Úterý 9. října 1990

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Navazuji na slova pana zpravodaje a návrh beru zpět.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Pane doktore, omlouvám se, já mám jiné číslování. Dále pan poslance Ježek doporučoval neschválit dodatek k § 8 týkající se správy životního prostředí. to znamená. že okresní úřad se člení na referáty a správu životního prostředí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Technická poznámka.

Technická poznámka z pléna: Upozornil bych na jednotné číslo, které tam má být.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane zpravodaji, přečtěte to ještě jednou. prosím.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Okresní úřad se člení na referáty a správu životního prostředí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Je to jasné.

Poslanec Ivo Palkoska: A dále to pokračuje tak jak je ve společné zprávě?

Poslanec Antonín Hrazdíra: Pokud rozhodneme o tom. že bude správa pro životní prostředí, zůstává to, co je ve zpravodajské zprávě. Pokud rozhodneme o tom, že správy pro životní prostředí nebudou, tak další ustanovení týkající se správy životního prostředí tím padá.

Poslanec Ivo Palkoska: Bylo by dobře napřed hlasovat o tom, jestli správy budou nebo nebudou.

Poslanec Antonín Hrazdíra: To jsem právě navrhoval. Říkal jsem, že pan poslanec Ježek doporučil neschválit doplnění § 8, kterým se zřizuje správa životního prostředí. Jde o to, zda správa pro životní prostředí ano či ne. Pan poslanec Ježek navrhl, že ne.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Aby bylo jasné o čem budeme hlasovat - dávám hlasovat o návrhu pana poslance Ježka v tom smyslu, jak jej přednesl společný zpravodaj poslanec Hrazdíra. Kdo je pro pozměňovací návrh poslance Ježka ...

Poslanec Antonín Hrazdíra: To znamená, aby se neschválila správa pro životní prostředí. Hlasuje se o návrhu pana poslance Ježka, který doporučuje neschválit doplnění v zákoně o správě životního prostředí.

Hlas z pléna: Doporučuji nejdříve seznámit nás se všemi variantami.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Přeruším hlasování, podle čeho usuzuji, že zcela jasné o čem hlasujeme, protože se tam vyskytla v podstatě dvojitá negace. Pokud nebude schválen protinávrh pana poslance Ježka, tak to znamená, že de facto jsme schválili správu životního prostředí na okresních úřadech. Pokud přijmeme protinávrh pana poslance Ježka, tak v podstatě schválíme, že životní prostředí bude zabezpečováno na úrovni referátu, tak jako školství, sociální věci atd. Paní poslankyně Marvanová se hlásí s technickou poznámkou.

Poslankyně Hana Marvanová: Mám dojem, že návrhem je vládní návrh a společná zpráva je souhrnem pozměňovacích návrhů. Pan poslanec Ježek vlastně neměl pozměňovací návrh, ale nesouhlasil s pozměňovacím návrhem v tom bodě ve společné zprávě. Tudíž by se nemělo hlasovat o pozměňovacím návrhu o tom bodu, vyjmout ten jeden bod ze společné zprávy, a o tom hlasovat.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Předpokládám, že o společné zprávě se hlasuje en bloc. My přece nehlasujeme ve společné zprávě o jednotlivých ustanoveních, která ve zpravodajské zprávě jsou.

Ve zpravodajské zprávě je uvedeno: "Okresní úřad se člení na referáty a správu životního prostředí". Pokud by k tomu nebyla připomínka, schválíme tuto zprávu jako celek. Ale připomínka k tomu je, jedná se o protinávrh pana poslance Ježka.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Nevidím jiný způsob, než schválit protinávrh pana poslance Ježka. Domnívám se, že podstata věci je jasná. (Hlásí se poslankyně Marvanová.) Paní poslankyně. teoreticky máte pravdu, ale domnívám se. že tím. že schválíme protinávrh pana poslance Ježka, nedopustíme se žádné nesprávnosti.

Poslankyně Hana Marvanová: Je mnohem problematičtější schválit pozměňovací návrh. Co když návrh pana poslance Ježka, který vlastně není pozměňovacím návrhem, neprojde. Pak se dopustíme chyby.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Chtěl bych paní poslankyni doplnit. Jedná se o to, pro co se hlasuje. Jestli hlasy, které se sdružují, jsou pro nebo proti.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Vysvětloval jsem, pro co se hlasuje. Jedná se o pozměňovací návrh pana poslance Ježka.

Poslanec Josef Ježek: Jednak je znění původní, jednak je návrh společné zpravodajské zprávy. Jsou to dvě alternativy. Navrhoval jsem, aby platilo původní znění vládního návrhu zákona, aby neplatilo znění společné zprávy výborů.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Poslanec Ježek navrhuje, aby ve zpravodajské zprávě nebylo ustanovení o tom, že člení okresní úřady mimo jiné na referáty pro životní prostředí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Domnívám se, že můžete hlasovat o tom. jestli ve společné zprávě necháme druhý odstavec u § 8 nebo jestli jej nenecháme.

Poslanec Ivo Palkoska: § 8 ve znění společné zprávy by mohl znít: "Okresní úřad se člení na referáty. Organizaci okresního úřadu stanoví jeho přednosta se souhlasem ministerstva vnitra. Domnívám se, že se nejedná o nový návrh, ale že je to to, k čemu směřoval původní návrh.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Opravdu se domnívám, že druhý odstavec ve společné zprávě můžeme zrušit.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Předpokládám, že jde o to, abychom odhlasovali. zda okresní úřad bude mít správu životního prostředí, nebo ne. Zpravodajská zpráva obsahuje ustanovení. že bude. My nehlasujeme o jednotlivých bodech zpravodajské zprávy, ale poslanec Ježek doporučil. aby se toto ustanovení zpravodajské zprávy neschválilo, aby se vyňalo. O tom bychom měli hlasovat.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Chtěl bych poslancům připomenout. aby si uvědomili, co činí.

Poslankyně Hana Marvanová: Měli bychom hlasovat o tom, kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem uvedeným ve společné zprávě, a to v § 8, řádek čtvrtý "a správu životního prostředí". Buď to přijmeme a budeme hlasovat o dalších větách, nebo to nepřijmeme a další věty už nemají logiku. Takže hlasujme o tom, zda se pozmění znění § 8 odst. 1 slovy "a správu životního prostředí".

Poslanec Antonín Hrazdíra: Musíme ovšem hlasovat o tom, co navrhl pan poslanec. Můžeme jedině hlasovat o tom. že pan poslanec nesouhlasí s tím. aby toto znění ve zpravodajské zprávě bylo.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Budeme muset nechat hlasovat o původním protinávrhu pana poslance Ježka, jak jej přednesl pan poslanec Hrazdíra.

Poslankyně Hana Marvanová: Je přece nutné dodržovat jednací řád. Návrh na hlasování musí být kladný, nikoli takový, že někdo s něčím nesouhlasí. Jediným pozměňovacím návrhem je to, co je uvedeno ve společné zprávě. Pan poslanec Ježek neřekl nic, co by se dalo chápat jako pozměňovací návrh. Vychází pouze z jednacího řádu.

Poslanec Jiří Payne: Projednáváme vládní návrh. Společná zpráva je také pozměňovacím návrhem.

Poslanec Antonín Hrazdíra: To sice máte pravdu, ale předpokládám, že neschvalujeme zpravodajskou zprávu, ale pouze zatím změny, které tady vzniknou. Zpravodajská zpráva se potom schvaluje jako celek, pokud k ní někdo vznese nějakou připomínku v rozpravě. V ní ovšem nikdo připomínku nevznesl. V tomto případě pan poslanec Ježek nesouhlasí se zpravodajskou zprávou a doporučuje, aby ze zpravodajské zprávy bylo vyňato to, co říkala paní doktorka Marvanová "a správu životního prostředí". Poslanec Ježek navrhuje, aby tato citace ve zpravodajské zprávě nebyla. Aby to bylo kladné hlasování, požaduje vypustit tento doplněk "a správu životního prostředí" ze zpravodajské zprávy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Ježka? (91) Kdo je proti? (51) Kdo se zdržel hlasování? (24) Konstatuji, že protinávrh pana poslance Ježka byl přijat. (Potlesk.)

Poslanec Antonín Hrazdíra: To znamená, že se okresní úřady člení na referáty a v tom případě i problematika životního prostředí bude řešena prostřednictvím referátu.

Další vystoupil v diskusi pan poslanec Kalvoda. který reagoval na zemské zřízení. Není třeba hlasovat, nebyly žádné konkrétní návrhy.

Pan poslanec Komárek měl vysvětlenu otázku důvodové zprávy.

Pan ministr Vopěnka hovořil o školství.

Pan poslanec Benda má pozměňující návrh k § 24 odst. 3 s tím, že změní slovosled a doporučují se dva termíny. Pane poslanče, budu to číst tak, jak jsem si to poznamenal.

"Odporuje-li usnesení shromáždění zákonu nebo jinému obecně závaznému právnímu předpisu. přednosta okresního úřadu pozastaví výkon jeho rozhodnutí a do 14 dnů je předloží vládě. Vláda rozhodne do 30 dnů o platnosti tohoto usnesení."

Poslanec Marek Benda: Právníci mi říkají, že to není správné. Nemohl by někdo upřesnit "platnost rozhodnutí"?

Poslanec Antonín Hrazdíra: Předpokládám, že to už nejde. že se musí hlasovat o návrhu tak, jak byl v rozpravě přednesen. Jedině, že jej ústavně právní výbor vysvětlí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Chce se pan doktor Kalvoda k tomu vyjádřit s tím. že v tomto případě nejde o rozpravu?

Pane poslanče Bendo, pojďte k mikrofonu a zopakujte původní znění svého návrhu.

Poslanec Marek Benda: První věta je jasná: "Odporuje-li usnesení shromáždění zákonu nebo jinému obecně závaznému právnímu předpisu, přednosta okresního úřadu pozastaví výkon rozhodnutí a do 14 dnů je předloží vládě. Vláda do 30 dnů rozhodne o platnosti takového usnesení." A teď mě začali varovat, že se nejedná o platnost.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Zachovejme klid, zůstaňme na místě kromě pana doktora Kalvody, jinak bychom museli přerušit jednání a musel by se sejít ústavně právní výbor. Pokud to nebude potřeba, poprosím pana poslance Hrazdíru, aby to zformuloval ještě jednou.

(Poslanec Kalvoda konzultuje s poslancem Hrazdírou.)

Poslanec Antonín Hrazdíra: Zformuluji to, jak to v poslední fázi pan poslanec Kalvoda upřesnil: "Odporuje-li usnesení shromáždění zákonu nebo jinému obecně závaznému právnímu předpisu, přednosta okresního úřadu pozastaví výkon rozhodnutí a do 14 dnů je předloží vládě. Vláda do 30 dnů rozhodne o jeho zrušení."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Domnívám se, že o tomto návrhu můžeme dát hlasovat. Kdo je pro tento návrh pana poslance Bendy, ať zvedne ruku! (Hlasuje se - 111). Kdo je proti, ať zvedne ruku! (Hlasuje se - 10) Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se - 21) Konstatuji, že pozměňovací návrh pana poslance Bendy byl přijat většinou hlasů.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Pan poslanec Bereza měl protinávrh k poslanci Wolfovi ve věci Československé automobilové dopravy, pokud se týkalo odstranění poznámky odvolávky k ustanovení pod čarou. Vzhledem k tomu, že poslanec Wolf svůj návrh vzal zpět, není třeba o protinávrhu pana poslance Berezy hlasovat.

Pan poslanec Švec - podpora správ životního prostředí, současně bezpředmětné.

Pan poslanec Payne ve svém vystoupení navrhuje vypustit ustanovení § 26. Vysvětlení k tomu provedl pan místopředseda vlády. Jenom bych doplnil. že skutečně toto ustanovení nemá smysl, okresní shromáždění rozpouštět za měsíc nebo za půl roku, ale víceméně až okresní shromáždění pozbude svoje opodstatnění. aby nemusel být přijímán samostatný nový zákon.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Chci se zeptat pana poslance Payne, zda je spokojen s tímo vysvětlením.

Poslanec Jiří Payne: Nejsme spokojen, domnívám se, že je to legislativně nečisté.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Takže trváte na protinávrhu? Čili pan poslanec Payne navrhuje vypustit ze zákona § 25.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže dávám hlasovat o návrhu pana poslance Payne. Kdo je pro, abychom vypustili z návrhu zákona § 25. nechť zvedne ruku! (Hlasuje se - 29) Kdo je proti? (Hlasuje se - 63) Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se - 72) Konstatuji, že návrh poslance Payne nebyl přijat.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Poslanci Hofhanzl, Janů, Laštůvka, Danneberg a Stibic ve svých vystoupeních víceméně podpořili nebo nepodporovali zřízení správ životního prostředí. Vzhledem k tomu, že jsme již hlasováním rozhodli, je bezpředmětné o těchto návrzích znovu hlasovat.

Pan poslanec Ježek opětovně, tak jako pan poslanec Payne, doporučuje zrušení § 25, tzn. rovněž i tato připomínka je rozhodnuta naším plénem.

Pan poslanec Danneberg upozorňuje na to, že podnik Vodovody a kanalizace, zakladatel je ministerstvo zemědělství, jak je uvedeno v příloze IV, je správné, upozorňuje, že chybně je opětovně tato citace v příloze B. Po projednání je třeba konstatovat, že pan poslanec má pravdu a že z přílohy B je třeba ustanovení o podnicích Vodovody a kanalizace vyloučit.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže dávám hlasovat o návrhu pana poslance Danneberga. Kdo je pro ať zvedne ruku!

Poslanec Antonín Hrazdíra: To znamená, že hlasujeme o vyloučení této situace. Vodní hospodářství - krajské vodovody a kanalizace - ministerstvo zemědělství v příloze B, protože obdobně je to uvedeno v příloze A. Jde o podvojné vedení.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pro je 141 poslanců. Kdo je proti, ať zvedne ruku! Kdo se zdržel hlasování? (11) Návrh pana poslance Danneberga byl přijat.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Z vystoupení poslanců Kadlece a Štindla nevyplynuly žádné konkrétní připomínky, o kterých by bylo potřeba hlasovat.

Pan poslanec Wolf vystoupil s tím, že stahuje svůj původní návrh zpět.

Pan poslanec Vondráček doporučil - sice o tom již jednal a vysvětloval pan místopředseda vlády - aby z přílohy I byly vyloučeny položky 98 - 106 s tím, že by tato problematika přešla z ONV na ministerstvo školství. Chtěl bych připomenout to, co říkal pan místopředseda vlády, že toto opatření není vhodné, v tomto případě by řízení školství, i středního, přecházelo na ministerstvo školství. A pokud se podíváme na položku 102, včetně hospodářského zabezpečení a pracovněprávních vztahů na středních školách - myslíme si, že by bylo vhodné tyto otázky řešit novým zákonem o státní správě ve školství.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Chci se zeptat pana poslance Vondráčka. jestli na svém protinávrhu trvá? (Ano.) Pan poslanec Vondráček na svém protinávrhu trvá, takže můžeme hlasovat. Víme o čem hlasujeme? (Ne.) Tak pan poslanec Hrazdíra.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Pan poslanec Vondráček navrhl, aby z přílohy I byly vyloučeny položky 98 až 106.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP