Pondělí 23. března 1987

Pondělí 23. března 1987

(Začátek schůze v 15 hodin)

Přítomno:

63 poslanci Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice

66 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci

zvolení v České socialistické republice: Brabec, Ehrenberger, Fojtík, Haman, Havlín, Hrdličková, Kabrhelová, Mevald, Saul, Strnadová, Švestka, Toman

zvolení ve Slovenské socialistické republice: Andrejová, Boďa, Csémi, Hanes, Lúčan, Rusnák, Sidó, Šagát, Škoviera

Předsedající místopředseda SN V. Štáfek: Vážená Sněmovno národů, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji 2. samostatnou schůzi Sněmovny národů. Upřímně vítám člena předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa, předsedu Federálního shromáždění soudruha Aloise Indru, členy a kandidáty předsednictva a další vedoucí představitele ústředního výboru Komunistické strany Československa, Národní fronty, politických stran, členy federální vlády, místopředsedy Federálního shromáždění, předsedu a místopředsedy Sněmovny lidu a stejně upřímně vítám vás všechny.

Oznamuji Sněmovně národů, že prezident Československé socialistické republiky dopisem předsednictvu Federálního shromáždění ze dne 27. února tohoto roku podle článku 61 ústavního zákona o československé federaci svolal dnem 2. března 1987 Federální shromáždění k jarnímu zasedání.

Předsednictvo Sněmovny národů na své schůzi dne 10. března tohoto roku se usneslo ve smyslu § 64 odst. 1 písmeno a) zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění svolat tuto druhou samostatnou schůzi Sněmovny národů k volbě nového předsedy Sněmovny národů a nového člena předsednictva Federálního shromáždění, neboť poslanec Dalibor Hanes se těchto funkcí vzdal.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, konstatuji, že byly splněny všechny zákonné předpoklady ke svolání dnešní schůze Sněmovny národů.

V zasedací síní je přítomno nyní celkem 129 poslanců. Omluvilo se 21 poslanců.

Ze 75 poslanců zvolených v České socialistické republice je přítomno 63 poslanci a ze 75 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice 66, takže podle článku 40 odst. 2 ústavního zákona o československé federaci je Sněmovna národů schopna se usnášet.

Předsednictvo Sněmovny národů navrhuje tento pořad schůze:

1. Volba volební komise k volbě předsedy Sněmovny národů a člena předsednictva Federálního shromáždění

2. Volba předsedy Sněmovny národů

3. Volba člena předsednictva Federálního shromáždění.

Pro úplnost ještě uvádím, že místopředsedu Federálního shromáždění volí podle článku 56 odst. 5 ústavního zákona o československé federaci Sněmovna lidu a Sněmovna národů z členů předsednictva Federálního shromáždění. Tato volba se uskuteční zítra 24. března, na 4. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Navrhuje někdo z poslanců změnu nebo doplnění návrhu programu? (Nikdo.) Nenavrhuje.

Kdo tedy souhlasí s předloženým návrhem pořadu, nechť zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo. Děkuji.

Sněmovna národů schválila jednomyslně pořad schůze.

Volby se uskuteční ve smyslu volebního řádu, který Sněmovna národů již schválila na své první (ustavující) schůzi dne 13. června 1986.

Soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, nyní projednáme první bod pořadu, kterým je

1

Volba volební komise.

Předsednictvo Sněmovny národů navrhlo na své 5. schůzi dne 10. března Sněmovně národů šestičlennou volební komisi pro zjišťování výsledků hlasování při volbě předsedy Sněmovny národů a při volbě člena předsednictva Federálního shromáždění v tomto složení: poslanci Čáslavská Pavla, Gogová Viera, Krauskopf Evžen, Pampúch Ján, Sytný Zdeněk a Turošík Juraj.

Podotýkám, že tři navržení poslanci této volební komise byli zvoleni v České socialistické republice a tři ve Slovenské socialistické republice.

Má někdo k tomuto návrhu předsednictva Sněmovny národů na složení volební komise dotaz, případně připomínky nebo pozměňovací návrhy? (Není tomu tak.) Nemá.

Dávám tedy hlasovat. Kdo souhlasí s předneseným návrhem na členy volební komise, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Konstatuji, že volební komise byla zvolena jednomyslně. Podle volebního řádu má volební komise zvolit ze svých členů předsedu a připravit se k plnění svých úkolů.

Současně navrhuji, aby zvolená komise pracovala ve stejném složení i na 4. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů při volbě místopředsedy Federálního shromáždění. Má někdo jiný návrh? (Nikdo.) Není tomu tak.

Kdo souhlasí s návrhem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Není.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Návrh je tedy schválen.

Prosím členy volební komise, aby se ujali své funkce.

Vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, nyní projednáme další body pořadu, kterými jsou

2

Volba předsedy Sněmovny národů.

3

Volba člena předsednictva Federálního shromáždění.

Návrhy odůvodní tajemník ústředního výboru Komunistické strany Československa, poslanec Jindřich Poledník. Prosím, aby se ujal slova.

Tajemník ÚV KSČ poslanec J. Poledník: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, v návaznosti na jednání poslaneckých klubů, které podpořily návrhy ústředního výboru KSČ a ústředního výboru Národní fronty ČSSR doporučuji, aby Sněmovna národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky vzala na vědomí, že poslanec Dalibor Hanes se dne 9. března letošního roku vzdal funkce předsedy Sněmovny národů, člena předsednictva a místopředsedy Federálního shromáždění.

Do uvedené funkce předsedy Sněmovny národů Federálního shromáždění navrhuji zvolit soudruha Jána Janíka, dlouholetého poslance Sněmovny národů Federálního shromáždění a člena předsednictva Federálního shromáždění.

Do funkce člena předsednictva Federálního shromáždění navrhuji zvolit soudruha Antona Blažeje, poslance Sněmovny národů od roku 1976.

S charakteristikami navržených soudruhů jste byli seznámeni na schůzích poslaneckých klubů. Prosím o podporu předložených návrhů.

Předsedající místopředseda SN V. Štáfek: Děkuji poslanci Poledníkovi.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, máte k zdůvodnění a návrhům dotazy nebo připomínky? (Nejsou.) Není tomu tak.

Volbu předsedy Sněmovny národů a volbu člena předsednictva Federálního shromáždění uskutečníme podle § 22 odst. 1 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění tajnou volbou, a to jedním volebním aktem a dvěma volebními lístky.

V této chvíli je v sále Sněmovny národů přítomno 63 poslanci zvolení v České socialistické republice a 66 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice.

A nyní, prosím, věnujte pozornost této instrukci:

Pracovníci Kanceláře Federálního shromáždění vám rozdají dva volební lístky. Zástěna k tajné volbě je umístěna v boční místnosti tohoto sálu. Urna je před tribunou.

Nejdříve budou volit členové volební komise, potom poslanci z tribun a pak další poslanci v pořadí podle volebních obvodů. Prosím, jakmile odvolíte, abyste se vrátili na svá místa.

Nyní prosím pracovníky Kanceláře, aby rozdali volební lístky.

(Probíhá tajná volba.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, táži se, zda jste všichni již odvolili. Je snad někdo, kdo ještě nevolil? (Volili všichni.) Není tomu tak.

Můžeme tedy tajnou volbu ukončit. Prosím členy volební komise, aby se ujali své práce. Vás, soudružky a soudruhy poslance prosím, abyste až do zprávy volební komise o výsledku voleb vyčkali na svých místech.

Přerušuji nyní jednání.

(Volební komise odchází do vyhrazené místnosti sčítat hlasy.)

(Jednání přerušeno v 15.15 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 15.30 hodin.)

Předsedající místopředseda SN V. Štáfek: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, budeme pokračovat v jednání. Volební komise skončila svoji činnost. Prosím nyní předsedu volební komise poslance Turošíka, aby seznámil Sněmovnu národů s výsledkem volby předsedy Sněmovny národů a volby člena předsednictva Federálního shromáždění.

Předseda volební komise poslanec J. Turošík. Vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, volebná komisia po sčítaní hlasov k voľbe predsedu Snemovne národov a člena Predsedníctva Federálneho zhromaždenia ma poverila, aby som vám oznámil výsledky dvoch tajných volieb.

Po prvé: navrhnutý kandidát na funkciu predsedu Snemovne národov Federálneho zhromaždenia, doterajší člen Predsedníctva Federálneho zhromaždenia poslanec Ján Janík bol zvolený jednomyseľne. (Potlesk.)

Po druhé: navrhnutý kandidát za člena Predsedníctva Federálneho zhromaždenia ČSSR poslanec Anton Blažej bol taktiež zvolený jednomyseľne.

Protokoly o dvoch uskutočnených voľbách budú súčasťou zápisnice z tejto schôdze. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda SN V. Štáfek: Děkuji předsedovi volební komise poslanci Turošíkovi a konstatuji, že Sněmovna národů zvolila jednomyslně poslance Jána Janíka předsedou Sněmovny národů. Prosím, aby zasedl za předsednický stůl.

Soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, dovolte, abych jménem nás všech blahopřál členu předsednictva Federálního shromáždění poslanci Jánu Janíkovi ke zvolení do funkce předsedy Sněmovny národů, popřál mu v jeho práci mnoho úspěchů a ujistil ho zároveň naší podporou při plnění všech úkolů. (Potlesk.)

Soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, konstatuji, že Sněmovna národů zvolila jednomyslně poslance Antona Blažeje členem předsednictva Federálního shromáždění. Dovolte, abych blahopřál poslanci Antonu Blažejovi ke zvolení do této funkce a jménem nás všech mu popřál mnoho úspěchů v práci. (Potlesk.)

Soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, dovolte mě, abych při této příležitosti poděkoval poslanci Daliboru Hanesovi, který více než 3 volební období byl činný jako předseda Sněmovny národů a aktivně se podílel na práci všech orgánů Federálního shromáždění.

Přejeme soudruhu Hanesovi pevné zdraví a dobré výsledky v další práci. (Potlesk.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, nově zvolený předseda Sněmovny národů, člen předsednictva Federálního shromáždění soudruh Ján Janík požádal o vystoupení. Prosím, aby se ujal slova.

Předseda SN J. Janík: Vážená Snemovňa národov, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci!

Dovoľte mi čo nejúprimnejšie poďakovať Ústrednému výboru Komunistickej strany Československa a Predsedníctvu Ústredného výboru Národného frontu ČSSR za prejav dôvery, za to, že ma navrhli do funkcie predsedu Snemovne národov Federálneho zhromaždenia, a vám za to, že ste ma do tejto funkcie zvolili.

Ubezpečujem vás, že si vašu dôveru vysoko vážim. Vynaložím všetky svoje sily, skúsenosti a schopnosti na plnenie súčasných zložitých a náročných úloh. Tieto pre nás vyplývajú z uskutočňovania stratégie urýchlenia hospodárskeho a sociálneho rozvoja, ktorú po príklade historického XXVII. zjazdu Komunistickej strany Sovietskeho zväzu schválil XVII. zjazd Komunistickej strany Československa.

Jej základom je rozvoj a efektívne uplatňovanie výsledkov a techniky v praxi. Vyžaduje postupne uskutočňovať štruktúrnu prestavbu národného hospodárstva, posilňovať perspektívne odbory umožňujúce efektívne zhodnocovanie výrobných činiteľov, zavádzať kvalitatívne nové technológie zabezpečujúce najvyššiu produktivitu spoločenskej práce a maximálny úžitkový efekt. Vyžaduje ďalší rozvoj a prehlbovanie spolupráce s členskými štátmi Rady vzájomnej hospodárskej pomoci, predovšetkým so ZSSR.

Ústredný výbor KSČ, ako je známe, sa no svojom 4. i 5. zasadaní zaoberal plnením generálnej línie XVII. zjazdu KSČ a schválil opatrenia na zvýšenie tempa jej realizácie, ako aj uznesenia o urýchlení vedeckotechnického rozvoja.

V záujme toho boli tiež schválené Zásady prestavby hospodárskeho mechanizmu a úlohy v ich ďalšom rozpracovaní.

Plne si uvedomujeme, že prestavba, vrátane uplatnenia opatrení, ktoré sa ďalej rozpracovávajú, predstavuje veľmi zložitý proces. Vyžaduje vysokú angažovanosť všetkých pracujúcich, skoncentrované a jednotné úsilie štátnych, hospodárskych, odborových a ďalších orgánov a organizácií pod vedením komunistické strany. Veľkú zodpovednosť kladie na všetky články nášho politického systému - stranu, štát i spoločenské organizácie Národného frontu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP