206. Stavové při sněmu obecním na hradě Pražském shromáždění oznamují arciknížeti Maximiliánovi, že jej přijali za krále českého.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1549, 19 února. - Orig. arch. ministeria vnitra ve Vídni.

Nejjasnější a nejmilostivější králi! Služby naše povolné, poddané a vždycky hotové V. Kr. M. předkem vzkazujem. Nejjasnější a nejmilostivější králi! Nemohli sme z poddané lásky, kterou k V. Kr. M. vždycky sme měli a máme, toho pominouti, když jest pán Buoh všemohoucí z milosti své svaté nám to dáti ráčil, že sme za živnosti,T. M. Kr. pána a otce V. Kr. M. nejmilejšího a pána našeho nejmilostivějšího V. M. sobě za krále a pána vzali a na tom se všickni netoliko jedno-svorně ale s žádostivou myslí snesli, abychom toho V. Kr. M., souc nad tím tak velice a vysoce potěšeni, neměli psaním naším oznámiti, kterak na žádost milostivou J. Kr. M., pána a otce V. M. nejmilejšího a pána našeho nejmilostivějšího, tak jakž dotčeno, jednomyslně s ochotností a radostí všech vuobec to se jest stalo a vykonalo. A při tom V. Kr. M. vinšujeme, aby pán Buoh všemohúcí dáti ráčil dobré a šťastné v dobrém zdraví nad námi kralování i v jiném ve všem dobré a šťastné prospěšenstvie i s J. M. královou, paní manželkou V. Kr. M. nejmilejší a paní naší nejmilostivější. Při tom poníženě prosíme, poněvadž z upřímné a poddané lásky, kterouž sme k V. Kr. M. vždycky měli a máme, dobrovolně za živnosti J. Kr. M. a na milostivou žádost J. M. tak a na ten způsob a vejmínky, jakž bezpochyby J. Kr. M. to vše V. M. Kr. oznámiti ráčí, sme za krále a pána svého přijali, že to od nás jako od svých věrných poddaných milostivě přijíti a králem a pánem naším milostivým býti ráčíte; a my po všecky časy V. Kr. M. jako k králi a pánu svému milostivému bohdá jako věrní poddaní povolně a poslušně rádi chovati se budeme, tolikéž k králové J. M., paní manželce V. Kr. M. nejmilejší a paní naší nejmilostivější. A s tím se V. Kr. M. jako králi a pánu našemu milostivému poručeny činíme.

Dán na hradě Pražském v outerý před stolováním svatého Petra léta od narození syna božího tisícího pětistého čtyřidcátého devátého.

V. Kr. M. věrní poddaní

kníže, páni, rytířstvo, Pražané, Horníci a jiní poslové z měst, všichni stavové královstvie Českého nyní na hradě Pražském při sněmu obecním spolu shromáždění.





Přihlásit/registrovat se do ISP