Projevy, zdravice, tiskové zprávy a avíza

8.11.2012   Úprava ústavního zákona o zániku poslaneckého mandátu

Tiskové prohlášení předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslavy Němcové k úpravě ústavního zákona o zániku poslaneckého mandátu.

Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha ve včerejším vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu v souvislosti s možnostmi zbavení poslance mandátu nepravdivě uvedl: „Když soudy rozhodnou o tom, jestli to bude pravomocné rozhodnutí, tak potom pořád ještě nemáme v naší Ústavě řešení té situace, kdy pravomocně odsouzený poslanec má stále mandát. Tuším, že paní předsedkyně Němcová svého času avizovala, že bude navrhovat nějaké řešení, ale pokud vím, tak v legislativním procesu nic není.“

V reakci na toto nepravdivé tvrzení sděluji, že již 17. 5. 2012 jsem předložila Poslanecké sněmovně PČR návrh na změnu ústavního zákona č. 1/1993 Sb., který upravuje zánik mandátu poslance a senátora. Tento můj návrh zákona vstoupil do legislativního procesu a je zařazen na pořad právě probíhající 47. schůze Poslanecké sněmovny PČR. Veškeré informace o něm jsou k dispozici veřejnosti i panu senátorovi na webové stránce Poslanecké sněmovny.

Tímto návrhem novely Ústavy reaguji na dlouhodobý deficit ústavní úpravy, kdy poslance nebo senátora lze vydat k trestnímu stíhání, avšak nepamatuje se již na možnost pravomocného odsouzení pro spáchaný trestný čin. Takové odsouzení vypovídá o závažném pochybení, které je společensky škodlivé, a podle mého názoru je neslučitelné s posláním a obsahem mandátu poslance nebo senátora.

Věřím, že přijetí této úpravy přispěje k vyšší politické kultuře členů zákonodárného sboru.


Miroslava Němcová


Miroslava Němcová

Narozena: 17. 11. 1952
Životopis

Volební kraj: Vysočina
Zvolena na kandidátce: ODS



ISP (příhlásit)