Korektura


(18.00 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Dneska nepotkáte strojvedoucího Českých drah v 16 letech. Tak jenom buďme si vědomi toho, že bavíme se o výhledu v příštích 30 letech, kde toto se bude postupně takto realizovat. Tak to jen, poprosím pěkně, neprojektujeme na tu situaci tady a teď. Samozřejmě, že ta situace těch lidí je úplně jiná.

Začali pracovat déle, dělali v náročnějších provozech, v daleko horších podmínkách pracovních, hygienických v dopadech na lidské zdraví. Já i z té oblasti, kterou znám vlastně celoživotně, když si srovnám, v jaké technice a s čím pracovala moje babička a můj dědeček v zemědělském podniku, je to neporovnatelné s tím, s čím se tam pracuje dnes z hlediska dopadů na lidské zdraví, opotřebení toho člověka. Já neříkám, že to je úplně ve sta procentech, proto jsou tady ty náročné profese, ale i toto musíme vnímat, že ta situace se změnila.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení času. A s přednostním právem poprosím paní předsedkyni Schillerovou.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. A já jsem čekala na přednostní právo, mně by dvě minuty určitě nestačily. Pane poslanče Vojtko, říkám to správně, abych nezkomolila vaše jméno, to by mě mrzelo, prostřednictvím pana místopředsedy, jste teda opravdu roztomilej. (Smích a pobavení poslanců hnutí ANO.)

Já jsem přišla teď do vašeho vystoupení, nechci v žádném případě vás nějak dehonestovat, to bych si nedovolila a nestačila jsem se vůbec divit. Řecká cesta, jak na tom budeme teď, nebo nikdy, a tak dále, co jsem tady zaslechla v těch vašich slovech. No tak pojďme si to zrekapitulovat.

Já už jsem o tom, o něčem už jsem mluvila včera, vy jste tady asi možná nebyl v tu chvíli, nebo nevzpomínám si, že byste tu v ten moment, prostřednictvím pana místopředsedy, seděl, tak já něco zopakuju a pro jistotu to i doplním. Tak vy jste říkal, že tady strašíme, nebo mluvil jste tady o tom, nebo respektive co nám tady hrozí všechno, když se to teď všechno neudělá, tak jak vy to máte v tom promyšleném zákoně. Ale vy tady strašíte kolapsem důchodového systému, vy tady strašíte občany, vy v nich vyvoláváte pocit, a my to na těch náměstích slyšíme. A Já jsem teď projela celý Jihomoravský kraj, byla jsem samozřejmě i v dalších krajích a slyšíme to.

Ti lidé prostě říkají, že mají pocit, že by se měli stydět, že jsou staří a čerpají z důchodového systému. Ti lidé, kteří nás vychovali, ať už v roli rodičů, nebo prarodičů, podle toho, kolik nám kterému je, ti, kteří pracovali, přispívali do toho sociálního systému, tak teď mají pocit, že by se měli stydět, že z něho něco čerpají. A to je vaše vina, vaše vina, (potlesk poslanců ANO) že tohle jste dopustili. Že jste dopustili tuto generační, toto rozdělení generací. Prostě ten příkop, který vykopáváte mezi těmi staršími a mezi těmi mladšími.

Tak ale teď k těm číslům. Toto opakuji ze včerejška. 2010 vláda ODS a TOP 09 strašila, že důchodový systém zkolabuje. 2014, ANO poprvé vstupuje do vlády, deficit důchodového systému byl 48,87 miliardy korun. 2018 důchodový systém dosáhl přebytku 18,6 miliardy. Doufám, že víte, kdo v té době vládl a kdo byl ministrem financí. 2019 důchodový systém dosáhl přebytku 16, 4 miliardy korun. 2021 po covidovém kolapsu, propadu, obrovském propadu, kdy se nám takto propadly příjmy a takto vyletěly výdaje. My jsme neměli tu inflaci, kterou vy jste zavinili a díky které jste tady vybírali stovky miliard a vybíráte. Tak v tom roce 2021 důchodový systém dosáhl deficitu 2,26 miliardy, a to jsme předávali aktuálně této vládě.

Bylo to dobrou hospodářskou politikou, přestože jsme bojovali s covidem a nebylo to vůbec jednoduché. Důsledný výběr daní ukázal, že je stávající systém udržitelný a důležitý je hlavně boj proti šedé ekonomice. Budu vám to tady chodit připomínat až do konce tohoto volebního období, a pak uvidíme, v jaké kdo bude roli, a budeme se bezesporu o tom bavit dál. Nebudu předjímat, to je na voličích.

Podíl šedé ekonomiky je v České republice podle relevantních studií cirka 10 % HDP, 10 % HDP. Přečtěte si a nebudu říkat tady názory, vy budete zpochybňovat názory hnutí ANO, moje názory, na to jsem zvyklá. Přečtěte si nejcitovanějšího českého ekonoma Tomáše Havránka. Nejvíc citací má ve všech médiích, jak on odhaduje podíl, jak mluví o zrušení EET, a samozřejmě celá řada relevantních studií těch, kteří jsou k tomu kompetentní.

Můj ctěný kolega Aleš Juchelka, místopředseda Poslanecké sněmovny, hovořil o tom, že vy děláte díry, když jste mluvil o těch dírkách v tom sociálním systému. Ano, vy vezmete výběr sociálního a pak řeknete výplaty důchodů a teď uděláte projekci do roku 2050. Neuvěřitelné. Ale vy zapomínáte na to, že na výdajové straně správně, jak řekl Aleš Juchelka, si započítáte výchovné. Proč? Započítáte si tam slevu, a to jste sami vlastně vytvořili pro pracující důchodce, to není žádná cesta, ten pracující důchodce tu slevu, to snížení té slevy, které jste prosadili nebo prosazujete, prosazujete, tak on ho možná pocítí první rok, pak se samozřejmě tomu trh práce přizpůsobí. Naopak, vy jste měli jít úplně jinou cestou, kterou jsme vám doporučovali, navýšení koeficientu, které motivují toho důchodce, aby potom měl prostě, pokud bude déle pracovat, aby měl vyšší důchod. Ne, absolutně jste si nedali říct.

No a co příjmová strana? Příjmová strana není jenom ten výběr toho sociálního pojištění. Ti důchodci, myslíte, že žijí ze vzduchu, že oni už nespotřebovávají? Oni nenakupují, nejedí, nejezdí autem, že nemají žádnou spotřebu? No a z té spotřeby samozřejmě vybíráte DPH, vybírá, (?) To nemáte započítáno a umíte to, když jste nám tady projektovali a mluvili jste o tom, že Ukrajinci, a to není nic proti Ukrajincům, pracují a že už přináší tolik a tolik miliard do systému, tak jste to uměli spočítat, takže bezesporu byste to uměli spočítat i u těch důchodců, (potlesk poslanců ANO) kolik oni přináší do systému. Takže to není jenom o tom sociálním, kolik vybereme a kolik vyplatíme. Ne, je to tak, jak se to vám hodí, abyste tady mohli říkat, že jste udělali nějakou reformu proreformu, prosadili ji, aby se po volbách, dostaneme-li důvěru, stejně z velké části zrušila.

No a teď pojďme k té řecké cestě, pane poslanče Vojtko, prostřednictvím pana místopředsedy. Tak vy jste tady mluvil o tom zadlužení. Já mám tady takový krásný graf, já mám tady tolik těch papírů, že nevím, co mám, z čeho mám čerpat teď dříve. Já začnu ještě možná tady takto. Vy jste nastoupili s tím, jak ty finance zkonsolidujete, jak nám to ukážete, jak nám to natřete, jak vy prostě naběhnete a tam škrtnete těch 100 miliard a tak dále, no tak jste nám to ukázali. Fakt. Nestíhám, nestíhám se na to dívat. Deficit v roce 2025 bude podle schváleného rozpočtu vládou Petra Fialy 241 miliard. Neřeším těch 10 miliard, které jste tam přidali kvůli povodním, neřeším, nepodstatné. My jsme taky měli tornádo a měli jsme covid, a přesto neustále říkáte, jak jsme strašně špatně hospodařili. No tak si to vezmeme. 241, když bude dodržen, tak 241. Deficit, ten poslední, který my jsme navrhli na rok 2022 byl 376 miliard. Byli jsme ještě pořád v covidu a my jsme samozřejmě počítali s mnohem menšími příjmy, než potom nakonec byli, protože jste nezvládli inflaci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP