Úterý 30. ledna 1990

Do výboru pro plán a rozpočet doplňte RNDr. Libora Kudláčka.

Do výboru branného a bezpečnostního doplňte poslance Pavola Balgavého.

Do výboru zahraničního si doplňte RNDr. Martina Palouše.

Máte k tomuto návrhu s uvedenými doplňky nějaké další připomínky? Poslanec Marton.

Poslanec I. Marton: Prosil bych o vyškrtnutí z výboru branného a bezpečnostního.

Předseda SL J. Bartončík: Děkuji za připomínku. Je potřeba z výboru branného a bezpečnostního vyškrtnout PhDr. Ivana Martona. Současně z výboru pro plán a rozpočet škrtnout Miroslava Grebeníčka. Opakuji, že se jedná o návrh na doplnění nově zvolených poslanců do výborů.

Prosím poslance Malého Michala, aby si rozhodl, do kterého výboru se chce zařadit.

Poslanec M. Malý: Do výboru pro životní prostředí.

Předseda SL J. Bartončík: Prosím, abyste si doplnili do výboru pro životní prostředí poslance Michala Malého.

Poslanec V. Klimeš: Poslanec Vácha je současně v zahraničním výboru a ve výboru mandátovém a imunitním.

Předseda SL J. Bartončík: Je to poměrně obvyklé. Není to nic mimořádného.

Poslanec R. Battěk: Mám dotaz - je nějaká zásadní povinnost, aby poslanec byl členem nějakého výboru sněmovny?

Předseda SL J. Bartončík: Poslanci jsou zařazováni. Jsou některé důvody k tomu, aby poslanec zařazen nebyl, zejména v souvislosti s některými vedoucími funkcemi ve Federálním shromáždění.

Poslanec R. Battěk: Promiňte pane předsedo, ale to není odpověď na moji otázku, zda je povinností poslance být členem některého výboru.

Předseda SL J. Bartončík: Lze říci, že je to povinnost. Znovu opakuji, že těžiště legislativní činnosti je ve výborech. Jsou další připomínky? (Ne.) Vzhledem k tomu, že nejsou, ptám se, kdo souhlasí s předloženým návrhem se změnami, které jsme provedli. nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Dva.) Dva.

Konstatuji, že všichni navržení poslanci byli zvoleni do výborů podle předloženého písemného návrhu. O slovo se přihlásil poslanec Bubeník.

Poslanec J. Bubeník: Mám připomínku. Poslanec navržený za volební obvod č. 151 - Dvory Szilárd Samogyi je narozen 20. 3. 1969. Není mu ještě 21 let.

Předseda SL J. Bartončík: Vzhledem k tomu, že Szilárd Samogyi, narozený 20. 3. 1969 nesplňuje podmínky, jeho volba poslancem Federálního shromáždění je tedy neplatná.

Přistoupíme k poslednímu bodu pořadu jednání, kterým je

8

Uvolnění poslanců z výborů Sněmovny lidu.

Návrh je v příloze 6 písemného materiálu. Poznamenávám, že předseda Sněmovny lidu nemůže být podle zákona o poslancích Federálního shromáždění členem žádného výboru. Poslankyně PhDr. Věra Bartošková byla nedávno jmenována náměstkyní ministra zahraničních věcí ČSSR a poslanec ing. František Malý požádal o zvolení do výboru pro zemědělství a výživu. (To už se také stalo.)

Máte k předloženému návrhu nějaké připomínky? (Ne.) Nikoliv.

Kdo souhlasí s návrhem, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Návrh byl tedy schválen.

Program dnešní schůze Sněmovny lidu byl vyčerpán. Chtěl bych vás ještě informovat o tom, že jsme na poradě vedoucích funkcionářů Federálního shromáždění dohodli, že by se dnes odpoledne měla konat 23. společná schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Jak už jsem řekl v úvodu, včerejší schůze předsednictva Sněmovny lidu nebyla usnášení schopná.

Navrhuji proto, aby se Sněmovna lidu usnesla podle článku 34 odst. 2 ústavního zákona o československé federaci na konání společné schůze sněmoven dnes odpoledne s tímto návrhem pořadu:

1. Vládní návrh zákona o zřízení Správy ochrany prezidenta Československé socialistické republiky a o Hradní stráži Československé socialistické republiky.

2. Odpověď předsedy vlády Slovenské socialistické republiky na interpelaci skupiny poslanců Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Ústavně právní výbory i výbory branné a bezpečnostní projednaly uvedený návrh ústavního zákona na včerejší schůzi a doporučily jej ke schválení.

Odpověď na interpelaci poslanců máte k dispozici. Nově zvolení poslanci dostali dnes do lavic návrh zákona, o kterém jsem hovořil.

Poznamenávám ještě, že předsednictvo Sněmovny národů se ve včerejší schůzi usneslo na konání společné schůze.

Navrhuji, aby Sněmovna lidu přijala toto usnesení:

Sněmovna lidu souhlasí podle článku 34 odst. 2 zákona o čs. federaci s konáním společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Navrhuje ve společné schůzi projednat:

1. Vládní návrh zákona o zřízení Správy ochrany prezidenta Československé socialistické republiky a o Hradní stráži Československé socialistické republiky,

2. Odpověď předsedy vlády Slovenské socialistické republiky na interpelaci skupiny poslanců Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Máte k tomuto návrhu nějaké připomínky? Poslanec Václav Benda.

Poslanec V. Benda: Navrhoval bych a zároveň žádal, abychom dostali návrh zákona do lavic. Nedostali jsme ho.

Předseda SL J. Bartončík: Omlouváme se. Dáme pokyn, aby hned po ukončení schůze Sněmovny lidu byl zákon rozdán. Podle údajů, které jsem nyní obdržel ze sekretariátu Sněmovny lidu - návrh byl rozesílán poštou. Požádal bych, pokud jsou ještě nějaké návrhy k dispozici, aby byly poslancům předány. Zařídíme, abyste návrhy těchto zákonů dostali. Jsou nějaké další připomínky? (Ne.) Ne.

Kdo tedy souhlasí s návrhem. nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Návrh byl tedy schválen

Poznamenávám, že společná schůze sněmoven se bude konat v této zasedací místnosti a bude zahájena ve 13.00 hodin.

Po skončení společné schůze sněmoven bude zde probíhat seminář, na němž prof. Zdeněk Jičínský podá výklad k připravovanému volebnímu zákonu a předseda ústavně právního výboru Sněmovny národů JUDr. Mikule bude informovat o přípravě dalších důležitých zákonů. K oběma zákonům bude možné klást otázky. Předpokládáme, že seminář skončí přibližně v 16.00 hodin.

Končím 6. samostatnou schůzi Sněmovny lidu.

(Schůze skončena ve 12.15 hodin.)





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP