Korektura


(18.30 hodin)
(pokračuje Vojtěch Munzar)

Ale musí zároveň sami nějakým způsobem spořit na své stáří a samotný stát by v tomto neměl klást překážky a naopak podporovat vlastní zodpovědnou snahu občanů. A k tomu mimo jiné slouží třetí pilíř. Proto jsme za naší vlády rozšířili možnosti, které tady ve třetím pilíři jsou, například o dlouhodobý investiční produkt. Bohužel původní penzijní připojištění, a věřím, že to víme všichni, trpí tím, že nezabezpečuje dostatečnou ochranu úspor občanů před inflací a vzhledem k velmi přísným požadavkům na likviditu a investiční limity je zhodnocení úspor velmi malé. Proto reálná hodnota úspor místo aby rostla, tak se také snižuje, a to myslím odrazuje od vlastního spoření na stáří mnoho občanů. A proto můj pozměňovací návrh, který je, a přiznávám to, z dílny Ministerstva financí, má za cíl větší liberalizaci, efektivitu, a tím pádem větší zhodnocení prostředků v takzvaném doplňkovém penzijním spoření. Vloni schválenou novelou zákona o doplňkovém penzijním spoření jsme cílili na zvýšení průměrné měsíční úložky občanů ve třetím penzijním pilíři. A já v pozměňovacím návrhu navrhuji několik změn, které zohledňují zkušenosti z praxe a které by dle mého názoru mohly podpořit právě efektivitu fungování tohoto třetího penzijního pilíře.

Konkrétně; ten pozměňovací návrh je rozsáhlý, má tři zásadní oblasti. Ta první oblast je úprava pravidel investování účastnických fondů v doplňkovém penzijním spoření. Zkušenosti ukazují, že dnešní úprava pravidel investování účastnických fondů je v některých aspektech zbytečně svazující a znevýhodňuje účastnické fondy oproti například investičním fondům, a to i přes nedávné změny.

Návrhuji proto úpravu dílčích investičních limitů pro účastnické fondy tak, aby se více blížily úpravě investičních limitů pro standardní fondy. Při investování například do dluhopisů, jejichž emitentem nebo ručitelem je Česká republika nebo Česká národní banka, navrhuji úplně vypustit požadavek na minimální diverzifikaci, protože již samotná záruka České národní banky nebo České republiky je znakem velice bezpečné alokace prostředků. U alternativních účastnických fondů dále navrhuji dílčí změny, které jsou potřeba proto, aby tyto nové účastnické fondy mohly reálně investovat například do infrastrukturních či nemovitostních projektů, které jsou ze své podstaty méně likvidní. Zároveň to přinese tolik potřebné peníze navíc na tyto nové projekty. A jak jsem řekl, tyto změny mají za cíl zvýšit efektivitu při investování a zvýšit možnosti zhodnocení prostředků účastníků systému.

Ta druhá oblast v pozměňovacím návrhu je úprava pravidel pro zabezpečení prostředků účastníků před náhlým poklesem jejich hodnoty v období pěti let před důchodovým systémem. Jak jistě víte, dnes platí, že penzijní společnost je povinna automaticky převést prostředky účastníka do povinného konzervativního fondu, tedy toho, který by měl mít nejmenší rizikovost, nejpozději pět let před jeho důchodovým věkem pro státní starobní důchod. A zároveň platí, že každý účastník 60 dnů před tím rozhodným okamžikem to může odmítnout. Aby občané měli více času na rozhodnutí, tak navrhuji tu lhůtu 60 dnů prodloužit na jeden rok a zároveň navrhuji, aby mohl být i převod prostředků účastníka i jiných účastnických fondů se stejným nebo nižším rozsahem(?), než je ten povinný konzervativní fond.

A ta třetí oblast, to je spíše techničtějšího rázu. Návrh ze strany Ministerstva financí, který předkládám, dále upravuje související přestupky a zefektivňuje předávání dat penzijním společnostem ze systému Ministerstva financí.

Ale tím hlavním cílem toho pozměňovacího návrhu je lepší zhodnocení prostředků v doplňkovém penzijním spoření pro naše občany. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Jsou zde dvě faktické poznámky, jako první vystoupí pan poslanec Roman Kubíček, připraví se paní poslankyně Lucie Šafránková. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající, vaším prostřednictvím k Vojtovi Munzarovi, kterého mám jinak rád. Tak jsem si tady vyslechl ty zářné zítřky a všecko, co bude úplně perfektní. No ale, pane poslanče, vy jste z té strany, kde legitimní očekávání důchodců, kteří se spojili(?) v doplňkovém penzijním spoření, jste zrušili. To znamená, že ti důchodci, kteří očekávali, že za deset let budou dostávat příspěvky od státu, tak jste jim řekli, že už je nedostanou. Takže kdo vám bude věřit to, co tady povídáte? (Ojedinělý potlesk v levé části jednacího sálu.) Kdo vám bude věřit, že vaše zhodnocení, které tady dáváte, bude tak likvidní a tak speciálně dané, když nebudete mít speciální zákon k tomu? Tenhle pozměňovací návrh nic neřeší. Jste ekonom, víte to velice dobře. Víte to velice dobře.

No a ta další záležitost. My se tady pořád bavíme o tom: 65, 66, 67. Prosím vás, byl někdo se zeptat na pracovním trhu, jestli je poptávka po těchto pracovnících v tomto věku? (Výkřik z pléna: Není.) Protože pokud vím, tak ti důchodci vypomáhají v těch činnostech na zkrácené pracovní úvazky tam, kde nikdo nechce jít, ti, co chtějí a mohou. Tak to prostě je. Ale já si nedokážu představit, že dnes ženy po padesátce, muži po 55, když přijdou o práci, tak mají velké, ale velké problémy se vůbec někde uplatnit. Já vůbec nevím o tom, že by poptávka na pracovním trhu byla po pracovnících 65+. Takže mně to vysvětlete. Když mi to vysvětlíte, třeba to pochopím a budu si říkat: tuhletu geniální myšlenku jsem neměl. Ale prosím vás, doufám, že u toho nebudete, až to budeme měnit. (Smích a potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak jako další paní poslankyně Lucie Šafránková, potom pan poslanec Vojtěch Munzar; faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vaším prostřednictvím budu také reagovat na pana poslance Munzara a chtěla bych se zeptat, jak je vůbec možné, když tady probíhala ta důchodová komise, kde mělo být všechno vyjednáno, že tady ve druhém čtení na poslední chvíli dostáváme tyto pozměňovací návrhy. Já nechci o něm tvrdit, že je špatný nebo dobrý, já se s ním teprve budu seznamovat. Ale proběhlo nějaké jednání v připomínkovém řízení? Co na to říká Česká národní banka? Můžete, pane poslanče, nám toto osvětlit, proč teď, když tady máme druhé čtení, řešily se tady nějaké parametry, se kterými my nesouhlasíme, tak vy tady teď jako vládní koalice chodíte a pořád měníte ty jednotlivé věci, jak, co bude? Tohle přece není důchodová reforma. Vždyť vy sami nevíte, co vlastně chcete. (Potlesk v levé části jednacího sálu.) A vzhledem k tomu, já jsem sice podala už návrh na zamítnutí, ale dovolím si říct, že ještě předtím musíme hlasovat alespoň o vrácení zpátky do garančního výboru, protože tohle opravdu nemá obdoby. (Ojedinělý potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já se jenom chci zeptat, mám to brát jako váš návrh k hlasování? (Poslankyně Šafránková mimo mikrofon: Ano, zítra.) Dobře, děkuji. A nyní tedy pan poslanec Vojtěch Munzar s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Já začnu od konce. Tak samozřejmě všichni víme, že tady i ve veřejných odborných debatách, a byly to i připomínky NERVu dlouhodobé o tom, že prostředky v těch účastnických fondech, protože požadavky jsou velmi striktní, velmi přísné a jsou požadavky na vysokou likviditu, a když jsou požadavky na vysokou likviditu, tak zároveň to ale způsobuje nižší výnosnost. A samozřejmě ten požadavek je, aby ty peníze se více zapojily za prvé do ekonomiky a za druhé, aby nabídly větší výnosnost v těch fondech.

Co se týká toho procesu, tak samozřejmě všichni máme z Ústavy právo předkládat v druhém čtení pozměňovací návrhy. Stejně tak vy, paní poslankyně, vaším prostřednictvím, dáváte mnoho, uznávám mnoho pozměňovacích návrhů. Ale dneska se předkládají. Ono vám to do garančního výboru přijde, jak jistě dobře víte, a budete se tím zabývat před třetím čtením a bude výbor k tomu dávat stanovisko. Věřím, že tam potom proběhne i debata, která bude hlubší a detailnější.

A co se týká reakce na pana poslance Kubíčka, vaším prostřednictvím. Vy samozřejmě dobře víte, pane kolego, že pokud "rozvolníte" ty limity a vybalancujete to lépe, tak aby skutečně jste snížily ty striktní požadavky, tak vám to zároveň může přinést větší výnosnost. Samozřejmě bude rozdíl ve fondech a my s tím počítáme, že každý fond bude nabízet trošku jinou strategii, trošku jiné portfolio, trošku jinou diverzifikaci rizika. Ale věřím, že pokud tento návrh projde, tak bude větší šance na to zhodnocení prostředků. Proto to vůbec předkládáme.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další dvě faktické poznámky;první paní poslankyně Lucie Šafránková, potom pan poslanec Milan Feranec. Prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP