Korektura


(11.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A protirodinná je i důchodová reforma, kterou zde dnes projednáváme ve druhém čtení. Zastavme to a pracujme společně na důchodové reformě! A znovu zopakuji, že za hnutí SPD jsme dali návrh na zamítnutí a také návrh na vrácení do výboru. Takže o našich návrzích se bude hlasovat, protože je potřeba co nejvíce oddálit, nejlépe zamítnout tento váš brutální, brutální asociální okrádací a politicky zločinný návrh.

Na reformě, která se nebude týkat pouze důchodového systému, ale všech podstatných, zastavme to a pracujeme společně na skutečné reformě, na reformě, která se nebude týkat pouze důchodového systému, ale všech podstatných oblastí hospodářského a společenského života. Na prvním místě bydlení a hned potom daňového systému a komplexu veřejných služeb. Hnutí SPD má v oblasti prorodinné politiky velmi kvalitní a komplexní program.

Máme odborníky, máme vůli toto řešit a měnit, jsme okamžitě připraveni k práci. A jak říkám, naším cílem je být součástí příští vlády a vrátit lidem to, co jim vaše vláda vzala, a připravit Českou republiku na pozitivní dobu, na pozitivní budoucnost. Uznáváme nutnost učinit v oblasti důchodů i v širší oblasti veřejných politik, které stabilitu penzijního systému nejvíce ovlivňují a utvářejí. změny, které povedou k dlouhodobé udržitelnosti našeho důchodového systému a které umožní, aby důchody kontinuálně rostly a umožnily všem jejich příjemcům důstojný život bez nutnosti žádat po celoživotní poctivé práci o sociální dávky, bez obav z dluhů a exekucí. To deklaruji jako jednoznačnou prioritu hnutí SPD. Jde o změny a reformy v oblasti sociální a rodinné politiky, ale i fiskální, rozpočtové a hospodářské politiky státu.

Důchody jsou nárokovým příjmem těch občanů, kteří si je celoživotní prací, odvody důchodového pojištění a výchovou dětí bohatě předplatili. Všech ostatních výdajových položkách můžeme a mnohdy i musíme škrtat, ale v důchodech nemůžeme, nikdy.

Nestrašme lidi tím, nestrašte lidi tím, že na důchody nebude. Musí být a také bude. Ale předpokladem je vyměnit Fialovu vládní pětikoalici. Je povinností jakékoliv normální slušné vlády důchody zajistit a neposílat stamiliardy do ciziny, když není na naše občany. A my jsme si toho vědomi. Vláda, která tento základní princip neuznává, rozporuje anebo jej neumí či nechce naplnit nebo má jiné priority, nemá vládnout. Jak jsem již říkal, tento váš návrh má už přezdívku "z práce do rakve". To je trefné pojmenování vašeho návrhu důchodové reformy. A teď až po velkém mediálním tlaku ze strany SPD a opozice jako celku jste připravili jakýsi pozměňovací návrh, že bude zastropováno na 67 let. I to je nepřijatelné přece, i to je nepřijatelné a je to výše než v evropských zemích.

Takže vy sami jste se ukázali, že to nemáte dobře připravené, když takhle zásadní parametr tady potom vytahujete z klobouku nějaký pozměňovací návrh. To je fiasko, proto byste to měli stáhnout a přestat škodit, přestat škodit slušným a pracujícím lidem. Takže já vás žádám, poslance vládní koalice, protože tady máte těsnou většinu. No, ono Piráti jsou řízená opozice, protože když jsem viděl, že paní Richterová, místopředsedkyně Pirátů, se drží koryta zuby nehty a vládní strany ji tam chtějí nechat - to je chytré ze strany vládních stran. Protože ji držíte, řekl bych, za něco, nevím, za co teďka, ale v okamžiku, že by ta kritika Pirátů přesáhla určitou mez, tak vy na ní máte páku, že ji můžete odvolat z toho lukrativního korýtka. Takže z vaší strany je to chytré, ale Piráti, to je totální ostuda a selhání, že říkají, že budou opozice, a nechávají si díky vaší vládě odsouhlasené, díky vaší vládě, jinak by to neměli, ten nejlukrativnější možný post kromě předsedkyně Sněmovny, který tady vůbec je. Asi se paní Richterové zalíbilo auto s řidičem, na které si v soukromém životě nikdy nevydělala.

Takže strašení lidí o tom, že dnešní čtyřicátníci nebudou mít žádné důchody, navíc naprosto neodpovídá realitě.

Vytváření mýtů, že na důchody nebude a že celý důchodový systém je jakási obdoba podvodného finančního produktu typu letadlo, vybízí občany, hlavně ty mladší, maximálně k tomu, aby se prostě třeba nějakým způsobem vyvázali z placení daní a pojistných odvodů, což by samozřejmě nakonec ve finále mohlo vést v neudržitelnost důchodového systému. Prostě krátce řečeno, občané dělají v rámci možností to, protože prostě nevěří tomu státu, už nevěří vládě, tak prostě nemají zájem podporovat takový stát a takovou vládu, která je okrádá. A občané cítí, většina občanů cítí, ostatně podle posledního průzkumu široce i mainstreamovými médii z citované agentury průzkumu Data Collect 53 % občanů si přeje rezignaci vaší vlády. Já myslím, že je to více. Takže ne že už jsou nespokojeni s vaší vládou, jako to bylo, oni už chtějí, abyste skončili. A já souhlasím s většinou těchto občanů.

Takže občané už nevěří prostě státu, už nevěří vládě a já s nimi souhlasím, protože mně by se taky nechtělo platit daně, kdybych měl možnost, této vládě, která moje daně prošustruje někam do ciziny, tahá nás do války. Posíláte peníze nepřizpůsobivým občanům a na slušné lidi kašlete. To je prostě destrukce státu. V okamžiku, že lidé ztratí důvěru ve stát, tak je to začátek konce. A to způsobila vaše vláda, a to je taky politický, lidský a morální zločin, co vy jste tady způsobili za atmosféru, za atmosféru rozeštvávání, šíření nenávisti proti lidem s jinými názory, rozdělujete společnost, cenzura, šikana, neuvěřitelné i v této oblasti.

Mimochodem, v psychologii a sociologii se takovému fenoménu všeobecně říká sebenaplňující předpověď, případně sebenaplňující se proroctví nebo také Golemův efekt. Jde o jev, kde očekávání budoucích událostí vede k chování, které zapříčiní, že se nakonec daná skutečnost opravdu stane. Nezahrávejme si s tím a pojďme zodpovědně pracovat a provést potřebné zásadní změny. Ale tou hlavní, zásadní změnou musí být výměna Fialovy vládní pětikoalice. Děkuju za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se tedy vracíme k dalším přihlášeným v obecné rozpravě a tím dalším je pan poslanec Brázdil. Následuje paní poslankyně Knechtová, a připomínám, že na 11.45 máme pevně zařazené hlasování. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Ani jsem nedoufal, že ještě budu mluvit, ale dočkal jsem se. Nevzal jsem si žádné papíry, protože ač jsem byl připraven si hodně pustit svou pusu na špacír, při vědomí doby toho, že vlastně kdysi, když jsem vstoupil do Sněmovny, mi starší kolegové říkali: Žádné řečnění u tohoto pultíku nezmění výsledek hlasování. Říkali oni. Já nechci předjímat, ale něco se stalo. Doufám v to, že se tak stane, a proto nebudu ostrý. Měl jsem připravené takové řečení k panu kolegovi Dlouhému, ale neudělám to. A chtěl jsem taky reagovat tvrdě na pana ministra, neboť on ví, co si myslí nejvyšší, to už je za hranou. Nicméně nebudu mluvit o tom a zkrátím to na jedno.

Víte, když jsme sem přišli do Sněmovny, tak jsme ne přísahali, ale slibovali, že to budeme dělat pro lidi a tak dále. Možná to nevíte, ale když škodíte do Sněmovny tady nad tím barákem, nad tímto sálem je nahoře ve štítu napsaný nápis Salus rei publicae suprema lex esto. To v překladu znamená, že Nejvyšším zákonem budiž blaho lidí, blaho společnosti, tedy státu. Moc bych si přál, abychom se všichni tím řídili, tak jako já se řítím, promiňte, řídím Salus aegroti, suprema lex, Zdraví nemocného je nejvyšším zákonem. Tak tady ve Sněmovně by to mělo být (nesrozumitelné) jsme pracovat pro lidi obecně. Já doufám, že dojde k naplnění, zatím tak nedošlo, ale dojde k naplnění dohody, a já si toho vážím. Takže nebudu dál pokračovat. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP