Korektura


(10.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Průběžný důchodový systém má několik podtypů, ale to teď ponechme stranou. Tento systém pracuje na zcela odlišném principu zhodnocení vkladů než systém kapitálový. Vklad do toho systému se rozděluje na dvě složky. Za prvé oddělení části výnosu své výdělečné aktivity ve prospěch populace v důchodu. Za druhé výchova nové generace, která se bude stejným způsobem dělit s námi. Princip zhodnocení je založen na předpokladu, že budoucí generace vytvoří více zdrojů, takže poměr zdrojů vytvořených novou generací k vytvářeným zdrojům generace předchozí je onen zhodnocovací poměr. V reálných číslech se nezhodnocuje formou zvýšení hodnoty odloženého kapitálu jako ve fondovém systému, ale růstem reálných mezd a populace. Vzhledem k principu fungování průběžného důchodového systému je dle mého názoru fatální chybou, že obě složky nutné k jeho fungování v něm nemají totožné postavení.

Zatímco první složka, řekněme pojistná, druhá složka, tedy výchova dětí, je zcela opomíjená a zásluhovost je v tomto ohledu minimální, respektive záporná. To je nepřijatelné. A to je přesně ten systém, který tady teď předvádí i současná, i dosavadní vlády.

Většina dosavadních vládních reprezentací v průběžném systému přistupovala stejným způsobem jako ke kapitálovému a tím jej zásadně deformovala. A tato vláda má plná ústa podpory rodin a dětí. Samozřejmě to tristní a úplně řekl bych směšné na celé situaci, ale tak jako tragicky směšné, je to tristně směšné, že ministrem práce (a) sociálních věcí je předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, strany, která se zastřešovala před volbami sliby o podpoře rodin, o podpoře rodin s dětmi, a děláte pravý opak. A i v rámci takzvaného okrádacího balíčku, kterému vy říkáte konsolidační balíček, tak jste ukradli pracujícím rodinám s dětmi peníze, takže dostávají teď méně, co se týče různých daňových zvýhodnění. No, a to je práce KDU-ČSL, to je práce Fialovy vládní pětikoalice. Dneska čtyřkoalice, ale Piráti tam byli taky a samozřejmě je to i jejich vina. Takže KDU-ČSL je naopak z těch koaličních stran nejvíce protirodinná strana, je proti rodinám s dětmi. Protože navíc jako ministr to navrhujete, rozhodujete.

Takže realita je naprosto opačná, než by měla být. Jedno rozhodnutí vlády za druhým má na rodiny s dětmi velmi negativní dopady. Jak uvádí matematik a statistik Pavel Rusý, daňové zvýhodnění na dítě klesá ze 4 % hrubé mzdy v roce 2002 na pouze 3,3 % hrubé mzdy v roce... Pardon, daňové zvýhodnění na dítě klesá ze 4 % hrubé mzdy v roce 2012 na pouze 3,3 % hrubé mzdy v letošním roce, tedy dokonce pod úroveň roku 2010. Rodičovský příspěvek klesá ze 7,8 násobku hrubé mzdy v roce 2021 na její 6,9 násobek v roce 2023. A ani jeho částečné zvýšení, navíc jenom pro někoho, pro rok 2024 na 7,6 násobek hrubé mzdy nedorovnalo toto snížení.

To znamená, vy přímo jdete proti rodinám s dětmi. Vy místo abyste podpořili rodiny s dětmi, což by měla být samozřejmost, rodiny s pracujícími dětmi (?), navíc tady mluvíme ještě o důchodové reformě, tak vy jdete proti rodinám s dětmi. Takže Fialova vláda v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou, předsedou KDU-ČSL, jde přímo proti rodinám s dětmi a bere jim peníze, a po celou dobu, co tam jste. Jasná čísla. No, oni to ty rodiny vidí na svých peněženkách samozřejmě. A s ohledem na růst nominálních mezd lze očekávat další snižování reálné hodnoty rodičovského příspěvku.

Dalším negativním opatřením ze strany Fialovy vlády je zrušení daňové slevy na náklady za předškolní zařízení, takzvaného školkovného. Proti pracujícím rodinám směřuje i zrušení daňového odpočtu na manželku (v) domácnosti od tří let věku dítěte. Ani zrušení daňové slevy na studenta není ve prospěch rodin s dětmi. Mimochodem pro představu, v součtu kvůli zrušení nebo omezení těchto prorodinných slev přišla rodina s dítětem do tří let o 44 000 korun čistého ročně. Tedy Fialova vládní pětikoalice, protože to je i návrh Pirátů, tak ministr práce (a) sociálních věcí Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL, prosadil, a už to platí, že rodina s dítětem do tří let přišla o 44 000 korun čistého. To je neuvěřitelné. Takže vy na jednu stranu dáváte 122 miliard Ukrajincům, na druhou stranu okrádáte naše pracující občany a i ty rodiny s dětmi, které jsou samozřejmě ještě zvláště v obtížné finanční situaci kvůli Fialově drahotě.

A teď pojďme v rámci toho- ten váš návrh na tu změnu důchodového systému. Vláda totiž i v oblasti důchodového systému zvolila řešení, které nejvíce dopadne opět na rodiče s dětmi. Kombinací nového výpočtu důchodů a převážného nahrazení výchovného takzvaným rodinným vyměřovacím základem dojde k největšímu poklesu reálné hodnoty vyměřeného důchodu u matek dvou dětí se středními příjmy, pokles až o 13 %, zatímco u bezdětných půjde o pokles o 8 %. Tato vládní politika se samozřejmě až hrozivě promítá do strmého propadu porodnosti, což je opět parametr, kde Fialova vládní koalice totálně selhala v čele s ministrem práce (a) sociálních věcí Jurečkou, protože víte, že je velký pokles porodnosti. Prostě lidé se bojí mít, mladí lidé se bojí mít děti, že to neuživí, že to neufinancují. Tím pádem ve střednědobém horizontu není ani na financování průběžného důchodového systému. Vy děláte všechno proti rodinám s dětmi, všechno proti českému národu, všechno proti slušným lidem. Takže ve finále vám nezbývá než dávat zvýšení věku odchodu do důchodu a zvyšovat lidem daně, což je šílené.

Tato vládní politika, jak jsem říkal, tak se drtivě promítá nejenom do strmého propadu porodnosti, ale také do snižování životní úrovně řady občanů. Mimochodem, když zůstanu u té porodnosti, tak podstatný je zejména dramatický pokles plodnosti po delším období jejího růstu. Tento pokles je dokonce významnější než v devadesátých letech minulého století. Nyní je mnohem prudší, ačkoliv není navázán na takovou společenskou změnu, která by mohla vést k doplnění populace později. Roste i podíl umělých přerušení těhotenství na počtu zahájených těhotenství. Tento ukazatel zobrazuje, kolik ze zahájených těhotenství skončí zákrokem, jímž je těhotenství uměle ukončeno. Je tedy indikátorem rozhodování žen o tom, zda si počaté dítě ponechají a donosí, anebo zda dají přednost umělému ukončení těhotenství. Nejde tedy o fyziologický konec těhotenství, ale (o) ukončení vědomým rozhodnutím ženy. A tento podíl od roku 2021 setrvale významně roste z 12 % na prozatím 15 %. Je třeba uvést, že jde o nejdramatičtější změnu tohoto ukazatele v celém porevolučním období po roce 1989. V případě, pokud by pokračoval trend z let 2011 až 2021, pak by hodnota tohoto ukazatele byla v roce 2023 (?) 10,95 %.

Promítnuto do absolutních čísel jen v roce 2023 se pro umělé přerušení těhotenství rozhodlo o 3 422 žen více, než by odpovídalo dosavadním trendům. Je třeba zdůraznit, že zde nedominuje pouze vliv inflace, jak by se někdo domníval, a té drahoty. To, že si řada žen musí to těhotenství vlastně rozmyslet, respektive to početí, protože prostě nemá peníze. Tady prostě není žádná podpora porodnosti, nějaká adekvátní podpora u slušných a pracujících lidí, pro slušné a pracující lidi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP