Projevy, zdravice, tiskové zprávy, program

16.10.2018   Kulatý stůl k tématu práva na držení zbraně

V Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky se pod záštitou předsedy Radka Vondráčka konal kulatý stůl na téma „Zakotvení ústavního práva držet zbraň pro obranu státu“. Šéf Sněmovny byl zároveň organizátorem jednání. Debaty se zúčastnili zástupci Ústavně právního výboru, Výboru pro bezpečnost, Výboru pro obranu a Stálé komise pro Ústavu ČR Poslanecké sněmovny, Ústavně právního výboru, Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a Stálé komise Senátu pro Ústavu ČR a parlamentní procedury Senátu, Ministerstva obrany, Ministerstva vnitra. Zastoupena byla také odborná veřejnost.

Událost navázala na dřívější podpis předsedy Radka Vondráčka pod Petici proti odzbrojení. Ta reaguje na „protizbraňovou“ směrnici EU a má do dnešního dne cca 200.000 petentů.

V rámci kulatého stolu došlo k diskuzi nad příslušnou legislativou s důrazem na případné ústavní zakotvení práva na zbraň pro individuální obranu i obranu země. Přítomní jednali také o tom, jak nejlépe legislativně a procesně ošetřit vznik a následné fungování tzv. branně-bezpečnostních rezerv státu tvořených legálními držiteli zbraní. "Jsem velmi vděčný za to, ze se podařilo dostat k jednomu stolu tak silnou sestavu. Ministry, předsedy výboru, senátory, poslance, ústavního právníka i zástupce střelecké veřejnosti, že se vedla mimořádně konstruktivní debata a že je všeobecná vůle řešit situaci držitelů zbraní,” zhodnotil diskuzi Radek Vondráček.


Kulatý stůl k tématu práva na držení zbraně (16. 10. 2018)
Kulatý stůl k tématu práva na držení zbraně (16. 10. 2018)

Mgr. Radek Vondráček


Mgr. Radek Vondráček


ISP (příhlásit)