Úterý 26. června 1990

Poslanec Jiří Payne: Procházkové jsou dva, jedná se - pro upřesnění - o dr. Antonína Procházku?

Poslanec Luděk Fendrych: Ano, jedná se o něj.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Pokud nejsou další připomínky, nechám hlasovat, zda si doplníme do tisku č. 3 dva návrhy nových kandidátů a zároveň, pokud schválíme tento návrh, je nutno, aby Kancelář ČNR upravila hlasovací lístky. Zpět. Stačí si upravit materiál - tisk č. 3.

Kdo tedy souhlasí, abychom doplnili mandátový a imunitní výbor o pana poslance Antonína Procházku a pana poslance Zbyška Stodůlku, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji vám.

Je někdo proti ? (5) Pět poslanců je proti.

Kdo se zdržel hlasování ? (26) 26 poslanců se zdrželo hlasování. Znamená to tedy, že tedy návrh přednesený panem poslancem Fendrychem je přijat Českou národní radou a prosím tedy, abyste si doplnili tisk č. 3 o oba návrhy.

Paní poslankyně, páni poslanci, navrhuji vám, abychom o celém návrhu, doplněném o tyto dva nové poslance, hlasovali najednou. Jsou proti tomuto způsobu hlasování nějaké námitky ? (Ne.) Nejsou.

Přistoupíme tedy k hlasování. Prosím členy komise pro zjišťování výsledků hlasování, aby se ujali své kontrolní funkce. Samozřejmě, pracovníci Kanceláře jsou připraveni provádět sčítání.

Kdo tedy souhlasí s tím, aby členy mandátového výboru České národní rady byli poslankyně a poslanci uvedení v doplněném sněmovním tisku č. 3, nechť zvedne ruku ! (Hlasuje se.) Děkuji vám.

Kdo je proti tomuto návrhu ? (1) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování ? (13) Třináct poslanců se zdrželo hlasování.

Konstatuji, že jsme zvolili mandátový a imunitní výbor České národní rady.

Bohužel, musím opět přerušit naše jednání, aby se mandátový a imunitní výbor mohl sejít ke své práci a ověřit platnost mandátů zvolených poslanců do České národní rady. Přerušuji tedy jednání. Začátek další části bude opět ohlášen zvukovým signálem.

(Jednání přerušeno.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Vážené poslankyně, vážení poslanci, zahajuji přerušené jednání. Než přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je zpráva mandátového a imunitního výboru, dovolte, abych vám vysvětlil některé skutečnosti, na které jste se mě ptali v průběhu přestávky.

Právoplatně složilo slib 191 poslanců; čili prosil bych poznamenat do protokolu, že v současné době je přítomno 190 poslanců a slib složilo 191 poslanců. Čili všichni, kdo volili, tak volili jako poslanci, kteří složili slib, čili právoplatně.

Zahajujeme šestý bod našeho jednání, kterým je

VI.

Zpráva mandátového a imunitního výboru České národní rady na ověření platnosti volby poslanců České národní rady

Prosím předsedkyni mandátového a imunitního výboru paní poslankyni Annu Röschovou, aby nás seznámila se zprávou jejího výboru.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, paní a pánové, především se omlouvám za zdržení, které jsme způsobili. Výbor mandátový a imunitní velice podrobně ověřoval mandáty všech poslanců a zvláště pak se zabýval neslučitelností výkonu poslaneckého mandátu s výkonem některých funkcí. Dovolila bych si vám ocitovat článek 2, odstavec 1 ústavního zákona č. 46/1990, kde výkon poslaneckého mandátu je neslučitelný s výkonem poslaneckého mandátu Federálního shromáždění, s výkonem funkcí soudce, tím se myslí samozřejmě i soudce z lidu, nejen z povolání, prokurátora, státního arbitra, vojáka z povolání, příslušníka SNB a Sboru nápravné výchovy.

Protože členové mandátového a imunitního výboru v podstatě nemohli zjistit naprosto přesně z dotazníků, které byly vyplněné, zda nedochází k této neslučitelnosti, máme takovýto návrh :

Vyzýváme ty, kteří neuvedli, zda jsou například soudci z lidu, jestli by se nemohli dostavit na mandátový a imunitní výbor a toto nám sdělit. Jmenovitě žádáme pana dr. Miroslava Čapka, který je soudcem, pana Václava Šplíchala, u kterého nebylo jasné, zda není vojákem z povolání a pana Zdenka Gužiho, u kterého to také nebylo jasné, aby se dostavili na mandátový a imunitní výbor.

Proto podáváme, pane předsedo, návrh, zda by nemohla být vyhlášena polední přestávka, poslanci by si došli na oběd a mandátový a imunitní výbor by toto projednal a pak bychom přednesli zprávu.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Paní předsedkyně, ano, je to dobrý návrh, ale já se domnívám, že by bylo možno řešit tuto věc tím, že bychom přijali usnesení, ve kterém uložíme těm poslancům České národní rady, kteří vykonávají funkce neslučitelné s výkonem poslaneckého mandátu - podle příslušných článků, které jste citovala - aby do 30. června 1990 sdělili písemně předsednictvu ČNR, jakým způsobem chtějí při výkonu svého poslaneckého mandátu vyhovět uvedenému zákonnému opatření.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, my jsme o tom ve výboru mnoho mluvili, my samozřejmě to do návrhu na usnesení dáme, tuto možnost, aby se vyjádřili písemně do 30. června, ale domníváme se, že v podstatě tady dochází k neslučitelnosti již dneska a přece jenom je to 10 dní, takže alespoň tito tři zde zmiňovaní poslanci by se měli vyjádřit dneska, nyní.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Je to názor výboru, který samozřejmě musíme respektovat.

Takže je zde návrh mandátového a imunitního výboru, který jste slyšeli, aby ti poslanci, kterých se týká neslučitelnost funkcí, dostavili se znovu do mandátového a imunitního výboru a my ostatní přerušíme schůzi a půjdeme na oběd.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku !

(Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti ? (Nikdo.) Není.

Zdržel se někdo hlasování ? (8) Osm poslanců se zdrželo hlasování.

Čili přerušuji schůzi a prosím, aby všichni poslanci, jichž se toto ustanovení týká, se dostavili na mandátový a imunitní výbor. Sejdeme se ve 13,30 hodin.

(Jednání přerušeno.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Vážené poslankyně, vážení poslanci, zahajuji přerušené jednání. Skončili jsme u bodu VI., kterým je projednávání zprávy mandátového a imunitního výboru.

Prosím předsedkyni tohoto výboru paní poslankyni Röschovou, aby nás seznámila s výsledky jejich jednání a zároveň přednesla návrh na usnesení.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, dámy a pánové! Zpráva mandátového a imunitního výboru ČNR na ustavující schůzi České národní rady dne 26.6.1990.

Mandátový a imunitní výbor ČNR se sešel na své první schůzi podle článku 113, odst. 2 ústavního zákona o československé federaci a projednal návrh ČNR na ověření platnosti volby poslanců ČNR zvolených ve volbách 8. a 9. června 1990.

Při svém jednání výbor vycházel především ze zápisu o výsledku voleb, který podle § 14, odst. 3 zákona ČNR č. 54/90 Sb. o volbách do České národní rady odevzdala Česká volební komise předsednictvu ČNR. Zápis převzala v zastoupení předsedy České národní rady místopředsedkyně paní dr. Moserová dne 15. června 1990.

Celý předaný spis skutečně obsahuje dokumenty podle zákona o volbách do České národní rady.

Mandátový a imunitní výbor ČNR tedy nejprve konstatoval, že v předaném zápise je uvedeno vše, co požaduje § 45 zákona ČNR o volbách.

Dále výbor srovnal vydaná osvědčení o zvolení poslancem se seznamy poslanců podle politických stran a hnutí zvolených v prvém a v druhém skrutiniu a dospěl k názoru, že osvědčení byla vyhotovena všem poslancům, kteří jsou zapsáni v uvedených seznamech.

Pro lepší přehled nás všech připravila Kancelář ČNR abecední seznam poslaneckého sboru ČNR, který vám byl jako pracovní materiál rozdán. V této souvislosti bych vás chtěla upozornit na to, že dvě jména, která máte uvedena ve vašem seznamu, to je pan Rudolf Zeman a pan Zdeněk Šperka, již neplatí; tito dva poslanci podali rezignaci na funkci poslance a předsednictvo ČNR dnes ráno vzalo na vědomí tuto jejich rezignaci. Proto vás prosím, abyste si tato dvě jména vyškrtli: pan Rudolf Zeman a pan Zdeněk Šperka.

Tolik k jednání mandátového a imunitního výboru o návrhu na ověření platnosti volby poslanců.

Nyní mi dovolte ještě několik slov k článku 2, odst. 4 ústavního zákona č. 46/1990 Sb. , který novelizuje některé dřívější ústavní zákony. Podle tohoto ustanovení je výkon poslaneckého mandátu ČNR neslučitelný s výkonem poslaneckého mandátu Federálního shromáždění, s výkonem funkce soudce, jak z lidu, tak z povolání, prokurátora, státního arbitra, vojáka z povolání, příslušníka SNB a Sboru nápravné výchovy.

Do výboru byli pozváni poslanci, jichž se tato skutečnost týkala a všichni prohlásili, že v současné době se již vzdali výkonu příslušných funkcí: konkrétně šlo o funkci vojáka z povolání a soudce z povolání a z lidu.

Na základě výsledků svého jednání navrhuje mandátový a imunitní výbor přijmout na dnešní schůzi České národní rady toto usnesení. Dovolte, abych vám přednesla jeho návrh:

1) Na návrh svého mandátového a imunitního výboru ověřuje podle článku 113, odst. 2 ústavního zákona č. 143/ 1968 Sb., o čs. federaci ve znění pozdějších zákonů platnost volby poslanců České národní rady zvolených ve volbách 8. - 9. června 1990.

2) Ukládá všem poslancům ČNR, kteří vykonávají funkce, které jsou neslučitelné s výkonem poslaneckého mandátu ČNR podle článku 2, odst. 4 ústavního zákona č. 46/1990 Sb., aby do 30. června 1990 sdělili písemně předsednictvu ČNR, jakým způsobem chtějí při výkonu svého poslaneckého mandátu vyhovět uvedenému zákonnému ustanovení.

To je návrh mandátového a imunitního výboru pro Českou národní radu. Děkuji vám.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji paní předsedkyni mandátového a imunitního výboru. Táži se, vážené poslankyně a poslanci, zda máte někdo z vás dotaz ke zprávě, kterou jste právě vyslechli, případně námitku nebo doplnění návrhu usnesení České národní rady. (Ne.) Není tomu tak.

Nechám hlasovat, abychom schválili návrh na usnesení ke zprávě mandátového a imunitního výboru tak, jak jste jej vyslechli od poslankyně paní Anny Röschové.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.)

Je někdo proti návrhu ? (Není.)

Zdržel se někdo hlasování ? (Nikdo.)

Schváleno jednomyslně.

Dostáváme se k dalšímu bodu pořadu naší schůze, kterým je:

VII.

Zpráva o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 18. května 1990 do konání ustavující schůze České národní rady

Tato zpráva předsednictva o jeho činnosti vám byla rozdána písemně jako sněmovní tisk č. 4. Má někdo z vás nějaké dotazy nebo připomínky k této předložené zprávě ?

Dovolte, abych doplnil tuto zprávu o skutečnost, se kterou vás seznámila předsedkyně mandátového a imunitního výboru, že dnes zasedalo mimořádně předsednictvo ČNR a vzalo na vědomí rezignaci dvou nových poslanců ČNR a to pana ing. Zdeňka Šperky a ing. Rudolfa Zemana. Tolik doplněná zpráva předsednictva, kterou máte před sebou.

Víte, že podle jednacího řádu byla ukončena schůze České národní rady 5. volebního období od 18. května a že tedy za tuto dobu se řídila Česká národní rada jejím předsednictvem. Bylo nutno přijmout několik zákonných opatření týkajících se například dnešní ustavující schůze a některá další, tak jak jsme se dohodli s vládou a jak bylo potřeba ku prospěchu chodu České republiky.

Má k této zprávě někdo nějaké dotazy ? (Ne.) Nemá. Doporučuji vám tedy, abychom přijali toto usnesení:

"Česká národní rada bere na vědomí zprávu o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 18. května 1990 do konání ustavující schůze České národní rady."

Jsou nějaké připomínky k tomuto návrhu usnesení ? Nejsou.

Můžeme tedy hlasovat.

Zapomněl jsem připomenout, že je přítomno opět 191 poslanců.

Kdo tedy souhlasí, aby Česká národní rada přijala usnesení, tak jak jsem je navrhl, nechť zvedne ruku.

(Hlasuje se.)

Je někdo proti tomuto návrhu ? (Ne) Není.

Zdržel se někdo hlasování ? (7) Sedm poslanců se zdrželo.

Usnesení je přijato.

Nyní nás čeká opět tajná volba. Dalším bodem pořadu je

VIII.

Návrh na volbu předsedy České národní rady

Na návrhu, který jste obdrželi jako sněmovní tisk č. 5, se dohodli představitelé všech čtyř parlamentních stran, zastoupených v České národní radě. Sám bych chtěl tento návrh vřele doporučit. Poznali jsme dobře paní JUDr. Burešovou v její funkci ministryně spravedlnosti, mnozí jsme ji znali již dříve jako neohroženou a nekompromisní zastánkyni práva a spravedlnosti.

Svým osobním statečným postojem při obhajování disidentů, našich nejčestnějších občanů, kteří se postavil proti totalitní moci, si zasloužila naši důvěru při jmenování do funkce ministryně spravedlnosti. Tytéž morální a odborné kvality dávají záruku spravedlivého a poctivého výkonu funkce předsedkyně České národní rady.

K výkonu funkce předsedkyně České národní rady má paní dr. Burešová všechny předpoklady mravní i odborné. Jsem přesvědčen a předpokládám, že v tom jste se mnou zajedno, celý poslanecký sbor, že v osobě paní Burešové je záruka dalšího rozvoje skutečné parlamentní práce České národní rady, která je nezbytným předpokladem pro udržení české státnosti.

Proto věřím, že volba předsedy, v tomto případě předsedkyně České národní rady, bude jednoznačně projevem souhlasu poslaneckého sboru s navrženou kandidaturou paní - JUDr. Dagmar Burešové.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP