Autorizace


(14.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A je to škoda.

Druhé doporučení vám dal veřejně tady Karel Havlíček 4. prosince 2023 a byl to otevřený dopis předsedovi vlády ve věci přesunu agendy digitalizace stavebního řízení pod Dopravní a energetický stavební úřad. Tady píše: "Vážený pane předsedo vlády..." A Karel Havlíček teď... Samozřejmě, když jste k tomu teď dospěli, že asi je to tam potřeba přesunout, a Karel Havlíček vám píše další dopis, pane premiére, abyste to uměli, abyste to uměli udělat, takže to jsou ty dvě věci. A dnes já s dovolením vám poradím, co bych já dělal jako premiér, kdyby se staly ty povodně. Vy jste tam zaletěli chvilku, já si myslím, že ti vaši marketéři vám špatně radí, protože ti lidé to viděli, že tam jdete jen tak, naoko.

Pan ministr Jurečka, ten tam chodil ještě v pátek, když už byly otevřené volební místnosti, a samé fotečky a řeči a dokola a tak dále. No, tak dopadlo to, jak to dopadlo.

Takže co já bych udělal, kdybych byl premiér? V první řadě bych určitě - a tam jsou dlouhodobé věci, to znamená, co se stalo na Povodí Odry a Povodí Moravy? Takže bych si nechal předložit analýzu, jestli ty vystavěné hráze -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a za nás samozřejmě, my jsme asi investovali 25 miliard do těch protipovodňových opatření a samozřejmě systém Aladin, který nakoupil ministr Brabec ještě, a to je jako skvělé. Modlili jsme se, aby to nebyla pravda, byla to pravda.

Ale to nechci tady teď říkat, co, jak. My chceme společně s vámi a já, věřte mi, že jsem nebyl schopen ani ještě zpracovat všechny ty informace, které jsem dostal od starostů a primátora Opavy a dalších, aby zkrátka -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pokud, bohužel to znovu může přijít -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jsme reagovali ještě lépe. Samozřejmě fungovalo to skvěle, integrovaný záchranný systém -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vojáci, hasiči, já se k tomu ještě dostanu -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ale z dlouhodobého hlediska je potřeba, abychom řešili ty dlouhodobé věci. A pokud pan Jurečka teda dělal video na Nové Heřminovy a říká, že je to u... Mimochodem, Nové Heřminovy se řeší od roku 1953. Já jsem navštívil, teď je tam samozřejmě na stole ta menší varianta. Někteří říkají, že by měla být ta větší, že by to ochránilo i Opavu i Krnov.

Tak já kdybych byl premiér, tak se zeptám -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ samozřejmě ještě předtím, než bych Bartoše vyhodil -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ co vlastně... Tam je to... Tam je odvolání, tam je Duha a další aktivisti. Ta obec bojovala desítky let proti té přehradě, teď už, samozřejmě, toho litují, takže bych se zeptal, co s tím je. Jsou tam další vodní díla, která jsou kolem Přerova, Zlín. A samozřejmě je potřeba vědět, proč některé hráze nefungovaly, proč byly protrženy, co se stalo. Samozřejmě, nejsem na to odborník, jen říkám to, co jsem slyšel.

Můžeme investicemi do vodních děl ochránit nějaké části, ale asi to Jesenicko, ano, kde skutečně byla obrovská síla té vody, tak tam je potřeba, aby zkrátka Povodí Odry i Moravy vlastně řekla, jak to bylo, aby se k tomu i vyjádřili nějací experti a aby se to řešilo. A to je z dlouhodobého hlediska a stát by měl najít nějaký způsob, jak to rychle realizovat.

Pan ministr Jurečka ve svém videu tvrdí, že je všechno připraveno. Pokud měsíc a půl to je na Ministerstvu pro místní rozvoj, tak je potřeba, aby konečně se ten rezort vyjádřil -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ protože se nevyjádřil -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ať se začne tedy stavět, urychleně. My jsme tahle vodní díla, která mimochodem Piráti nechtěli historicky, dali do liniového zákona. Takže je to jak dálnice. A pokud samozřejmě ještě v Troubkách vlastně tolik let po té katastrofě od roku 1997 nejsou vykoupené pozemky, pokud protipovodňová hráz v Brně, kterou měl na starosti pan ministr Hladík, který se tam do toho vměšoval a dával dezinformace, protože vůbec nic nevěděl. Bělica byl na place, Bělica byl v terénu, neměl čas dělat videjka a toto... Takže já říkám: Udělejte nám společně, nás to zajímá, my jsme připraveni v tom podpořit a já nevím, kolik peněz vlastně například na ty Nové Heřminovy je vyčleněno do příštího rozpočtu nebo výhledu na další dva roky a další ta vodní díla. Samozřejmě, paní Schillerová nás informovala ráno o tom, že tam je rezervováno jenom 10 miliard pro ty protipovodňové záležitosti. Nevím, jestli to pravda, ale to určitě nebude stačit.

Já chci jenom říct, toto jsou dlouhodobé věci a já se ještě k tomu vrátím. Omlouvám se, víte, že odbíhám, ale co bylo fascinující celkově na tom, jak vlastně pan premiér nás... Ještě jinak to řeknu: My dneska podpoříme změnu rozpočtu. Ty peníze jsou potřeba, i když teda pan premiér a provládní Česká televize těsně před debatou, kde nevystupovala paní Schillerová, lídr do krajských voleb, tam byl žlutý pásek, že pan premiér zařídil 50 miliard z Evropy. No, potom se ukázalo, že to nefunguje. Potom to bylo nějak dementováno.

No, my Ursulu dobře známe, my známe dobře Brusel. Víte, jaký je rozdíl mezi tím, co my platíme do Bruselu, ty naše peníze, naše daně, těch 60, 62 miliard? No, že oni si s tím udělají, co chtějí. Takže například když to šílené portfolio, co dostal pan Síkela, kdy by podle mého názoru měl okamžitě propustit 1 500 zbytečných úředníků -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ on jich tam má 3 000, je ještě pod Kallasovou, ta má 5 000 a údajně má stavět dálnice v Thajsku nebo co -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tak oni si s tím udělají, co chtějí. Nám oni ty peníze dávají podle toho, jak oni si myslí, podle těch různých ideologií, na rekvalifikace a na ty zelené věci a tak dál. Takže v tom je ten rozdíl a mě jen mrzí, že vždycky pan premiér to dehonestuje tím, že na mě útočí, že já tomu nerozumím.

No tak, pane premiére, jediné štěstí naší země je to, že já pevně doufám, že v roce 2026 nebudete už premiér. A víte proč? Protože tam se bude vyjednávat příští programové období. Já jsem ho vyjednával a vyjednával jsem ho, tak jsem čtyři noci a pět dní blokoval Evropskou radu, byl jsem jeden z posledních a přinesl jsem 1,6 miliardy eur navíc. Když to porovnám s Nečasem, který v roce 2013 nevyjednával nic, spal na hotelu a Evropská komise volala, aby přišel jednat -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tak to je ten rozdíl. Takže mě jen mrzí, když pan premiér říká, že nerozumím Evropě. Přitom my jsme přivezli téměř 1 000 miliard, my jsme přivezli stovky miliard pro Modernizační fond a my jsme přivezli -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ministr zdravotnictví už je pryč -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 55 miliard pro české zdravotnictví a 15 miliard na národní boj proti rakovině.

Takže je to o penězích a je jasné, že dneska, že je to nějaký odhad, je to nějaký odhad a je potřeba vědět, jaké ty škody ve finále budou.

Takže z dlouhodobého hlediska jsou ta vodní díla, to je strašně důležité, a podle mě by se mělo udělat maximum pro to, abychom zkrátka ty zákony schvalovali tak rychle, jak vy jste obrali důchodce. Všechno to bylo superrychle, všechno to bylo v nějaké nouzi, obrali jste důchodce o 1 000 korun měsíčně, trvale. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP