Středa 14. března 1990

Na moji adresu už došlo několik dopisů a připomínek voličů se žádostí, abych v této věci interpeloval, jelikož občané i orgány činné v trestním řízení oprávněně požadují zvýšení tabulkových míst pro příslušníky Bezpečnosti v obou okresech, zejména pro ty, kteří byli příslušnými okresními správami SNB pro službu v SNB náborem získáni.

Zvýšení stavu příslušníků SNB v těchto okresech je nutné nejen pro urychlené řešení současného stavu kriminality, ale i pro její prevenci. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN J. Stank: Ďakujem poslancovi Stützovi. Slovo má poslanec Roček, pripraví sa poslanec Haško.

(Hlas ze sálu: Jsme vůbec schopni jednat?)

Předsedající předseda SN J. Stank: Ano, sme schopní rokovať.

Poslanec SN M. Roček: Pane předsedo, dámy a pánové, mám podnět pro ministerstvo spravedlnosti a financí k problému sociální situace bývalých politických vězňů. Občanům rehabilitovaným v roce 1968 byla jejich rehabilitace zákonem č. 70/1970 Sb., zrušena a pokud jim byly vyplaceny náhrady, musí je někteří ze svých nízkých důchodů splácet, a to i nyní. Náš stát nemá jistě financí nazbyt a plné odškodnění podle připravovaného rehabilitačního zákona není možné provést neprodleně. Bylo by však výsměchem spravedlnosti, kdyby jmenovaní zastánci demokracie byli ponecháni v neuspokojivé sociální situaci. Bezodkladné pozastavení těchto splátek určitě neovlivní chod našeho hospodářství a bude tím nejmenším, co můžeme pro rodiny postižených udělat. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN J. Stank: Ďakujem poslancovi Ročekovi. Slovo má poslanec Haško, pripraví sa poslanec Honner.

Poslanec SL A. Haško: Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne a poslanci, dámy a páni, skôr než predniesem interpeláciu skupiny poslancov, dovoľte mi, aby som sa v stručnosti zamyslel nad spôsobom práce Federálneho zhromaždenia. Je takmer 22 hodín a my sme tu dnes schválili tri zákony. Dovoľujem si povedať, že k spokojnosti prevažnej väčšiny obyvateľstva, samozrejme, s výnimkou študentov, čo je mi osobne veľmi ľúto. Predpokladané ukončenie schôdze po obede, keby ústavnoprávny výbor nebol blokoval a, ďovolujem si povedať, ignoroval doplnky ostatných kompetentných výborov k navrhovaným zákonom. Keby ich bol aspoň formou individuálnych návrhov, alebo návrhov skupín poslancov posúdil. Alebo si niekto myslí, že keď ústavnoprávny výbor všetko, čo je navrhnuté zmetie zo stola, poslanci sa stiahnu do ulity a zdvihnú ruku, ako tomu bol po dobu 42 rokov? Preto dôrazne žiadam - a určite väčšina poslancov, aby konštruktívne návrhy jednotlivých výborov boli zahrnuté do znenia nových zákonov, čím sa vyhneme časovým stratám hlavne teraz, keď máme pred sebou nesmierne mnoho práce.

V zmysle § 62 zákona o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia ČSSR zo dňa 20. 3. 1989 podpísaní poslanci Filkus, Haško a Miňka interpelujeme Federálne ministerstvo národnej obrany vo veci odsunu sovietskych vojsk z nášho územia. K týmto požiadavkám nás vedie katastrofálny stav životného prostredia v oblasti dislokácie sovietskych vojsk na Sliači pri Zvolene.

Žiadame preto, aby z letiska Sliač bol prednostne odsunutý útvar vrtuľníkov, ktorý svojim hlukom a rozptylom zbytkov ropných látok znehodnocuje význam kúpeľných miest s medzinárodným významom Sliač a Kováčová. Podľa merania vo Zvolene, v oblastiach koridorov letu, vrtuľníky v kúpeľoch Sliač a vo Zvolene-Zlatý Potok boli namerané hodnoty hladiny Pb z prašného spádu 4krát až 5krát vyššie než na hlavných dopravných tepnách v meste Zvolen. Jednoznačne nejde o splodiny automohilovej dopravy, ktoré sa formou spádu uvoľňujú z letiacich vrtuľníkov ako zbytky pohonných hmôt.

S ohľadom na tieto skutočnosti žiadame Federálne ministerstvo národnej obrany, aby pre budúcnosť rozhodlo na letisku Sliač neumiestňovať lietadlá a vrtuľníky ČSĽA. V súlade s požiadavkami občanov okresu žiadame, aby letisko Sliač slúžilo len civilnému letectvu.

Předsedající předseda SN J. Stank: Ďakujem, faktickú poznámku má poslanec Andrýsek.

Poslanec SN M. Andrýsek: Já navrhuji přerušit jednání na 10 minut. (Dále není rozumět. Hovoří z místa.)

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, většina poslanců odešla ze sněmovny na protest, že nebylo hlasováno o návrhu poslance Kučery. Prosím, aby většina poslanců byla vyzvána, aby se do Sněmovny vrátila a aby o tomto návrhu bylo neprodleně hlasováno. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN J. Stank: Tento návrh som predkladal niekoľkokrát, ale neustala neplánovaná diskusia. Slovo má poslanec Kužílek.

Poslanec SL O Kužílek: Chtěl bych jen velmi krátce se vrátit k tomu, co uváděl ve svém návrhu poslanec Kučera. Chtěl bych obrátit pozornost vážených poslankyň a poslanců k tomu, že situace ve společnosti jednoznačně vyžaduje jakési vyjasnění všech majetkových poměrů všech politických stran a politických sil. To je jedna věc. Druhá věc je ta, že se domnívám, že ze všech myslitelných variant, jak toto učinit, je právě ta, jak to předkládá poslanec Kučera, nejvíce demokratická. Nedovedu si představit demokratičtější přístup, když všechny ostatní strany by byly ochotny vzít břemeno i na sebe.

Tato demokratičnost byla, pokud si pamatuji, napadena poslancem Mohoritou ze dvou hledisek. Jednak, že by Federální shromáždění bez vážného podezření, že majetek byl nabyt nezákonně, takto rokovalo. Domnívám se, že toto vážné podezření je mimo diskusi. Vede mne k tomu především jednak jasné vědomí o této věci a jednak třeba 15 000 podpisů v Hradci Králové za necelý týden. K druhé věci, že to poslanec Mohorita napadl v tom smyslu, že by to bylo pouze proti jedné straně. Pokud jsme to vyslechli pozorně, je jasné, že to není jenom k jedné straně, nýbrž ke všem stranám. Děkuji.

Předsedající předseda SN J. Stank: Ďakujem. Takto by sme mohli vystúpiť opäť všetci. Odporúčam, aby sme hlasovali o tých návrhoch, ktoré tu byli predložené. (Potlesk.) Hlási sa poslanec Kanis.

Poslanec SL P. Kanis: Ctené dámy, vážení poslanci, práve preto, že sa má hlasovať pre návrh poslanca Kučeru, tak som sa nanominoval, pán predseda mi to prepáči. Chytím sa myšlienky, ktorú vyslovil pán poslanec Zeman a ktorá sa tu niekoľkokrát zopakovala aby všetky politické strany a politické hnutia mali rovnaké šance pred voľbami. Práve túto myšlienku treba realizovať, pričom si sami uvedomujeme to, že každá strana má rozdielnu históriu, rozdielny počet svojich členov, každá strana má rozdielny počet sympatizujúcich a ocitá sa v rozdielnych historických tendenciách.

Preto predstavy o rovnosti šancí sú zrejme dosť relatívne. Rovnosť šancí by mala predovšetkým spočívať v tom, čo tu navrhol pán poslanec Kučera. Jeho návrh smeruje k rovnosti v tom, že každá strana bude mať vyjasnený svoj majetok. Komunistom sa podsúvajú často myšlienky alebo pokusy o neférovú hru. Verte nám, že my máme tak isto eminentný záujem o to, aby sa tieto otázky vyriešili.

K návrhu pána poslanca Kučeru mám však jednu pripomienku. Tá rovnosť šancí spočíva aj v tom, aby bolo jasné, ako je nadobudnutý majetok pred voľbami, z čoho bude financovaná napríklad volebná kampaň. Preto by som navrhoval, aby návrh pána poslanca Kučeru sa upravil v takom zmysle, že v tomto návrhu sa navrhovalo, aby išlo o majetok, nadobudnutý od 1. 1. 1948 do 30. 12. 1989. Domnievam sa, že tento termín treba posunúť - práve vzhľadom na rovnosť šancí, aby všetky strany dokázali, z akých zdrojov financujú svoju volebnú kampaň. Pritom by som navrhoval, aby bol dokázaný aj majetok napríklad do začiatku volebnej kampane, alebo pokiaľ skončí komisia.

Předsedající předseda SN J. Stank: Ďakujem. Má poslanec Kučera námietky proti tomuto návrhu?

Poslanec SL P. Kučera: Nemám, samozřejmě s tím počítáme.

Předsedající předseda SN J. Stank: Ďakujem. Myslím, že môžeme pristúpiť k hlasovaniu.

V zasadacej sále je 142 poslancov Snemovne ľudu, 52 poslancov zvolených v Českej republike a 52 poslancov zvolených v Slovenskej republike. Obidve snemovne sú uznášania schopné. Hlási sa poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Navrhuji, po dohodě s poslancem Kučerou, aby se v národní frontě počítaly Národní fronta České republiky a Slovenské republiky a jimi spravované fondy, tedy aby byly zahrnuty do návrhu poslance Kučery, aby se o tom nemuselo hlasovat znovu.

Předsedající předseda SN J. Stank: Hlasovať sa bude teda o výzve vláde ČSSR, ktorú predniesol poslanec Kučera s doplnkami, vyslovenými poslancami Kanisom a Stomem.

Poslanec SL P. Kučera: Záležitost bude probíhat kontinuálně. Je třeba odlišit dva návrhy. Jeden, který se obrací na vládu s tím, aby zabránila převodům, a druhý, který je širší, a který by směřoval k činnosti, kterou předvídá FMF a kde jde o zmapování majetku všech politických stran, společenských organizací, politických hnutí. Tam je potom opravdu otázka toho termínu. Dávali jsme termín 31. 12. ne proto, že bychom se chtěli něčemu vyhnout, ale jako určité pevné datum. Souhlasíme s tím, aby tam bylo třeba datum například začátku předvolební kampaně. Bylo by to asi nejrozumnější, je to definováno v zákoně. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN J. Stank: S týmito dvoma úpravami budú teda hlasovať poslanci Snemovne národov.

Kto je za tento návrh s uvedenými úpravami, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Osmnáct.) Osemnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet jedna.) Dvadsať jeden.

Môžem konštatovať, že tento návrh Snemovňa národov schválila. (Potlesk.)

Prosím poslancov Snemovne ľudu.

Kto je za návrh s uvedenými úpravami, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Dvacet tři.) Dvadsať tri.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet sedm.) Dvadsať sedem.

To znamená, že 50 poslancov sa zdržalo, alebo bolo proti zo 146 prítomných poslancov Snemovne ľudu. Môžem konštatovať, že aj Snemovňa ľudu tento návrh schválila. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 147, SL č. 233, SN č. 243)

Vážené poslankyne, vážení poslanci, ďalej tu bol predložený návrh, aby bola vytvorená parlamentná komisia pre dohľad nad týmto šetrením, ako to predniesol poslanec Mohorita. Prosím, aby sme hlasovali o vytvorení tejto komisie. Odporúčal by som, aby tento návrh bol predložený Predsedníctvu Federálneho zhromaždenia, ktoré by túto komisiu z vášho poverenia menovalo. Budeme teda hlasovať o návrhu poslanca Mohoritu na vytvorenie parlamentnej komisie.

Prosím poslancov Snemovne národov.

Kto je za to, aby bola vytvorená táto komisia, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa hlasovania? (Patnáct.) Pätnásť.

Snemovňa národov tento návrh schválila.

Prosím poslancov Snemovne ľudu.

Kto je za vytvorenie komisie podľa návrhu poslanca Mohoritu, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Jeden.) Jeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet šest.) Dvadsať šesť.

Konštatujem, že aj Snemovňa ľudu návrh na vytvorenie komisie schválila.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 148, SL č. 234, SN č. 244)

Vážené poslankyne, vážení poslanci, do rozpravy k tomuto bodu programu, ktorý sme si schválili dodatočne, sú prihlásení nasledovní poslanci: Honner, Macek, Hrbotický, Vébr, Doležal, Kovář. Prosím poslance Honnera, pripraví sa poslanec Macek.

Poslanec SL K. Honner: Vážený pán predseda, kolegyne a kolegovia, využívam túto situáciu na podanie mimoriadnej poslaneckej iniciatívy ako poslanec Snemovne ľudu. Budem maximálne stručný, neprečítam to celé, odovzdám to písomne.

Jedná sa o zmenu názvu slovenskej Vysokej školy technickej v Bratislave na Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave ako návrh zmeny zákona č. 39/1980 Zb. o vysokých školách - príloha. V zdôvodnení je uvedené. 1. Iniciatíva je podaná na základe žiadostí všetkých akademických senátov jednotlivých fakúlt, akademického senátu SVŠT, akademického fóra Slovenska a študentov SVŠT. 2. Na terajšej SVŠT pracuje 4658 pracovníkov, z toho celý rad významných osobností, profesorov a docentov uznávaných v zahraničí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP