Úterý 4. září 1990

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Já mám znění doporučení pana poslance Palkosky: jednotlivými městskými částmi se rozumí území přímo spravované obvodními národními výbory a územní obvody místních národních výborů ke dni účinnosti tohoto zákona.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Doporučil bych, hlasovat o bodech 1 a 2, jako o návrhu pana poslance Ježka a o bodu 3 jako návrhu pana poslance Palkosky. Bod 3 se týká možnosti uspořádání voleb v Praze a nesouvisí přímo s prvními dvěma body.

Dávám tedy hlasovat o prvních dvou bodech § 3, jak je navrhl pan poslanec Ježek. Kdo je pro, aby bod 3 byl změněn ve smyslu návrhu pana poslance Ježka? (Hlasuje se.) (156) Stopadesátšest hlasů pro. Kdo je proti tomuto návrhu? (12) Dvanáct hlasů proti. A kdo se zdržel hlasování? (7) Sedm. (A jeden poslanec přišel, to je 8, takže počet poslanců, momentálně přítomných je 176) . Děkuji.

Takže, návrh prvních dvou bodů podle poslance Ježka byl přijat.

Teď nechávám hlasovat o 3. bodu § 3, podle návrhu pana poslance Palkosky. Kdo je pro zařazení tohoto bodu, ať zvedne ruku. (Hlasuje se) . Tak to je většina, to nemusíme počítat. Kdo je proti tomuto návrhu? (3) Kdo se zdržel hlasování? (28)

Takže návrh byl přijat. Děkuji.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Dále pan poslanec Palkoska navrhl, aby § 73 byl zcela vypuštěn. Předpokládám, že na základě vysvětlení pana místopředsedy vlády je potřeba zaujmout stanovisko opačné a § 73 ponechat. Čili je o tomto návrhu hlasovat.

Poslanec Ivo Palkoska: Paragraf 73 mohl být vypuštěn, ale protinávrh zněl, aby bylo změněno slovo - "nevztahují" nahradit slovem vztahují".

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Prosím vás, to je § 75, to co říkáte teď, to mám jako další návrh - místo "nevztahují" - "vztahují" na hlavní město Prahu.

Takže to byl návrh § 75, s tím, že - změnit dikci, kde ustavení tohoto zákona se nevztahuje na hlavní město České republiky, aby bylo ustavení tohoto zákona bylo: "se vztahuje na hlavní město České republiky". I když jsem tuto formulaci ve zpravodajské zprávě uváděl, ale vy jste ji jako poslanci ve vašich podkladech uvedenu neměli.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Takže, ještě jednou - díky technické chybě Kanceláře vypadla tato věta ze společné zprávy, takže musí ji tam zařadit jako protinávrh.

Kdo je pro to, aby tato věta byla v zákonu o obcích, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) To je většina. To nemusíme počítat. Děkuji. Kdo je proti? (Hlasuje se.) (1) Kdo se zdržel hlasování? (2)

Takže tato úprava byla přijata.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Dále k hlasování je návrh paní poslankyně Krejčové, která doporučovala, aby u § 5 užívání znaku a praporu obce bylo doplněno slovíčko: "historicky .

Poslankyně Zdenka Krejčová: Ještě jedna věta.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: To je jako návrh číslo dvě.

Je potřeba hlasovat o doplnění slovíčka "historický" znak a prapor.

Faktická poznámka:

Poslanec Petr Kozánek: Můžeme o tom hlasovat "en bloc o celém?

Místopředseda ČNR Václav Žák: Doporučuji, abychom hlasovali po bodech, jak to přednesl pan zpravodaj.

Poslanec Petr Lom: Ještě je tu jeden návrh, musíme o tom společně hlasovat.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Přednesu návrh celkově: doplnit slovíčko "historický" a druhá věta - doplnit: pokud obec historický znak nemá, může jí být znak a prapor udělen předsednictvem České národní rady.

Poslanec Petr Lom: Jsem proti tomu, aby tam bylo doplněno slovo "historický", ale jsem pro to, aby tam byla následná věta. Jak mám hlasovat?

Místopředseda ČNR Václav Žák: Proto jsem doporučoval, abychom o tom hlasovali jako o dvou oddělených bodech, takže bych prosil pana zpravodaje, abychom o tom hlasovali jako o dvou oddělených bodech.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Jde o první návrh paní poslankyně Krejčové u § 5 - doplnit v prvním řádku před "znak a prapor" slovíčko "historický".

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh paní poslankyně Krejčové, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se - 84 pro.) Kdo je proti tomuto návrhu? (Hlasuje se - 37 proti.) Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se - 54 se zdrželo) .

Čili 84 pro, 91 součet "proti" a "zdržel se hlasování", takže návrh nebyl přijat nadpoloviční většinou.

Takže, nyní nechávám hlasovat o druhém návrhu.

Poslankyně Zdenka Krejčová: Když nebyla přijata první část, nelze hlasovat o druhé.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Domnívám se, že to tak není, možná, že váš výklad je jiný.

Poslankyně Zdenka Krejčová: V druhé větě jsem navrhovala: Pokud historický znak nemá, může jí být na návrh předsednictva udělen.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Takže máte dvě možnosti. Buďto stáhnete návrh zpět, anebo budeme hlasovat druhé o větě.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Mohu v návaznosti na první hlasování vypustit slovíčko "historický" a nechat tam "pokud obec nemá ..."; pak tu vazbu na první hlasování.

Poslanec Vladimír Čech: Navrhuji změnit slovosled: "Pokud obec nemá historický znak..." atd., protože tam se klade důraz na "historický", kdežto tady byl "znak". Zároveň to dává možnost, aby se mohl změnit znak.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Máme ukončenou rozpravu. Navrhoval bych, aby paní poslankyně formulovala svou větu, jak ji chce mít. A abychom ji odhlasovali, protože to je její návrh.

Poslankyně Zdenka Krejčová: Doporučuji hlasovat beze změny o mém návrhu.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosil bych paní poslankyni Krejčovou, aby přečetla tuto větu.

Poslankyně Zdenka Krejčová: Já se velice omlouvám, mně se to zdálo buď přijatelné nebo nepřijatelné: "pokud obec nemá historický znak a prapor, mohou jí být na její návrh předsednictvem České národní rady znak a prapor uděleny".

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji paní poslankyni. Dávám o této větě hlasovat. Kdo je pro, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) To je naprostá většina, nemusíme počítat. Kdo je proti? (4)

Návrh byl přijat.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Paní poslankyně Marvanová měla 3 návrhy, a to, aby se zákon vztahoval i na hlavní město Prahu. Předpokládám, že úpravou § 75 a novým zněním § 3 je tato připomínka vyřešena.

Dále, že v závěru chybí zrušení zákona o hlavním městě Praze. Pokud jsme se o tomto návrhu radili, nedoporučujeme tento návrh přijmout, vzhledem k tomu, že zatím Praha nemá přijat nový zákon o Praze a přijetím nového zákona se ruší stávající. Takže, pokud trváte na své připomínce, je potřeba hlasovat.

Poslankyně Hana Marvanová: Já mám jenom jiný právní názor.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: To je v pořádku. Jestli na tom trváte, musíme hlasovat. Protože doposud, v podstatě by to ani nešlo, abychom zrušili zákon o Praze, když nový zákon jsme nepřijali; tak vlastně Praha by byla bez zákona. Říkali jsme v úvodu, že během 14 dnů, má být připraven nový zákon o hlavním městě Praze, jehož ustanovení vlastně bude zrušovací vzhledem k zákonu o Praze.

Poslanec Jiří Frkal: Jsem toho názoru, že musíme zákon zrušit, protože se tam hovoří o národních výborech.

Poslanec Jan Litomiský: Chtěl jsem říci, že stávající zákon o Praze je protiústavní čili neplatí.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: I tento zákon platí až do dne voleb. Pokud jsme říkali, že nový zákon o hlavním městě Praze bude připraven během 14 dnů, tak jeho platnost bude taktéž ode dne voleb. Takže, není žádného rozporu. Rozpor by byl tehdy, pokud by do voleb zákon o hlavním městě Praze nebyl přijat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Čili teď je na paní poslankyni Marvanové, aby řekla, jestli to máme chápat jako protinávrh nebo jako připomínku.

Poslankyně Hana Marvanová: Trvám na svém návrhu.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Takže necháme hlasovat. Prosím naformulujte přesně návrh.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Paní dr. Marvanová uvedla, že v závěrečném ustanovení chybí ustanovení o zrušení zákona o hlavním městě Praze. Takže - doplnit tato ustanovení.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Takže, dávám hlasovat o návrhu paní poslankyně Marvanové, aby bylo do závěrečného ustanovení zákona o obcích doplněno zrušení platnosti zákona o Praze. Kdo je pro, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 42 pro) .

Vzhledem k tomu, že potřebujeme 89 hlasů, aby byl zákon přijat, tak tento zákon přijat nebyl.

Poslanec Michal Sedláček: Takže, nebudou volby v Praze? Budou se volit národní výbory v Praze?

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Třetí návrh paní dr. Marvanové byl k § 32 případně k paragrafům obdobným, kde se odkazuje na ustanovení § 3 odst. 1, aby byl vždy odkaz na celý § 3.

Poslankyně Hana Marvanová: Tento návrh beru zpět, protože nyní bylo upraveno znění § 3, takže je to jinak. Domnívám se, že to nyní odpovídá, je-li nyní Praha zahrnuta do odstavce 1.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Pan poslanec Benda měl návrh k § 74 odst. 3, který hovoří o obecní policii, aby příslušník obecní policie byl veřejně označen.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Takže dávám hlasovat: Kdo je pro doplnění § 74 podle návrhu pana poslance Bendy, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 123 hlasů pro.) Návrh byl přijat, není třeba dále hlasovat. Děkuji.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Poslanec Payne měl výhrady k oddílu 3 § 13 až 16, pokud se týká nové verze, kterou máte předloženu, podle pracovní verze jsou to § 12, 13 a, b. Po poradě předsedů výborů i po poradě s navrhovatelem doporučujeme oddíl 3, § 13 - 16 návrhu zákona vypustit vzhledem k tomu, že vzniká nový právní subjekt bez vyřešení vztahu ke státní správě.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro to, abychom pozměňovací návrh poslance Paynea vypustili tento oddíl ze zákona o obcích? (118) . Je to většina.

Návrh byl přijat.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Paní poslankyně Marvanová k § 34 odst. 2, který řeší vzdání mandátu před ukončením volebního období, doporučila doplnit větu: podmínky zániku mandátu obecního zastupitelstva upravuje zvláštní zákon. Lze s touto připomínkou souhlasit, že tyto věci řeší zákon o volbách.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Poslankyně Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: Navrhla jsem, aby bylo změněno znění § 34 odst. 2, aby dosavadní věta byla nahrazena větou, kterou pan poslanec přečetl.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Jde o nahrazení odstavce 2, tzn. záměnu stávajícího znění za nové znění, s tím, že podmínky zániku mandátu obecního zastupitelstva upravuje zvláštní zákon.

Podle informace, kterou jsem o přestávce získal, tato záležitost má být řešena ve volebním zákoně.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Podle názoru zpravodaje a předsedů výborů je tato záležitost řešena ve volebním zákoně.

Paní poslankyně, od svého návrhu neustupujete?

Poslankyně Hana Marvanová: Chci touto obecnou větou na zvláštní zákon, na zákon o volbách odkázat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Praktickou připomínku má poslanec Svoboda.

Poslanec Ivo Svoboda: Byla to rozprava, nebo nebyla?

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Paní poslankyně navrhuje, aby z § 32 podle pracovní verze, neboli § 34 podle nové verze, byl vypuštěn odstavec č. 2 a nahrazen odstavcem ve znění: podmínky zániku mandátu obecního zastupitelstva upravuje zvláštní zákon.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dávám hlasovat o návrhu poslankyně Marvanové. Kdo je pro? (91) , kdo je proti? (38) , kdo se zdržel hlasování? (49) .

Návrh paní poslankyně Marvanové byl přijat.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Návrhy poslance Květa se týkají svazku obcí - bylo vyřešeno.

Pan poslanec Výborný má návrh k § 30, s tím, že doporučuje, aby byl ponechán § 30 ve znění jak je uvedeno v návrhu zákona jako protinávrh ke zpravodajské zprávě, která citaci tohoto zákona upravuje, zmenšuje a odvolává na zvláštní zákon. Pan poslanec Výborný chce zrušit ustanovení zpravodajské zprávy tak, aby byl ponechán § 30 podle nové verze, jinak § 28 pracovní verze, v původním znění.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Výborného. Kdo je pro? (28) . Je to menšina.

Návrh poslance Výborného nebyl přijat.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Vystoupení poslance Loma a Ježka jsme vedli jako připomínky, není potřeba hlasovat.

Je zde návrh poslance Stodůlky k § 74 odstavec 3, který navrhuje doplnit: způsob předvedení stanoví zvláštní předpis (má na mysli ministerstva vnitra) .

Místopředseda ČNR Václav Žák: Je jasné, o čem hlasujeme? Je to § 74 podle znění, které máte na stole. Jedná se o paragraf, který začíná: "Do doby, než obecní zastupitelstvo bude moci zřídit obecní policii." Navrhuje se tam odvolávka na zvláštní zákon.

Kdo je pro návrh pana poslance Stodůlky, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) - 82. Kdo je proti? (8) Kdo se zdržel hlasování? (85)

Konstatuji, že návrh nebyl přijat.

Zpravodaj - poslanec Antonín Hrazdíra: Návrh pana poslance Bendy není třeba projednávat a hlasovat, vzhledem k tomu, že podpořil návrh paní poslankyně Marvanové a její návrh byl přijat.

Pokud se týká vystoupení poslance Jakla a poslance Balcárka, není třeba o jejich připomínkách hlasovat.

Předkladatel zákona, s ohledem na vážnou nejasnost kolem citace § 75 navrhuje desetiminutové přerušení jednání a poradu s ústavně právním výborem.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Toto přerušení však musíme odhlasovat. Možná, že by bylo dobré ještě zopakovat, co je § 75.

Místopředseda vlády ČR Antonín Baudyš: § 75 - původní znění bylo: Ustanovení tohoto zákona se nevztahují na hlavní město České republiky Prahu, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak.

Tu Prahu jsme dali do § 3. Čili jsme tady udělali změnu: "se vztahují na hlavní město České republiky Prahu, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak".

Zvláštním zákonem je de facto asi možno chápat současně platný zákon o hlavním městě Praze a tudíž by mohly vzniknout pochybnosti o tom, zda vůbec lze volby vyhlásit. Je třeba se tedy domluvit na některých malých eventuálních změnách. Proto zde tento návrh na krátkou přestávku předkládám.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP