Korektura


(18.50 hodin)
(pokračuje Kamila Bláhová)

Kdysi před pár lety jsem já měla jít v 67, tak, kdy tedy půjdu? Ani tohle není zřejmé a jasné. A co já, ale co moje děti nebo jejich děti? Postupné úpravy. Dále tou parametrickou změnou, o které chci hovořit, jsou postupné úpravy pro zpomalení růstu nově přiznávaných důchodů. Taky jsme to tady diskutovali, proč s tím nemůžeme souhlasit. Jsou tam změny v oblasti rizikových povolání. Zde mám také nějakou osobní připomínku, nebudu tady raději komentovat ten složitý výpočet, v kterém se normální smrtelník nemá vůbec šanci vyznat. Ale z dokumentů vyplývá, že okruh osob, a také to tady již v té naší diskuzi, kterou vedeme od včerejška, zaznělo, takže ten okruh osob, které budou odcházet do důchodu dřív, se snižuje. A zase, jsem z Ústeckého kraje, nemohu s tímto návrhem souhlasit.

Jako starostka bych si zase ráda posteskla, že předkladatelé opět zapomněli na města a obce, na jejich strážníky městských policií například, s kterými v návrzích nikde nepracují. Nebo jsem to alespoň nikde nezaznamenala.

Svaz měst a obcí například v rámci připomínkového řízení navrhl, aby do návrhu zákona o důchodovém pojištění byla přidána zvláštní ustanovení o důchodovém věku právě strážníkům obecních policií. Tato úprava by strážníkům umožnila odcházet do důchodu po 20 letech odpracované služby.

Dále bych se chtěla zastavit u některých technických opatření, které návrh provází.

Já předestírám, že jsem příznivcem digitalizace, elektronizace a určitě je to správná cesta, neboť se tím zjednodušují administrativní procesy. Takový informativní list, osobní list důchodového pojištění, si již dnes můžete prostřednictvím elektronických nástrojů nechat vyhotovit, a to každý rok. Navrhuje se ale v tomto návrhu, aby informativní list nebo osobní list důchodového pojištění se poskytoval primárně online a zasílání v listinné formě se omezilo. Ano, rozumím tomu, že se tím může i ušetřit, nebo se tím můžou ušetřit finanční prostředky. Ale proč na úkor starších osob? Staří lidé každý den mi říkají, jakou mají nedůvěru v elektronické nástroje, že nechtějí dělat věci na počítači. Chtějí jít na poštu, vyzvednout si tu zásilku, popovídat si s ostatními důchodci, které tam potkají. Je to pro ně jakási příležitost a společenské setkání.

Takže já se obávám, pokud to bude nebo je takto postaveno, aby to nebylo diskriminační vůči některým lidem, kteří nemají v elektronické nástroje důvěru. V rámci těch technických opatření se také řeší jednodušší postup pro dokazování a vyplácení důchodů do zahraničí. Samozřejmě že je potřeba hledat udržitelné, optimální řešení pro všechny pojištěnce, a to i na území mimo Českou republiku. Ale, je potřeba si uvědomit, že jak vlastně teď, jakou máme zkušenost se zaváděním nových nástrojů v digitalizaci?

Opět si neodpustím zmínit již stokrát omílanou digitalizaci stavebního řízení. Vždyť to byla ostuda a je to pořád ostuda. Doufám, že nový ministr, který to má na starosti, to dá rychle do pořádku, aby to neparalyzovalo nejen stavební úřady, ale i další aktéry. Takže je potřeba opravdu řešit i to, aby se to znovu neopakovalo, aby lidé měli důvěru používat elektronické nástroje. A to i ti, co jsou v mladším věku.

Samozřejmě že se bojíme, nebo občané se bojí, že digitalizace selže, že dojde k úniku jejich osobních dát, a proto je na místě opravdu velmi intenzivně se v předstihu, v dostatečném předstihu tou elektronizací zabývat, odzkoušet ji v pilotním provozu, tak, jak to teď chybí u toho stavebního řízení.

Takže by vláda hlavně měla zodpovědět, kdo bude za tuto digitalizaci zodpovědný a zda je dotyčný schopen ji dotáhnout do konce.

Závěrem si dovolím podotknout, že my tady dva dny na mimořádné schůzi řešíme v uvozovkách reformu, která vlastně není reforma, tak jak to tady zaznívá po celou tu dobu. A určitě by se v té spleti různých legislativních návrhů našlo něco, co by bylo mnohem důležitější pro občany v této těžké době. Dost často i na minulé schůze, když jsme řešili povodně, tady zaznívalo, kdy dostanou hasiči, policisté a ostatní složky nebo zaměstnanci ostatní složek integrovaného záchranného systému přidáno.

Další návrhy a opatření, které by si zasloužily být předřazeny před tuto diskusi, tady zazněly včera, nebudu je opakovat. Ať už se jedná o ten sociální systém, byla kolem toho velká diskuse, ale já s tím souhlasím. Takže co závěrem dodat? Jistě chápete, že ani já nemohu souhlasit s tímto návrhem, který nám vláda prostřednictvím tisku 696 předkládá, a z tohoto důvodu ho nemohu podpořit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně, budeme pokračovat v obecné rozpravě. Než udělím slovo, je tady faktická poznámka na poslance Vladimíra Zlínského. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já naváži na paní poslankyni Bláhovou, ona tady zmínila digitalizaci společnosti. Já se přiznám, že nejsem až takový nadšený podporovatel digitalizace, ale musím s ní souhlasit v tom, že to může být do určité míry velmi riskantní hlavně ohledně toho, že si děláme závislosti na dalším systému, jako kdybychom neměli závislosti už dost, tak si vytvoříme závislost na té datové struktuře, která může selhat a pak bude těžko nahraditelná.

A další věc, kterou bych chtěl zmínit, je to, že ty údaje u uživatelích toho digitálního systému, pokud se dostanou do toho virtuálního prostoru, tak vlastně jak kdyby vyletí z džinovy láhve. A pak už jde jenom o to, komu se zpřístupní a komu se tam zakáže přístup k nim. Takže samozřejmě bavme se o nějakých možnostech kybernetických útoků a zneužití, ale bavme se o tom, že se to pak dá změnit i legislativně. A ty informace už zpátky do té láhve nestrčíte, takže před tím bych velmi důrazně varoval. Jako co s ním dělat? Přesně vám neodpovím, jenom varuju tady před tímto, že do budoucna tu vidím jako velké riziko. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám děkuji za dodržení času a nyní paní poslankyně Andrea Babišová a připraví se pan poslanec Vladimír Zlínský. S řádnou přihláškou. Prosím.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Během těchto dvou dnů už bylo, myslím si, řečeno mnohé a ještě podle množství mých přihlášených kolegů ještě řečeno bude. Já už jsem k důchodové reformě v uvozovkách již vystupovala včera, ale přesto mi to nedá, přihlásila jsem se ještě jednou. Já bych jenom chtěla v této chvíli odpovědět na dotazy občanů, které mi přicházejí, protože ti lidé, naši občané, moc o té důchodové reformě neví. Nemají přehled o tom, co se děje v Evropě, a chodí mi velice často dotazy o tom, jestli vlastně ten důchodový systém nebo ten výpočet důchodů nebo složení důchodů je vlastně stejný v té Evropě, nebo se každý ten stát má jinak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP