Korektura


(11.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

 

 

Poslanec Tomio Okamura: Tato vláda, vaše vláda deklaruje, Fialova vláda, koalice deklaruje snížení důchodů, zvýšení odvodů a daní a prodlužování věku odchodu do důchodu jako jediné možnosti, jak zajistit do budoucna udržitelné důchody. Není tomu tak. Alespoň nastíním, abych nemluvil příliš dlouho i jiné nástroje a možnosti.

Za prvé například investice do školek a do míst v nich. Každé takové místo vygeneruje až 20 000 korun měsíčně na pojistném, dani z příjmu a dani z přidané hodnoty odvedených rodičem takto uvolněným do pracovního procesu. Tyto peníze tedy uživí i jednoho důchodce.

Za druhé, a mluvím už jenom o konkrétních prorodinných návrzích SPD, jo? Už konkrétně to zaměřuju zase, já už jsem představil ve svém prvním projevu mnoho návrhů, které jsem tady měl ve středu, a teď pokračuji a doplňuji ještě. Za druhé omezení nadužívání odkladů nástupu do povinné školní docházky včetně varianty zrušení deváté třídy.

Experti zde odhadují přínos ve formě zvýšení HDP přibližně o 2,5 %, což je přesně kumulovaný efekt vládou navrženého prodlužování věku odchodu do důchodu a snižování budoucích důchodů. No, protože pak ti lidé půjdou o rok dřív, řada z nich začne o rok dřív pracovat, že jo logicky. A mimochodem, i já jsem absolvoval pouze osm tříd, co se týče základní školy, a necítím se nějak snad méně připraven než ti, co mají devět tříd základní školy.

Dále návrh tři. Ekonomická motivace k delšímu dobrovolnému zapojení seniorů do výdělečného procesu místo zvyšování věku odchodu do důchodu paušálně tedy ekonomické řízení reálného důchodového věku. To SPD navrhuje dlouhodobě. Jde o daňové a pojistné úlevy pracujících důchodců a možnost zastropovaného přivýdělku i pro příjemce předčasných důchodů a výrazné zvýšení důchodů za každý rok odpracovaný navíc. To by bylo také dobré udělat.

Čtyři. Odstranění nadmíry exekucí a insolvencí podporujících šedou ekonomiku. Další návrh SPD, tedy přesun lidí šedé ekonomiky mezi osoby, které platí řádně daně a pojistné. Mimochodem sociolog Daniel Prokop v Českém rozhlasu říkal, že jenom tím, že upravíme pravidla, to tady SPD jako jediné dlouhodobě navrhuje, zásadní změny v tom systému exekucí tak, aby lidé měli možnost se vrátit z té šedé ekonomiky do normální ekonomiky, tak jenom tady utíká prý státu 12 miliard korun, které by mohl stát mít na těch odvodech a podobně.

Další návrh SPD zvýšení zásluhovosti v závislosti na počtu vychovaných dětí. Další náš návrh je řešení takzvaných náročných profesí čistě pomocí zaměstnaneckých penzijních fondů v kombinaci s takzvaným předdůchodem. Prostě těch návrhů je spoustu a jsou to všechno návrhy, které dobře fungují v řadě evropských zemí. My se díváme do zahraničí. A bylo by to skutečně reformní řešení. Neříkám, ať to spustíme od zítřka, ale je to zcela legitimní alternativa do budoucna, pokud by byla precizně připravena. Současná vládní důchodová reforma opravdu není reformou, ale kombinací nejrůznějších restriktivních opatření namířených hlavně proti pracujícím rodičům. Vláda řeší následky kriticky nízké plodnosti v letech 1995 až 2005 tím, že nejen sníží důchody těm, kteří děti v této době měli, a průběžný systém zachránili, ale dokonce jim je sníží výrazně více než těm, kdo je neměli.

Vláda lidem s mírnou nadsázkou říká, chcete-li se mít v produkttivním věku a v důchodu dobře, tak nemějte děti, uspořené peníze investujte na finančním trhu a v důchodu budete mít stejný důchod jako rodiče, kterým již na investice nezbylo, a k tomu ještě druhý důchod ze svých investic. To je prostě chybná politika. Pracujícím rodičům dětí, kteří se blíží k důchodovému věku tato vláda vyslala rovněž nepřehlédnutelný vzkaz nebo signál, který bych shrnul asi takto, co jim vzkazujete. Děkujeme vám za to, že jste měli děti a že jste zachránili průběžný důchodový systém před kolapsem, a proto budete muset za odměnu pracovat déle a pak budete mít i menší důchod a vaše děti pak obereme ještě více. To by byl asi citát, co vzkazuje Fialova vláda v čele s ministrem práce a sociálních věcí Jurečkou z KDU-ČSL pracujícím rodinám s dětmi. Je to ostuda, je to hnus takhle se chovat k pracujícím lidem, kteří mají děti a vychovávají své děti v řádné občany. Navíc tady mluvíme o financování průběžného důchodového systému, proto tady o tom takhle dlouze hovořím, a tam nutně potřebujeme ty děti z pracujících rodin, které poté, co dospějí, tak samozřejmě ze své práce budou do toho systému zásadně přispívat. Matením lidí je i vládní tvrzení na obhajobu snižování nově vyměřovaných důchodů od roku 2026. Je to prezentováno jako zpomalení růstu důchodů. Nikoliv. Tento návrh je skutečně reálným poklesem nově vyměřovaných důchodů, nejen zpomalením jejich růstu.

Takového cíle, aby při uvedení návrhu v život nově vyměřované důchody rostly alespoň nominálně, lze dosáhnout pouze za podmínky, že inflace překoná snížení výměry důchodu. Ani to ale nic nezmění na tom, že reálná hodnota, tedy po očištění o inflaci nově vyměřeného důchodu, bude nižší. Navíc tato změna nejvíce dopadne na osoby, které se příjmově pohybují kolem minimální mzdy, kdy po přechodném období budou jim vyměřené důchody nižší až o 10 %. Takže i tato část vládní důchodové reformy, část budoucích důchodců nepochybně a výrazně poškodíte. Takže ten váš návrh poškozuje ty slušné a pracující občany úplně ve všech aspektech, ve všech aspektech je poškozujete, neboli okrádáte o peníze. Srozumitelně řečeno.

V závěru se vracím na začátek k tomu, co považuji za nejdůležitější, z hlediska tedy udržení toho financování průběžného důchodového systému z tohoto pohledu. Protože to, co je... Jinak ta hlavní katastrofa ve vašem návrhu, to tady říkáme od začátku, prostě my zásadně nesouhlasíme se zvyšováním věku odchodu do důchodu nad 65 let a nesouhlasíme se snižováním důchodu. Ale co týče problému toho důchodového systému, který vy neřešíte, tak je to katastrofální propad porodnosti v České republice. Český statistický úřad minulý týden zveřejnil čísla o porodnosti za první poletí letošního roku. A oproti stejné době vloni je to opět propad o 10 % ze 46 100 dětí vloni na 41 600 narozených dětí letos.

Při stejném trendu by to znamenalo, že letos se v České republice narodí 83 000 dětí. Roku 2021 se jich u nás narodilo 112 000, v roce 2022 ještě 101 000, vloni 91 000. Jde o jednoznačně nejhlubší propad porodnosti v celé Evropě, v celé Evropě. To je výsledek skutečně asociální, mimořádně škodlivé a řekl bych politicky zločinné politiky Fialovy vládní koalice v čele s premiérem Fialou z ODS, a tady to má na starosti ministr Jurečka z KDU-ČSL. Takže vy jdete prostě proti našim lidem, proti České republice. Dámy a pánové, vymíráme. Nechci zde ani představovat propočet a prognózu, kam se dostaneme, pokud by tento trend pokračoval dalších 10 až 20 let. Nechci to říkat nejen proto, že nerad používám vulgarismy, ale jde už doslova o život, o přežití.

Uvědomuje si to tato vláda? A pokud ano, co proti tomu dělá? Musím bohužel odpovědět, že nic. Naopak vaše kroky v ekonomické a sociální oblasti jsou vyloženě protirodinné, jak jsem zde dokladoval. No, vy na to totiž, jdete tím způsobem, který mimochodem si vzpomínám, to bylo těsně po tom, co jsem začínal v politice, kdy jsem zahlédl premiéra tehdejšího Bohuslava Sobotku ze sociální demokracie, byla to vláda ČSSD, hnutí ANO a právě KDU-ČSL, který řekl v Otázkách Václava Moravce, že klesající porodnost chcete řešit migrací, příjmem migrantů, řekl to v Otázkách Václava Moravce. Pamatuji si to, jako kdyby to bylo dnes, náhodou jsem to zapnul.

A vy v té politice pokračujete. To znamená místo, abyste podpořili naše pracující rodiny s dětmi, tak podporujete imigranty, Ukrajince, a teď jste ještě souhlasili s tím migračním paktem EU, který má platit za dva roky, kdy nám sem chtějí nasáčkovat různé nepřizpůsobivé islámské migranty a nějaké Afričany z dovozu. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP