Projevy, zdravice, tiskové zprávy, program

10.09.2018   Předseda Sněmovny uctil památku "živé pochodně" Ryszarda Siwiece

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radek Vondráček při jednání vedení Poslanecké sněmovny a Sejmu 28. srpna 2018 v Polsku uctil památku polského občana Ryszarda Siwiece, který se před padesáti lety upálil ve Varšavě na protest proti okupaci Československa. K výročí jeho činu se bude v Národním muzeu v Praze konat filmově-diskuzní večer věnovaný kromě Siwiece také Janu Palachovi a maďarskému občanovi Sándoru Bauerovi.

Předseda PSP Radek Vondráček uvedl: „Děkuji jménem Poslanecké sněmovny polskému Sejmu za to, že si letos zvláštním parlamentním usnesením Sejmu v srpnu připomněl 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa a při této příležitosti uctil i památku Jana Palacha a Ryszarda Siwiece.“

k usnesení Sejmu zde:

http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/komunikat.xsp?documentId=A7D1BA3FC154ABE6C12582D0003A4D49

V pondělí 10. 9. pořádají Národní muzeum, Maďarský institut v Praze, Ústav pro studium totalitních režimů, Český rozhlas Vltava a Polský institut v Praze mimořádné setkání. Večer zahájí krátký pietní akt na místě upálení Jana Palacha. Setkání zahájí předseda polského Sejmu Marek Kuchciński, v zastoupení předsedy PSP ČR Radka Vondráčka místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala a místopředseda Národního shromáždění Maďarska János Latorcai. Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 představovala tragický mezník v dějinách celé střední Evropy. Pro mnohé svobodně smýšlející Poláky a Maďary byla účast armád jejich států v invazi velmi bolestivým prožitkem. Právě tato skutečnost vyburcovala polského občana Ryszarda Siwiece k radikálnímu protestu: upálil se 8. září 1968 na varšavském Stadionu desetiletí a stal se tak prvním z řady „živých pochodní“, které svými činy chtěly upozornit na nespravedlnost komunismu a důsledky sovětské nadvlády nad naším regionem. Ryszard Siwiec, Jan Palach, maďarský Palachův následovník Sándor Bauer a také další „živé pochodně“ z let 1968–1969 jsou symbolem vzájemnosti a solidarity mezi středoevropskými národy, která se zrodila v reakci na sovětský útlak.

Filmově-diskuzní večer se uskuteční 10. 9. od 17:00 v nové budově Národního muzea. Zahájí ho zdravice čestných patronů události: předsedů poslaneckých sněmoven České republiky a Polska. Během večera vystoupí: český historik a expert na problematiku živých pochodní Petr Blažek, polský historik prof. Jan Draus a maďarský kulturolog a bývalý disident prof. Csaba G. Kiss.  Budou promítány dva dokumentární filmy mapující osudy R. Siwiece a S. Bauera: Uslyšte můj křik / 1991, rež. Maciej J. Drygas, a Smrt v plamenech / 2002, rež. Tamás Horváth. Večer moderuje šéfredaktor Českého rozhlasu Vltava Petr Fischer.

Akci, která se koná v rámci projektu sPOLeCZně: připomínka česko-polských výročí 1918 – 2018 (Více o akci na www.polskyinstitut.cz), bude předcházet od 16.45 hod. pietní akt na místě upálení Jana Palacha.

Tlumočení zajištěno.


Mgr. Radek Vondráček


Mgr. Radek Vondráček


ISP (příhlásit)