Korektura


(18.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A je dobré si tady připomenout, že ODS nastoupila na Ministerstvo financí s tím, že bude snižovat deficity o 70 až 100 miliard korun ročně. A my se dnes musíme tedy podívat, jaká je tato bilance ve skutečnosti. Ta finální bilance je, a to vám tam ještě připočtu tu mimorozpočtovou půjčku, co jste si vlastně mimo rozpočet přepůjčili pro Státní fond dopravní infrastruktury, on už vám to tam připočetl i Eurostat, už vám to tam připočetl NKÚ, už se z toho vlastně nemůžete nijak vymluvit, takže ta konečná, finální bilance je taková, že průměrné roční tempo snižování deficitu touto vládou je směšných 29,4 miliardy ročně. To není jedno procento HDP ročně, o kterém ještě nedávno mluvil pan premiér Fiala, ani půl procenta ročně HDP, což navrhovalo hnutí ANO, a vy jste říkali, jak je to nedostatečně ambiciózní, půl procenta HDP, tak málo. Výsledkem této vlády, dámy a pánové, je, víte kolik? 0,37 procenta HDP ročně! Tak to je ta Pecka! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Tohle nám ta vláda předvedla! A to, prosím jsem teď pominula to, že jste zvýšili daně, zpomalili už valorizaci a teď vlastně v tom pokračujete.

Takže už nyní zároveň přesně víme, když byl schválen ten poslední rozpočet této vlády, že tato vláda nás za čtyři roky zadluží částkou 1 bilion 190 miliard korun, takže 297 miliard korun ročně. To je 110 tisíc korun na hlavu. To je třikrát rychlejší tempo zadlužování než za ministrů financí ANO za těch osm let. Za těch osm let, co jsme měli ministry za hnutí ANO, abych to řekla přesně, to bylo 783 miliard za osm let, takže 98 miliard korun ročně. Tady to mám na větším grafu, mám i menší, abyste si to všichni mohli prohlédnout, to srovnání. (Ukazuje graf.)

Takže, pane poslanče Vojtko, prostřednictvím pana místopředsedy - je tam pořád pan místopředseda? Je. - pana místopředsedy, tak já bych byla ráda, abyste si tu řeckou cestu odteď odpustil. A myslím, že všichni kolegové z koalice už navždy by si měli schovat svoje repliky o nezřízeném hospodaření naší vlády, o astronomických schodcích neschopných hospodářů z ANO a o svých osvícených konsolidačních receptech a úspěších. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Ono je to totiž z vaší strany něco jako házení kamenů z velmi, ale velmi křehkého skleníku. Takže to bychom měli k té řecké cestě.

Ještě vám ukážu jednu zajímavou věc - dluh sektoru vládních institucí. (Ukazuje graf.) Tady máte. A to si to ještě samozřejmě musím upravit po včerejší zprávě Eurostatu, já jsem to nestihla, takže to bylo ještě před zprávou Eurostatu, takže tady to máte ještě hezčí, a po té včerejší zprávě Eurostatu to samozřejmě upravím. Vy prostě jste udělali větší sekeru než my za covidu! (Souhlasný pokřik a potlesk poslanců ANO 2011.) S těmi vašimi triky! A vy nás tady budete mistrovat? Vy nám tady budete přednášet o řecké cestě? To, že jste roztomilý, pane poslanče Vojtko, prostřednictvím pana místopředsedy, to jsem byla hrozně milá k vám, protože jsem zdvořillá a jsem dáma. Takže nebudu volit žádný jiný výraz.

A teď ještě, prosím vás, poslední. Já to trávím, protože jsem to ještě nestihla pořádně nastudovat. Je toho tolik, že včera Eurostat, hlava mně šla kolem, člověk přijde večer domů a nestíhá to a dneska Národní rozpočtová rada, také pecka. Už moje ctěná kolegyně Berenika Peštová mluvila o tom, jak Národní rozpočtová rada vám zhodnotila ten poslední rozpočet, ten poslední návrh. No, to je zase tedy pecka!

Já neříkám, že jsme všechno - jsem velmi pokorný člověk, věřící - neříkám, že jsme všechno udělali stoprocentně. Bojovali jsme s covidem, dělali jsme to podle nejlepšího vědomí a svědomí. Určitě bych dneska, po bitvě každý generál, řadu věcí udělala jinak a mí kolegové také. To je ta pokora, že se nebiju v prsa a neříkám, jaký jsem prostě frajer, že jsem všechno zvládla. Ale určitě, určitě jsme neměli takové zprávy Eurostatu, neměli jsme takové informace stran rozpočtové politiky, jaké vám dává vysvědčení NKÚ, a Národní rozpočtová rada, která rozhodně nebyla nikdy fanouškem vlády Petra Fialy, to je určitě známý fakt, tak ta vám tedy dala vysvědčení opravdu, opravdu perfektní.

Za problematické Národní rozpočtová rada považuje zejména příjmy z prodeje emisních povolenek, které jsou rozpočtovány ve výši 30 miliard, což je krajně nepravděpodobné, až nerealistické. Lze tedy předpokládaný příjem označit za nadhodnocený o cirka 10 miliard. Takže šup, plus 10 miliard jste si tam namalovali. Proto pan ministr Hladík utekl. Já se mu nedivím. Já bych na jeho místě utekla také, kdybych dostala takovéhle vysvědčení, takovýhle glejt.

Další. Návrh rozpočtu předpokládá meziroční nárůst příjmů z odvodů organizací s přímým vztahem ke státu v rozsahu 8 miliard. To se jeví jako nepravděpodobné. Navíc část těchto příjmů by musela mít charakter super dividendy. Vždyť vy tam normálně lžete v tom rozpočtu! (Potlesk poslanců ANO 2011.) To je rozpočet? Já si to samozřejmě nechám na první čtení, ale já jsem toho tak plná, že jsem se o to musela podělit už dnes, protože tam bude pecka ve vztahu k důchodům. Tam se dostanu za chvilku. Vydržte, abych něco nevynechala.

Dotace na obnovitelné zdroje. To už my víme. To OZE známe. Redukce požadované částky na rozpočtovaných 8,5 miliardy, rozumějme, v rozpočtu je 8,5 miliardy, si nejspíše vyžádá změnu legislativy, avšak návrh rozpočtu by měl zohledňovat aktuálně platnou legislativu, nemá být založen na možných scénářích, jejichž konkrétní podoba v době sestavování rozpočtu není známa. To znamená, já vám to vysvětlím, v rozpočtu je 8,5 miliardy a mělo by tam být ještě tak plus 20 podle odhadu expertů. Dívám se na svou ctěnou kolegyni Bereniku Peštovou, plus 20, možná 21, uvidíme. Takže pamatujete si ten první rok, kolegové milí? Hlavně tady sedí moji kolegové. Pamatujete si, jak kdybychom my projednávali nějakou důchodovou reformu, že? Tady vidíme, koho to zajímá tady. (Ukazuje vpravo.) Pamatujete si, kolegové, jak první rok vzal ministr Stanjura 14 miliard ze zdravotního pojištění a neměl na to zákon? (Potlesk poslanců ANO 2011.) Pamatuje si to, jak tady potom honil kočku za ocas a rychle tady na sílu prosazoval zákon?

No, tohle je to samé! Jak to hodlá udělat? Jak to hodlá udělat? On říká, že má minimálně čtyři nebo pět cest. Tak já vím, dvě. Změní zákon, ale vlastně změní ho ex post. Nevím, jak to chce stihnout, když už teď to tam nemá na rozpočtované, nevím, jak to chce udělat, anebo ty peníze tam nedá a vystaví naši zemi, příští vládu, uvidíme, jaká to bude vláda a koho to bude vláda, vystaví arbitrážím a obrovským sankcím, které budeme platit. Tak to je ta vaše politika! To ta vaše politika, kterou nás tady mistrujete! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

Neskončila jsem, přátelé. Já budu pokračovat. Neskončila jsem. Podobně není vyřešen odpovídající objem prostředků u MŠMT na platy nepedagogických pracovníků. Tak to je známá písnička. Dívám se na svou ctěnou kolegyni, ona teď zrovna tady není, stínovou ministryni školství Janu Berkovcovou, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, ale ona o tom velice dobře ví. A teď přijde perla. Teď přijde perla, protože ta se týká bezprostředně důchodového systému. Přátelé, to je tedy něco! To jsem se s tím ještě nesetkala, a to jsem dělala ministryni financí čtyři roky a předtím jsem v rezortu financí byla dalších pětadvacet.

Podle výpočtu Národní rozpočtové rady není rozpočtována odpovídající částka na dávky důchodového pojištění. Rozpočtovaná částka na rok 2025 je tedy podhodnocena v rozsahu 5 až 7 miliard. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP