Projevy, zdravice, tiskové zprávy a avíza

11.03.2013   Nominace Sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru za rok 2012 - tisková konference

Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová se v úterý 12. března 2013 zúčastní tiskové konference studentů, kteří po celém světě sbírají podpisy pro podporu nominace Sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru za rok 2012.

Podporu mezinárodní veřejnosti pro nominaci Sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru se snaží získat studenti Gymnázia Open Gate z Říčan u Prahy.

Studentům se již podařilo na podporu nominace Nicholase Wintona sesbírat přes 30 tisíc podpisů, nyní mají ambice rozšířit petici do světa. Zaměřit se přitom chtějí zejména na země, ve kterých dnes žijí „Wintonovy děti“, lidé, které Nicholas Winton svými činy zachránil – tj. Velkou Británii, Izrael, USA, Německo, Rakousko, Švédsko, Norsko a Slovensko.

Na tiskové konferenci studenti vystoupí společně s režisérem filmů Síla lidskosti – Nicholas Winton (International Emmy Award) a Nickyho rodina Matejem Mináčem a předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou.

Miroslava Němcová dlouhodobě osobně podporuje šíření odkazu Nicholase Wintona a letos v lednu jej již potřetí v řadě navrhla na Nobelovu cenu míru.

„Důvodem této opakované žádosti není pouze mé osobní přesvědčení, ale především vytrvalá iniciativa a neustále se zvyšující počet žádostí studentů z celé České republiky. Jejich aktivita svědčí o hlubokém zájmu mladé generace o hrdiny i oběti 2. světové války, o upřímném úsilí dát najevo, že si váží skutečných autentických hrdinů, nezapomínají na jejich činy a nechají se jimi inspirovat,“ uvedla v průvodním dopise k nominaci.

Nicholas Winton v roce 1939 zachránil před nacisty 669 židovských dětí z tehdejšího Československa tím, že zorganizoval jejich odjezd do Anglie a následné umístění do tamních rodin. O svém činu nemluvil, veřejně známým se stal až koncem osmdesátých let poté, co jeho žena náhodou při úklidu půdy našla knihu se seznamem dětí. Ve spolupráci s historiky pak bylo zorganizováno setkání „Wintonových dětí“ v pořadu BBC That’s life, které bylo překvapením i pro samotného Nicholase Wintona.

Více informací o studentské petici na podporu nominace Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru naleznete na http://www.nicholaswinton.eu.

Tisková konference se koná v úterý 12. března 2013 od 11 hodin v sále Státních aktů (místnost č. 108) Poslanecké sněmovny PČR, Sněmovní 4, Praha 1.

Vaši případnou účast, prosím, potvrďte na kroupovap@psp.cz nebo na tel. 257 174 207.

Pavlína Kroupová, tiskový odbor


Miroslava Němcová


Miroslava Němcová

Narozena: 17. 11. 1952
Životopis

Volební kraj: Vysočina
Zvolena na kandidátce: ODS



ISP (příhlásit)