Korektura


(11.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

V době, kdy u nás byla srovnatelná i vyšší inflace, léta 1990 až 1993, došlo dokonce k největšímu poklesu tohoto ukazatele. Je pozoruhodné a vypovídající, že zásadní změny trendu úhrnné plodnosti a podílu umělých přerušení těhotenství jsou v jasné časové souvislosti s působením vlády pětikoalice a jejími protirodinnými kroky. Jakákoliv politika jakékoliv vlády má zásadní dopady na rozhodování lidí a má značný vliv na demografický vývoj. V situaci, kdy vláda svými rozhodnutími de facto trestá pracující rodiče a způsobuje pokles porodnosti, jde jednoznačně o protirodinnou a protipopulační politiku a o vytváření demografického deficitu, tedy o přímé a brutální ohrožování budoucí stability důchodového systému. Nedává vůbec smysl a logiku na jedné straně deklarovat snahu o vyvážení výdajů a příjmů důchodového systému, zvyšování věku odchodu do důchodu a zároveň provozovat takto vyhraněnou protirodinnou politiku.

To je přesně ten ukazatel, který my vládě vytýkáme. To znamená, vy v podstatě děláte takovou komedii, že děláte nějakou reformu. To žádná reforma není, je to prostě snižování důchodů, zvyšování věku odchodu do důchodu. A protože jste prostě prošustrovali peníze do zahraničí na předražené nákupy a na nějaké cizince, a teď prostě nemáte na české občany. Je to jednoduchý jak facka úplně, že peníze jsou jenom jedny, rozpočet má prostě výdaje a příjmy, a není nafukovací. No, a to je prostě vaše politika, to je prostě politika Fialovy koalice. Takže to, že vy na druhou(jednu) stranu jakoby mluvíte o vyvážení výdajů a příjmů důchodového systému a na druhou stranu děláte tvrdou protirodinnou politiku, to prostě směřuje zcela proti sobě a nemůže to mít dobrý konec.

Vláda tedy v podstatě řeší demografický problém z přelomu tisíciletí tím, že svou neschopností chápat dopady svých rozhodnutí vytváří nový a ještě závažnější problém do budoucna. V tomto kontextu byl i zásadně problematický původní koncept takzvaného rodinného vyměřovacího základu s omezením výchovného v prvním vládním návrhu důchodové reformy. Korektně říkám, že oceňuji jeho změnu, ke které možná došlo i na základě věcné a oprávněné kritiky SPD, a že nyní má tento vyměřovací základ porovnávat i s variantou včetně výchovného a budoucím seniorům bude do důchodu promítnuta i započítána pro ně výhodnější alternativa. Mluvím o tom rodinném vyměřovacím základu. Pavel Rusý provedl zajímavý modelový propočet toho, jaké dopady bude mít tato vládní důchodová reforma na ženu, matku tří dětí, narozenou v roce 1972 s mediánovým příjmem. Tato paní má dnes naději dožití 82 let a tři měsíce. Podle dosavadní úpravy by měla jít do důchodu v 65 letech. Reforma, jak říkám, já tomu přezdívám deforma, navrhuje důchodový věk 65 let a sedm měsíců, ovšem bez záruky. Paní tedy stráví v důchodu jen necelých 17 let přes proklamace vlády o 21,5 roku doby důchodu. No, proklamace, lži vlády. Pokud by to porovnala s tím, jaký důchodový věk očekávala ve svých 40 letech, její očekávání se zkrátilo o 11,5 roku.

Abychom byli spravedliví, drtivou část nárůstu důchodového věku této paní způsobila vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Co dnes předpokládaná reforma provede s výší důchodu této paní? Budeme-li počítat v dnešní úrovni cen a mezd a s oním mediánovým příjmem a s dnešním modelem výpočtu důchodu, vychází nám důchod ve výši 20 869 korun. Pokud by ale prošla tahle ta vámi navrhovaná vládní důchodová reforma, bude mít tato paní důchod 18 535 korun, tedy méně, tedy o 11,2 % nižší, než by měla dle současných pravidel. To je neuvěřitelná zlodějna, to je zločin, co předvádíte. To je normálně politický zločin, a je to další důvod, co nejdříve ukončit vaši vládu. 122 miliard Ukrajincům a české lidi, české občany, kteří celý život pracují a vychovávají poctivě děti, tak vy dokonce okradete. Vy je okradete i o ty důchody, ale takovýmto neuvěřitelným stylem. A navíc tato paní, tato modelová paní, ročník 1972, shodou okolností ročník, kdy jsem se narodil i já, tak navíc půjde do důchodu o sedm měsíců později, tedy navíc ještě přijde o sedm důchodů v původní plné výši, tedy celkem o 146 083 korun. Jelikož má dle očekávání dožití pobírat důchod do 82 let a tří měsíců, tedy 16 let a osm měsíců, přijde krácením důchodu... Vy tuto modelovou paní okradete, krátce řečeno, krácením důchodu o dalších 466 800 korun. Celkově tedy bude po takzvané vaší reformě důchodů čerpat o 612 883 korun méně, než by čerpala nyní. Takže o tyto peníze vy přímo okradete lidi, kteří teď, ročník 1972, je to přímo propočítáno ekonomy. Paní, matka, pracující žena, tři děti, narozená v roce 1972, s průměrným příjmem. Takže vy tu paní za její život okradete na té vaší, tom, co teďka prosazujete, a říkáte tomu reforma, o 612 883 korun dostane méně. To je zlodějna, to je politický zločin. A takováhle vláda, takováhle protičeská protinárodní vláda, by měla samozřejmě okamžitě skončit, okamžitě odejít. A už vám to občané dali najevo ve dvou volbách za sebou, které jste drtivě prohráli teď v letošním roce. Ale vy nic, vy dál prosazujete návrhy proti lidem.

A to tady ještě jako další bod je, že chcete lidi okrást o další peníze a chcete zvýšit televizní a rozhlasové koncesionářské poplatky povinné a rozšířit to ještě o 600 000 lidí, aby platili všichni lidi, kteří mají takzvaný chytrý mobil, což je asi většina lidí dneska, a připojení k internetu, abyste zase mohli koupit něco předraženého v zahraničí nebo poslat další peníze Ukrajincům. To je šílené.

Ale pojďme k této modelové paní, o co všechno vy ji okradete potažmo všechny občany, protože tohle to je takový mediánový příklad. Ze svého příjmu v o sedm měsíců prodloužené pracovní povinnosti odvede včetně odvodu zaměstnavatele 72 210 korun jen na sociální pojištění, k tomu daně a zdravotní pojištění, což bude srovnatelná částka. Celkem tedy odhadem 140 000 korun. Pro státní rozpočet bude tedy tato paní Jana znamenat zvýšený příjem o 140 000 korun a navíc ji ještě okradete o 613 000 korun. Celkově tedy tato paní na základě vaší důchodové reformy - vy tomu říkáte reforma, já tomu říkám praprostá zlodějna - tak celkově tato paní, tato pracující žena s třemi dětmi, které je dnes 52 let, tak vylepší bilanci státního rozpočtu o tři čtvrtě milionu korun. Toto je ona vládní, v uvozovkách prorodinná, ve skutečnosti protirodinná politika. Toto je realita a výsledek vámi navrhované, vy tomu říkáte důchodová reforma, já tomu říkám zlodějna a podvod, toto je ten výsledek. Toto je výsledek, jasně jsme to tady spočítali a řekl jsem vám to.

Toto je za tím schované. Zlodějna nejvyššího kalibru na slušných a pracujících lidech, kdy Fialova pětikoalice v čele s ministrem Jurečkou z KDU-ČSL takovýmto způsobem chce sedřít lidi z kůže a okrást je.***




Přihlásit/registrovat se do ISP