Úterý 19. prosince 1989

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslanci Vinterovi, hlásí se poslanec Blažej.

Předseda SN A. Blažej: Vážený pán predseda, vážené poslankyne, vážení poslanci, mám jednu faktickú poznámku k celej diskusii. Predložený návrh našej iniciatívnej skupiny bol podporený i spravodajcami i zástupcami všetkých politických strán. Odporúčam, aby v diskusii vystúpil len ten, kto má iný návrh, než je návrh na pána Havla za prezidenta. (Potlesk.) Ak nemá nikto iný návrh, odporúčam, aby sme ukončili diskusiu a hlasovali o návrhu zmeny Ústavy.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Velice lituji, ale podle jednacího řádu Federálního shromáždění nemohu omezovat nikoho, kdo chce vystoupit v rozpravě. Hlasováním podle jednacího řádu nemůže o tom Federální shromáždění rozhodnout. Každý, kdo se přihlásil, musí dostat slovo, může se vzdát pouze dobrovolně nebo říci názor jednou větou, což podle mého soudu by za určitých okolností také šlo.

Slovo má poslankyně Řehková.

Poslankyně SN M. Řehková: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, dovolte i mně, abych za volební obvod Příbram a část Benešova vyslovila stanovisko většiny voličů, a to je podpora Václava Havla. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Chtěl bych informovat Federální shromáždění, že docházejí telefonáty a dotazy, zda by Federální shromáždění nemělo zaujmout nějaké stanovisko k situaci, která se vyvinula v Rumunsku. Vzhledem k tomu, že bych nerad přerušoval tento bod jednání, dovolím si navrhnout po skončení tohoto bodu návrh takovéhoto stanoviska. Děkuji.

Slovo má poslankyně Bočková, připraví se poslankyně Krátká, poslanec Slavětínský a poslankyně Kocinová.

Poslankyně SN J. Bočková: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, dovolte mi, abych vystoupila za svůj volební obvod Tachov a Cheb a plně podpořila kandidaturu pana Václava Havla. Jako členka Čs. strany socialistické se stavím za stanovisko svého Klubu. Děkuji.

Poslankyně SL A. Krátká: Vážený pane předsedo, dovolte mi, abych i já zde přednesla stanovisko okresního koordinančního centra Občanského fóra, složek Národní fronty i jménem svým z mého volebního obvodu okresu Kolín a vyslovila podporu kandidáta na prezidenta panu Václavu Havlovi. Nakonec bych ještě chtěla dodat, že bych chtěla podpořit návrh poslance Servuse i dalších, které už tady přede mnou zazněly, aby Federální shromáždění přistupovalo k volbě prezidenta po kooptaci poslanců, kteří ztratili důvěru svých voličů. Děkuji.

Poslanec SN M. Slavětínský: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, jenom pár slov. Jsem poslancem Sněmovny národů za volební obvod č. 70, kam patří Olomouc a několik blízkých obcí. V intencích svých voličů i v intencích Klubu poslanců Čs. strany socialistické prohlašuji, že budu volit pana Václava Havla.

Poslankyně SN B. Kocinová: Vážené Federální shromáždění, chtěla bych podpořit návrh ústavního zákona, který nám byl předložen, a to jménem svým i jménem poslance Kubeše, oba dva jsme poslanci za volební obvod Prahy 9. Zároveň bych za oba dva chtěla tlumočit názor svých voličů, kteří se na nás obrátili se svými podpisy a doložili to např. za koordinanční centrum Občanského fóra z Prahy 9 - bylo to 45 000 podpisů, z OÚNZ Vysočany z Občanského fóra 2 000 podpisů a ze závodů Avia Letňany, kde pracuji, 2 240 zaměstnanců dalo též své podpisy.

Zároveň se všichni jednoznačně vyjádřili na podporu volby prezidenta republiky, aby volba byla provedena v co nejkratší době, a to nejdéle do Nového roku tak, jak tady bylo už několikrát navrženo.

Zároveň navrhuji, aby jediným kandidátem na prezidenta byl navrhován pan Václav Havel, a to veřejným parlamentním hlasováním. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Slovo má poslankyně Vrábelová, připraví se poslankyně Stránská.

Poslankyně SL M. Vrábelová: Vážené Federální shromáždění, chci z tohoto místa ujistit své voliče, volební obvod č. 109 - Jihlava - Žďár, že jsem jejich telegramy a požadavky k volbě prezidenta obdržela a že je budu při volbě prezidenta podporovat.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Slovo má poslankyně Stránská, připraví se poslanec Hanák.

Poslankyně SL J. Stránská: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážené Federální shromáždění, i já jsem dostala úkol od svých voličů okresu Jablonec nad Nisou vyjádřit jejich přání, zvolit prezidenta v co nejkratší době a veřejným hlasováním.

Jako jediného kandidáta navrhuji Václava Havla. Podporuji tedy změnu ústavního zákona tak, jak nám je předkládána (tisk 224).

Chtěla bych ještě říci, že jsem byla pověřena poslankyní Danuší Mottlovou (volební obvod Varnsdorf a Děčín-sever) , vyslovit, že i ona podporuje kandidaturu Václava Havla.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji, slovo má poslanec Hanák, připraví se poslanec Bochenek.

Poslanec SN S. Hanák: Vážené Federální shromáždění, až na jeden urážlivý anonymní dopis jsem dostal tisíce dopisů, jak ze svého volebního obvodu, tak i z jiných, i od organizací Čs. strany lidové - všichni chtějí totéž: aby prezidentem republiky byl zvolen v co nejkratší době (mnohé z nich žádají původní zákonnou dobu) , a to veřejným hlasováním pan Václav Havel.

Proto mne překvapuje původní stanovisko předsedy Sněmovny národů, který se vyjádřil v tom slova smyslu, že zástupci slovenských politických sil se neměli možnost vyjádřit a že by se měli vyjádřit tento pátek. Já se domnívám, že zde řada kolegyň a kolegů už promluvila. Promluvili zde i zástupci Strany sľobody a Demokratické strany. Pokud je ještě nějaký představitel slovenského politického života, který by chtěl zaujmout k volbě prezidenta stanovisko, nechť, prosím, vystoupí dnes zde. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Slovo má poslanec Bochenek a připraví se poslanec Brabec.

Poslanec SL M. Bochenek: Vážení poslanci, vážené poslankyně, jsem zmocněn svými voliči, se kterými jsem se včera setkal na velkém shromáždění, tlumočit jejich názor, že za jediného kandidáta na prezidenta pokládají Václava Havla, že by měl být zvolen parlamentně a veřejně.

Jsem také pověřen poslankyní Bodisovou za obvod 143 Komárno sdělit, že také ji voliči pověřili tímto úkolem.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji, slovo má poslanec Brabec, připraví se poslanec Erban.

Poslanec SN J. Brabec: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, doporučuji, aby návrh změn zákona - tisk 224, byl schválen. Do našeho volebního obvodu, který máme společně s kolegyní Marií Dymáčkovou a Věrou Petrželkovou a mého obvodu patří okres Havlíčkův Brod a část okresu Chrudim, včetně města Hlinsko. I my máme od našich voličů řadu doporučení, ale bylo nám také uloženo, abychom tlumočili ve Federálním shromáždění, že volba prezidenta republiky se má konat ve Federálním shromáždění, a to do konce roku.

Kandidátem všech našich voličů je pan Havel, proto budeme také tak hlasovat. Děkuji za udělené slovo.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji, slovo má poslanec Erban, připraví se poslanec Škula.

Žádám poslance a poslankyně, kteří jsou v kuloárech, aby zaujali místa, poněvadž bude třeba hlasovat.

Poslanec SN E. Erban: Vážení, jsem členem zákonodárného sboru od května 1945 s pauzou v letech 1951-1968. Prožíváme opět hluboké společenské události, které k nám obracejí pozornost celého světa. My všichni cítíme vážnou zodpovědnost před celým dalším vývojem v naší zemi.

V souladu s hlasy z mého volebního obvodu Praha 3 a části Prahy 10 a z diskuse se studenty jsme dospěli společně k závěru, že v tak vážné situaci, jako je volba hlavy státu, je třeba analyzovat situaci, ujasnit si cíle politiky a podle toho stanovit kandidáta.

Podle těchto hledisek a v souladu s názory veřejnosti z nejhlubšího přesvědčení dám svůj hlas jako budoucímu prezidentu Václavu Havlovi.

Přitom bych chtěl zdůraznit, že dám hlas tomuto spoluobčanu, který má velkou autoritu domácí i v celém světě, a očekávám, že společně s námi se všemi touto velkou autoritou nepřipustí nic, co by už na začátku morálně politicky oslabovalo náš budoucí společenský řád.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Slovo má poslanec Škula, připraví se jako poslední písemně přihlášený poslanec Golab.

Poslanec SL J. Škula: Vážené Federálne zhromaždenie, vyslovujem stanovisko Klubu poslancov za Stranu slobody, že budeme hlasovať za zmenu článku 62 odsek 3 zákona o čs. federácii. Stanovisko väčšiny mojich voličov v oblasti Seredi je také, aby sme volili za prezidenta Václava Havla.

Podobné stanovisko som bol poverený vyjadriť i za poslancov Bratislava-vidiek.

Môžem vás ubezpečiť, že sme pre to, aby novo zvolený prezident mohol predstúpiť pred našu verejnosť i s pozdravom a novoročným prejavom. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji, slovo má poslanec Golab.

Poslanec SN V. Golab: Vážené Federálne zhromaždenie, bol som poverený občianskou iniciatívou VPN predložiť toto vyhlásenie:

"Vyhlásenie občianskych iniciatív Verejnosť proti násiliu podnikov a závodov mesta Krompachy a okolie.

Slovenské elektrotechnické závody Krompachy, Kovohuty Krompachy, Železnorudné bane Slovinky.

Zástupcovia akčných výborov Verejnosť proti násilu uvedných podnikov žiadajú v mene svojich členov a poverujú poslanca Federálneho zhromaždenia pána Golaba, aby tlmočil toto vyhlásenie a požiadal ostatných poslancov, aby sa k nemu pripojili. Žiadame:

1. Aby voľba prezidenta republiky bola uskutočnená na základe súčasne platnej ústavy ČSSR, teda voľba poslancami Federálneho zhromaždenia.

2. Vyslovujeme plnú podporu kandidatúre pána Václava Havla na úrad prezidenta republiky.

Osobnosť pána Václava Havla nám dáva záruku, že demokratizačný proces v našej republike bude pokračovať, že sa bude upevňovať jednota našich národov, národností a národnostných menšín a celé snaženie vyústi do slobodných demokratických volieb v roku 1990."

Ja sa s týmto vyhlásením plne stotožňujem a podporujem kandidatúru pána Havla na úrad prezidenta republiky.

Ďalej ma poverili poslanci Východoslovenského kraja za Snemovňu národov, aby som vyjadril za všetkých súhlas s kandidatúrou pána Havla na úrad prezidenta republiky a podporil návrh na zmenu ústavného zákona č. 143/1968.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: K faktické poznámce se přihlásil předseda SN Anton Blažej.

Předseda SN A. Blažej: Vážení, chcem reagovať na poznámku poslanca Hanáka v tom zmysle, že som informovaný po rokovaní s OF, že sa bude realizovať stretnutie zástupcov hlavných politických síl ČSR a SSR, aby sa dohodli na tomto spoločnom kandidátovi, pánu Havlovi. Taká je reálna situácia.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji. O slovo se ještě přihlásil poslanec Toms.

Poslanec SL S. Toms: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, jako všichni ostatní i já jsem ze svého volebního obvodu č. 3 v Praze-Žižkově dostal mnoho hlasů, abych hlasoval pro kandidáta Václava Havla. Mimo jiné to žádá a pověřilo mě tím Občanské fórum ONV Praha 3 a shromáždění občanů na Škroupově náměstí, které se konalo tuto sobotu. Samozřejmě budu hlasovat pro kandidáta Václava Havla, protože již jsem to řekl minulý týden, žc pro něj budu hlasovat, ve vysílání Občanského fóra v Čs. rozhlase. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Písemně přihlášené diskutující již nemáme. Ptám se tedy, jestli si ještě někdo přeje slovo.

Poslankyně SL H. Králíčková: Vážené Federální shromáždění, během jednání jsem dostala řadu připomínek ze svého volebního obvodu. Nebudu tady číst, odkud všechny dopisy jsou, ale chtěla bych ujistit své voliče, že respektuji jejich návrhy, že volbu jediného kandidáta, kterým je pan Havel, budu respektovat, že budu volit pana Havla jako jediného kandidáta, kterého si přejí moji voliči, obvod č. 77, okres Semily.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji. Přeje si ještě někdo slovo? (Ne.) Ne.

Dovolte, abych i já jako předsedající, který dostal řadu telegramů ze svého volebního obvodu, se připojil k těm, kteří mluvili podobně jako všichni ostatní, ale zároveň abych ujistil své voliče, že volit budeme před televizními kamerami, protože o to mají někteří voliči také starost.

Můžeme tedy vyhlásit rozpravu za skončenou a přistoupit k hlasování. V tuto chvíli jsou přítomni 153 poslanci Sněmovny lidu, 50 poslanců Sněmovny národů zvolených v ČSR a 62 poslanci Sněmovny národů zvolení v SSR. Obě sněmovny jsou tedy usnášení schopné. Prosím skrutátory, aby se dostavili před jednotlivé řady. Ke schválení tohoto zákona je podle čl. 41 ústavního zákona o čs. federaci třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců Sněmovny lidu, jakož i souhlasu třípětinové většiny všech poslanců Sněmovny národů zvolených v ČSR a třípětinové většiny všech poslanců Sněmovny národů zvolených v SSR.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z vás souhlasí s návrhem ústavního zákona, uvedeným v parlamentním tisku 224, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Konstatuji, že Sněmovna lidu zákon schválila jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů zvolené v ČSR.

Kdo z nich souhlasí s návrhem ústavního zákona uvedeným v parlamentním tisku 224, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Konstatuji, že poslanci Sněmovny národů zvolení v ČSR zákon schválili jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů zvolené v SSR.

Kdo z nich souhlasí s návrhem ústavního zákona uvedeným v parlamentním tisku 224, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Také poslanci Sněmovny národů zvolení v SSR zákon schválili.

Ústavní zákon byl schválen potřebnou většinou přítomných poslanců Sněmovny národů.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven můžeme pokládat ústavní zákon, kterým se mění ústavní zákon č. 143/1968 Sb., o čs. federaci za schválený.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 119, SL č. 179, SN č. 188)

Dříve než ukončíme schůzi, vzhledem k telefonickým i jiným ohlasům diváků, kteří se na naše zasedání dívají a protestují proti událostem v Rumunsku, dovoluji si navrhnout oběma sněmovnám tento návrh prohlášení: "Sněmovna lidu a Sněmovna národů Federálního shromáždění přijaly s hlubokým rozhořčením zprávu o brutálních zákrocích, které v těchto dnech byly podniknuty a jsou podnikány proti občanům Rumunska, kteří využívají svého nezadatelného práva shromažďovacího. Vycházejí zejména z nezměrných následků na lidských životech, které nastaly v důsledku těchto zásahů. Sněmovna lidu a Sněmovna národů Federálního shromáždění proto důrazně žádají vládu ČSSR, aby vyvodila s nejvyšším urychlením z této situace závěry a podala zprávu na nejbližší společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění."

Jsou, vážení kolegové, k tomuto prohlášení nějaké připomínky? (Ne.) Nejsou. Kdo s tímto prohlášením Sněmovny lidu i Sněmovny národů souhlasí, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Tím jsme vyčerpali pořad 18. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Upozorňuji členy předsednictva Federálního shromáždění, že za 15 minut se koná krátká schůze předsednictva Federálního shromáždění ve druhém patře v místnosti č. 214.

Děkuji vám za účast a končím 18. společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění ČSSR.

(Schůze skončena ve 21.40 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP