Úterý 26. června 1990

Je autorem a spoluautorem vědeckých publikací, pracuje v odborných komisích; v současné době je členem komise pro územní změny při civilní správě ministerstva vnitra České republiky a obdobné komise na Jihomoravském KNV.

Od konce svých studií v roce 1948 až do současné doby nebyl politicky organizován.

Poslanec Miroslav Šlouf: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, ing. Michal Kraus se narodil 1.10.1957 v Konicích v okrese Prostějov. Je ženatý, má 3 děti. Byl zvolen ve Východočeském kraji. Po absolvování Vysoké školy chemicko-technologické v Pardubicích nastoupil jako dělník do Východočeských papíren v Lanškrouně. Později v tomto podniku vykonával různé funkce na ekonomickém úseku až do úrovně vedoucího odboru.

V letech 1989 - 1990 byl jako poslanec Městského národního výboru v Lanškrouně uvolněn pro výkon funkce tajemníka MěNV.

V roce 1986 byl zvolen poslancem České národní rady. Při rekonstrukci poslaneckého sboru v únoru 1990 byl zvolen místopředsedou České národní rady. Máme za to, že v této funkci obstál a proto jej náš klub znovu do funkce místopředsedy navrhuje.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Šloufovi a prosím pana poslance Kotrlého.

Poslanec Zdeněk Kotrlý: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, ing. Václav Žák je absolventem fakulty technické a jaderné fyziky. Téměř 20 let pracoval ve Výzkumném ústavu matematických strojů a patří mezi přední československé odborníky v oblasti operačních systémů.

Kromě svého oboru se od počátku 70. let věnoval filozofii a historii, to znamená v neoficiálních podobách, a účastnil se seminářů, které vedl a navštěvoval prof. Patočka. V lednu 1977 podepsal Chartu 77. Poté se podílel na další organizaci bytových seminářů s filozofickou, historickou a politickou tématikou a na technickém zajištění vydávání sebraných spisů profesora Patočky po jeho úmrtí. Patří k zakladatelům Kruhu nezávislé inteligence.

Od listopadu 1989 pracoval v Občanském fóru a je členem technické komise Koordinačního centra Občanského fóra. Je rovněž předsedou pražské pobočky československé nadace Charty 77, zakládajícím členem Jednoty filozofické a několika dalších odborných společností. V současnosti pracuje jako ředitel odboru informatizace na ministerstvu školství. V našem případě spojuje technika, zároveň historika i filozofa, který se projevuje v písemných pracích i ve veřejnosti.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji poslanci Kotrlému. Má ještě někdo nějaký dotaz, případně připomínku ?

Poslanec Jiří Karas: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, měl bych připomínku k tajnému hlasování. Pokud budeme chtít opravdu tajně volit, dovoluji si navrhnout, aby zástěny byly přeneseny z onoho sálu se zrcadlovým stropem do prostor přiléhajících. Lze totiž velice snadno sledovat, kdo a jak volí. Samozřejmě nechci nikterak zlehčit výsledek dosavadních voleb. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji za podnětný návrh a prosím, aby se toho ujali zdejší pracovníci a zástěny skutečně přenesli.

Jsou nějaké další připomínky, návrhy, dotazy ?

Poslanec Petr Koháček: Pravděpodobně budeme volit tajně i předsedy výborů; jest-li by se tato tajná volba těchto tří návrhů - tisk 8, 9, 10 - nedala spojit v jeden celek.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Tak jsme to také mínili, pane poslanče; takže pokud nejsou další připomínky . . . pardon, pan dr. Palkoska.

Poslanec Ivo Palkoska: Návrh, který zde padl, byl velice konstruktivní a všichni jsme doufali, že paní předsedkyně tomu rozumí: aby se spojil tento návrh na místopředsedy současně s návrhem na předsedy výborů, protože ti se volí také tajně, a na další členy předsednictva. Takže tyto 3 volby se dají udělat dohromady a tím ušetříme dvě přestávky.

Předsedkyně Dagmar Burešová: Já jsem tomu rozuměla tak, že budeme volit všechny 4 místopředsedy, ale nikoliv, že budeme volit další předsedy různých výborů a další členy předsednictva. To je totiž velice mnoho osob. Pokud ale máte za to, že tento návrh pana poslance Palkosky je podnětný, je z naší strany samozřejmě souhlas. Ale pak si to vyžádá trochu složitější přípravu. Je to samozřejmě možné.

Budeme tedy nejdříve hlasovat, jestli souhlasíte s pozměňovacím návrhem pana poslance Palkosky, že budeme hlasovat podle všech tří tisků najednou. Kdo je pro tento pozměňovací návrh ? (Hlasuje se.) Je to převážná většina.

Kdo je proti ? (2) Dva.

Kdo se zdržel hlasování ? (2) Dva.

Čili pan poslanec Palkoska měl úspěch se svým návrhem a prosím proto, aby se jednotliví předsedové výborů dostavili a představili; povstali a řekli něco o sobě nebo za ně jejich poslanecké kluby.

Prosím pana poslance Jana Kalvodu.

Poslanec Jan Kalvoda: Paní předsedkyně, dámy a pánové, budu stručný : Jmenuji se Jan Kalvoda, jsem právník, je mi 37 let. 12 let pracuji jako advokát. 6. února tohoto roku jsem byl kooptován do tohoto sboru, kde jsem pracoval v ústavně-právním výboru. Kromě toho jsem se zúčastnil jednání komise předsednictva ČNR pro bezpečnostní politiku.

Myslím, že bude asi na místě stručnost, a proto bych tímto končil.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji poslanci Kalvodovi. Přeje si někdo vznést dotaz na poslance Kalvodu ? Není tomu tak. Prosím proto, aby k řečništi přistoupil navrhovaný předseda rozpočtového a kontrolního výboru, pan poslanec Petr Kozánek.

Poslanec Petr Kozánek: Vážené poslankyně, vážení poslanci, mám 41 let, vystudoval jsem Vysokou školu ekonomickou v Praze. Pracoval jsem v několika podnicích, naposledy v 80. letech jsem pracoval v Kovo Bzenec jako hlavní podnikový ekonom v oboru financí.

Přesto, že jsem byl v 80. letech krátce vězněn pro poškozování zájmů republiky v zahraničí, bylo mi umožněno, abych se na toto místo vrátil. Po podpisu Charty jsem potom pracoval 2 roky jako topič v Kyjově, v místě bydliště. Poté jsem byl kooptován za Občanské fórum jako tajemník Městského národního výboru v Kyjově.

Děkuji vám. Pokud máte nějaké dotazy, jsem ochoten vám je zodpovědět.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji poslanci Kozánkovi a prosím navrhovaného předsedu národohospodářského výboru pana poslance Vlastislava Švece.

Poslanec Vlastislav Švec: Vážená paní předsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, je mi 60 let. Pracoval jsem celý život ve stavebnictví, převážně jako projektant. Absolvoval jsem Vyšší průmyslovou školu strojnickou v Brně, a potom stavební fakultu Vysokého učení technického v Brně. Nebyl jsem nikdy členem žádné politické strany.

Pracoval jsem a pracuji dosud ve funkci v Československé vědeckotechnické společnosti, odkud mám jednotlivé vztahy a styky k jednotlivým profesím v oboru v národním hospodářství. To je ve stručnosti vše.

Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji poslanci Švecovi a prosím pana poslance Hrazdíru, který je navrhován jako předseda výboru pro územní správu a národnosti (a mezinárodní vztahy) .

Poslanec Antonín Hrazdíra: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy a pánové, je mi 50 let, jsem absolventem právnické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně. 25 let jsem pracoval ve veřejné automobilové dopravě, 10 let v oblasti národních výborů.

Od prosince roku 1989 vykonávám funkci ministra vnitra České republiky.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Hrazdírovi.

Hlásí se poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Připomínka. Prosím předsedající, aby poslanci říkali svoji stranickou příslušnost - současnou i v minulosti.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Byl jsem a jsem členem KSČ.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: K tomu bych chtěla říci, že příslušnost ke straně byla rovněž předmětem jednání mezi politickými stranami a hnutími. Dohodli jsme se na určitém klíči, na počtu obsazovaných míst příslušníky jednotlivých stran a hnutí.

Nyní prosím pana poslance Vladimíra Laštůvku, kterého navrhujeme jako předsedu výboru pro ochranu životního prostředí a urbanismus.

Poslanec Vladimír Laštůvka: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, jmenuji se Vladimír Laštůvka, je mi 47 let. Jsem absolventem fakulty technické a jaderné fyziky. Po skončení studia jsem pracoval jako výzkumně vývojový pracovník, vysokoškolský učitel a vědecký pracovník. V roce 1977 jsem byl odsouzen Nejvyšším soudem České republiky podle § 98 pro podvracení republiky.

Po propuštění jsem pracoval jako topič, betonář, servisní technik lékařské elektroniky. V roce 1985 jsem se částečně vrátil k profesi jako biofyzik na lékařském oddělení. Posléze jsem byl opět propuštěn z práce a pracoval jsem v servisní organizaci.

V roce 1989 jsme založili s několika kolegy Uroklima Praha, nový podnik, který se zabývá problematikou životního prostředí. 6. února 1990 jsem byl kooptován Občanským fórem do České národní rady, kde jsem byl iniciátorem pro založení výboru pro životní prostředí.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Laštůvkovi. Jsou k němu nějaké dotazy ? Nejsou. Děkuji.

Prosím pana poslance Petra Loma, který je navrhován Občanským fórem jako předseda výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Poslanec Petr Lom: Paní předsedkyně, dámy a pánové, jsem lékař, je mi 54 let. Nikdy jsem nebyl politicky organizován. Ve zdravotnictví pracuji 30 let. Pracuji jako chirurg a vedoucí úrazového oddělení na Bulovce. Rovněž pracuji jako asistent Institutu pro další vzdělávání lékařů.

Jsem rovněž vědecky činný, publikoval jsem několik desítek vědeckých prací a přednášek doma i v zahraničím fóru. Jsem členem vědecké rady, lektorem a atd.

Kandidáta věd jsem obhájil v roce 1986, po dvanáctiletém zákazu, a složil jsem tři odborné atestace.

V Občanském fóru pracuji od listopadu loňského roku. Jsem členem Koordinačního centra Občanského fóra v Praze 8 a předsedou jeho zdravotnické komise. Od února jsem kooptovaným členem České národní rady a pracoval jsem v sociálním a zdravotním výboru. Podílel jsem se také na přípravě zdravotnické reformy a na toto téma jsem proslovil několik myšlenek na tomto fóru.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Má někdo dotaz k panu poslanci Lomovi? Nikdo.

Prosím, aby přišel pan poslanec Vladimír Šuman, který kandiduje za Občanské fórum jako předseda výboru petičního.

Poslanec Vladimír Šuman: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany. Jsem nástrojař, vystudoval jsem večerní gymnázium, posléze jsem vystudoval dálkově vysokou školu. V posledních 15 ti letech jsem pracoval ve Výzkumném ústavu energetickém.

Po listopadové revoluci jsem se zapojil samozřejmě do Občanského fóra, byl jsem kromě mluvčího v místě bydliště členem výjezdní skupiny Koordinačního centra OF v Praze a v průběhu kooptací v březnu jsem se stal členem rady ONV Praha-východ.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Má někdo k poslanci Šumanovi dotaz ?

Prosím paní poslankyni Moserovou, kterou navrhujeme za předsedkyni výboru pro vědu, vzdělání a kulturu.

Poslankyně Jaroslava Moserová: Jmenuji se Jaroslava Moserová, je mi 60 let. Jsem poslankyně Občanského fóra za Severočeský kraj.

Absolvovala jsem lékařskou fakultu, jsem zaměstnankyní Univerzity Karlovy již 25 let a 25 let jsem vědeckou pracovnicí. Jsem členkou několika světových vědeckých organizací a v redakční radě tří mezinárodních časopisů - jednoho amerického, anglického a zdejšího.

Kromě toho jsem činná v oblasti kulturní, a to výtvarné, literární a překladatelské. Jsem členem Unie výtvarných umělců a členem Obce českých spisovatelů a překladatelů.

Od 17. listopadu jsem se angažovala za Občanské fórum, za které jsem byla kooptována 6. února do České národní rady, kde jsem zastávala funkci místopředsedkyně České národní rady a byla jsem gestorem právě v oblasti školství, vědy, kultury a výchovy a rovněž zdravotnictví.

Byla jsem předsedkyní komise ČNR pro občanská práva.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Moserové. Má někdo nějaký dotaz ?

Pokud jde o výbor církevní a humanitární, je předsedou navrhován poslanec Antonín Procházka za Křesťanskou a demokratickou unii.

Poslanec Antonín Procházka: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, jmenuji se Antonín Procházka, je mi 63 let. Po studiích na klasickém gymnáziu v Ostravě jsem studoval práva na Masarykově univerzitě v Brně, kde jsem byl v roce 1949 zatčen a odsouzen podle pověstného zákona číslo 231 ke 14-ti letům žaláře. Byl jsem tam 6 let.

Po propuštění jsem střídal místa, až jsem zůstal nakonec u Správy dráhy v Olomouci.

Jsem členem Křesťansko-demokratické strany, jsem ženatý a mám dvě děti.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Procházkovi. Má někdo nějaký dotaz ? Nikoliv. Prosím pana poslance Jiřího Frkala, který kandiduje jako předseda výboru pro obchod a cestovní ruch.

Poslanec Jiří Frkal: Paní předsedkyně, dámy a pánové, jmenuji se Jiří Frkal, jsem kandidátem za KSČ, je mi 41 let. Vystudoval jsem Vysokou školu ekonomickou, původním povoláním jsem ekonom.

V posledních více než deseti letech jsem pracoval v pražských národních výborech.

Mám dvě děti, jsem ženatý.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Frkalovi. Jsou nějaké dotazy ? Nikoliv. Prosím, abyste teď obrátili svoji pozornost k tisku číslo 10, kde jsou navrhováni další členové předsednictva Prosím tedy pana Stanislava Bělehrádka, aby se nám představil.

Poslanec Stanislav Bělehrádek: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, bude mi 47 let, jmenuji se Stanislav Bělehrádek. Jsem absolvent Vysokého učení technického - fakulta strojní v Brně. Po vystudování této školy jsem pracoval jako konstruktér, vývojový konstruktér, vedoucí technické obsluhy výroby a vedoucí přidružené výroby JZD v Lysicích.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP