Korektura


(9.00 hodin)

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, je 9 hodin a zahajuji třetí jednací den 113. schůze Poslanecké sněmovny. Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. S náhradní kartou číslo 36 bude hlasovat a přihlašovat se paní poslankyně Michaela Šebelová.

Sděluji, že omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně. Po celý jednací den z pracovních důvodů Andrej Babiš, po celý jednací den z pracovních důvodů Ivan Bartoš, po celý jednací den z důvodu zahraniční cesty Jan Bauer, paní poslankyně Jana Berkovcová celý jednací den ze zdravotních důvodů, z pracovních důvodů pan poslanec Josef Bernard celý jednací den, Stanislav Blaha celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Jan Bureš celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Jiří Carbol celý jednací den z pracovních důvodů, z rodinných důvodů celý jednací den Jaroslav Faltýnek, Romana Fischerová celý jednací den z rodinných důvodů, Josef Flek z rodinných důvodů celý jednací den, Stanislav Fridrich celý jednací den z osobních důvodů, Petr Gazdík ze zdravotních důvodů celý jednací den, Jiří Hájek celý jednací den z osobních důvodů, Martin Hájek celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan poslanec Hrnčíř celý jednací den z pracovních důvodů, Radim Jirout z pracovních důvodů celý jednací den, pan poslanec David Kasal celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan Jiří Kobza celý jednací den z osobních důvodů, Václav Král celý jednací den z pracovních důvodů, Helena Langšádlová celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, ze zdravotních důvodů se celý jednací den omlouvá Vladimíra Lesenská, Peter Letocha celý jednací den z pracovních důvodů, Zdeňka Němečková Crkvenjaš ze zdravotních důvodů celý jednací den, Renata Oulehlová celý jednací den z pracovních důvodů, Jana Pastuchová celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, Pavla Pivoňka Vaňková od 11 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Lucie Potůčková celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, Karel Rais celý jednací den se zdravotních důvodů, Michael Rataj celý jednací den bez udání důvodu, Michal Ratiborský celý jednací den z pracovních důvodů, Pavel Svoboda celý jednací den z pracovních důvodů, Michaela Šebelová od 11 hodin z pracovních důvodů, Karel Tureček celý jednací den z rodinných důvodů, Barbora Urbanová celý jednací den z pracovních důvodů, Ivo Vondrák celý jednací den z rodinných důvodů.

Omlouvají se taktéž členové vlády Pavel Blažek celý jednací den z pracovních důvodů, paní ministryně Jana Černochová celý jednací den z pracovních důvodů, Petr Hladík celý jednací den z pracovních důvodů, Jan Lipavský z pracovních důvodů taktéž celý jednací den, Vít Rakušan do 11 hodin a od 13 do 14 z pracovních důvodů, pan ministr Zbyněk Stanjura celý jednací den z osobních důvodů, pan ministr Michal Šalomoun od 10 hodin z pracovních důvodů, celý jednací den z pracovních důvodů pan ministr Vlastimil Válek, Marek Ženíšek z důvodu zahraniční cesty se omlouvá na celý jednací den.

Jenom připomínám, že tato schůze byla svolána podle § 51 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny a podle § 54 odst. 7 nelze rozšiřovat již schválený pořad. Mám tady s přednostním právem přihlášeného ještě pana ministra Michala Šalomouna. Pane ministře, prosím, máte slovo.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, příští týden končím jako člen vlády, takže toto je pravděpodobně moje poslední zasedání Poslanecké sněmovny, takže jsem se s vámi přišel rozloučit. Pokud jsem ve svých vystoupeních případně někoho urazil nebo to ještě neodeznělo, tak se dodatečně omlouvám. Doufejme, že moje vystoupení byla pro vás i přínosná v tom, jak přemýšlet nebo jak se rozhodovat u nějakých návrhů zákonů. Přeji vám do zbytku vašeho mandátu hodně sil a úspěchů. Mějte se, na shledanou. (Potlesk v celém sále.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji panu ministru Šalomounovi. V tuto chvíli je s přednostním právem přihlášen taktéž předseda poslaneckého klubu ODS, pan Marek Benda. (Silný hluk v sále.) Ještě vás poprosím, vážené kolegyně a vážení kolegové, o klid, abychom si mohli vyslechnout, co nám pan předseda Marek Benda chce sdělit. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Někteří se těšili, že se jdu také rozloučit. Nejdu. (Smích a potlesk v sále.) Probíhá tady už třetí den rozprava o důchodovém pojištění. Myslím, že ta rozprava je užitečná. Ministr a místopředseda vlády se snažil poctivě reagovat, ale bylo jasné už z některých včerejších vystoupení, která jsem poslouchal, že i opoziční poslanci přiznávají, že všechno už bylo řečeno a já to jenom doplním. Několik takových vystoupení jsem zaslechl.

Myslím si, že Poslanecká sněmovna v souladu s rozhodováním Ústavního soudu má být efektivním tělesem, které je schopné někdy a v nějakém čase rozhodnout. Že je třeba, aby zazněly názory opozice, s tím naprosto souhlasím. Současně je ale třeba, aby většina, která je v Poslanecké sněmovně, byla schopna efektivně rozhodovat. Proto navrhuji, abychom stanovili v souladu s usnesením číslo 248 z 9. schůze 26. února 1997, že hlasování o návrzích, které byly podány ve druhém čtení k vládnímu návrhu zákona o důchodovém pojištění, proběhne dnes v 11.45 hodin. Prosím, abychom o tomto návrhu jako procedurálním návrhu bezprostředně hlasovali. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Ještě s přednostním právem se hlásí paní poslankyně Schillerová. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Předpokládám, že budu teď vedena k tomu, aby dala protinávrh, protože jinak nemohu vystoupit. Můj protinávrh je ten, aby se hlasovalo až po skončení obecné rozpravy. Odkazuji se na § 93 odst. 2 jednacího řádu, že o návrhu zákona se koná obecná rozprava. Mluvím o druhém čtení návrhu zákona. Po obecné rozpravě může Sněmovna vrátit návrh zákona garančního výboru k novému projednání. Říká se po obecné rozpravě, takže můj protinávrh zní, aby bylo hlasováno po obecné rozpravě.

Protože předpokládám, vědoma si většiny - dokonce přišli i členové vlády poprvé na projednávání této nejdůležitější vlajkové lodi této vlády. Vidíme tady pana premiéra a další členy vlády, bezesporu kvůli tomu, aby podpořili svým hlasem hlasování Poslanecké sněmovny. Vím, že si v tuto chvíli nemohu vzít pauzu, že se bude bezprostředně hlasovat, nicméně žádám legislativu o stanovisko, zda takové hlasování je v pořádku, které si teď prosadí bezesporu vládní většina. Protože vzhledem k tomu, co se tady děje už třetí den - já o tom budu mluvit v rámci rozpravy - tak nemohu vyloučit, že se někdy na konci tohoto nešťastného příběhu, který jste tady začali psát, obrátíme na Ústavní soud. Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji. V tuto chvíli bezprostředně nechávám hlasovat o protinávrhu paní předsedkyně Schillerové, to znamená, aby bylo hlasování po skončení obecné rozpravy.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno bylo 142 poslankyň a poslanců, pro 63, proti 65. Tento návrh byl zamítnut. ***

 

 




Přihlásit/registrovat se do ISP