Úterý 26. června 1990

Poslanec Jiří Dušek: Vážené paní poslankyně a páni poslanci, domnívám se, že resort zemědělství je natolik široký, že si zaslouží, aby měl vlastní výbor, protože jím vlastně procházejí - jak říkala paní poslankyně Moserová - všechny zákony, všechny instrukce, které se musí projednávat, ať je to otázka daňová, ať je to otázka státoprávní, nakonec i samosprávní, která tady bude řešena; to se úzce dotýká samotného zemědělství, nejen zemědělství, ale přímo lidí, kteří tam pracují, kteří tam žijí. Proto se domnívám, že samotná komise nestačí, i když momentální situaci by to třeba řešilo na dobu např. dvou měsíců nebo tří, a že po těch dvou nebo třech měsících, až se lépe poznáme, bude tento výbor nutno založit. Proto se přikláním k tomu, aby tento výbor byl založen. (Potlesk.)

Poslanec Václav Moskal: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, projednávali jsme s panem kancléřem tuto otázku a já jsem si připravil už předtím nějaké body.

Sám za sebe i za skupinu poslanců - zemědělců požaduji ustavení zemědělsko-potravinářské a lesnické komise s ohledem na to, že resortní výbory nejsou povoleny :

1/ Zemědělci a potravináři zajišťují výživu obyvatelstva

2/ U nás v minulosti a v mnoha zemích ve světě zemědělství zaujímá bud druhé nebo dokonce první místo v národním hospodářství

3/ Specifičnost spočívá v tom, že zemědělská a lesní půda je nerozmnožitelná, nepřenositelná a do určité míry nezničitelná

4/ Majetkově-právní vztahy zasahují obyvatele venkova, ale i měst

5/ Na výrobě potravin se účastní nejen zemědělci a potravináři, ale prostřednictvím vstupů průmysl strojnický, chemický, farmaceutický, doprava; jsou zde vztahy k ekologii a výrobě energie. Současné zákony a zákonná ustanovení, jakož i směrnice brání majetkoprávním a strukturálním změnám v rozvoji výroby i ekonomiky zemědělství, potravinářství a lesnictví.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci. Paní poslankyně Röschová a pak pan poslanec Payne.

Poslankyně Anna Röschová: Paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolila bych si vrátit vaši pozornost k tomu, co již paní předsedkyně zde říkala, že prozatím neexistuje kompetenční zákon, který v nejbližších době bude přijat a podle tohoto kompetenčního zákona mohou samozřejmě výbory vypadat trošku jinak. Říkám to z toho důvodu, že tato rozprava, která se zde rozvinula, by mohla trvat ještě hodiny a hodiny, protože samozřejmě každý z vás, kdo tady vystoupil, má pravdu, ale myslím si, že trošku předbíháme a že kompetenční zákon, ke kterému se samozřejmě budeme moci vyjádřit ve výborech a budeme ho schvalovat, toto vyřeší za nás.

(Potlesk.)

Poslanec Jiří Payne: Vážené kolegyně a vážení kolegové, rád bych obrátil vaši pozornost ještě jednou k první připomínce kolegy Bendy, a to k otázce mezinárodních vztahů. Skutečně bych doporučoval, abychom tuto závorku vyškrtli z textu, o kterém budeme hlasovat, abychom otázku mezinárodních vztahů nepředjímali, abychom ji vyřešili až v okamžiku, kdy nám bude svěřena do kompetence, abychom ji vyřešili v úplnosti a nezavazovali se dnes nějakým předběžným rozhodnutím, předjímáním věci, o které dosud nevíme, jak dopadne.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Chtěla bych panu poslanci teď hned odpovědět, že určité mezinárodní vztahy, například k Vestfálsku a dalším národním celkům už tady existují. Čili z toho důvodu jsme nechali skromě ty mezinárodní vztahy v závorce, protože jsme zakotvili už existující vztah, který však svým způsobem předjímá dosavadní ústavu.

Poslanec Michal Kraus: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi jednu poznámku : tisk č. 7 vznikl dohodou všech politických stran, které jsou zde zúčastněny. Proto se domnívám, že bychom měli nechat o návrhu hlasovat, abychom se vyhnuli zbytečným diskusím. Domnívám se, že další diskuse jsou zbytečné a již tady několikrát padlo v diskusi, že život, který bude Česká národní rada nyní prožívat, si možná vynutí podstatné změny a domnívám se, že dnes diskutovat, jakým způsobem budeme výbory měnit nebo ne, je trochu zbytečné.

Proto doporučuji, abychom hlasovali o původním návrhu. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Chtěla bych reagovat na příspěvek pana poslance Krause a na příspěvek paní poslankyně Röschové. Věc je totiž taková, že kdybychom skutečně chtěli udělat změny v dělení jednotlivých výborů, případně ve vymezení jejich pravomoci a přejmenování, museli bychom přerušit schůzi, svolat poslanecké kluby a zahájit znovu jednání o jednotlivých výborech. Tuto otázku bychom potom museli řešit komplexně. Je skutečně pravda, že stojíme jako před jedním z prvních úkolů - před tvorbou kompetenčního zákona. Měl by být nejpozději do cca 2 měsíců hotov. Domnívám se, že právě tyto dva měsíce nám ukáží ještě možná i další komplikace nebo další nesrovnalosti a ukáží nám možná i řešení, která jsou lepší, než dnes námi navrhovaná. Pak není žádný problém, abychom se k otázce znovu vrátili, napřed ji projednali v poslaneckých klubech a potom o ní rozhodli jako Česká národní rada.

Domnívám se, že toto asi odpovídá návrhům paní poslankyně Röschové a pana poslance Krause; ostatně i ostatní návrhy byly řešeny takovým to duchem : řešit pokud možno problém co nejjednodušší cestou.

Chce k tomuto mému vysvětlení někdo učinit nějakou poznámku anebo nesouhlasí s ní někdo nebo chce navrhnout jiné řešení ?

Ne.

Takže první připomínka byla pana poslance Bendy směřující k té otázce; ta byla vysvětlena, pokud jde o "výbor pro územní vztahy, národnosti (a mezinárodní vztahy) ". Pokládá pan poslanec Benda tuto otázku za vyřešenou a je ochoten vyčkat na kompetenční zákon ?

Poslanec Marek Benda: Nepokládám otázku za vyřešenou, ale jsem ochoten vyčkat.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji.

Další připomínka pana poslance Jiřího Duška o tom, že by bylo vhodné zřídit vlastní výbor, odkazuji na to, co jsem už říkala, že nám čas ukáže, zda rozdělení na jinak pojmenované a i pojmově vymezené výbory nebude případně vhodnější a že se to ukáže v nejbližší době.

Vzala bych tento příspěvek v návaznosti na příspěvek pana poslance Moskala, který navrhoval zřízení zemědělsko-potravinářské komise. Pokud by byl souhlas u pana poslance, bylo by lze řešit situaci tím, že by poslanci uložili předsednictvu, aby zřídilo samostatnou komisi zemědělsko-potravinářskou, alespoň pro mezidobí, než dojde k případnému dalšímu dělení výborů.

Poslanec Václav Moskal: Souhlasím s tím, aby se tím zabývalo předsednictvo.

Poslanec Josef Kubiš: Vážená paní předsedkyně, vážení poslanci a poslankyně, svým vystoupením jsem chtěl říci totéž, co pan poslanec za zemědělce, ovšem myslel jsem tím, že bychom to zařadili do výboru pro obchod a cestovní ruch a rozšířením názvu by tato komise měla automatické opodstatnění.

Poslanec Josef Bezděk: Navrhuji komisi pro zemědělství doplnit i o lesnictví.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Takže název by zněl zemědělsko - potravinářská komise, nebo komise potravinářského komplexu a zemědělsko - lesnického

Poslanec Zdeněk Kotrlý: Souhlasím se zřízením zemědělsko - potravinářské a lesnické komise předsednictva České národní rady.

Poslankyně Jaroslava Moserová: Doporučuji ,aby i tento návrh byl předložen předsednictvu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Zdá se, že se rozprava vykrystalizovala v tento návrh. Prosím, abyste jako poslanci hlasovali o tom, zda má být předložen v předsednictvu návrh na zřízení zemědělské-potravinářské a lesnické komise.

Kdo je pro tento návrh takto formulovaný ? (Hlasování) .

Zřejmě většina. Kdo je proti ? (4) Čtyři poslanci. Kdo se zdržel hlasování ? (6) Šest poslanců.

Tento návrh byl schválen většinou a předložíme zítřejšímu předsednictvu tento návrh poslanců České národní rady.

Poslanec Jiří Payne: Doplnil jsem návrh poslance Bendy o vyškrtnutí závorky z názvu výboru a o mém návrhu nebylo jednáno.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Myslím, že se k názvu budeme vracet po přijetí kompetenčního zákona.

Poslanec Jiří Payne: Vážené kolegyně a kolegové, navrhoval jsem pro územně správní a národnostní výbor vyškrtnout závorky, protože v té podobě to nebylo projednáno v klubech. Kdybychom to nechali takto, museli bychom o tom znovu jednat v klubech.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pokud jsem dobře rozuměla, přeje si pan poslanec Payne vyškrtnout závorku včetně toho, co je v ní napsáno. Zůstane pak jen výbor pro územní správu a národnosti.

O protinávrhu pana poslance Payna dávám hlasovat. Kdo je pro to, aby se takto nově jmenoval výbor ? (Hlasování.) 23 hlasů pro.

Kdo je proti tomuto návrhu ? Většina.

Zůstává nadále název výboru pro územní správu a národnosti (a mezinárodní vztahy) .

Bývalý pan předseda Šafařík mě informoval o tom, že již Česká národní rada zahájila celou řadu jednání, například se Štýrskem, už jsou navázané vztahy se Srbskem, Vlámskem, Bavorskem a celou řadou regionů. Čili věcné opodstatnění existuje.

Poslanec Jiří Payne: To nemůžeme řešit třeba zahraniční komisí, když bude komise pro zemědělství ?

Poslanec . . . . . z pléna : Doporučoval bych odstranit závorku, protože po přijetí kompetenčního zákona se to upraví.

Poslanec Oldřich Kužílek: Prosil bych, paní předsedkyně, abychom dodržovali jednací řád, vymezili si, kdy je rozprava zahájena a kdy je ukončena, jaké je pořadí protinávrhů a o něm hlasovali.

(Souhlasný potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Řídím schůzi poprvé, příště už to bude lepší.

Odhlasovali jsme původní návrh tak, jak byl učiněn po rozpravě a nyní navrhuji, abychom hlasovali o výborech an bloc. Je někdo proti tomuto návrhu ? Není.

Dávám hlasovat, kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada zřídila své další výbory tak, jak jsou uvedeny ve sněmovním tisku číslo 7, ať zvedne ruku. (Hlasování.)

Zřejmě většina.

Je někdo proti? (2) Dva.

Kdo se zdržel hlasování? (1) Jeden. Děkuji.

Tím jsme tedy projednali další bod pořadu.

Přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je

XI.

Návrh na volbu místopředsedů, předsedů výborů a dalších členů předsednictva České národní rady

K tomuto bodu pořadu jste paní poslankyně a páni poslanci obdrželi celkem tři sněmovní tisky, a to

- tisk číslo 8 s návrhem na volbu místopředsedů ČNR,

- tisk číslo 9 s návrhem na volbu předsedů výborů ČNR a

- tisk číslo 10 s návrhem na volbu dalších členů předsednictva ČNR.

Uvádím, že tyto otázky byly předjednány mezi politickými stranami a hnutími, že jste se s nimi seznámili na schůzích poslaneckých klubů. U všech tří tisků je podle jednacího řádu volba tajná.

Jsou nějaké dotazy nebo připomínky k uvedeným návrhům ?

Poslanec Jiří Payne: Milí kolegové, připomínám znovu, že v klubu Občanského fóra jsme sice projednali dr. Antonína Hrazdíru jako předsedu výboru pro územní správu a národnosti, ovšem bez dodatku " (a mezinárodní vztahy) ". Rád bych vás na to před hlasováním upozornil.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Paynovi. Beru připomínku pana poslance Payna jako upozornění a z toho důvodu o ní nedávám hlasovat, protože jsme ji v předchozím bodě řešili.

Prosím o další dotazy a připomínky.

Poslanec Karel Holomek: Žádám, aby před tajným hlasováním byli všichni kandidáti přečteni a představeni, abychom si udělali představu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Takže podle tisku č. 8 jsou navrhováni jako místopředsedové České národní rady pan poslanec Jan Kasal, dále pan poslanec Michal Kraus, pan poslanec Zdeněk Malík a pan poslanec Václav Žák.

Nyní prosím předsedy jednotlivých poslaneckých klubů, aby k osobám navrhovaných místopředsedů řekli několik slov; případně, pokud se chtějí navrhování kandidáti představit sami, prosím, aby tak učinili.

Poslanec Jiří Karas: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, z pověření klubu poslanců - členů Křesťansko -demokratické unie, dovoluji si vám představit pana poslance ing. Jana Kasala, kandidáta na funkci místopředsedy České národní rady.

Poslanec ing. Jan Kasal pochází ze Žďáru nad Sázavou. Dlouhá léta pracoval jako jeden z nejlepších technických pracovníků ve Ždárských strojírnách, od února tohoto roku byl zvolen při rekonstrukci ONV místopředsedou tohoto orgánu pro oblast školství, kultury a zdravotnictví. Je ženatý, má 3 děti. Je jedním z nových funkcionářů Československé strany lidové a zároveň jedním z představitelů obrodného proudu v ČSL před revolucí. Je členem ústředního výboru Čs. strany lidové a předsedou klubu křesťanské mládeže. Má velice dobré organizační schopnosti, vždy vystupuje čestně a odpovědně. Má všechny předpoklady po odborné i morální stránce, aby zastával funkci místopředsedy ČNR.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji a prosím předsedu klubu poslanců Hnutí za samosprávnou demokracii.

Poslanec Luděk Fendrych: Vážené poslankyně, vážení poslanci, klub poslanců Hnutí za samosprávnou demokracii, jehož jménem jsem byl pověřen vystoupit, navrhuje na funkci místopředsedy České národní rady pana poslance doc. ing. arch. Zdeňka Malíka, CSc.

Pan poslanec Malík se narodil 14.6.1922 ve Znojmě jako syn důstojníka Československé armády. Vystudoval reálné gymnázium a vyšší průmyslovou školu stavební. Od roku 1943 pracoval jako stavební technik. Po skončení války absolvoval v letech 1945-1948 Vysokou školu technickou, odbor architektury a pozemního stavitelství v Brně. Jako mladý inženýr pracoval dále tři roky na Slovensku. V roce 1953 se vrací do Brna. Na základě konkursu je v roce 1959 přijat do Výzkumného ústavu výstavby a architektury. Na urbanistickém pracovišti tohoto ústavu v Brně řešil řadu stavebních úkolů, územně plánovací problémy rozvoje průmyslu, zemědělské výuky, rozvoje osídlení a územně správního uspořádání. Od roku 1964 je kandidátem technických věd. V roce 1968 obhájil habilitační práci a dnem 1 .2.1969 byl jmenován docentem pro obor urbanismus. Působil jako externí učitel v letech 1961 -1969 na Vysokém učení technickém v Brně. V důsledku kádrových změn a normalizačních opatření mu byla další pedagogická činnost na řadu let znemožněna. Až v letech 1979 - 1983 mu bylo umožněno opět externě přednášet na Vysoké škole, a to na katedře geografie přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP