dotaz lze považovat pouze za dotaz.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji, Otevírám rozpravu. Jestli někdo k této problematice chce ještě vystoupit, případně někdo z přítomných pánů ministrů, kteří nám odpověděli? Není tomu tak. Můžeme tedy přistoupit k návrhu následujícího usnesení.

"Česká národní rada souhlasí s odpovědí ministra vnitra Tomáše Hradílka, ministra státní kontroly Bohumila Tichého, ministra kultury Milana Uhdeho na interpelaci poslanců Zdeňka Malíka, Jaroslavy Moserové a Vladimíra Šumana ve věci obecného zájmu prošetření spekulativních převodů některých památkově chráněných stavebních objektů a pozemků ze státního majetku v dosavadní správě krajských národních výborů, okresních národních výborů, případně městských národních výborů či místních do vlastnictví či provozování různých podnikatelských organizací." Kdo souhlasí s návrhem tohoto usnesení, ať zvedne ruku! (Hlasuje se - 120) Děkuji. Je někdo proti? Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? (13) Děkuji. Čili usnesení bylo přijato a pokračujeme v programu.

Dále máme odpověď na písemnou interpelaci poslance pana Havloviče podle sněmovního tisku 43 A. Prosím pana Havloviče, aby nám sdělil, zda je s odpovědí pana premiéra spokojen.

Poslanec Pavel Havlovič: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo vlády, vážená vládo, vážené dámy a pánové, dovoluji si poděkovat panu předsedovi vlády za odpověď na moji interpelaci a zároveň s touto odpovědí vyslovit souhlas.

Dále bych chtěl reagovat na vystoupení pana poslance Holomka. Interpelaci jsem podal po bedlivém zvážení situace, po konzultacích se zástupci správních i policejních orgánů, po nesčetných hovorech s občany a to i rómského původu, včetně členů Rómské občanské iniciativy. Interepelace poukazuje na geometrickou řadou narůstajícící problémy se společensky nepřizpůsobenými občany, tedy nejen s Rómy, mezi nimiž je však procento společensky nepřizpůsobených a nepřizpůsobivých občanů hrozivě vysoké. Kdyby se skutečně jednalo, jak tvrdí ing. Holomek jen o zlomek rómské populace, pak by totiž vzhledem k jejich celkovému počtu v republice o žádném výlučném specificky rómském problému nebylo ani slyšet.

Interpelace zároveň obsahuje nástin možných východisek a návrhy řešení uvedené v odpovědi pana premiéra i přes naznačené těžkosti považuji v současné době za optimální.

Na závěr snad - moje interpelace neměla v žádném případě posloužit rozdmýchávání rasové nesnášenlivosti a nežádoucích emocí, která a která jsou mně bytostně cizí, také jsem se nikterak nezasadil o její zveřejnění tiskem. Účelem interpelace bylo na půdě parlamentu dotyčný, velmi závažný celospolečenský problém otevřeně pojmenovat a prosadit jeho kompetenční důsledné a objektivní řešení českou vládou, samozřejmě s ohledem na citlivost celé věci. Nic více a nic méně. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Havlovičovi. Otevírám rozpravu k tomuto problému, nebo obsahu interpelace. Má někdo připomínku? Prosím pana poslance Holomka.

Poslanec Karel Holomek: Paní předsedkyně, pane předsedající, dámy a pánové poslanci. k věci: odpověď pana předsedy vlády pokládám za odpověď naprosto správnou a odpovídající koncepci, na které pracujeme a kterou v podstatě propracovala Rómská občanská iniciativa. Sám se všemi těmito závěry plně souhlasím. Děkuji.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Holomkovi. Není dalších dotazů? Končím rozpravu. Navrhuji přijmout následující usnesení:

"Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interepelaci poslance pana Havloviče, předsedovi vlády České republiky ve věcí řešení problematiky občanů, společensky nepřizpůsobených na teritoriu České republiky " Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku ! (Hlasuje se - 123) Děkuji. Kdo je proti? Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? (3) Děkuji. Odpověď na interpelaci je přijata.

Další je odpověď na interpelace poslankyně Daniely Kolářové podle sněmovního tisku 44 A. K tomu připomínám, že část interpelace zodpověděl na minulé schůzi pan ministr Dyba a k této části odpovědi již přijala Česká národní rada usnesení.

Prosím tedy paní poslankyni Danielu Kolářovou, aby nám sdělila, zda odpověď pana ministra kultury považuje za uspokojivou.

Poslankyně Daniela Kolářová: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové, my jsme si s panem ministrem Dybou ještě vyměnili písemnosti, kde jsme si vysvětlovali určité věci, protože když jsem posledně prohlásila, že s částí jeho odpovědi jsem spokojena, myslela jsem to v uvozovkách. Nicméně korespondence proběhla k částečné spokojenosti.

Pan ministr Uhde mně odpověděl, rovněž to není vyčerpávající odpověď, ale dohodli jsme se, že budeme postupovat ve věci knihovnictví a vůbec informatiky trochu jinak. Zjistili jsme, že v roce 1920 přímo v republice existoval zákon o knihovnách, který ukládal obcím zakládání a starost o knihovny, čili bychom to do budoucna řešili asi tímto způsobem. Tím považuji věc za uspokojivou.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji paní poslankyni Kolářové. Otevírám rozpravu, má někdo k této interpelaci ještě nějakou otázku nebo odpověď, či doplněk? Není tomu tak, přistoupíme tedy k usnesení.

"Česká národní rada souhlasí s odpovědí ministra kultury České republiky na interpelaci poslankyně Daniely Kolářové ve věci současného nepříznivého stavu knihoven a pracovišť VTEI." Kdo s tímto návrhem souhlasí? (114) Je někdo proti? (1) Zdržel se hlasování? (11) Děkuji, odpověď na tuto interpelaci byla přijata.

Dále zde máme odpověď na ústní interpelaci poslance Václava Moskala podle sněmovního tisku 58. Považuje pan poslanec Moskal odpověď za uspokojivou?

Poslanec Václav Moskal: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, odpověď pana ministra Kubáta se týkala zdůvodnění jako dokument "Uplatnění ekonomické reformy v agrárně potravinářském komplexu" a další byl podklad pro zpracování specifik zemědělství v rámci návrhu scénáře ekonomické reformy.

Souhlasím s odpovědí pana ministra zemědělství Kubáta na moji interpelaci s tím, že tyto materiály, týkající se ekonomické reformy zemědělství, a to vzhledem k uvedeným alternativám, považuji za krátkodobé. Domnívám se, že je nutné, aby po schválení a vyhlášení nových zákonů o zemědělství byly vypracovány hlavní zásady koncepce rozvoje zemědělství, potravinářství a lesnictví, a to proto, že o budoucích strukturách a hospodářských poměrech existují dnes značné nejasnosti. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Moskalovi a otevírám rozpravu a táži se, kdo z poslanců má dotaz, nebo připomínku k uvedené interpelaci. Není tomu tak, rozpravu končím a opět vám navrhuji přijmout usnesení:

"Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Václava Moskala ministru zemědělství ve věci přípravy a projednání zemědělského projektu." Kdo souhlasí s tímto usnesením? (124) Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (6) Děkuji. I tato interepelace byla přijata.

Konečně zde máme další interpelaci - poslanci Vladimír Preclík a další interpelovali ministra české vlády Tomáše Ježka ve věci zákona č. 116/1990 Sb., o nájmu a pronájmu nebytových prostor, podle sněmovního tisku 51. Pan ministr Ježek poslal v minulých dnech písemnou odpověď autorům interpelace a do České národní rady byla doručena dnes.

K této odpovědi se chce vyjádřit pan poslanec Preclík, kterého prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Vladimír Preclík: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové, dámy a pánové, jak zde bylo řečeno, skupina poslanců výboru pro vědu, vzdělání a kulturu obdržela odpověď na svoji interpelaci číslo 51, vznesenou 3. září, týkající se věci zákona č. 116/1990 o nájmu a podnájmu nebytových prostor. To, že nemáte odpověď na vašich lavicích je jakési nedopatření, za které se omlouváme.

Odpověď ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci ing. Ježka se skupině poslanců nelíbí a nesouhlasí s ní. Příslušná skupina poslanců s odpovědí neprojevila souhlas, zvláště v bodu, který se týká neúnosného a svévolného zvyšování nájemného. Vzhledem k tomu, že se jedná o zákon federální, vznáší skupina poslanců České národní rady podnět české vládě, aby vešla v jednání s federálním ministerstvem financí a to buď o změně tohoto nešťastného zákona, který poškozuje národní hospodářství, anebo alespoň o vydání právního předpisu, který by zamezoval těm nejpalčivějším extrémům, které se dějí v souladu s dosud platným zákonem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP