Projevy, zdravice, tiskové zprávy a avíza

5.05.2011   Uctění památky padlých

Uctění památky padlých, čtvrtek 5. května 2011, Český rozhlas

Projev předsedkyně Poslanecké sněmovny paní Miroslavy Němcové

Vážené dámy, vážení pánové, milí Pražané a hosté,

dvakrát ve dvacátém století směřovala pozornost lidí toužících po svobodě k Československému rozhlasu sem na Vinohradskou třídu. V roce 1945, lidé o nabití svobody usilovali, v roce 1968, proti jejímu pozbytí protestovali. Obě události spojuje fakt, že rozhlas byl tím, kdo svobodná slova v těžkých okamžicích šířil.

Naděje a pozornost lidí se k budově Československého rozhlasu, upíraly jako ke světlu. Dnes, kdy se zprávy předávají také po internetu, mobilem i televizí, nám možná úloha rozhlasového vysílání nepřipadá tak významná, ale myslím, že se mýlíme.

V roce 1945, kdy odtud 5. května zazněly první výzvy k boji proti nacistickým okupantům, představovala slova vyřčená do éteru zbraň stejného významu, jako tanky a děla a tisíce vojáků. Po letech poroby, ponížení a násilí zvedla hlavu Praha a zásluhou rozhlasu ji pozvedli i lidé všude tam, kde ještě vládli fašisté.

Ve chvíli, kdy Praha povstala, se sem k Československému rozhlasu, soustředily útoky německých vojáků. Věděli, že energie, kterou vysílání rozhlasu dodávalo povstání, převyšovala sílu jejich jednotek a zbraní. Museli vědět, že naléhavý hlas z éteru, hlas srdcí toužících po svobodě, hlas vyzývající k pomoci v boji, je hlasem nejsilnějším.

Podobně jako o třiadvacet let později, během okupace vojsky Varšavské smlouvy, se nacisté v květnu 1945 snažili nejdříve umlčet vysílání rozhlasových reportérů, redaktorů a techniků.

Rozhlas – svobodné vysílání vůbec – dokázal, že slovo je v každé době tou nejnebezpečnější zbraní pro všechny totalitní režimy.

V květnu 1945 znamenala výzva vysílaná ve 13 hodin a 33 minut naději, že šest let nesvobody se chýlí ke konci. Spisovatel Miguel de Cervatés napsal, že tam, kde je život, je i naděje. Lze však říci i opačně, kde je naděje, tam je také život.

Čest všem, kteří v našem národě naději uchovávali, čest těm, kteří bojovali, věčná vzpomínka těm, kteří padli.


Uctění památky padlých (5. 5. 2011)
Uctění památky padlých (5. 5. 2011)
Uctění památky padlých (5. 5. 2011)
Uctění památky padlých (5. 5. 2011)
Uctění památky padlých (5. 5. 2011)
Uctění památky padlých (5. 5. 2011)
Uctění památky padlých (5. 5. 2011)

Miroslava Němcová


Miroslava Němcová

Narozena: 17. 11. 1952
Životopis

Volební kraj: Vysočina
Zvolena na kandidátce: ODS



ISP (příhlásit)