Korektura


(18.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Chápete to? Ministr financí nedá do mandatorních čili zákonných nároků 5 až 7 miliard na důchody? Co s tím bude ta příští vláda dělat? Kde to chce vzít? Takže my tady projednáváme reformu, důchodovou reformu, kterou jste tedy včera ještě zase zcela zásadním způsobem změnili a zreformovali, abychom zjistili, že už teď tam prostě nedáte peníze? Jakou tu sekeru tam zase budete mít v tom rozpočtu? To je prostě něco neuvěřitelného! Neuvěřitelného! Pan ministr Jurečka tady je? Nevidím ho. Ano, je tam. Tak on určitě aspoň tady na těch 5 až 7 miliard zareaguje. Byla bych tomu velmi vděčná.

A prostě potom ještě i na výdajové straně jsou tam věci, ale to už teď vás nebudu zatěžovat, protože si myslím, že už to, co jsem teď řekla, bezesporu stačilo k tomu, aby nás z toho hlava bolela. Mohla bych tady prostě alibisticky a farizejsky říct a radovat se z toho. Neraduju, protože jde o tuhle zem. Jde o miliony lidí v této zemi. Jde o to, jak budeme hospodařit, jak to bude transparentní, jak posuneme tuhle zem, aby prostě rostla hospodářsky, aby se opravdu tady žilo dobře, abychom to neslyšeli na těch návsích, náměstích neustále prostě, co to je za katastrofální vládu? Prosím vás, už to zabalte! Už to zabalte! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkný podvečer. Vyměnili jsme se v řízení schůze. Nyní budou následovat dvě faktické poznámky. Jako první vystoupí pan poslanec Aleš Juchelka, potom pan poslanec Viktor Vojtko. Prosím.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já to jenom doplním, protože ta Národní rozpočtová rada de facto říká, že vám tam chybí peníze na ty valorizace, které vláda schválila od ledna 2025, a že to je vlastně podkopnuto o těch 5 až 7 miliard korun. Takže to jenom je tady toto doplnění, protože jsem to chtěl říct, ale paní kolegyně Schillerová mi to v tuto chvíli vzala z úst, takže to jenom doplňuji, že to je právě asi kvůli tomu, že jste nepočítali možná s těmi valorizacemi, i když je to zhruba asi na jedné třetině nebo jedné polovině té částky, která se má vyplácet navíc, protože to tuším, činí ty valorizace, těch 356 korun, 12,2 miliardy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Viktor Vojtko - faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Děkuji za slovo. Vzhledem k tomu, že jsem byl několikrát zmíněn, tak mi to nedá než na to reagovat. Vážená paní předsedkyně Schillerová, prostřednictvím pana předsedajícího, možná jsem roztomilý a nebudu svůj projev tady začínat tím, že budu osobní. Myslím si, že tady řešíme důležité věci. Tohle sem úplně nepatří. Chápu, že je potřeba využít veškerý prostor k nějakému vyjádření. Mě jenom trošku mrzelo, že jste to ukazovala celou dobu do kamery, a když jste mluvila ke mně, tak jste se tedy na mě ani jednou neotočila. Dě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Další faktická poznámka - pan poslanec Miroslav Janulík. Prosím. Máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuju za slovo. Typická argumentace nikoliv ad hoc, ale ad personam, protože věcně nemáte, pane kolego, co říct. To je opravdu na ručník do ringu!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Mým prostřednictvím, prosím!

 

Poslanec Miloslav Janulík: Nejmenoval jsem nikoho. Ať si pan kolega vybere. Ale tady jenom z toho, když se podívám, že není vůbec komu to říct. Demokrati nedemokratují nebo neposlouchají? Není potřeba. Takže my tady sedíme celou dobu, posloucháme, diskutujeme a prostě mluvíme tady do zdi.

A z toho celého expozé - znovu, já se vrátím k tomu, vy pořád říkáte, teď mluvím k panu ministru - prostřednictvím - Jurečkovi. Pořád mluvíte o kolapsu důchodového systému. Já jsem vám tady říkal včera večer, zopakuji to, aby to lidé, občané a voliči pochopili. Je to průběžný systém a nemůže to být tak, nemůže se stát v žádném případě, že vám prvního nedojdou důchody. To nebude tak, že najednou nebudou žádné peníze. Prostě když pořád strašíte kolapsem, tak nestane se to, že prostě najednou vůbec nebudou žádné peníze. To, co říkáte, prostě je nepravda v tom, že ty důchody by se třeba nemohly zvyšovat, protože vy byste utratili peníze nebo vy utrácíte peníze za něco jiného než za důchody, prostě na ně nebude dostatečná částka, takže by se všem prostě poslalo ten měsíc o něco méně, ale kolaps důchodového systému neznamená pro důchodce a pro občany, že jim příští měsíc nedojdou žádné peníze, jak vy se snažíte ten dojem vyvolat. Takhle to přece nemůže být. Z logiky věci, když ten systém je průběžný, tak je to nesmysl. To je prostě sémantická blbost. Ten kolaps nemůže nastat. Může nastat to, že prostě najednou tady bude méně, a pak si budeme opravdu všichni muset říct: nedáme, nebudeme kupovat toto, nebudeme platit toto, abychom udrželi ty důchody a těm lidem poslali ty peníze v plné výši. Ale nestane se to, že prostě příští měsíc v listopadu nedojdou vůbec žádné důchody. Tak prostě takto nemlžte a nevykládejte to pořád těm lidem, jako se snažíte vsugerovat, že oni tedy jsou ti špatní, jak berou ty peníze, a způsobí ten kolaps. To se prostě nemůže stát!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan ministr Marian Jurečka s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: My jsme s kolegou Janulíkem oba dva muzikanti a myslím si, že nikdo nemá hrát, když se hraje falešně a podle blbých not. Já bych možná poprosil, jestli by mohl někdy říct citaci, kdy já jsem mluvil o kolapsu. Já jsem v životě nepoužil slovo kolaps. Já jsem mluvil o tom, že ten systém bude vykazovat větší a větší deficity, a ty deficity buďto vykryjeme na základě úspor v jiných kapitolách, anebo na základě vyšších příjmů. (Poznámky z lavic ANO 2011.) Já poprosím kolegy z ANO, kteří si tady před pár hodinami stěžovali, že já jsem tady něco zmínil potichu, aby po mně nekřičeli. (Předsedající: Mým prostřednictvím, prosím.) Prostřednictvím pana předsedajícího. A pokud jde o tu... Ne, já fakt poprosím, když říkáte tyhle silné výroky, pak řekněte, kdo to kdy říkal s citací. To by bylo fér. Já jsem to nikdy neřekl. Jenom upozorňuju na ty souvislosti, které to přinese do veřejných financí jako takových. A upozorňuji na to, že s tou demografií budeme mít, a to se podle mě shodneme, kdo jste tady členové sociálního a zdravotního výboru, výdaje v desítkách miliard korun na zajištění kvalitní sociální i zdravotní péče v budoucnu. To je také neoddiskutovatelný fakt. A s tím se budeme muset všichni popasovat.

Poslední poznámka. Já mám velký respekt k Národní rozpočtové radě a my jsme vloni i v předloňském roce vedli ty debaty, jestli se trefujeme úplně přesně v těch výdajích na důchody. Jestli nás někdo podezírá z té částky přes 700 miliard korun, že je tam rozdíl podle někoho v 5 miliardách korun, musím říct, že my prostě máme tento náš odhad za nás jako za ministerstvo. Oba dva dobře víme, že je to mandatorní výdaj, který se vždycky musí pokrýt, takže nemá smysl tady strašit tím, že by něj nebylo, ale drobně se lišíme, a v tom celkovém objemu je to opravdu naprosto zanedbatelný rozdíl. Drobně se lišíme v tom odhadu, v tom rozpočtu. Ale budeme to pokrývat, stejně jako jsme ho pokryli loni i předloni, a měli jsme roky, kdy jsme ten deficit trefili o něco lépe nebo i o něco hůře.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy řádně přihlášený pan poslanec Vojtěch Munzar, připraví se Kamila Bláhová a další v pořadí. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Kdo si počká, ten se dočká. Já jsem se přihlásil proto, abych dal k vašemu uvážení jeden pozměňovací návrh, který se netýká toho prvního pilíře, o kterém se tady diskutuje, ale pilíře třetího.

Nicméně na začátku, kolegyně a kolegové, mi dovolte jednu možná obecnou poznámku. Celá ta včerejší, dnešní a vůbec ta diskuse o státních důchodech je o tom, jak udržet systém i v budoucnu v použitelném stavu, protože demografická křivka je opravdu neúprosná. Když dnes na jednoho starobního důchodce máme a na ten důchod vydělávají téměř tři aktivní osoby, tak do 40 let to bude hluboce pod dvěma. A v průběžném systému, v tom prvním pilíři platí to, že máte pouze tři základní parametry, které zásadně, zásadně ten systém ovlivňují: Je to výše peněz, které do systému přicházejí, výše peněz, které ze systému odcházejí ve smyslu výše důchodů, a ten třetí - výše peněz, které ze systému odcházejí ve smyslu počtu osob, které důchod pobírají. A protože i délkou dožití i demografickým vývojem počet lidí, kteří budou čerpat důchod, bude stoupat, zavírat před tím oči, je asi to nejhorší, co pro naše občany a pro další generace můžeme udělat.

My můžeme mít na tyto parametry různé názory a ty tady zaznívaly, ale nejvíce poctivé je říct lidem, že pokud chtějí být slušně a podle svých představ zabezpečeni na stáří, nesmí se spoléhat pouze na stát. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP