Středa 10. října 1990

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji panu poslanci Karychovi, žádám pana poslance Effenbergera, aby se ujal slova.

Poslanec Josef Effenberger: Dámy a pánové, jelikož poslanci předem nekonzultují své příspěvky nebo své dotazy, dochází občas ke koncidenci diskutovaných témat, což je tento případ, protože vážený kolega předřečník se dotkl záležitosti, o které jsem chtěl hovořit i já a z části ji vyčerpal. Chtěl bych tedy k tomu přidat asi tolik:

Je to v krátké době již podruhé, kdy je naše veřejnost znepokojena otázkou zásobování pohonnými hmotami. Tato věc přesahuje jenom zájem sobecké motoristické veřejnosti svým významem. Proto bych měl i s vědomím toho, že se jedná o problém federální dotaz na naši vládu.

Jaký je výhled do budoucna a jaká opatření se činí, abychom se pokud možno odpoutali od jednostranné závislosti na obchodních vztazích se Sovětským svazem v této záležitosti a dále zda na první pohled přirozené stoupání ceny, které je v souladu s celosvětovým trendem, je skutečně ekonomicky zdůvodněné - ještě poměrně nedávno na konci léta - se hovořilo o tom, že zpracovatelské náklady na 1 l benzinu činí Kčs 1,50 - toto číslo ovšem nemohu garantovat a bylo-li platné tehdy, je dnes patrně překonáno. Jistě všichni chápeme i další potíže, které plynou z krize v Perském zálivu a potíže, které vytváří celkový rámec naší přebudovávané ekonomiky. Ale připadá mi a možná i naší neinformované veřejnosti, že tento cenový pohyb v této oblasti je poněkud chaotický a že státní představitelé v obou těchto případech reagovali improvizovaně, jakoby byli poněkud zaskočeni. Prosil bych tedy o pokud možno ucelenější výklad a porovnání jistých nesrovnalostí, ke kterým došlo v údajích pana ministra Dlouhého o stavu našich zásob a údajích, které prezentoval zástupce výrobce, konkrétně Chemických závodů Litvínov. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji panu poslanci Effenbergerovi, Než dám slovo panu poslanci Šplíchalovi, chtěl bych oznámit, že počet přihlášených do diskuse dosáhl č. 21, Proto bych chtěl apelovat na vás všechny, abyste zvážili, zda je nutné dnes ústně hovořit, zda problém, se kterým se chcete obrátit na vládu je nezbytný a zda případně jej není možno podat písemně. Prosím, aby se ujal slova pan poslanec Šplíchal.

Poslanec Václav Šplíchal: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedající, vážená vládo, vážená Česká národní rado, omlouvám se, že navazuji na vystoupení poslance Šimečka, protože jsem nepředpokládal jeho vystoupení v tomto směru, ale vzhledem k tomu, že mám konkrétní návrhy na opatření, tak se k tomuto tématu vracím znovu.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, obracím se na vás, poslance České národní rady - my jsme se už spontánně k tomu vyjádřili - ale také na všechny poslance Federálního shromáždění, můj apel je adresován předsednictvu ČNR, předsednictvu Federálního shromáždění, české vládě a slovenské vládě.

S politováním musím však konstatovat, že od 17. listopadu uběhla dost dlouhá doba, aby v zásadě mohla být vyřešena základní otázka tzv. třetího odboje. Je smutné, a o tom jsme se přesvědčili sami před chvílí, že Konfederace politických vězňů se musí sama dožadovat tohoto uznání a ještě k tomu bezvýsledně. Nemusím zdůrazňovat všechny ty hrůzy a oběti minulých desetiletí. Navrhuji, aby byl přijat samostatný zákon, a to do komunálních voleb, který by Konfederaci politických vězňů přiznal statut třetího odboje a s tím i odpovídající náležitosti sociálního, zdravotního a ekonomického charakteru. Dále navrhuji, aby zákon o rehabilitacích č. 119 z letošního roku byl novelizován, protože neumožňuje uhradit politickým vězňům, jejich rodinám ani prokazatelné, skutečně způsobené škody na majetku a příslušné odškodnění. (Potlesk v části sálu.) Je nutné, aby senáty přednostně řešily případy z 50. let, aby se postižení alespoň v závěru svého života ještě dožili oficiální rehabilitace. (Potlesk.) Za třetí navrhuji, aby byla poskytnuta všem prokazatelným účastníkům třetího odboje okamžitá přednostní preventivní zdravotní pomoc formou komplexní odborné zdravotní prohlídky a následného účinného léčení. (Potlesk.)

V závěru prohlášení apeluji na svědomí a politickou etiku nás poslanců. abychom jednoznačně a nekompromisně požadovali změnu nepochopitelného váhání kompetentních vládních orgánů, včetně předsednictev všech našich zákonodárných orgánů. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji panu poslanci Šplíchalovi. Žádám paní poslankyni Váchalovou. Do diskuse se připraví pan poslanec Fendrych.

Poslankyně Anna Váchalová: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové poslanci, moje interpelace je adresována panu ministru práce a sociálních věcí České republiky Milanu Horálkovi a ministru zdravotnictví České republiky panu Martinu Bojarovi, Chci hovořit o problému, který není sice v tyto dny prvořadým, jeho řešení však je a bude vizitkou humánní úrovně naší společnosti. Mám na mysli péči o zdravotně postižené občany, kolem níž je přes mnohá ujištění a sliby stále nejasno. Zákonem č. 203/1990 Sb. bylo od 1.7.1990 zřízeno ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky a svěřena mu § 9 odst. 1 téhož zákona i oblast sociální péče a oblast péče o zdravotně postižené. Toto jednoznačné ustanovení však zůstává pouze na papíře a řadu funkcí ve zmíněných oblastech vykonává i nadále ministerstvo zdravotnictví České republiky. Rozpor mezi kompetencí zákonnou a faktickou má být podle mých informací snad vyřešen předložením novely zákona, který platí teprve 3 měsíce. Nebudu se podrobně zabývat argumenty svědčícími té které kompetenční variantě, i když jsem důvodně přesvědčena o správnosti a účelnosti platného řešení.

Chci pouze upozornit na situaci, která je na jedné straně v rozporu se zákonem, na druhé straně prohlubuje obtíže postižených i jejich zástupců v konkrétních záležitostech. Není jasné, na které ministerstvo a s kterými problémy se mají postižení obracet. Navíc se na obou těchto orgánech setkávají s rozpaky. Obtíže postižených narůstají a s ekonomickými změnami budou narůstat. Bude se zvyšovat nájemné, již nyní se např. drasticky zvyšuje úhrada za užívání garáží při bezbariérových bytech pro nejtíže postižené. Např. tady v Praze za společné garáže ze 70 na 200 korun a v Brně za samostatnou garáž - jenom za garáž - 450 korun. Kritická je situace ve školství, kde kupříkladu narůstají tlaky na rušení speciálních výchovných zařízení pro postižené děti. Postavení postižených v pracovně právních vztazích je nerovnoprávné, podniky, které je zaměstnávají ve větší míře jsou značně znevýhodněny. Takto je možno pokračovat dlouho. Nyní již nejde pouze o životní úroveň, ale o základní existenční podmínky postižených.

Otázka se týká i ústavů pro tělesně postižené. Nejen pro děti a mládež, ale i dospělé postižené. Připomínám tady situaci Jedličkových ústavů v Praze, v Brně, Ústavu pro tělesně postižené děti v Liberci. Jejich svěřenci zůstávají v závislosti na resortu sociálního zabezpečení většinou až do konce svého života. Podtrhuji, že dominující složkou kompletní rehabilitační péče o svěřence je zejména složka výchovná, to je příprava na budoucí povoláním, vzdělávání, a také složka sociální, to je socializace postiženého jedince ve společnosti druhých lidí. Zdravotní péče by tu měla být poskytována podle potřeby, přiměřeně zdravotnímu stavu svěřenců. Každý, kdo měl s otázkami postižených občanů co do činění chápe nejvyšší naléhavost urychleného vypracování jasné koncepce a institucionálního systému péče o zdravotně postižené kompetentním státním orgánem, který bude zároveň garantem fungování této péče. Zdržení, ke kterému již došlo z příčin ne zcela jasných, zatemněná kompetence a případné změny krátkou dobu platných forem, co vše vzbuzuje oprávněné obavy těch, kterých se to bezprostředně týká, samotných postižených. Jejich jménem proto žádám o jasné stanovisko obou zainteresovaných resortů k dalšímu postupu v otázkách péče o zdravotně postižené a zároveň též vysvětlení. z jakých důvodů došlo ke zmíněným problémům. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji paní poslankyni Váchalové, žádám pana poslance Fendrycha. Do diskuse se připraví pan poslanec Šebor.

Poslanec Luděk Fendrych: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedající, paní a pánové poslanci, dovoluji se tímto svým krátkým diskusním vystoupením navázat na slova a diskusní vystoupení pana poslance ing. Bělehrádka. Před osmi dny, to je 2. října bylo předposlední zasedání Severomoravského krajského národního výboru, kterého se mimochodem z osmi poslanců našeho sboru zúčastnilo 7 poslanců za HSD-SMS. Obdobné problémy, které uváděl pan poslanec Bělehrádek zazněly i z úst sedmi vedoucích odborů Severomoravského KNV, kteří podávali zprávu na úseku, jež řídí. Vyžádal jsem si tyto písemné zprávy a předávám je tímto panu předsedovi vlády se žádostí, aby je předal jednotlivým resortům, a aby páni ministři vyřídili tyto připomínky.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji pannu poslanci Fendrychovi, žádám pana poslance Šebora, do diskuse se připraví pan poslanec Přikryl.

Poslanec Jindřich Šebor: Vážené předsednictvo, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nebudu zdržovat proto, protože můj příspěvek se prakticky kryje s interpelací pana poslance Laštůvky, a proto se svého příspěvku zříkám. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji. Prosím pana poslance Přikryla. do diskuse se připraví na poslanec Bárta.

Poslanec Ivo Přikryl: Vážené předsednictvo, milá vládo, i ostatní hosté, vážení kolegové, chci mluvit o věci, která jenom zdánlivě se týká malého zemní. Severní Čechy víte, že jsou nejdevastovanějším územím České republiky, ale patří k nim i Šluknovský výběžek. Kdysi zachovalá rekreační oblast, je dnes zasahována pestrou paletou jedů nejen z našeho území, ale i ze sousedního Německa a Polska. Nová kapitola této ostudné historie se začala psát na počátku 80. let.

Obyvatelé Šluknovského výběžku začali pociťovat zprvu jen nepříjemný zápach, později i zdravotní potíže a na rozdíl od státních orgánů oba jevy se přirozeně dal do souvislosti. Oficiální stížnosti se datují od roku 1983. Okresní hygienik v Děčíně se zprvu snažil protest bagatelizovat, ostatně seriozní měření nemohlo být tehdy provedeno. Před r. 1968 se již podařilo na problému zainteresovat krajskou hygienicko-epidemiologickou stanici v Ústí nad Labem. Při Severočeském KNV byla ustavena skupina odborníků pro vyšetření celé záležitosti. Ve výsledcích měření a z nich učiněných závěrech se údajně nezjistily objektivní potíže, takže zpráva obyvatele spíše pobouřila než uklidnila. Jediným výsledkem bylo vytypování příčiny potíží - sirovodík a metylmerkaptan a pravděpodobné zdroje jejich úniku - tlaková plynárna ve Schwarzepumpe na území bývalé NDR asi 60 km severně od výběžku. Letos v květnu zorganizovala Strana zelených ve Varnsdorfu protestní shromáždění občanů, krajský hygienik dr. Kasal přislíbil vyvolání jednání s německou stranou o odstranění zdrojů zápachu a tím i zdravotních potíží. Protože takové jednání může uskutečnit spíše vláda než skupina odborníků byl jí údajně problém předložen KNV.

Další jednání s vládou měli korespondenčním způsobem varnsdorfští Zelení, a současná vláda je již třetí, které byl problém předložen. Proto bych se chtěl zeptat pana předsedy vlády a pana ministra Moldana, zda opravdu k nějakému jednání s NDR došlo a kdy se tedy mohou obyvatelé Šluknovského výběžku v očekávaných zimních inverzích těšit aspoň ze začátku nějaké nápravy.

Dovolte mně, abych se připojil k námětu pana poslance Loma a k požadovaným slevám sedmdesátiletým a starším důchodcům. Chtěl bych poprosit odpovědné orgány ještě o to, nejenom aby jim slevu poskytly, ale aby je zbavily administrativního šikanování, kterému zatím jsou při zařizování své žádosti vystaveni. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji panu poslanci Přikrylovi, žádám pana poslance Bártu, připraví se pan poslanec Klener.

Poslanec Zdeněk Bárta: Dámy a pánové, byli jsme včera svědky vtipného, žertovného vystoupení poslance Válka. Příjemným způsobem rozčeřil šedivé vody našeho jednání a kolegové z HSD mu prominou a zanechají všeho hněvu a zaujetí, ostatně si o to trochu řekli.

Nicméně se ozval v projevu poslance Válka jeden nebezpečný tón, alespoň mně ze zdá, že je velice nebezpečné, na který bych chtěl upozornit, zejména proto, protože se stává módou, jakýmsi pochybným zvykem. Jde mi o tu věc takového jakéhosi kádrování v tom smyslu, kdy se kdo zapojil do našeho chce se mi v této souvislosti říci revolučního kvasu - ta tendence ke kádrování nabývá ve společnosti hrozivých rozměrů, ozývá se čím dál tím více duch revanše, duch skandalizování atd. Je to atmosféra, ve které se dá velice těžko pracovat, mnohé kompetentní orgány těžko rozhodují, protože se obávají, a to zcela pochopitelně, že budou odhalováni vzápětí jako staré struktury atd.

Mohli jsme se na začátku té naší revoluce možná rozhodnout - postřílíme všechny komunisty, všechny bývalé komunisty, všechny estebáky, všechny konfidenty, všechny zbabělce, všechny rektální alpinisty a zbývajících deset spravedlivých by začlo budovat novou sodomu a gomoru, protože nic jiného na spálené zemi a s metodou krve nelze budovat. Jelikož jsme se rozhodli a já jsem rád, že jsme se rozhodli pro tu druhou cestu, buďme v tom důslední. Alespoň zde v parlamentu bychom měli pamatovat na to, že jeden ze stavebních kamenů, z nichž se budovala budova evropského etosu je věc, která byla zmíněna poslancem Šimečkou a to Ježíšovo podobenství o dělnících na vinici. Pro jistotu připomenu, že se tam jedná o to, že ti, kteří začnou pracovat od začátku, dostávají stejnou mzdu, jako ti, kteří přijdou tak říkajíc na poslední chvíli. V této souvislosti se mi zdá mzdou participace na spravedlivé a demokratické společnosti. A obávám se - to jistě neplatí pro kolegu Válka - ale obávám se, zda právě ti největší křiklouni, ti kteří nejvíce zdůrazňují duch revanše, zda to nejsou ti, kteří začali pracovat právě až v listopadu.

Myslím si, že nelze bez vážných společenských škod přijmout jakékoliv podobné kádrování. Jedině je možné hledisko posuzování našich spoluobčanů ne od kdy kdo začal pracovat, také už to zde zaznělo, ale jak kdo pracuje. Já si vážím pana premiéra Pitharta pro jeho setrvalý postoj v této věci pro jeho ducha tolerance a tím se dostávám k meritu svých dvou otázkách na něho.

Pane předsedo, informoval jste nás o závažných nedostatcích přípravy zákona o tzv. malé privatizaci, doslova jste říkal, že návrh byl doručen teprve 19. září vládě České republiky, říkal jste, že v poslední době mnozí federální zpracovatelé návrhů nerespektují ústavní principy rozdělení působnosti mezi federaci atd. Ve smyslu té odpovědnosti za práci, kterou všichni konáme, se vás ptám, jestli je možno a zda byly vyvozeny nějaké důsledky a když, tak jaké v této věci a jaké jsou podnikány kroky při nápravě této práce a druhá věc, na kterou se chci zeptat, stále častěji jsem dotazován na případ bývalého prvního náměstka ministra vnitra plk. Vaculky. Chci vás upozornit, pane premiére, jestli byste nám mohl blíže osvětlit pozadí tohoto případu, abychom to mohli snad lépe hájit před našimi voliči, kteří považují jeho odvolání za nesprávné. Já sám věci nerozumím a prosím tedy v této věci o radu. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji panu poslanci Bártovi, žádám pana poslance Klenera.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP