Středa 5. září 1990

Místopředseda ČNR Václav Žák: Technickou připomínku. Pan poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Domnívám se, že se jedná o změnu koncepce volebního zákona. Musíme znovu otevřít rozpravu.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Domnívám se, že není potřeba otevírat rozpravu. Jedná se o to, že je tu několik návrhů, které nás staví před alternativu změnit nebo nezměnit navrhovaný volební systém. .

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pan poslanec Šuman měl technickou připomínku.

Poslanec Vladimír Šuman: Protože jsem podporoval tento návrh, po bezesné noci a pregnantní argumentaci, týkající se koalic, od tohoto návrhu odstupuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu poslanci Šumanovi.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Tím je stažen pozměňovací návrh pana poslance Šumana, který byl přednesen dále. Pan poslanec Šuman vyřešil zase komplikovaný problém, protože on o kus dále, v pořadí za dalšími třemi poslanci, přednesl podobný návrh. Zbavil nás obtížného dilema, že bychom se teď vyjádřili hlasováním k pozměňovacímu návrhu pana poslance Sedláčka a vzápětí bychom se k témuž dostali v rámci pozměňovacího návrhu pana poslance Šumana. Je to od něho velice moudré, že svůj návrh stáhl.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Já bych se zeptal pléna, jestli je jasné, o čem máme hlasovat, v čem spočívá podstata pozměňovacího návrhu.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Byl jsem přerušen a nemohl jsem to říci celé. Jde o to, že návrh na vyškrtnutí slova "ostatní" z § 31 odstavce 4 souvisí s další změnou, bez které by to ztrácelo smysl. Jedná se o návrh, který je ve společné zprávě výborů na str. 5, odst. 3. Jde o doplnění § 37, podle nového číslování 38, odst. 3. Podle včerejší instruktáže pana poslance Palkosky, kdy jsme si to měli snížit o jedno číslo. se domnívám, že to je 37. Je to tak?

Poslanec Ivo Palkoska: Je to v původním § 38 a bude tam nový odstavec.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: V § 38 - posuzování hlasovacích lístků, se navrhuje vložit mezi odst. 2 a odst. 3 (je to vlastně součástí předloženého návrhu zákona) toto: Je-li při způsobu volby podle ustanovení § 32, odst. 4 (nebo 31, odst. 1) označena volební strana a současně kandidát ve sloupci této volební strany, k označení kandidátů se nepřihlíží. Pan poslanec Sedláček navrhuje, aby tento nový odstavec 3, navržený ve společné zprávě výborů, byl v návaznosti na vypuštění slova "ostatní", tam kde ho navrhuje vypustit, tak aby tento odstavec byl opět zrušen.

Jedná se o to, aby v případě, jestliže volič hlasuje pro kandidátku jedné volební strany tím způsobem, že ve čtverečku místo v kroužku dá všem kandidátům této volební strany hlas, tak aby se nepočítaly hlasy dané pro individuální kandidáty této strany. Jedná se o to, že si myslím, že ve včerejší debatě jsme naprosto neuvážili otázku, že ve většině obcí to může být koalice.

Co je to koalice? To je výsledek určitého jednání, určité dohody. Jestliže se s někým dohodnu na koalici, tak tím zároveň se dohodnu na pořadí kandidátů. To znamená, jestliže voliči podporují tuto koaliční kandidátku, tak my bychom omezovali jejich možnost podporovat tuto koaliční kandidátku tak. jak byla dohodnuta. V tom se domnívám, že je největší problém v této věci. (Hlasy z pléna: Hlasovat! To je manipulace. To není pravda!)

Znovu připomínám, kolegové, kteří dopoledne zasedali na poradě předsedů výborů, mohou potvrdit, že tady neříkám o nic víc, než co zaznělo na poradě předsedů výborů. Navrhuji, abychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana poslance Sedláčka.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Abychom neukřivdili panu poslanci Sedláčkovi, dávám mu ještě jednou slovo k faktické připomínce.

Poslanec Michal Sedláček: To nevylučuje žádné koaliční kandidátky. To se naopak rozšiřuje možnost voliče. Volič křížky nemusí dělat, když nechce.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Předpokládal jsem, že nám řeknete, jestli jsme váš požadavek projednali technicky správně nebo ne. Pokud to bylo prezentováno správně, můžeme přikročit k hlasování. Kdo je pro to, aby se přijal pozměňovací návrh pana . poslance Sedláčka, ať zvedne ruku. (Hlasy: jaký?)

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Pan poslanec Sedláček navrhuje - § 31, odst. 4 - vyškrtnout slovo "ostatní", v poslední větě, ve které jsou uvedeny ostatní volební strany, on navrhuje, aby se slovo "ostatní" vyškrtlo. V souladu s tím navrhuje, aby se v § 39, odst. 3 - přičemž toto znění máte v souhrnné zprávě výborů - vypustilo ...

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pan poslanec Payne, faktická poznámka.

Poslanec Jiří Payne: Vzhledem k tomu, jak byla zkomplikována situace, navrhuji, abychom se přidrželi § 26 jednacího řádu a hlasovali o tomto návrhu po částech a potom o návrhu jako celku.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: To, podle mého názoru, nejde, protože to spolu souvisí.

Poslanec Jiří Payne: § 26 to umožňuje.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Je to totéž, jako hlasovat jednotlivě o těch lhůtách a pak dojít k závěru, že to spolu naprosto neladí.

Poslanec Petr Čermák: Myslím, že všichni to chápou. Ukončete tyto plané diskuse. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Přikročíme k hlasování. Kdo je proto, aby se přijal pozměňovací návrh poslance Sedláčka? (40)

Návrh nebyl přijat.

Faktická poznámka z pléna: V § 31 bod 4 je, že volič může na hlasovacím lístku označit křížkem v kroužku. "V kroužku" škrtnout.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Měl jsem to na programu. Bude to v návrhu zákona změněno.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Tuto věc bychom měli udělat po dohodě s navrhovatelem.

Dále je zde návrh poslance Sedláčka v § 41 odstavec 2, stránka 30 nahoře. Je tam napsáno: Poté dělí celkový počet platných hlasů, který obdržela kandidátní listina postupně lichými čísly počínaje jednou, třemi atd.

Poslanec Sedláček navrhuje, aby se dělení neprovádělo lichými čísly, aby bylo nahrazeno jinou řadou: 1, 4, 7, atd. Určité vysvětlení : Dělení lichými čísly modifikuje d' Honcetovu metodu volebního dělitele. Dělení lichými čísly je proto, aby nebyly zvýhodněny ani velké, ani malé strany. Proto je navrhováno dělení lichými čísly. Jakmile intervaly mezi čísly zvětšíte, poněkud se to mění, zřejmě ve prospěch malých stran.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu navrhovateli. Kdo je proto, aby se přijal pozměňovací návrh poslance Sedláčka?

Faktická poznámka z pléna: Je nutné přesně stanovit, jaká bude číselná řada.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Jedna, čtyři. sedm, deset.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dám o tomto návrhu hlasovat. Kdo je pro změnu, kterou navrhuje poslanec Sedláček? (10)

Návrh nebyl přijat. Vidím, že se začínáte řídit heslem Konráda Adenauera "Již žádné experimenty ".

Kolik je ještě připomínek?

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Není jich tak málo, aby to vylučovalo další snížení úrovně našeho jednání.

Místopředseda ČNR Václav Žák: V tomto případě doporučuji přerušit jednání do 14 hodin.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pokračujeme v našem jednání a prosím pana zpravodaje Ježka, aby se ujal slova.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Prvním problémem je pozměňovací návrh poslance Petra Loma, který navrhl, aby do zrušovacího ustanovení § 60 bylo zakotveno, že se zrušuje rovněž zákon o národním výboru hl.m. Prahy. Je to problém, který jsme řešili včera při projednávání a schvalování zákona o obcích. Na jednání předsedů výborů se dospělo k tomuto stanovisku: to, že zatím platí zákon o hl. m. Praze, který vychází ze soustavy národních výborů, nebrání přípravě voleb. Jestliže bude schválen nový zákon o hlavním městě Praze, pak starý zákon o hl. m. Praze se tímto zruší. Zatím by to neměl být problém.

Je tedy otázka, zda máme hlasovat o tomto návrhu, který by zněl, že se v § 60 zrušuje zákon, který zde ovšem není přesně citován, o hl. m. Praze. Je to stejný návrh, který byl včera vznesen v rámci schvalování zákona o obcích.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dávám hlasovat o tom, kdo je proto, aby byl přijat pozměňovací návrh pana poslance Loma? (Hlasuje se - 29 hlasů.) Kdo je proti? (25 hlasů) Kdo se zdržel hlasování? (100 hlasů)

Návrh nebyl přijat.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: S tím souvisí i další návrh, abychom § 1 rozdělili na dva články. Článek 1 by zůstal tak, jak je uveden a v článku 2 by se pravilo, že volby do obecního zastupitelstva a senátu hl. m. Prahy budou provedeny dle zvláštního zákona. Domnívám se, že bychom si měli pečlivě přečíst § 1 o volbách a domnívám se, že je tam vyčerpávající výčet všech možností, které ve všech obcích, ve statutárních městech a v Praze nastanou.

Poslanec Petr Lom: V případě, že neprošel můj předchozí návrh, stahuji tento zpět.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji poslanci Lomovi.

Zpravodaj -poslanec Josef Ježek: Komplikovanějším problémem je návrh pana poslance Loma, který se týká § 19 - je to na str. 15, odst. 2, který začíná: Kandidátní listina obsahuje ...atd". Problém je, jak to formulovat. Pan poslanec Lom včera řekl "jestliže jde o nezávislého kandidáta, i ten musí mít zmocněnce a náhradníka s uvedením adresy . Jediný nezávislý kandidát je volební strana. Bude tedy jedna kandidátní listina a my chceme, aby tam byl označen zmocněnec volební strany, jeho náhradník atd. Je tedy otázka, jak řešit v kontextu odst. 2 kandidátní listiny nezávislého kandidáta, má-li mít zmocněnce, jeho náhradníka atd. Ovšem protinávrh, jak by to mělo být řešeno, podán nebyl.

Poslanec Petr Lom: Zmocněnec nezávislého kandidáta se neustavuje.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Měli bychom tedy pokračovat e) , tedy na konci odstavce 2 e) vsunout "zmocněnec u nezávislého kandidáta se nestanovuje".

Místopředseda ČNR Václav Žák: Můžeme tedy přistoupit k hlasování. Kdo je pro tento pozměňovací návrh pana poslance Loma, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) To je většina. Je někdo proti? (4 hlasy.) Zdržel se někdo hlasování? (23 hlasů.)

Vzhledem k tomu, že nás je zde 154, návrh byl přijat.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Další připomínky měl poslanec Jiří Payne. Jeho první připomínka ke změně ustanovení o maximální a minimální hranici počtu kandidátů ve volebních obvodech byla vyřešena stažením návrhů pana poslance Jiráska.

Další návrh se týká § 56 odst. 3 - měl bych přesně říci - je navrženo, aby odst. 3 byl doplněn ve znění: "ve volbách do obecních zastupitelstev v roce 1990 se volební obvody skládají z volebních okrsků, vytvořených pro volby do zákonodárných sborů v roce 1990".

K tomu bych opět ze schůze předsedů výborů doplnil, zda tato věc nedoplňuje již dříve stanovené dvě podmínky pro vymezení obvodů takovým způsobem, aby se to nestalo téměř neřešitelným. A pokud se týká Prahy, měli bychom vzít v úvahu, že zde v mnoha případech volební okrsky byly větší a budou muset být zmenšovány. To jsou věci, které by měly být vzaty v úvahu.

Poslanec Jiří Payne: Domnívám se. že nic nebrání tomu, aby okrsky byly v těchto volbách stanoveny v počtu voličů do 1 000, to se vůbec nevylučuje. Vytvoření volebních obvodů z bývalých volebních okrsků alespoň trošku zmenšuje nebezpečí volební manipulace a není v rozporu s tím, co tu bylo řečeno. Je možno použít bývalé okrsky pro tyto volby a pro tyto volby ustanovit nové. To se vůbec nevylučuje.

Poslanec Ivo Svoboda: Faktická poznámka. Mám zato, že v rámci technické poznámky by měl předsedající vzít slovo hovořícímu, pokud nehovoří k tomu, co bylo předmětem jeho návrhu již dříve učiněného.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Domnívám se, že pan poslanec Payne hovořil v souvislosti s předloženým návrhem. Jinak je to poznámka platná.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Chtěl bych přečíst stanovisko navrhovatele k tomuto problému. K návrhu, že by měly být automaticky přijaty volební okrsky pro volby do zákonodárných sborů podotýkám, že by to nebylo v souladu s požadavkem, vyjádřeným v § 7 odst. 3, aby volební okrsky neměly víc než tisíc voličů. Při volbách do zákonodárných sborů byly volební okrsky dost často pro 1500 - 1600 voličů , v hlavním městě Praze i pro 3800.

Dále bych zde připomněl stanovisko, na které jsme se dostali včera začátkem jednání -

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosím pana poslance Ježka, tohle jsme slyšeli již od navrhovatele v úvodní zprávě. Doufám, že si to poslanci pamatují.

Poslanec Michal Sedláček: Technická připomínka: nejedná se o § 7, ale o § 8 a příp. § 56.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji. Takže, můžeme přikročit k hlasování, kdo je pro pozměňovací návrh pana poslance Paynea, ať zvedne ruku. (Hlasování.) 13 poslanců. Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Další návrh přednesl poslanec Jiří Frkal, týká se § 24, odst. 3, kde se řeší doba trvání voleb. Pan poslanec Frkal navrhuje jiné znění odst. 3, než jak je zde uvedeno. Sice, aby bylo napsáno: volby se konají v určený den od 6 do 24 hod. s tím, že by mělo být možné tuto dobu zkrátit.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Myslím, že je to jasné, problém je, že tady je stanoven limit od 8 do 20 s možností rozšíření, a navrhuje se limit od 6 do 24 s možností snížení.

Dávám hlasovat, kdo je pro pozměňovací návrh pana poslance Frkala, ať zvedne ruku. (Hlasování.) 47 hlasů.

Pozměňovací návrh nebyl přijat. Děkuji.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Další návrh je návrh poslankyně Hany Marvanové. Týká se zase § 28, odst. 2, o kterém jsme zde již jednali a hlasovali. Navrhuje pozměňovací návrh podobný, jako navrhl pan poslanec Sedláček s tím, že však nejde o znění úplně totožné.

Paní poslankyně Marvanová navrhuje: v době volební kampaně je ve státních veřejných sdělovacích prostředcích volební agitace pro volební strany zakázána. Zdůvodňuje to tak, že navrhuje, aby byla zakázána volební agitace pro volební strany, tedy nikoli volební agitace pro konání komunálních voleb jako takových. Tak je to tu zaznamenáno.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji. Dávám hlasovat. Kdo je pro přijetí pozměňovacího návrhu paní poslankyně Marvanové, ať zvedne ruku. (Hlasování.) 18 hlasů.

Návrh nebyl přijat. Děkuji.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh, který navazuje na pozměňovací návrhy pana poslance Sedláčka.

Poslankyně Hana Marvanová: Faktická poznámka. To se týkalo nepřijatého návrhu pana poslance Sedláčka. Můj návrh byl doplňovací k pozměňovacímu návrhu pana poslance Sedláčka, takže ten svůj stahuji zpátky.

Zpravodaj - poslanec Josef Ježek: Takže se dostáváme k další připomínce nebo k pozměňovacímu návrhu poslance Jiřího Paynea k § 32 odst. 1 (hlasy: staženo.) Poslanec Payne stáhl svůj návrh již včera.

Další pozměňovací návrh přednesl poslanec Výborný k § 28.

Poslanec Miloslav Výborný: (bere pozměňovací návrh zpět)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP