Korektura


(16.00 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Co se týče té demografie, tak vy jste tam opravdu někde zmiňovali zhruba těch 21 let, já to budu zaokrouhlovat na 20 let. No, přání otcem myšlenky. Já bych si to také velmi přála. Takže demografická data za rok 2020 z ročenky z roku 2022, další není k dispozici, proto vám ji tu nebudu říkat, protože byste nemohli ověřit to, co tady říkám. Takže délka života pro muže, pane ministře, 74,09 roků. Kde máte 21 let od 67 let? To by mě teda velmi zajímalo. Máte Pýthii, která řekne, že zítra to bude jinak? Máte domluvené Théby, které se do toho vloží? Nevím, ale z prosté aritmetiky dítěte ve druhé třídě pramení, že jestliže někdo půjde do důchodu v 67 letech, tak nemůže pobírat důchod ani 15 let do svých 74 let, což jsou materiály ze zdravotnické ročenky. Pro ženy, abyste měli představu, je to 80,5 roku, takže prosím pěkně, a to ještě regionálně jsme na tom různě. A já se za chvilku k těm jednotlivým krajům dostanu. Čili moje otázka zní: Rozumíte té demografii? Určitě je na Ministerstvu zdravotnictví a na Sociálním (Sociologickém) ústavu Akademie věd řada odborníků na demografická data a oni by vám je vysvětlili. Ptali jste se jich, jak je máte chápat, anebo to je hozené číslo první, které vás napadlo? Skoro si myslím, že ta varianta b) je ta správná.

Čili je to trošku odbytý materiál, protože jsou to povrchní data. A bez řádné analýzy těch dat se nemůžete nikam dostat, bude to stále jenom povrchní. Navíc teda měněné za pochodu, což mi vadí pravděpodobně nejvíc ještě.

Podívejme se na takzvanou dětskou složku, to znamená poměr dětí do 15 let a seniorů. Tak nejmladší je Středočeský kraj, kde ta dětská složka je zhruba 18 %, nejmenší složka je v Karlovarském kraji. Co to také znamená? To je index stáří. Takže Královéhradecký kraj 65 plus je 143 osob na 100 dětí do 15 let, Středočeský kraj 10,5, Karlovarský 142 a Praha má takový ten průměr všech průměrů 123,4 s běžnou směrodatnou odchylkou. Čili už z těchhletěch čísel bych předpokládala poměrně kvalitnější zpracovaný materiál s důvodovou zprávou, s odůvodněním, proč jste se rozhodli pro toto zastropování, a ne jiné, proč je to 67, a ne 66,1 a podobně, protože v některých krajích je to prostě poměrně ne seriózní vůči obyvatelům. A není to zohledněno.

Co se týče dále tady opakovaně říkané střední délky života. Prosím vás, střední délka života se odhaduje při narození - a všechny materiály světových statistických úřadů, jako že s nimi spolupracujeme velmi s těmi statistiky, s epidemiology - se odhaduje při narození, což jste tu také nikdo neřekli, tak v roce 2020 podle zdravotnické ročenky to dožití pro muže by mělo být 77 roků, pro ženy 82,3. A zase s určitou velkou variabilitou. Ústecký kraj pro muže 72,7, Karlovarský pro ženy 78,8. Čili ani tam pro tyto lidi střední délka dožití nebude 80 let. Takže kde jste sebrali těch 20 let? A zaokrouhluji, říkám znovu.

Dále v běžně dostupných zdrojích se dočteme, že zhruba jedna čtvrtina Čechů má problémy s bydlením. Samozřejmě že nejhorší je, jestliže ten člověk zůstane sám, tomu všichni rozumíme. Rozumím i tomu, že teda pak byste řekl, ať bydlí, na co má, i tomu rozumím a vcelku bych s vámi souhlasila, protože ne všichni mohou mít samozřejmě vilu s jedním důchodem. Ale oni nemají vůbec na to bydlení v místě, kde se narodili, kde žili 70 let. A to si myslím, že není dobře. Respektive vy s tím nepočítáte, vy tam nemáte žádnou pro ně variantu, nic jim nenabízíte.

A co se týče té koupěschopnosti, o které tady také hovoříme, tak je třeba si připomenout, že máme tady, zaokrouhluji opět, abychom nebyli v měsících, třetí rok významnou inflaci. Ta 20% inflace, kde teď se dočítáme, že inflaci máme 2 % a podobně - no, to je pravda, ale těch 2 % inflace (?), to jsem neviděla, že byste dokázali. Čili musíme napočítávat na tu původní velkou inflaci. Ta samozřejmě znehodnotila těm lidem staršího věku všechny úspory, které měli, protože prostě je draho. Ale ona paradoxně by jim znemožnila třeba si i připlatit za zdravotní péči. Víte, že tam nakupujeme na světových trzích, protože když tam někdo přijde z České republiky, tak žádný výrobce nebo prodejce nám samozřejmě neudělá žádnou zvláštní cenu. A oni na to nemají. Nebo ve velké většině na to nemají, což je samozřejmě špatně.

Podívejte se na další věci, jako je velmi časté onemocnění, to je diabetes mellitus, je to více než milion osob a pro ně základní třeba léčebnou jednotkou je dietní režim. Ale paradoxně - a samozřejmě vy to nevíte, protože se s tou opozicí nebavíte - tak je třeba si uvědomit, že pro tyto lidi je základ třeba čerstvá zelenina. A můj denní chleba v té ordinaci je v tom, že toto říkám, ten pacient to i ví, prosím vás, pacienti jsou velmi edukovaní, ale on má špatné zuby a on nemá na to, aby si nechal udělat kvalitní zubní protézu. Takže samozřejmě dopadne to tak, že si stejně namočíte rohlík do kávy, což je přesně to, co nechceme. A prosím, je to milion osob. Takže chtěla bych tam potom i ty důsledky, které zpracujete, abychom s nimi mohli pracovat. Já jsem to neviděla.

Další věc potom - počet pracovních neschopností na 100 tisíc pojištěnců je 57 tisíc vystavených. Trošku tam klesá délka trvání pracovní neschopnosti na 36,3, dne. A já to opět nevidím zapracované v tom odůvodnění, protože to je velmi důležité, kolik lidí z té neschopnosti odchází do důchodu. A to bych si myslela, že byste tam měli mít velmi pečlivě zpracované.

Dále tam jsou nemoci z povolání. Kolik procent lidí, kteří mají přiznanou nemoc z povolání, po této nemoci odchází do důchodu? Opět jsem to nenašla nikde.

Ale podívejme se na ty ceny, které jsme tady říkali. Tak Makroekonomika z 28. srpna tohoto roku uvádí - je to naprosto běžně dostupný zdroj - zdražení proti roku 2021: Máslo o  43 %. Když jsem viděla včera ty ceny u nás v obchodě, myslím, že je to i o něco více. Vejce 42 %. Brambory 50 % - tak brambory je takzvaně jídlo chudých a 50 % zdražení? Abychom nedopadli, že byste pak doporučila jako Marie Antoinetta, když nemají na chleba, ať jedí koláče, to by teda opravdu nebylo dobře. Čili mléko o 28 %. I když, jak tam ekonom sám říká, pokles tam byl té daně. Takže jaké je vysvětlení? Opět ho nevidím. Jinak Eurostat udává, že ceny potravin v České republice jsou samozřejmě větší než ve většině zemí Evropské unie, což nemusíme mít Eurostat, to vidíme, když vyjedeme za hranice.

A pojďme se podívat, jak je to s odchodem do důchodu a s procentem dosažené mzdy v jednotlivých zemích v Evropě - a budeme se dívat, prosím pěkně, na západ, na východ bych se teda nerada dívala. Začnu tam, kde jsou na tom nejhůř, a to je Belgie. Odchod do důchodu 65 až 67 roků a 80 % té průměrné mzdy. Dánsko 66 až 69 a 81,3 % průměrné mzdy. Finsko 65 a 82,6 %. Itálie tam vůbec, to je 67 a 100 procent. A vím to teda úplně jistě i z rodiny. Německo 65 až 67 a 88,8 % průměrné mzdy. Rakousko 65 - a světe, div se - 94 % průměrné mzdy. Česká republika 77,3. A průměr OECD je 90 %. Což jsou volně dostupné zdroje. Jsou-li pravdivé, nebo ne, samozřejmě musí být potom ověřováno eventuálně tedy ministerstvy a v případě, že jsou špatně, tak vydejte dementy, že tyto zdroje nejsou správně, protože jsou ve veřejných dostupných zdrojích a jsou brány jako kvalitní zdroje, protože jsou pod tím dané tedy naše organizace, které se tím zabývají, včetně statistických organizací. Čili tady bych poprosila, abyste jednoznačně ověřili tato data a dali je do důvodové zprávy.

A to, co znovu řeknu, se mi strašně nelíbí a považuji to za neserióznost vůči voličům, vůči opozici, vůči všem. Je to ta změna za pochodu. Vy prostě v druhé půli fotbalového zápasu posouváte branku. Přebarvuje se velké vápno. No, to asi se těžko dá hrát seriózně.

Takže já si myslím, že tento materiál je skutečně dělaný ze zoufalství, na koleni, není odoponován. Vzhledem k tomu, že jste tam včera po šestnácté hodině dali ještě tolik pozměňovacích informací, tak je jasné, že v tom není jasno ani teda ve vládní koalici. A domnívám se, že v této podobě potom těžko s ním vážně hovořit. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji paní poslankyni. Její vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. Tu první bude mít pan ministr Marian Jurečka, druhou pan poslanec Jiří Mašek. (Poznámka ministra Jurečky mimo mikrofon.) Pan ministr se vzdává své faktické poznámky, tak já poprosím pana kolegu Maška. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP