Středa 10. října 1990

Poslanec Pavel Klener: Vážený pane předsedající, vážená vládo, paní poslankyně, páni poslanci, dne 7. září t.r. předseda Federálního shromáždění pan Dubček přijal sovětského očního chirurga prof. Světoslava Fjodorova, který podle tisku informoval pana předsedu o tom, že u nás vybuduje oční kliniku pro celou Evropu. Klinika se má postavit do 6 měsíců ve spolupráci s finskou firmou a za 60 % kapitálové spoluúčasti podniku Elektroprojekt. Pokud paní poslankyně a páni poslanci četli v denním tisku různá pojednání s názvy expanze dobra, milosrdenství a zdraví, brýle příjdou do muzea, krásné oči pro každého, asi se podiví, proč v této souvislosti vznáším interpelaci na pana ministra - předsedu Výboru lidové kontroly a na pana ministra zdravotnictví. Dovolte mi proto velmi stručně podat informaci o jaký projekt se v případě plánované oční kliniky jedná. Prof. Fjodorovi byla v Moskvě na přímý příkaz ÚV KSSS postavena klinika pro provádění očních operací na běžícím pásu či karuselu jako jedna z vymožeností socialismu. Nemocní jsou připevněni k operačnímu stolu, který se otáčí a každý z týmu operatérů provede část operace až ke konci celého cyklu vypadne z pásu odoperovaný pacient. (Potlesk.) Kolo kolotoče se pootočí každé 2 minuty a pacienta přisune k dalšímu operatérovi, který dělá půl dne jeden úkon na dalších a dalších pacientech, aniž by měl možnost se mezitím převléct, přemýt, vyměnit rukavice či důkladně vysterilizovat nástroje. Je pochopitelné, že takový způsob operace přináší značné riziko přenosu AIDS či infekční žloutenky. Operatér stereotypně řeže a řeže anonymní tkáň až do konce pracovní doby, tak jako utahuje mechanik šroubky na běžícím pásu při výrobě jakéhokoliv průmyslového zboží. Tento nehumánní a neracionální přístup k očním operacím je odborníky celého světa i odborníky v samotném SSSR zásadně odmítán. Také naši oční specialisté se postavili zcela nekompromisně proti vybudování filiálky prof. Fjodorova v ČSFR, ačkoliv její výstavbu příslíbil bývalý generální tajemník Miloš Jakeš (ve svém interview na palubě letadle cestou z Moskvy). Bylo by paradoxem, kdyby se s výstavbou tak nákladného a přitom zcela nesmyslného zařízení započalo v dnešní době. Proto se obracím na pana ministra Tichého, aby prošetřil činnost a záměry podniku Elektroprojekt a aby chystané výstavbě nového "Gabčíkovo-Nagymaros" zabránil.

Pana ministra Bojara bych rád upozornil, že ze zveřejněného rozhovoru s prof. Fjodorovem vyplynulo, že nové centrum má být vybudováno bez účasti a kontroly ministerstva zdravotnictví České republiky. I když je nutno respektovat volání po větší autonomii zdravotnických zařízení a po omezení centralistického způsobu řízení, nemělo by se ministerstvo zdravotnictví vzdát nutné kontroly zajišťující kvalitu zdravotnických služeb. Nejde totiž pouze o podnik Elektroprojekt a plánovanou výstavbu očního centra. Tak např. akciová společnosti Biointer vyrábí Fosfolipin, lék s údajnou účinností u nádorových onemocnění. Jak vyplynulo z nedávné lékařské konference v Benešově, je tento lék podáván nemocným, ačkoliv podle mých informací nebyla jeho distribuce schválena Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Jen tak mimochodem, účinnost tohoto léku se zatím nepodařilo spolehlivě doložit. Prosím proto pana ministra Bojara o sdělení, jakým způsobem hodlá ministerstvo zdravotnictví zajistit kontrolu diagnostických a léčebných metod a zda jsou možnosti postihu pro zdravotníky, kteří se k aplikaci nelegálních léčebných metod propůjčí. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji panu poslanci Klenerovi. Vážené dámy a pánové, vzhledem k tomu, že jsme dospěli zhruba do poloviny otázek, interpelací a podnětů, doporučuji, abychom udělali zhruba na 21 minut přestávku, tedy do 10.45 hodin. Odborníci tvrdí, že 21 minut stačí na vykouření 3 cigaret Sparta, žádám kuřáky, aby kouřili tam, kde jsme se domluvili. Žádám o dochvilnost. Další jednání začne v 10.45 hodin.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Vážení kolegové poslanci, vážené kolegyně poslankyně, dovolte mi pokračovat v naší rozpravě. Jako další se do rozpravy k tomuto bodu přihlásil pan poslanec Pavela. Žádám, aby se ujal slova, připraví se poslanec Líbal.

Poslanec Josef Pavela: pane předsedající, vážená česká vládo, paní a pánové poslanci, na klub poslanců Křesťanské a demokratické unie se obrátili zástupci některých politických stran a hnutí z Rožnova pod Radhoštěm, jejich dopis je prakticky zoufalý výkřik o pomoc v jejich situaci, do níž se dostali a která bude ještě daleko horší. Nebudu citovat celý jejich dopis, situace je příslušným představitelům jistě známa. Jenom v krátkosti uvádím, že se jedná o 17 tisícové městečko, s velkým podnikem Tesla Rožnov, zaměstnávajícím cca 9 tis. zaměstnanců. Přitom tento podnik je téměř monopolním zaměstnavatelem obyvatel z okolí. Tento podnik má úzce specializovaný program.

Tato situace byla způsobena - cituji z dopisu - "... strategií komunistického režimu vyrábět světový sortiment součástek za každou cenu ...". Tak vznikla situace, kdy podnik má zadluženost ve výši cca 1,5 mld korun a platební neschopnost téměř půl miliardy. Nákup embargované technologie a zařízení i z východního bloku v době výstavby má za následek. že nominální hodnota základních prostředků je cca 6 mld korun, při čemž skutečná hodnota je podstatně nižší. Výrobní náklady jsou i z tohoto důvodu neúměrně vysoké, odbytové možnosti po rozpadu trhu RVHP stále menší. Letos hrozí propuštění téměř tisíce zaměstnanců. příští rok alespoň 3 tisíc. Vznikla napjatá atmosféra se sklony k radikalismu. Otevírá se prostor pro šíření sociální i nacionální demagogie.

Pracující mají odhodlání problémy řešit, zavádět nové efektivní výrobní programy i změnit organizační charakter podniků. Chybí jim však přesvědčení o smysluplnosti jejich práce, potřebují koncepci opřenou o vědomí podpory státních orgánů. Návštěva pana ministra ing. Grégra koncem srpna byla poznamenána nervozitou a pracující neuspokojila a ani nemohla uspokojit. Nemohla vyřešit problémy, způsobené diletantskou hospodářskou politickou totalitního režimu, určovanou nejvyššími orgány KSČ při tehdejším násilně udržovaném rozdělení světa na dva tábory. Pracující rožnovska však očekávají od nové, svobodně vytvořené vlády, odpovědný a profesionální postup při odstraňování chyb a škod minulosti.

Obracím se proto na pana ministra Grégra s interpelací, aby pomohl při řešení tohoto problému. Pracující především požadují. aby bylo provedeno objektivní ohodnocení zůstatkové hodnoty základních prostředků celého podniku, což by umožnilo snížit ceny vyráběných součástek na úroveň světových cen.

Dále požadují:

a) aby vládnoucími orgány byla přijata opatření, umožňující podnikům, které se nacházejí v obdobné situaci jako Tesla Rožnov, přežití přechodného adaptačního období,

b) aby vládní orgány napomáhaly účasti domácích podniků na státem podporovaných programech, realizovaných zahraničními firmami

c) požadují, aby vládní orgány podporovaly a zajišťovaly obchod na východním trhu a jeho udržení při využití směny našeho zboží za suroviny.

Dále, aby vládní orgány koordinovaly podnikatelské záměry v rámci resortu. s cílem optimálního využití vlastní výroby.

A konečně, aby přijaly nezbytná opatření k řešení problému v sociální oblasti.

Podceňování těchto požadavků by mohlo znamenat velmi vážnou sociální krizi s materiálními, ale hlavně politickými důsledky zvláště se ztrátou důvěry lidí.

V této souvislosti si dovolím obrátit se na vládu jako celek, protože uvedené problémy v Rožnově pod Radhoštěm nejsou a zdaleka nebudou jediné.

Veřejnost je čím dál více znepokojena přístupem některých představitelů bývalé vládnoucí třídy k současné hospodářské situaci. Tito představitelé a není to jen pan Mohorita - zase se snaží vystupovat jako vůdčí síla, jako jediní, kteří to myslí dobře se sociálními potřebami pracujících. Jako by uplynulých 42 let nebyli právě oni u moci, jako by to nebyli právě oni, kteří dovedli naši společnost na pokraj katastrofy.

Jsme stále častěji svědky toho, jak potíží vzniklých při odstraňování škod v minulosti, je zneužíváno proti současnému vývoji. Je nutno zajistit, aby tato strana, byť v budoucnu pod jiným názvem, ale pokud bude vyzbrojena stejnou ideologií, se znovu nedostala k moci. Tisíce mrtvých, statisíce vězněných v těžkých žalářích nebo v táborech nucených prací, statisíce uprchlíků, zvláště v období koncem 40 a 50. let, ale i v období tzv. normalizace, musí být mementem pro nás všechny, aby tato ideologie už nikdy nemohla ovládat náš veřejný život.

Jsem dalek toho, abych zastával princip kolektivní viny a v žádném případě nesouhlasím s nějakým novodobým honem na čarodějnice. Musíme se naučit odpouštět, a to nejen slovy. Jsme však zodpovědni dalším generacím za budoucí vývoj v naší vlasti. A proto nesmíme znovu připustit nadvládu zla.

Žádám také, aby byla učiněna taková opatření, aby současné demokracie nemohly tyto síly nebo jakékoliv jiné síly zneužít ke znovuuchopení moci, jak jsme tomu byli svědky v minulosti. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji panu poslanci Pavelovi. Nyní vystoupí pan poslanec Líbal.

Poslanec Vladimír Líbal: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedající, vážení hosté, dámy a pánové, dovolte mně a poslanci Heřmanu Chromému, abychom uprostřed naší horečné a často rozporuplné činnosti směli vzpomenout několika slovy muže, který nás nedávno opustil. Jeho duch se stal chloubou českého a slovenského národa. Ten muž se jmenuje Milan Šimečka. Není cílem této kratičké vzpomínky výčet ctností a zásluh této pronikavé a mravní lidské povahy.

Vzpomínáme-li Milana Šimečku zde na půdě České národní rady, není to náhodné. Každá jeho kniha. úvaha. fejeton, esej nás v minulosti utvrzovali v tom, že slušní a chytří lidé tu žijí a že právě tito lidé jsou budoucností nás všech. Autora knihy Obnovení pořádku, jedné z nejdůkladnějších analýz totalitního režimu u nás, zastihla smrt ve chvíli, kdy začal usilovně a nezištně bez ohledu na osoboní zájmy a nesporné schopnosti pracovat na společném díle Čechů a Slováků, které lze bez nadsázky nazvat obnovení řádu. Jak se z některých sporných útržků dovídáme, smrt jej přepadla osamoceného a vyčerpaného na konci ne nepřeberných lidských sil, ve chvílích, kdy pro mnohé z nás se sen o svobodě stal skutečností. Mějme to na paměti.

Zvlášť v bezprostředně následujících časech, které nás v těchto prostorách čekají a hodlají naše konání podrobit zkouškám z rozvahy a soudržnosti. bez nichž nelze znovu vzkřísit demokratický řád našich národů v jednom státě. Konečně je snad i symbolické, že Milan Šimečka bydlel v Bratislavě v Pražské ulici.

Buďme tedy na této historické půdě pamětlivi ducha Milana Šimečka a věc slovenská a česká neztratí z horizontu společného jmenovatele. Zdaleka jím pak nebude jen obecný zájem a prospěch občanů jednoho státu, ale směrování k jedné všelidské obci národů celého světa. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Nyní bude diskutovat pan poslanec Hejsek, poté se do rozpravy přihlásila paní předsedkyně.

Poslanec Josef Hejsek: vážená paní předsedkyně, pane předsedo vlády, dámy a pánové, tuto interpelaci na pana ministra práce a sociálních věcí vznáším i jménem pana kolegy Aloise Válka.

Vážený pane ministře, na několika předvolebních schůzích, kterých jsme se zúčastnili, jsme museli vyslechnout řadu námitek k důchodovému zabezpečení. Z nich nejzávažnější připomínka byla, že je nespravedlivé, aby bývalým nomenklaturním kádrům, různým činitelům a úředníkům OV KSČ, KV KSČ, ONV, KNV a možná jiných institucí byly nadále vypláceny tzv. osobní důchody. Dále bylo argumentováno zvláště staršími občany tím, že už tak je dost nespravedlivé, že výše zmíněným pracovníkům byly vyměřeny v příslušné kategorii důchody nejvyšší, bez ohledu na oprávněnost takového výměru vzhledem k jejich skutečné práci a přínosu práce pro společnost. Tyto námitky nás zastihly zcela nepřipravené, protože jsme se domnívali, že osobní důchody takovýchto pracovníků byly již dávno zrušeny. Pro informaci jsme si zašli na příslušné odbory sociálních věcí a fakta o vyplácených důchodech, tak jak nám je poskytli pracovníci těchto odborů, pro vaši informaci a pro informaci kolegů poslanců uvádíme. Uvádíme konkrétní údaje z okresu Chrudim, tak jak jsme je získali v první polovině září t.r. Průměrný důchod je asi 1400 Kčs. Jedna osmina důchodců tohoto okresu dostává důchod asi 1000 Kčs. Jestliže důchod není jediným zdrojem příjmů, pak není výjimka, že důchodci je vyplácena částka 600 až 800 Kčs měsíčně. Jestliže je důchodci vyplácena částka 1200 Kčs, popř. 2000 Kčs manželské dvojici důchodců, a pokud chce tento pracovat pro přilepšení svých příjmů, může pracovat jen 60 dní v roce, A neomezený počet dní v roce jen tehdy, když věk důchodce přesáhne 70 roků. Naproti tomu zvažte prosím fakta týkající se vyplácených osobních důchodů. Stop hranice osobních důchodů je 2200 Kčs, což např. u pracovníka, kterému byl v jeho kategorii vyměřen důchod 1600 Kčs, znamená zvýhodnění o 600 Kčs proti jeho spoluobčanovi, který mnohdy celý život těžce pracoval. V okrese Chrudim je vyplácených osobních důchodů více než 100. Důchodce, kterému je osobní důchod vyplácen, může po celý rok neomezený počet dnů pracovat za mzdu, bývalí nomenklaturní pracovníci a jim podobní jsou tedy zvýhodněni dvakrát a připočítáme-li k tomu ještě fakt, že důchody jim byly bez ohledu na společenskou prospěšnost jejich práce i na její obtížnost a odpovědnost vyměřovány téměř vždy až na horní hranici, byli zvýhodněni třikrát. Osobní důchod 2200 Kčs činí až čtyřnásobek tzv. pásmových důchodů, které byly vypláceny bývalým členům JZD.

Na základě výše zmíněných faktů vás, pane ministře, žádám, abyste nám poskytl vyčerpávající zdůvodnění, proč jsou stále ještě osobní důchody vypláceny a proč nebyly k srpnovému datu, kdy teprve bylo zastaveno jejich přiznávání jakožto naprosto neoprávněné a nezdůvodnitelné, zrušeny. Dále žádáme o vysvětlení, kdo jsou to ústavní činitelé, o kterých je v předpisech o důchodovém zabezpečení zmínka a pro něž je hranice vyplácených důchodů 3800 Kčs. Žádáme vás též o uvedení konkrétních jmen osob, kterým jsou tyto důchody vypláceny. Vzhledem k tomu, že výplata osobních důchodů postrádá jakéhokoli morálního opodstatnění, žádáme, aby byla s okamžitou platností zastavena a navrhujeme, aby o ušetřenou částku byly zvýšeny důchody těch důchodců, kterým byl důchod vyměřen do konce roku 1975. Důchody těchto důchodců jsou totiž nejnižší. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji panu poslanci Hejskovi, Žádám paní předsedkyni, aby se ujala slova. Do diskuse se dále připraví poslanec Holomek.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vážená česká vládo, vážení kolegové a vážené kolegyně, dovolte mi, abych reagovala na diskusní příspěvky pana poslance Šimečka a pana poslance Šplíchala. Ve zprávě, kterou vám předložilo předsednictvo, je obsažena informace o tom, že předsednictvo se několika náměty, které v těchto jistě závažných diskusních příspěvcích byly obsaženy, již opakovaně zabývalo. Chtěla bych vás na to upozornit z tohoto místa proto, že ke schvalování zprávy předsednictva jsme ještě nedošli a že ještě před námi stojí patrně dosti dlouhá diskuse.

Předsednictvo České národní rady se na své schůzi 20. a 27. září zabývalo otázkami rehabilitací, otázkami rychlejšího postupu rehabilitací a obrátilo se prostřednictvím místopředsedy Kasala, který je pověřen vedením komise pro otázky justice, na ministerstvo spravedlnosti. Ministr spravedlnosti byl požádán o to, aby rehabilitace byly prováděny chronologicky. Tedy tak, aby nejprve byli rehabilitováni ti poškození obvinění, kteří byli postaveni před soud pro tzv. trestné činy po roce 1948. Chápeme jistě všichni, že je obtížnější opatřovat si spisy, které jsou po různých archivech po celé republice, ale přesto jsme nuceni trvat na tom, aby byl zachován zásadní princip ekvity, aby všem odsouzeným byla dána stejná příležitost. Tato stejná příležitost jim může být dána jenom tehdy, budou-li skutečně brány na pořad nejprve věci odsouzených z 50. let. Mluví pro to několik důvodů. Především to, že tehdy šlo o naprosto vykonstruovaná obvinění. Šlo o mimořádně těžké podmínky vazby i výkonu trestu. Šlo o tresty naprosto nepřiměřené a jak víte horentní, nesrovnatelné s těmi, k nimž docházelo po roce 1968.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP