Korektura


(19.40 hodin)
(pokračuje Tomáš Helebrant)

A pokud se v šedesáti mají rekvalifikovat na jinou pracovní pozici, to si vůbec nedovedu představit. Tato takzvaná důchodová reforma je prostě špatná a je potřeba ji zásadně upravit. My jako hnutí ANO jsme připravili několik pozměňovacích návrhů, kterými bychom zmírnili dopady tohoto reformního inženýrství, a pomohli tak současným i budoucím seniorům žít a důstojnější život dožít, než jaký pro ně připravila tato vládní koalice. Prosím všechny z vás, kterým na důchodcích záleží, abyste tyto návrhy podpořili. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen do obecné rozpravy pan poslanec Wenzl, poté pan poslanec Králíček. Prosím, pan poslanec Milan Wenzl, ano, aby bylo jasno. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Wenzl: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, zdá se, že ve společnosti sídlí dojem, že jsou důchodci ve finanční výhodě, ale ve skutečnosti se mnoho z nich potýká nejen s omezenými finančními možnostmi, ale také třeba se zdravotními problémy. Proto si myslím, že důchodový věk 65 let je nepřekročitelný. Zkuste se někdy zamyslet nad reálným životem takového důchodce. Pro mnohého z nich znamená důchod nejen finanční jistotu, ale pro většinu z nich je to také konec pracovní kariéry, mnozí z nich se musejí nějak poprat se změnou sociálního statutu a velmi často také s nějakým zdravotním omezením.

Já dnes nevystupuji proto, abych zde dělal obstrukce nebo abych úmyslně zdržoval nebo prodlužoval dnešní schůzi, ale jsem zde proto, že jsem slíbil, že budu hájit zájmy seniorů, samoživitelů, hendikepovaných, dětí a všech občanů, aby měli v naší zemi důstojných život, i když někteří se mohou pochlubit i nadstandardním důchodem, ale většina seniorů čelí novým výzvám, jako je osamělost, zdravotní problémy nebo starost o nemocného partnera.

Důchody nejsou sociální dávky, ale vláda k nim bohužel tak přistupuje. Důchody jsou nárokové za to, že lidé pracovali a pomáhali budovat ekonomiku, rozvíjeli naši zemi a odváděli jí peníze. Důchodem by to stát v podstatě měl lidem vracet. Tato vláda se sice zaměřila především na důchodce, ale takovým způsobem, že jim vysílá nějaké signály, signály, které jim neustále snižují životní úroveň. Sebrala jim peníze, které jim ze zákona náležely, zpomaluje růst důchodů, neřeší inflaci, drahé energie, ani drahé potraviny, zrušila jim také slevu na jízdné, a to neříkám (nemluvím) o cenách léků v lékárnách.

Ale vraťme se k důchodové reformě, která vlastně není reformou, ale jak se říká, deformou stávajícího systému. Jak chce stát zajistit stabilitu průběžného systému, když každou chvíli se říká něco jiného a někdy se říká i nepravda? Chybí mi ovšem jakákoliv smysluplnější představa o tom, jak by důchody měly fungovat v budoucnu. Důchodový systém by měl být spravedlivý a měl by zajistit, aby všichni občané měli odpovídající příjem v důchodu. To zahrnuje zohlednění faktorů, jako je délka pracovního poměru, výše mzdy a péče o závislé osoby. Důchodový systém by měl být dostupný všem občanům bez ohledu na jejich příjem nebo sociální status. To zahrnuje zjednodušení administrativy a zajištění, aby informace o systému byly snadno dostupné. Důchodový systém by měl být flexibilní a má umožňovat lidem volbu, jak a kdy odejít do důchodu. To zahrnuje různé možnosti odchodu do důchodu, částečné důchody a možnost pokračovat v práci i po dosažení důchodového věku. Důchodový systém by měl být transparentní a občané by měli mít jasnou představu o tom, jak systém funguje, jaká práva a povinnosti s tím souvisí. To zahrnuje zveřejňování informací o financování systému, výpočtu důchodu a investicích.

To, že nutné řešit neuspokojivou situaci kolem důchodového systému, je věc, kterou dnes asi nikdo nezpochybňuje, snad nikdo, kdo má alespoň základní představu o demografii a fungování tohoto systému. Existují jen odlišné názory na to, jak by se měla situace řešit. A o tom dnes i včera probíhá debata. Ale proč vyčítat důchodcům jejich zasloužilý (zasloužený) příjem? Celý život pracovali a teď mají živořit? A ještě poslouchat nějaké výčitky, že (?) žijí na úkor našich dětí? Proč se systematicky buduje nenávist vůči jedné skupině obyvatelstva? Štvát proti těm, kteří se už nemohou nebo neumí bránit, je zbabělé. Velmi často zapomínáme na sociální a emoční hodnotu, kterou nám naše babičky, dědečkové přinášejí. Jsou to právě oni, kteří často pečují o vnoučata, podporují nás v těžkých časech a předávají nám životní moudrost a zkušenost. Často a rád chodím mezi seniory a poslouchám jejich životní příběhy, starosti, radosti a moudra. Vnímám, že mi je mezi ostatními důchodci docela dobře. Oni jezdí společně na výlety, pořádají sportovní hry, kde se snaží aktivně zapojit, mají taneční večery, zapojují se do akcí, které pořádá město. Mám osobní zkušenosti s aktivními seniory, třeba v Městské části Praze 15. Scházejí se proto, aby nebyli sami, a to jim dodává sílu do dalšího života.

Ale z druhé strany jsou lidi, kteří jdou třeba kolem hřiště a vidí, jak ti senioři sportují - a oni jim závidí. Závidí, že ti senioři se baví, že se smějí, a oni - že musí chodit do práce. Na důchodce přece se nemůžou takhle dívat. Oni si už svoje odpracovali. Ten důchodce není od toho, že když přijde do důchodu, že zavře dveře a bude čekat na tu zubatou s kosou, která pro něj přijde. Důchodce si chtějí ještě užívat podzim svého života. Tak jak může někdo závidět lidem, kteří by pro svou rodinu udělali cokoliv?

Vrátím se tedy k původní otázce. Máme důchodcům skutečně co závidět? Jestli ano, tak to je síla, odvaha a odhodlání čelit výzvám, které přináší stáří - a tato vláda. Já bych doporučoval všem - důchodcům současným i budoucím, až půjdou k volbám, aby si uvědomili, kdo jim v Poslanecké Sněmovně tady pomáhá a kdo se jim snaží zvýšit důchod, důchodový věk.

Já pro tento návrh nemůžu hlasovat, protože bych tím poškodil všechny důchodce - a hlavně budoucí důchodce. A uvědomme si, že tak, jak se chováte vy současně a k budoucím důchodcům, tak se jednou oni budou chovat k vám. Jednou taky zestárnete. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Robert Králíček, poté paní poslankyně Renata Oulehlová.

Než dám panu poslanci slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Carbol Jiří od 18 hodin z pracovních důvodů, Černý Oldřich od 17 hodin z pracovních důvodů, Koten Radek od 19 hodin - pracovní důvody, Richterová Olga od 18.15 - pracovní důvody a Válková Helena od 18 hodin - pracovní důvody. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP