Úterý 26. června 1990

Koncem loňského roku jsem pracoval jako tajemník klubu poslanců Československé strany lidové v České národní radě, ve Federálním shromáždění. Při první rekonstrukci Jihomoravského krajského národního výboru jsem byl zvolen jeho místopředsedou a při druhé rekonstrukci 1. místopředsedou Jihomoravského krajského národního výboru.

Jsem ženatý, mám dvě děti.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Bělehrádkovi. Má někdo nějaký dotaz ? Nemá.

Prosím pana poslance Luďka Fendrycha.

Poslanec Luděk Fendrych: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, jsem kandidátem na tuto funkci za Hnutí za samosprávnou demokracii. Je mi 60 let.

Ku konci 45. roku jako šestnáctiletý jsem vstoupil do národně socialistické mládeže, rovněž jsem působil ve skautu, což mi způsobilo potíže. Sice jsem mohl maturovat, ale nebyl jsem přijat na vysokou školu.

Byl jsem 28 let zaměstnán v Lesprojektu, Ústavu inženýrské činnosti v Olomouci, naposledy ve funkci samostatný vývojový pracovník.

Ku konci minulého roku jsem byl po 17. listopadu zvolen místopředsedou Severomoravského krajského národního výboru a znovu potvrzen v této funkci při další rekonstrukci rady a pléna Severomoravského KNV 23. února.

Jsem ženatý, mám tři syny. Vše.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Fendrychovi. Jsou nějaké dotazy ?

Pokud nejsou, prosím pana poslance Heřmana Chromého.

Poslanec Heřman Chromý: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, pocházím z Prahy, je mi 42 let, posledních 20 let žiji s rodinou a 3 dětmi na Mělníce. Jsem absolventem Střední ekonomické školy pro zahraniční obchod, pracoval jsem v bankovnictví, energetice, na celnici; vedle této profese jsem se věnoval drobné literární a publicistické činnosti. Některé mé práce byly přeloženy a publikovány v zahraničí. Tato činnost mně však kromě osobního potěšení přinesla celou řadu persekucí včetně vězení. Po propuštění jsem pracoval v dělnické profesi na dráze a dále působil v některých občanských iniciativách, zejména v Chartě 77.

V únoru 1990 jsem byl kooptován Občanským fórem do Federálního shromáždění, pracoval jsem zde ve výboru pro životní prostředí a rovněž jsem ještě při této činnosti pracoval ve Výboru lidové kontroly při ONV Mělník. Do této funkce mě navrhl klub poslanců Občanského fóra.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji poslanci Chromému. Jsou nějaké dotazy ? (Nejsou.) Děkuji a prosím paní poslankyni Evu Kantůrkovou.

Poslankyně Eva Kantůrková: Paní poslankyně, pánové poslanci a poslankyně, jsem Eva Kantůrková, je mi - bohužel - 60 let, jsem spisovatelka, vystudovala jsem filozofickou fakultu. V 60-tých letech jsem normálně publikovala, byla jsem členkou Svazu spisovatelů. Od roku 1970 jsem měla zákaz publikace; za to, že jsem publikovala v zahraničí, jsem strávila rok ve vazbě, odsouzena jsem nebyla.

Jsem signatářka Charty 77 a její mluvčí, byla jsem členkou Helsinského výboru pro obranu lidských práv, teď jsem členkou rady Obce spisovatelů.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji Evě Kantůrkové. Jsou nějaké dotazy ? (Ne.)

Nyní prosím poslance Kotrlého.

Poslanec Zdeněk Kotrlý: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, je mi nyní 45 let, pocházím z rodiny soukromého podnikatele. V 50. letech jsem byl dán do učení na zedníka a pracoval jsem vždy jako dělník u dvou podniků. V roce 1965 jsem při zaměstnání absolvoval gymnázium, pak jsem ještě v 70. letech byl dvakrát vyloučen z vysokoškolského studia při zaměstnání; jedenkrát na odvolání stranického výboru KSČ v podniku, po druhé za soudní postih. Odsouzen jsem byl po prvé v roce 1985. Jsem signatářem Charty 77. Od začátku normalizace jsem se podílel na práci literárních disidentů, jsem členem Obce spisovatelů, mám 6 dětí. Byl jsem navržen za prozatímního předsedu klubu Občanského fóra na České národní radě a od prosince 1989 jsem členem rady Koordinačního centra Občanského fóra v Praze.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji poslanci Kotrlému. Nějaké dotazy ? (Nejsou.)

Prosím poslance Jiřího Nováka.

Poslanec Jiří Novák: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně poslankyně a poslanci, jsem Jiří Novák, je mi 40 let, jsem poslancem Občanského fóra, nebyl jsem v minulosti členem žádné politické strany. Pracuji a žiji na Moravě, v Lipníku nad Bečvou. V roce 1976 jsem vystudoval právnickou fakultu, od té doby jsem vášnivým advokátem, obhájcem. Bohužel od listopadu loňského roku mám na svoji profesi čím dál tím méně času.

Od prosince loňského roku jsem byl členem společné komise České národní rady a ministerstva spravedlnosti pro vězeňství. Od února letošního roku jsem kooptován poslancem České národní rady. Mohu prozradit, že jsem ženatý a mám dvě děti.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Jiřímu Novákovi. Jsou nějaké dotazy ? (Nejsou.)

Prosím tedy pana poslance Jaroslava Ortmana.

Poslanec Jaroslav Ortman: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, jmenuji se Jaroslav Ortman, narodil jsem se 29. září 1952, takže mi je 37 let. Narodil jsem se v Berouně a v malém městě okresu Beroun v Hořovicích jsem prožil téměř celý svůj život kromě posledního roku, kdy bydlím v Praze. V těchto Hořovicích jsem vystudoval střední všeobecně vzdělávací školu a potom jsem nastoupil na studium na právnické fakultě Karlovy univerzity. Po ukončení řádného denního studia jsem pracoval jako justiční čekatel a krátce jsem působil po dobu jednoho roku jako soudce okresního soudu v Berouně.

Začátkem 80. let jsem nastoupil jako odborný pracovník do tehdejšího Ústavu marxismu-leninismu, kde jsem se věnoval otázkám čínského práva a na základě konkursního řízení ministerstva školství České republiky jsem byl vyslán do vědecké aspirantury do Akademie věd SSSR do Ústavu Dálného Východu, kde jsem obhájil práci na téma "Evoluce právní politiky ČLR".

V současné době pracuji jako právní konzultant Komunistické strany Československa, na kandidátce strany jsem byl i ve volbách do České národní rady a tato strana mě také doporučuje na již zde zmíněnou funkci.

Jsem ženat, mám 2 děti, devítiletou Kateřinu a třináctiletou Hanu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Ortmanovi. Jsou k němu nějaké dotazy ? (Nejsou.)

Prosím poslance Štindla.

Poslanec Karel Štindl: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, je mi 52 let, vystudoval jsem filozofickou fakultu, na ní jsem na katedře rusistiky do roku 1969 vyučoval. V roce 1969 mi byla zakázána pedagogická činnost, pracoval jsem jako dělník, THP a většinu času do letošní poloviny ledna jako programátor ve Výzkumném ústavu pro stavbu strojů v Běchovicích a v Inženýrských a průmyslových stavbách v Praze.

Během 20 let jsem publikoval překlady a rusistické studie v samizdatu, v roce 1987 jsem spoluzakládal nezávislou skupinu Demokratická iniciativa, dnes Liberálně-demokratická strana. Od 19. listopadu jsem pracoval v Občanském fóru, v jeho akční skupině a později radě Koordinačního centra OF v Praze. Od poloviny ledna jsem znovu učitelem na katedře rusistiky filozofické fakulty. Jsem ženat, mám 3 děti.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Štindlovi. Jsou nějaké dotazy ? (Nejsou.)

V tom případě prosím poslance pana Jiřího Vlacha.

Poslanec Jiří Vlach: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, je mi 37 let, jsem ženatý, mám jedno dítě. Vystudoval jsem filozofickou fakultu v Brně, poté jsem nastoupil k Jihočeským státním lesům v Českých Budějovicích, kde jsem pracoval jako psycholog a později jako vedoucí podnikové školy a rehabilitačního střediska až do jara letošního roku, kdy jsem se stal předsedou Jihočeského krajského národního výboru. Nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Jiřímu Vlachovi. Jsou nějaké dotazy ? (Nejsou.) Pakliže nikoliv, přerušíme pořad našeho jednání . . . paní poslankyně Němcová.

Poslankyně Helena Němcová: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, při vší úctě k "vrchnosti" mám pocit, že "kulatý stůl" při přidělování jmen do příslušných kolonek jaksi pozapomněl na jednu skutečnost: V České republice žije několik národnostních menšin a etnických skupin. Máme jeden výbor, který se má zabývat i národnostními menšinami. Máme však také - alespoň jak vyplynulo z různých prohlášení a článků současného předsedy vlády - určité plány a určité úmysly věnovat se zcela jinak, lépe a šířeji problémům těchto skupin a menšin.

Musím konstatovat, že jak mezi předsedy výborů, tak v předsednictvu nevidím ani jednoho zástupce těchto národnostních nebo etnických menšin. Pokládám to za chybu a dovolte mi, abych v této souvislosti připomněla jednu malinkou kurzivečku ze života; pokud by to něco připomínalo, jde o podobnost čistě náhodnou.

V lednu 1977 jsem absolvovala pár výslechů, jako mnozí z nás, a při jednom mi v Bartolomějské ulici bylo řečeno: "Prosím vás, co vlastně s těmi lidskými právy pořád chcete! To by také mohli přijít cikáni a říct: 'Ono nás je moc, my chceme také do parlamentu'." (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Němcové za její skutečně věcnou připomínku. Předsednictvo se jí bude zabývat a domnívám se, že bude k ní přihlédnuto při volbě místopředsedů při obsazování výborů.

Pokládám to pouze za připomínku k práci předsednictva. Chce k této problematice ještě někdo promluvit ?

Poslankyně Milada Vorlová: Domnívám se, že občané se mohou členit podle svých různých zájmů nebo podle svých různých příslušností národnostních, případně profesních, ale že ústavodárné shromáždění nemá především vyjadřovat tato různá rozdělení , že naopak poslanci mají mít široký rozhled po celé problematice naší společnosti. A že bychom neměli hledat rozdělení na tyto různé zájmy a příslušnost k různým profesním nebo národnostním skupinám v zastoupení v různých výborech a v předsednictvu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji poslankyni Vorlové. Pan poslanec Balog.

Poslanec Dezider Balog: My Rómové máme určité zkušenost s tím, že dlouhá léta se našimi problémy zabývali druzí lidé. Jedna věc je to, jak se problémy stavějí a druhá věc je, jak se snaží společnost nacházet skutečné důsledky a kořeny těchto problémů, které se týkají Rómů.

Kdybychom měli argumentovat pouze tím, co se ve společnosti projevuje v celé variabilní složitosti, pochopitelně, že bychom se nedopracovali k ničemu. A jestliže uvážíme tu skutečnost, že Rómové po celé stovky let byli vyčleněni z kontinuity civilizačního vývoje, tedy mimo civilizaci, a pokud v 50. letech dostali de facto a de jure možnost vstoupit do společnosti, tak tam vstoupili s těžkou sociální dědičností , která se přenesla z generace na generaci do současnosti i s jejími doprovodnými jevy.

Pak přišlo určité období, byl uplatňován jakýsi proces asimilace, akulturace - to byl nově suplovaný termín - a to všechno znamenalo přetvářet Rómy podle vlastních představ a zařazovat je tam, kam potřebujeme.

Proto si myslím, že jestli by se měly řešit otázky Rómů, tak v prvé řadě by je měli řešit Rómové sami. Tím jsem si naprosto jist. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Balogovi. Přeje si ještě někdo vystoupit k této otázce ?

Poslanec Jaromír Stibic: Navrhuji, aby umožnil jednací řád, aby se účastnil jednání předsednictva zástupce Rómské iniciativy s hlasem poradním.

Poslanec Zdeněk Kotrlý: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně a poslanci, dovoluji si vás upozornit, abychom tuto rozpravu ukončili, protože Koordinační centrum Občanského fóra je ve vážném jednání s naší přidruženou stranou pod Občanským fórem, která je zastoupena i zde v České národní radě, a děláme vše pro to, abychom tuto situaci zdárně a politicky vyřešili. Bude to předmětem jednání nejbližší schůze klubu Občanského fóra v České národní radě.

Děkuji vám.

Poslankyně Helena Němcová: Mám jen dotaz zda není možné rozšířit návrh předsednictva o dalšího člena s tím, že se bude škrtat a prostě někdo nebude zvolen.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Tento návrh není technicky možný. Museli bychom svolat kluby a projednat tento návrh. Ale je možné, abychom rozšířili počet členů předsednictva z 25 na 26, to je na příští schůzi samozřejmě možné.

Prosím, pan poslanec Kotrlý.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP