Čtvrtek 12. června 1986

Jistě mi dovolíte, soudružky a soudruzi poslanci, abych i vaším jménem blahopřál soudruhu Vedrovi ke zvolení a ujistil ho naší podporou při výkonu jeho funkce. (Potlesk.)

Dovolte mi, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, abych při této příležitosti i vaším jménem upřímně poděkoval soudruhu Davidovi, který stál po tři období v čele Sněmovny lidu. Podílel se aktivně na práci všech orgánů Federálního shromáždění, na soustavném zdokonalování jeho zákonodárné i kontrolní činnosti.

Přejeme soudruhu Davidovi dobré zdraví a ve funkci člena ústředního výboru Komunistické strany Československa, poslance Sněmovny lidu a předsedy ústředního výboru Svazu československo-sovětského přátelství další pracovní úspěchy. (Potlesk.)

O slovo se přihlásil zvolený předseda Sněmovny lidu soudruh Vladimír Vedra.

Předseda SL V. Vedra: Vážená Sněmovno lidu, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, dovolte mi, abych upřímně poděkoval ústřednímu výboru Komunistické strany Československa a ústřednímu výboru Národní fronty za navržení a vám za zvolení do funkce předsedy Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Současně mi dovolte, abych vám srdečně blahopřál k veliké důvěře, kterou vám prokázali naši občané zvolením za poslance Sněmovny lidu Federálního shromáždění.
Chtěl bych vás ujistit, že si vaší důvěry velice vážím, že budu společně s vámi, poslanci i funkcionáři Federálního shromáždění usilovat, abychom dále pozvedli úroveň naší činnosti, zejména zákonodárné a kontrolní, aby nám vešla do krve zdravá poslanecká ctižádost přispívat na všech úsecích hospodářského a kulturního života k vyšší kvalitě veškeré práce, společenské odpovědnosti, k rozvíjení tvořivé iniciativy lidí a prohloubení socialistického demokratismu.

Spolehlivým kompasem k tomu jsou závěry XVII. sjezdu naší Komunistické strany Československa. Všichni pociťujeme závažnost sjezdových závěrů, zejména nezbytnost urychlení sociálně ekonomického rozvoje, přestavby všeho co zaostalo, hlubokých přeměn ve všech oblastech života společnosti. Ano, touto pětiletkou nastává zápas o rozhodnější postup socialismu vpřed.

My, poslanci Federálního shromáždění, musíme stát v přední linii, být všude, kde je třeba nastolovat potřebné změny, kde se do života probouzí vše nové a pokrokové. Učiníme proto na půdě nejvyššího zastupitelského sboru i ve volebních obvodech vše pro to, aby sjezdová usnesení byla nejen pozitivně přijímána, ale především na každém místě, na každém pracovišti prokazatelně naplňována konkrétními novátorskými činy.

V tak závažném období, do něhož na sklonku tohoto tisíciletí právě vstupujeme, nemůže mít místo lidská pasivita a lhostejnost. Nikdo nemůže svůj podíl odpovědnosti za náš historický zápas o společenský pokrok, o upevnění míru ve světě přenechávat druhým. Společnost se všestranně angažuje pro občana a každý čestný občan se má angažovat pro společnost.

Prosadit tuto životní pravdu předpokládá - jak nejednou zdůraznil soudruh Gustáv Husák - šířeji a účinněji rozvíjet politickou práci mezi lidmi. Právě nyní, kdy usilujeme o vyšší kvalitu našeho společenského rozvoje, o formování nového myšlení, nových přístupů lidí, máme v politickém působení mnohem náročnější úlohu než kdykoliv předtím.

Jsme mluvčími svých voličů, jejich reálných podnětů a stanovisek a současně představiteli zájmů socialistického státu, aktivními propagátory jeho velkorysého hospodářského a sociálního programu.

Pracujme tak, aby funkce poslance Federálního shromáždění měla patřičnou úctu, důvěru a především upřímnou občanskou a společenskou podporu.

Jsem přesvědčen, že všichni poslanci - ti dosavadní i ti noví - vytvoří v tomto volebním období dělný kolektiv, že v soudružské spolupráci se Sněmovnou národů přispějeme k pevné morálně politické jednotě Federálního shromáždění, ke zvýšení jeho autority v životě naší společnosti.

Budeme iniciativně usilovat o to, aby celé Federální shromáždění přispívalo k upevňování bratrského spojenectví se Sovětským svazem, dalšími zeměmi socialistického společenství a jejich zastupitelskými sbory, se všemi pokrokovými silami světa v boji za mír a sociální pokrok.

Soudružky a soudruzi poslanci, důvěra našeho lidu, kterou nám tak jednoznačně projevil ve volbách, je pro nás velkou ctí, oporou a především velikým politickým závazkem čestně a neúnavně přispívat pod vedením Komunistické strany Československa k novému rozkvětu naší socialistické společnosti.

Přeji vám v náročné a tvořivé poslanecké činnosti mnoho životního optimismu, pevné zdraví a poslanecké úspěchy v práci pro šťastný život našeho lidu! (Potlesk.)

Předsedající poslanec A. Indra: Děkuji soudruhu Vedrovi.

Podle § 4 odstavce 2 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění odevzdávám řízení schůze Sněmovny lidu zvolenému předsedovi soudruhu Vedrovi.

(Řízení schůze převzal předseda Sněmovny lidu V. Vedra.)

Předseda SL V. Vedra: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, přistoupíme k osmému bodu pořadu, kterým je

8

Slib poslance řídícího ustavující schůzi Sněmovny lidu.

Prosím poslance Aloise Indru, aby přistoupil ke složení slibu. Vás, soudruzi poslanci, prosím, abyste povstali. (Shromáždění povstává, poslanec Indra skládá slib.) (Shromáždění usedá.)
Přistoupíme k devátému bodu pořadu, kterým je

9

Zřízení dalších výborů Sněmovny lidu (tisk 3).

Podle § 67 odstavce 1 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění sněmovna zřizuje výbory, které jsou iniciativními a kontrolními orgány sněmovny, jsou složeny z poslanců sněmovny. Písemný návrh na zřízení výborů máte k dispozici.

Má někdo připomínku k návrhu na zřízení výborů Sněmovny lidu? (Nikdo.) Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Kdo souhlasí s předloženým návrhem na zřízení výborů sněmovny podle písemného návrhu, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikoliv.

Konstatuji, že Sněmovna lidu se jednomyslně usnesla na zřízení těchto svých výborů:

ústavně právního

zahraničního

branného a bezpečnostního

pro plán a rozpočet

pro průmysl, dopravu a obchod

pro zemědělství a výživu

pro kulturu a výchovu

pro sociální politiku.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, podle schváleného pořadu máme provést

10

Volbu místopředsedů Sněmovny lidu a dalších členů předsednictva Sněmovny lidu (tisk 3)

11

Volbu předsedů výborů Sněmovny lidu (tisk 3)

12

Volbu 20 členů předsednictva Federálního shromáždění (tisk 3)

Podle § 22 odstavce 1 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění se volba uvedených funkcionářů provádí tajným hlasováním. Navrhuji, abychom pro zkrácení času projednali bod 10, 11 a 12 pořadu schůze najednou, tedy jedním aktem provedli volbu funkcionářů Sněmovny lidu a členů předsednictva Federálního shromáždění.

Kdo souhlasí s tímto návrhem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikoliv.

Návrh byl jednomyslně přijat.

Soudružky a soudruzi poslanci, nyní přistoupíme k volbě funkcionářů Sněmovny lidu a členů předsednictva Federálního shromáždění. Písemný návrh na volbu těchto funkcionářů máte k dispozici. Dovolte, abych jej stručně zdůvodnil.

Do funkcí místopředsedů Sněmovny lidu jsou navrženi: poslanec Alois Hůla a poslankyně Eva Železniková.

Soudruh poslanec Hůla je dlouholetý a zkušený funkcionář, v uplynulých dvou obdobích byl místopředsedou Sněmovny lidu a předsedou výboru pro průmysl, dopravu a obchod.

Soudružka poslankyně Železniková je zkušenou stranickou a odborářskou funkcionářkou. V minulém volebním období byla poslankyní Sněmovny národů a členkou výboru pro zemědělství a výživu.

Do funkcí členů předsednictva Sněmovny lidu je navržen poslanec Jan Dobiáš, který je aktivním technickým pracovníkem. Zastával funkce v mládežnické organizaci, byl poslancem okresního národního výboru.

Dále je navržena poslankyně Drahomíra Chodurová, která má bohaté zkušenosti z poslanecké činnosti v národních výborech a v České národní radě. V minulém volebním období byla poslankyní Sněmovny národů, aktivně pracovala ve výboru pro plán a rozpočet.

Konečně je navržen poslanec Viktor Sidor, zkušený vysokoškolský učitel a vědecký pracovník, politicky a veřejně činný funkcionář. V uplynulém volebním období byl poslancem Sněmovny lidu a členem výboru pro zemědělství a výživu.

Soudružky a soudruzi poslanci, pokud jde o návrhy na předsedy výborů, navrhuji zvolit je tak, jak jsou uvedeni v písemném materiálu. Všichni jsou osvědčenými funkcionáři s potřebnými politickými a odbornými znalostmi a skýtají záruku, že výbory Sněmovny lidu budou odpovědně plnit stanovené úkoly.

Dále navrhuji zvolit 20 členů předsednictva Federálního shromáždění tak, jak jsou uvedeni v písemném materiálu. Většina navržených členů pracuje ve významných veřejných a státních funkcích a znáte je z práce, kterou vykonali ve prospěch naší socialistické společnosti. Všichni mají bohaté životní zkušenosti, politické a odborné znalosti.

Máte, prosím, k předloženému návrhu dotazy nebo jiné návrhy? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k volbě, která bude provedena tajným hlasováním. V zasedacím sále je přítomno 197 poslanců.

Prosím volební komisi, aby zajistila vydání hlasovacích lístků a aby se ujala svých úkolů. Poslance prosím o provedení volby.

(Probíhá tajná volba.)

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, ptám se, zda vám byly všem rozdány hlasovací lístky. Přeje si ještě někdo volit? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak.

Prohlašuji volbu místopředsedů Sněmovny lidu a dalších členů předsednictva Sněmovny lidu, předsedů výborů Sněmovny lidu a 20 členů předsednictva Federálního shromáždění za skončenou. Prosím, aby volební komise sečetla hlasy. Po dobu sčítání hlasů přerušuji jednání na 15 minut.

(Jednání přerušeno ve 14.40 hodin)

(Jednání opět zahájeno ve 14.50 hodin)

Předseda SL V. Vedra: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, zahajuji přerušené jednání Sněmovny lidu. Volební komise skončila sčítání hlasů a podepsala zápisy o výsledku voleb. Prosím předsedu volební komise poslance Krylla o podání zprávy.

Předseda volební komise poslanec J. Kryll: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, volební komise po sečtení hlasů k volbě místopředsedů a dalších členů předsednictva Sněmovny lidu, předsedů výborů Sněmovny lidu a dvaceti členů předsednictva Federálního shromáždění sděluje, že navržení kandidáti byli zvoleni jednomyslně.

Protokol o volbě bude součástí zápisu z této schůze.

Předseda SL V. Vedra: Děkuji předsedovi volební komise za podání zprávy.

Konstatuji, že Sněmovna lidu zvolila jednomyslně do funkcí místopředsedů Sněmovny lidu poslance Aloise Hůlu a poslankyni Evu Železnikovou.

Dalšími členy předsednictva Sněmovny lidu byli zvoleni poslanci Jan Dobiáš, Drahomíra Chodurová a Viktor Sidor.

Blahopřeji nově zvoleným funkcionářům Sněmovny lidu a prosím, aby zaujali svá místa na tribuně.

(Zvolení místopředsedové a členové předsednictva Sněmovny lidu zaujímají svá místa na tribuně.)

Konstatuji, že Sněmovna lidu zvolila do funkcí předsedů výborů všechny navržené kandidáty.

Dále byli zvoleni všichni navržení členové předsednictva Federálního shromáždění.

Dovolte mi, abych všem zvoleným poslancům srdečně blahopřál a popřál jim hodně úspěchů při výkonu odpovědných funkcí.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, přistoupíme k projednání dalšího bodu pořadu, kterým je

13

Volba členů výborů Sněmovny lidu (tisk 3).

Písemný návrh na volbu poslanců do výborů Sněmovny lidu jste obdrželi. Má někdo připomínku k předloženému písemnému materiálu? (Není tomu tak.) Nikdo.

Můžeme přistoupit k hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem na složení výborů Sněmovny lidu? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování. (Nikdo.) Není tomu tak.

Konstatuji, že Sněmovna lidu schválila návrh na složení svých výborů.

Posledním bodem dnešní schůze je

14

Volba ověřovatelů Sněmovny lidu (tisk 3).

Písemný návrh máte k dispozici. Má k němu někdo připomínku? (Nikdo.) Není tomu tak.

Můžeme přistoupit k hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Konstatuji, že Sněmovna lidu zvolila navržené ověřovatele Sněmovny lidu jednomyslně.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, tím jsme vyčerpali pořad ustavující schůze Sněmovny lidu.

Upozorňuji vás, že se po krátké přestávce - v 15.45 hodin bude konat v této zasedací síni ustavující schůze Československé skupiny Meziparlamentní unie.

V přestávce si laskavě vyzvedněte u prezence poslanecké průkazy.

Končím schůzi Sněmovny lidu.

(Schůze skončila v 15 hodin)





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP