Úterý 9. října 1990

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže, kdo je pro návrh pana poslance Vondráčka. nechť zvedne ruku!

Poslankyně Hana Marvanová (z pléna): Tak ten protinávrh nezněl. tam šlo o to. že tyto body 98 atd. se přesouvají z oddílu I ...

Poslanec Antonín Hrazdíra:... do přílohy II, aby přešlo řízení na ústřední orgán státní správy. Já jsem říkal na ministerstvo školství. Omlouvám se. Opakuji návrh pana poslance Vondráčka: položky 98 až 106 z přílohy I přesunout do přílohy II, což znamená, že by otázka školství přešla do řízení ministerstva školství.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Se všemi důsledky, které z toho vycházejí. Musíme dát hlasovat o tomto návrhu. takže kdo je pro návrh poslance Vondráčka, ať zvedne ruku! (Hlasuje se - 69) Kdo je proti tomuto návrhu, ať zvedne ruku! (53) Kdo se zdržel hlasování? (36) Návrh pana poslance Vondráčka nebyl většinou hlasů přijat.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Připomínka paní poslankyně Vorlové je úzce spjata s návrhem pana poslance Dohnala s tím, že pan poslanec Dohnal měl připomínku a byla také schválena, aby okresní shromáždění řídil předsedající zvolený pro toto zasedání. Paní poslankyně Vorlová má pozměňující návrh v tom smyslu, že si myslí, že by v čele okresního shromáždění neměl být přednosta, ale že by si členové okresního shromáždění měli zvolit ze svého středu předsedu okresního shromáždění. To je něco jiného předseda je něco jiného než předsedající. Předseda podle paní Vorlové je stálý předseda, že by v čele okresního shromáždění nebyl přednosta okresního úřadu a my jsme schválili návrh pana poslance Dohnala, že jednotlivá zasedání neřídí přednosta nebo předseda, ale předseda zvolený pro toto příslušné zasedání.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já se ptám paní poslankyně Vorlové, zda-li trvá na svém návrhu. Zda-li mám dávat o tom hlasovat.

Poslankyně Milada Vorlová (z pléna): Já se domnívám, že toto hlasování by nyní již bylo bezpředmětné, protože mimo schůzi by předseda neměl žádnou funkci.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, takže berete svůj protinávrh zpět?

Poslanec Antonín Hrazdíra: Pan poslanec Jančár hovořil ke správě o životním prostředí, takže hlasování je bezpředmětné.

Teď to bude trošku komplikované, návrh paní dr. Marvanové. Paní dr. Marvanová správně upozorňuje, že v § 10 odst. 2 ve zpravodajské zprávě je uvedeno, že se má vypustit - patřící do jeho působnosti - ovšem v návrhu zákona je: patřící do jeho hospodářství. Takže v tomto případě připomínka paní poslankyně Marvanové je zcela oprávněná. Není potřeba hlasovat, tady jde pouze o změnu ve zpravodajské zprávě: místo slova "působnosti" do "hospodářství".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Mám zato, že o tom nemusíme dávat hlasovat.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Jde o administrativní opravu.

Dále doporučuje, aby v § 19 v prvním řádku odst. 1 místo "do počátku účinnosti" bylo "ke dni účinnosti". První řádek § 19 - jde o nové znění podle zpravodajské zprávy. Změnit místo "do počátku účinnosti" "ke dni účinnosti".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže mohu dát hlasovat o tom, zdali přijmeme návrh paní poslankyně Marvanové. Kdo je pro, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 144) Kdo je proti, ať zvedne ruku! Nikdo. Kdo se zdržel hlasování? 10 poslanců se zdrželo hlasování. Návrh na změnu § 19 byl přijat.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Další návrh paní dr. Marvanové k § 24. Zpravodajská zpráva doporučuje vypustit ustanovení písmene a) kontroluje činnost okresního úřadu.

Paní dr. Marvanová navrhuje, aby tato citace v návrhu zákona zůstala. Opakuji: zpravodajská zpráva obsahuje vypuštění § 23: Ustanovení písm. a) § 23: okresní shromáždění a) kontroluje činnost okresního úřadu. Paní dr. Marvanová navrhuje. aby toto ustanovení návrhu zákona zůstalo.

Poslanec Michal Sedláček: Můžeme hlasovat o vládním návrhu?

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Je to obdobná situace, v jaké jsme už jednou byli.

Poslankyně Hana Marvanová: Jestli mohu, nemám pozměňovací návrh k tomuto bodu. Pouze jsem se vyjádřila, že s pozměňovacím návrhem, uvedeným ve společné zprávě, nesouhlasím. Čili žádám, aby bylo hlasování o jednotlivém ustanovení společné zprávy, to je pozměňovací návrh. Tedy zda souhlasí poslanci s vypuštěním § 23 odst. 1 písm. a).

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Myslím, že u těchto návrhů je potřeba si uvědomit. že hlasujeme o vládním návrhu zákona ve znění společné zprávy výborů. To znamená de facto upraveného společnou zprávou, takže tyto návrhy jsou normálními protinávrhy, čili o nich hlasujeme jako o každém jiném návrhu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jiný postup není možný.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Já osobně bych přistoupil k návrhu paní dr. Marvanové, která navrhuje, aby ze společné zpravodajské zprávy byl vypuštěn v prvním řádku § 23 ustanovení písm. a). Navrhujete vypustit ze zpravodajské zprávy - v odst. 1 se vypuští ustanovení písm. a).

Poslankyně Hana Marvanová: My nemůžeme hlasovat o společné zprávě. My hlasujeme o návrhu a o pozměňovacích návrzích, tím návrhem je vládni návrh zákona. (Hovořeno z místa - špatná srozumitelnost.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Budeme schvalovat vládní návrh ve znění, ve smyslu zpravodajské zprávy. Takže ta zpravodajská zpráva se de facto stává součástí vládního návrhu.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Myslím, že to zbytečně komplikujeme. že z toho děláme zbytečně složitou situaci. Vězměte si návrh vládního návrhu zákona s tím, že podle zpravodajské zprávy se vypouští ustanovení písm. a), kdy okresní shromáždění kontroluje činnost okresních úřadů, s tím, že paní doktorka dává návrh, aby toto ustanovení nebylo vypuštěno a zůstalo tak, jak je uvedeno v návrhu zákona.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře. Takže mohu dát hlasovat o protinávrhu paní dr. Marvanové?

Poslanec Antonín Hrazdíra: S tím, že paní doktorka Marvanová trvá na tom. aby v návrhu zákona zůstalo ustanovení písm. a) v § 23, že okresní shromáždění kontroluje činnost okresního úřadu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže dávám hlasovat o protinávrhu paní dr. Marvanové. Kdo je pro, ať zvedne ruku! (Hlasuje se - 85) Kdo je proti pozměňovacímu návrhu? (43) Kdo se zdržel hlasování? (35) Návrh paní doktorky Marvanové byl schválen.

Prosím. pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Chtěl jsem říci, že na pořadí hlasování samozřejmě také může záležet výsledek. Zpravodajská zpráva by musela získat nadpoloviční většinu, aby byla schválena. Jestliže někdo žádá zůstat u původního textu, tak pro tento návrh nepotřebuje nadpoloviční většinu. V tom je ten rozdíl.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Ale tady nedochází ke kolizi zájmů. protože návrh paní dr. Marvanové byl přijat.

Poslanec Jiří Payne: Ano, ale to je pro příští schůzi, aby v tom bylo jasno.

Místonředseda ČNR Jan Kasal: Je v tom kus pravdy a budeme na to pamatovat při novém jednacím řádu, při schvalování nového jednacího řádu.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Další připomínka paní dr. Marvanové k § 23 odst. 3 - doporučuje, aby ze znění tohoto odstavce byla vypuštěna tato slova: V prvním řádku "a městské shromáždění (dále jen shromáždění)" a na konci druhého řádku "a městských obvodů" - to znamená, že odstavec 3 § 23 byl zněl: "Okresní shromáždění prosazuje společné zájmy obcí u okresního úřadu."

Takže budeme hlasovat o návrhu paní dr. Marvanové vypustit ustanovení z § 23 odst. 3 v prvním řádku "a městské shromáždění (dále jen shromáždění" a konec druhého řádku "a městských obvodů".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní doktorka Marvanová s technickou poznámkou.

Poslankyně Hana Marvanová: Myslím, že jsem to panu zpravodaji citovala nepřesně. Tam ta legislativní zkratka v závorce musí zůstat, protože se ta legislativní zkratka ... shromáždění používá v dalším paragrafu. (Mluveno z místa, špatně srozumitelné.)

Poslanec Antonín Hrazdíra: Já jsem citoval. paní doktorko, tak jak jste mi to přesně řekla.

Poslankyně Hana Marvanová: Ano, já jsem si teď uvědomila - legislativa by to stejně opravila. protože to je legislativní záležitost.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, legislativci kývají, že ano, takže to můžeme zahrnout.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Návrh je vypustit "a městské shromáždění" a ve druhém řádku "a městských obvodů". Takže by to znělo odst. 3 "Okresní shromáždění, dále jen shromáždění, prosazuje společné zájmy obcí u okresního úřadu."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže mohu dát hlasovat kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se - 96) Kdo se zdržel hlasování? (64) Kdo je proti tomuto návrhu? (3) Návrh doktorky Marvanové byl přijat.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Poslední tři návrhy, které paní dr. Marvanová podala vysvětloval místopředseda vlády pan Lukeš z hlediska jejich obecnosti s tím, že vysvětloval, že vlastně v tomto případě by se zvýšila administrativní náročnost činnosti okresních úřadů a dá se říci i komplikace. kdyby ze 75 okresů jakékoli změny vedoucích referátů musely být projednávány na jednotlivých resortech, včetně toho, že projednávání na těchto ústředních orgánech nemá právní význam. Doporučuje se. aby organizace okresního úřadu, jmenování vedoucích referátů bylo ponecháno v pravomoci a kompetenci přednosty okresního úřadu. V tomto případě se ptám, zda paní doktorka trvá na svém návrhu. (Poslankyně Marvanová: Trvám.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní doktorka trvá na svém návrhu, tak musíme o něm hlasovat. Je jasné o čem hlasujeme?

Poslanec Antonín Hrazdíra: Přečtu vždycky citaci, kterou paní doktorka navrhla. Navrhla, aby v § 8 odst. 2 byla citace "... organizaci okresního úřadu stanoví jeho přednosta po dohodě s ministerstvem vnitra a se souhlasem ústředního orgánu státní správy, do jehož působnosti náleží úsek státní právy vykonávané státním úřadem."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Prosím paní doktorka Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: Tam byly dvě nepřesnosti. já jsem navrhovala za tu původní větu "se souhlasem ministerstva vnitra" doplnit další text a pak tam bylo "do jejichž působnosti náleží úseky státní správy".

Poslanec Antonín Hrazdíra: Jde o doplnění odst. 1, kdy na třetím řádku za slovo "vnitra" doplnit "organizace okresního úřadu stanoví jeho přednosta po dohodě s ministerstvem vnitra a se souhlasem ústředních orgánů státní správy, do jejichž působnosti náleží úseky státní správy vykonávané okresními úřady".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Mohu dát hlasovat, pane zpravodaji? Takže dávám hlasovat, kdo je pro ...

Poslanec Antonín Hrazdíra: Pane místopředsedo. já v tomto případě mám jen legislativní připomínku. okresní úřady členíme na referáty a nikoli na úseky. Takže by tam mělo být referáty.

Poslankyně Hana Marvanová: Já jsem vysvětlila odkud jsem vzala tento termín, je v § 16 tohoto zákona, v tomto paragrafu se uvádí "ústřední orgány státní správy, do jejichž působnosti náleží úseky státní správy vykonávané okresními úřady". To je termín, který jsem použila v tomto § 8.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Takže v tomto případě návrh paní doktorky legislativně souhlasí, jde o úseky.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže mohu dát o návrhu paní doktory Marvanové hlasovat. Kdo je pro, ať zvedne ruku! (24) Kdo je proti? (99) Kdo se zdržel hlasování? (26) Takže návrh paní poslankyně na změnu § 8 nebyl přijat.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Dále doporučila ještě změnu § 14.

Poslankyně Hana Marvanová: Já jsem měla ještě dva návrhy, ale vzhledem k tomu, že tento návrh nebyl přijat, tak je beru zpět.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Ano, takže doplněk § 8 a § 14 bere paní poslankyně zpět.

Dále vystoupil s návrhy pan premiér s tím, že to nebyly konkrétní návrhy, takže není třeba o nich hlasovat, stejně tak vystoupil pan poslanec Válek, pan poslanec Litomiský, pan poslanec Lom. pan poslanec Hofhanzl, pan poslanec Štindl, pan poslanec Moskal. pan poslanec Říha, ten nesouhlasil se správou pro životní prostředí, dále pan poslanec Zeman a paní poslankyně Mašatová. Pan poslanec Payne vzal svůj návrh zpět.

Takže tím jsme vyčerpali všechny návrhy tak, jak byly předneseny v rozpravě.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu zpravodaji, takže dáme hlasovat o celém návrhu zákona najednou. Prosím technická připomínka pana poslance Biňovce.

Poslanec Karel Biňovec: Zapsal jsem si souhrnná čísla za posledních šest hlasování, ale jsou velmi rozdílná. 152. 158, 154. 163, 163, 159.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já s vámi, pane poslanče, souhlasím oproti vám mám tu výhodu, že vidím frekvenci pánů poslanců. Domnívám se, že vámi uvedená čísla jsou správná.

Nyní jsme jistě již ve složení pro to, abychom mohli hlasovat o návrhu zákona. Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o okresních úřadech v té úpravě jejich působnosti a o některých dalších opatřeních s tím souvisejících podle sněmovního tisku 22 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 74 a schválení pozměňovacích návrhů. Kdo je pro. ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) 124 hlasovalo pro.

Kdo je proti? (Hlasuje se.) 18 hlasovalo proti.

Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se.) 28 poslanců se zdrželo hlasování.

Mohu konstatovat, že zákon České národní rady o okresních úřadech, úpravě jejich působnosti a některých dalších opatřeních s tím souvisejících byl většinou hlasů přijat. (Potlesk.)

Vážené dámy, vážení pánové, ještě než se rozloučíme, dovolte mi dvě kratičká oznámení. První je od tajemníka klubu poslanců Občanského fóra, která sděluje. že klub poslanců OF se sejde po skončení plenárního zasedání.

Druhá zpráva je pro nás pro všechny. týká se začátku zítřejšího zasedání. Sejdeme se v 9.00 hod. Teď už mi nezbývá nic jiného, než abych vám popřál dobrou chuť a posléze i dobrou noc. Nashledanou.

/Jednání přerušeno ve 20.10 hodin./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP