Úterý 26. června 1990

Jsou k návrhu na předsedkyni České národní rady nějaké dotazy nebo připomínky ? Prosím, poslanec Šlouf.

Místopředseda ČNR Miroslav Šlouf: Vážené dámy, vážení pánové, klub poslanců komunistů respektuje dohodu, která byla provedena mezi politickými stranami a politickými hnutími, a proto bude svým hlasem podporovat zvolení JUDr. Burešové předsedkyní České národní rady.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji poslanci Šloufovi. Ještě někdo se chce vyjádřit ?

Poslanec Malík.

Poslanec Zdeněk Malík: I já jménem klubu poslanců Hnutí za samosprávnou demokracii - mohu s potěšením konstatovat, že náš klub se vyjádřil jednomyslně k podpoře paní poslankyně Burešové. Jednak proto, že ji známe jako výbornou zastánkyni práva, a jednak proto, že byla volena poslanci z Moravy a Slezska.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji předsedovi Hnutí za samosprávnou demokracii.

Ještě někdo se chce vyjádřit k navržené volbě? Poslanec Kasal.

Poslanec Jan Kasal: Vážené dámy, vážení pánové, i mně připadla milá úloha, seznámit vás rozhodnutím klubu Křesťanské a demokratické unie. Rovněž poslanci sdružení v tomto klubu budou podporovat paní JUDr. Dagmar Burešovou při její kandidatuře na předsedkyni České národní rady.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu poslanci Kasalovi.

Ještě někdo se chce vyjádřit k návrhu ? Nikdo.

Přerušíme nyní opět jednání a všichni se odeberete k tajné volbě předsedkyně České národní rady.

/ TAJNÁ VOLBA./

Předsedající Jaroslav Šafařík: Vážené paní poslankyně a páni poslanci, byl jsem upozorněn, že se zde vyskytuje nesprávný název, pokud se týká Hnutí za samosprávnou demokracii. Prosím, abyste si i ve vašich materiálech opravili zkratku na "HSD"; totéž platí i pro tisk a používali příště správnou zkratku i název hnutí - Hnutí za samosprávnou demokracii. Je to na přání a žádost právě tohoto hnutí, které je zastoupeno v parlamentu. Děkuji vám.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové, zahajuji přerušené jednání a prosím pověřeného člena komise, aby nás seznámil s výsledky voleb.

Poslanec Ivo Přikryl: Dámy a pánové, k volbě předsedkyně České národní rady bylo vydáno celkem 187 hlasovacích lístků a komise po skončení hlasování zjistila, že se všech 187 poslanců zúčastnilo hlasování. Nezdržel se tentokrát nikdo, odevzdáno bylo 187 platných hlasovacích lístků, takže žádný nebyl neplatný.

Pro navrženou kandidátku - poslankyni Dagmar Burešovou bylo odevzdáno 168 hlasů, proti bylo 19 hlasů.

Volební komise tedy konstatuje, že poslankyně Dagmar Burešová byla zvolena předsedkyní České národní rady. Dovolte, abych jí pogratuloval i vaším jménem. /Potlesk. Přítomní povstávají./

Předsedající Jaroslav Šafařík: Děkuji za podanou zprávu.

Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, zvolením nové předsedkyně parlamentu České republiky, končí moje funkční období. Bylo nesmírně náročné, politicky složité, ale bylo i nesmírně radostné ho žít. Radostné v tom, že právě v tomto období se rodila z temna šťastná budoucnost našich národů.

Děkuji všem přítomným poslancům, kteří pokračují ve svém mandátu. Děkuji i přítomným členům předsednictva České národní rady za dobrou spolupráci. Bez ní by nebylo možné mnohé složité záležitosti vyřešit, nebylo by možné zvládnout obrovský nápor práce celého parlamentu. Tuto myšlenku vzájemné spolupráce a tolerance nechť převezme i tento nový parlament.

Dovolte mi, abych upřímně jménem vás všech i jménem svým blahopřál nově zvolené předsedkyni České národní rady, paní poslankyni Dagmar Burešové ke zvolení do této funkce a popřál jí v této nelehké a odpovědné práci hodně úspěchů.

Prosím, aby se ujala slova.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji vám za důvěru, kterou jste mně svou volbou projevili. Oslovuji vás dnes po prvé ve svém novém postavení a využívám toho k tomu, abych připomněla, že dva roky, které nás společně očekávají, budou doslova nabity náročnými a odpovědnými úkoly. Nechci je vypočítávat ani určovat pořadí jejich důležitosti. Jeden z nich si však zaslouží zvláštní pozornosti. Je to vypracování ústavy naší republiky. Jde vlastně o první skutečně a jedině českou ústavu. Proto si myslím, že je nezbytné, aby její tvorba nebyla chápána jen jako státoprávní záležitost, ale aby byla spojena s takovými otázkami, jakými jsou místo a postavení českého národa, které nabývají nyní zvláštní důležitost v souvislosti s evropskou integrací.

Půjde přitom o to, abychom navázali na odkaz Palackého a Masaryka, zejména na jejich myšlenky o tom, že žádný národ nemá hodnotu sám o sobě, jen proto, že existuje, ale že jeho hodnota je dána tím, jaký je, co znamená, jaký je jeho přínos lidstvu a jaká je nezastupitelná a jedinečná role, kterou v jeho dějinách a kultuře hraje.

Máme na co navazovat, ale máme také svůj dluh. A právě proto bych si přála, aby tvorba ústavy se neomezila jen na instituce, ale zahrnula i obrození ducha národa. Stále platí, že státy jsou živy idejemi, které je zrodily. U kolébky naší republiky stály demokratické principy a ideály a má zde také svůj počátek svazek Čechů a Slováků v jednom státě. Byl to svazek dvou národů, které byly trvale ohrožovány a musely těžce hájit svou svébytnost.

Dnes naše národní existence už ohrožena není. Přesto se domnívám, že tento svazek má své opodstatnění, neboť je daleko více toho, co nás spojuje, než toho, co nás dělí. Ještě důležitější však je, že to, co nás spojuje, kultura a humanita, nás současně i povznáší.

Při tvorbě ústavy je třeba dosáhnout i vyššího stupně demokracie a to samozřejmě nejen ve srovnání s dobou nedávno minulou, ale ve srovnání i s první republikou. Demokracie totiž má tu kouzelnou vlastnost, že je schopna stále se vyvíjet a zdokonalovat. A proto bych byla ráda, abychom pluralitu nechápali jen jako soupeření mezi politickými stranami, jejich zájmy a programy. Myslím si, že máme reálnou šanci dosáhnout toho, aby demokratické principy skutečně prostoupily celý náš politický život ve všech jeho komponentách.

Jednou z nich nepochybně musí být i plná samospráva měst a obcí. S tím souvisí i řešení postavení Moravy a Slezska, které by plně mělo odpovídat jejich specifickému historickému vývoji.

Nepochybně půjde i o to, abychom na nových principech konstituovali budovu našeho státu, zejména abychom obnovili vazby, které byly narušeny totalitním systémem. Zřejmě se vrátíme k těm prvkům dělby moci, jejichž oprávněnost prokázal ústavní vývoj v jiných demokratických zemích: moc zákonodárná, moc výkonná a moc soudní jsou tři samostatné pilíře. Musí být jako takové budovány, ale současně musí být promyšleny takové vztahy mezi nimi, které by neznamenaly jenom určitý způsob vzájemné kontroly, ale které by současně poskytly dost prostoru pro plnění úkolů té které organizace

V té souvislosti se budeme muset zamyslet i nad činností České národní rady a nad způsobem její práce. Domnívám se, že zejména bude třeba postavit na nových základech vztahy k české vládě, vůči níž máme jako zákonodárný sbor plnit i kontrolní funkci. K tomu nestačí pouze systém interpelací, ale bude třeba dosáhnout daleko hlubší provázanosti obou institucí.

Zamýšlejme se také nad naší vlastní činností jako poslanců. Domnívám se, že nebude stačit, abychom plnili své úkoly ve výborech a ve sněmovně, ale že bude na nás, abychom přinášeli také impulsy zvenčí a dávali jim takový tvar, který by znamenal řešení problémů společenského života.

Paní poslankyně, pánové poslanci, při vlastní přípravě tohoto zasedání - teď mám na mysli předvolební mítinky - jsem učinila krásnou zkušenost. Pochopila jsem, že když skutečně o něco jde, dokážeme se povznést nad partikulární zájmy a mít na mysli zájmy naší republiky jako celku.

Velmi bych si přála, aby toto ovzduší společné odpovědnosti nás neopustilo a provázelo nás i nadále po celé funkční období. Vždyť bez nadšení a vzájemné spolupráce bychom nedosáhli cílů, které si klademe a jejichž splnění také naši občané od nás právem očekávají.

Důvěra, kterou jste mi prokázali, mě zavazuje, abych své postavení pojímala jako poslání. Slibuji, že chci učinit vše, co je v mých silách, abych mu se ctí dostála. Vím, že by to nebylo možné bez vaší pomoci. O ni vás proto prosím a za ni vám už předem děkuji.

(Potlesk.)

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, nejdříve bych vás chtěla poprosit, abyste souhlasili s tím na důkaz úcty k našemu bývalému předsedovi - aby setrval na místě po mé levici a provázel mě dalším jednáním.

(Potlesk.)

Myslím, že to bude malý symbol toho, že chceme pracovat všichni společně, a to i se stranami, které tady dnes v parlamentě nesedí.

Dostáváme se k dalšímu bodu pořadu, kterým je

IX.

Návrh na stanovení počtu členů předsednictva, počtu místopředsedů a počtu ověřovatelů České národní rady

K tomuto návrhu vám byl předložen sněmovní tisk č. 6. Přeje si někdo vystoupit k předloženému návrhu ? Byl předložen návrh skupiny poslanců, ve kterém vám navrhují podepsaní poslanci, aby počet členů předsednictva České národní rady byl stanoven na 25, počet místopředsedů České národní rady na čtyři a počet ověřovatelů České národní rady na čtyři osoby.

Prosím, budeme tedy hlasovat. Kdo je pro návrh - sněmovní tisk číslo 6 skupiny poslanců České národní rady ? (Hlasování.)

Kdo je proti ? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování ? Dva. Děkuji.

Přistoupíme tedy k dalšímu bodu pořadu, kterým je

X.

Návrh na zřízení dalších výborů České národní rady

Písemný návrh, který jste obdrželi, je výsledkem politických dohod a prosíme tedy, abyste z tohoto pohledu na něj pohlíželi. Seznámili jste se s počtem výborů a seznámili jste se s tím, jaké výbory mají být ustaveny.

Podotýkám, že před novelou zákona o jednacím řádu musely být zřízeny čtyři výbory - mandátový a imunitní výbor, ústavně právní, výbor pro plán a rozpočet a výbor pro národní výbory a národnosti, dnes výbor pro územní správu a národnosti.

Jsou k předloženému návrhu nějaké připomínky nebo dotazy ?

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně a páni poslanci, mně není jasné, proč je "mezinárodní vztahy" v závorce. Buď je to název výboru, nebo není.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Zatím mezinárodní vztahy jsou vyhrazeny podle Ústavy federaci. Čili my už předvídáme určitý vývoj a z toho důvodu jsme tento výbor takto konstituovali.

Stejně předpokládáme, že prvním krokem po přijetí nového kompetenčního zákona bude pak případné uzpůsobení názvů nebo i jiné vymezení výborů. O tom se potom společně poradíme.

Poslanec Zdeněk Kotrlý: Po předběžném projednání v klubu poslanců Občanského fóra si dovolím před- nést připomínku skupiny poslanců ke zřízení dalších výborů a podotýkám, že v této skupině poslanců jsou i zástupci Hnutí za samosprávnou demokracii a zástupci Křesťanské a demokratické unie. Dovolím si přečíst jejich text :

"Podepsaní poslanci připomínají, že koncepce nadresortních výborů České národní rady a to, že se neuvažuje se zřízením samostatného zemědělského výboru, by mohlo mít v první fázi nepříznivé politické dopady na zemědělskou veřejnost. Prohlašujeme proto, že je nutné počítat se zřízením zemědělsko-potravinářské a lesnické komise předsednictva České národní rady."

Podepsáno celkem 11 poslanců.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Chtěla bych panu poslanci Kotrlému odpovědět - už jsem to uváděla v odpovědi panu poslanci Bendovi, že jsme vycházeli zatím jen z předvídaného kompetenčního zákona a podle toho jsme se snažili upravit i jednotlivé výbory.

Chápu, že zejména mnohé zemědělce, kteří jsou zastoupeni v našem politickém sboru, tato otázka velice zajímá a domnívám se, že by bylo vhodné zřídit při předsednictvu komisi pro zemědělské otázky. Zatím jsme se chtěli bránit resortismu, a proto jsme se přidrželi toho návrhu tak, jak jej zatím předkládá federální vláda.

Nevím, jestli toto vysvětlení postačí, nebo chce ještě někdo z poslanců k tomuto návrhu něco dodat?

Poslanec Josef Kubiš: Vážené poslankyně, vážení poslanci, navrhoval bych takové řešení - protože výbor pro zemědělství se mi zdá také důležitý - abychom ten poslední výbor pro obchod a cestovní ruch rozšířili o slova "a výživu", že bychom tam to zemědělství jakýmsi způsobem zahrnuli.

Děkuji.

Poslankyně Jaroslava Moserová: Domnívám se, že rozšíření o komisi by bylo namístě, ale stejně se domnívám, že bude zapotřebí zřídit stálou komisi při předsednictvu České národní rady. To ovšem není nutné učinit teď. Život si nepochybně vyžádá vznik dalších komisí.

Jestli paní předsedkyně dovolí, ráda bych seznámila přítomné poslance, kteří jsou zde nově, jak rozdílné je jednání výborů a jednání komisí. Výbory prochází veškerá legislativa, která je výborům přikázána a musí jimi být projednána, ať již souvisí s tématikou toho či onoho výboru či ne. Stálé komise zřízené při předsednictvu ČNR jsou mnohem dělnější skládají se jednak z poslanců a mohou to být poslanci různých výborů; v jejich čele ovšem musí stát někdo z předsednictva. Tito poslanci nejsou zatíženi vší legislativou, kterou zatěžuje legislativa výbory, a mohou se věnovat speciálně svému odvětví a dojmenovat si jako členy komise i neposlance, odborníky v dané oblasti. Komise se v minulosti ukázaly býti neobyčejně dělné a vhodné.

Komise mohou jednak vzniknout jako komise stálé, jednak mohou vzniknout komise ad hoc podle eventuální situace ve státě. Jako příklad mohu uvést: kdyby se Kurdové stali skutečným problémem, může vzniknout ad hoc komise pro tuto otázku. Jinak mohou vznikat stálé komise.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni za vysvětlení a prosím pana poslance Baloga.

Poslanec Dezider Balog: Spíše bych byl asi pro praxi zahrnout zemědělství přímo do národního hospodářství, protože pokud by se měly řešit důležité národohospodářské záležitosti, které budou mít návaznost na průmysl, pak si myslím, že některá opatření, která budeme přijímat, by mohla mít v návaznosti na zemědělství negativa v tom smyslu, že dostatečně nebudou tyto problémy řešeny v té rovině kontinuity, které to přísluší. To znamená, že zemědělství plní funkci zabezpečovací, především v potravinářství a národohospodářský průmysl vytváří zase prostředky k tomu, aby zemědělství mohlo být nějakým způsobem modernizováno. Čili tady je určitá vazba a myslím si, že by se tyto oblasti měly řešit právě v rovině návaznosti.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Takže pan poslanec Balog podporuje původní návrh dle tisku; chce k tomu někdo zaujmout stanovisko ? Kdo z poslanců má další připomínku ?

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP