Korektura


(15.50 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Pane ministře. To máte možná pravdu, že tady možná budeme déle, možná. Je to kraj, je to kraj od kraje, je to kraj od kraje. Nevěřím tomu, že v Ústeckém a v Moravskoslezském se dožíváme výš. Ne, ale roste. (Reaguje na ministra Jurečku.) Já teda nevím, jak to roste v Ústeckém, nebo respektive ve vašem okolí, ale já vidím ta parte tam různě. A to nejsou parte, že by to byli lidi, kteří se dožívají toho věku, který říkáte vy 65 plus 21. Opravdu, věřte mi, že ne. Takže jako my, když se dožijeme možná těch 65 let a tak vy mi garantujete v uvozovkách, že se mám potom mít hezky těch 21. Ale já tam tu vidinu prostě nevidím. Proto říkám, že to je kraj od kraje. Jinak asi dožívají na Moravě, ale prostě tyhle ty kraje, jak byly strukturálně postižené, tak prostě si můžeme povídat o tom, co jsme tam těch 40 let dýchali, než přišly ty různé změny a myslím tím odsíření a další a další. Takže my si myslím, že to zdraví máme trošičku nalomený. Já nevím, vy to možná nepamatujete, ale tenkrát se tam bralo takzvané pohřebné. Kdo v tom kraji bydlel 15 let, tak bral 2 000 korun právě za to, že tam dýcháme to, co dýcháme. Takže proto tady teď my křičíme.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji moc paní poslankyni, v tuto chvíli s další faktickou poznámkou pan kolega Milan Feranec. Pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Jenom k tomu, co říkal pan ministr. A jak nám neustále ukazuje tu tabulku. Je jenom potřeba přeložit, co říká ta tabulka. Vzhledem k inflaci pochopitelně prudce poklesly reálné mzdy zaměstnanců a ta tabulka říká, že zaměstnanci se mají o mnoho hůře. A důchodci se mají hůře, ale o trošku líp. O tom to je přece, reálné důchody přece poklesly. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. S další faktickou poznámkou je tady paní poslankyně Lenka Knechtová. Vaše dvě minuty, paní poslankyně. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já bych ještě zvedla tu otázku, kterou položil můj ctěný kolega Radek Vondráček, a to, že i ty seniorské organizace nás upozorňují na to, že situace těch seniorů není vůbec růžová, a jde to, řeknu hodně do protivky s tím, co tady prezentuje pan ministr. Takže jsem se chtěla zeptat, jaká se vlastně vedou jednání s těmi seniorskými organizacemi a jakým způsobem reagujete na tu zpětnou vazbu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Paní kolegyně Jana Hanzlíková je přihlášená s další faktickou poznámkou. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo a také bych chtěla reagovat na tabulku toho nejlepšího období, co se týká důchodů, co pan ministr ukazoval. A chtěla bych jenom připomenout, že tady mluvíme o určité části lidí, kteří mají ten průměrný důchod, a mohli bychom tady dlouze polemizovat, jestli vůbec ten průměrný důchod tedy je dostatečně vysoký na to, aby ti lidé v současné době při současných cenách si zaplatili z toho základní životní potřeby. Ale chci tady připomenout, že zhruba 1 000 200, (1.200.000?) seniorů je pod tím průměrem, a to někteří poměrně výrazně, třeba 17 000. Nedokážu si představit, nevím, jestli vy ano, že za 17 000 oni jsou schopni poplatit veškeré výdaje. Tady totiž vy mluvíte pouze v tom poměru k průměrné mzdě, ale musíte se dívat také na kupní sílu a tam už ty statistiky vůbec nejsou dobré. A pokud se podíváte na procento výdajů na bydlení z těch celkových výdajů těch seniorů, tak tam je to úplná katastrofa. Takže ono je potřeba číst ta čísla, jako dá se to z různých úhlů.

A pak bych ještě chtěla připomenout, my stále se točíme kolem věku odchodu do důchodu a já tady chci říct, jako člověk by vzal, že ano, můžeme se shodnout na tom věku 65 let, i když za mě teda je to stále hodně, ale při té možnosti odejít do předčasného důchodu. Ale to, co vy jste udělali vloni, to zhoršení těch podmínek, tak to je tak přísné, že skutečně já o tom tady pořád mluvím. Je určitá skupina lidí, která když si nechá propočítat předčasný důchod finančně, tak ví, že do něho odejít nemůže. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. V tuto chvíli už nemáme žádnou faktickou poznámku, vracíme se zpátky do obecné rozpravy. Než dám slovo paní poslankyni Věře Adámkové, tak jenom ohlašuji, že na místě zpravodajů se vystřídal pan Michael Rataj za pana Mariana Vojtka, pardon, za pana Vojtka. Prosím paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové, já teda začnu úplně jinak, než jsem původně chtěla, protože budu opravdu reagovat na slovo pana ministra, která řekl v tom posledním vystoupení. A byla bych velmi ráda, kdyby si to současná vláda také zapamatovala. Vy jste řekl o tom, že jste dlouze hovořili s panem předsedou Babišem ohledně důchodové reformy. Tak se prosím podívejte, s kým mluvil! S vámi! A s kým jste mluvili vy, prosím pěkně? Nepamatuji se, že byste nás pozvali, nebo že byste byli na výboru pro zdravotnictví, který významným způsobem do toho mluví a vidí ty dopady. Takže prosím pěkně, bylo by dobré si vzít některá ponaučení. Jjá vám teď nerozumím, pane ministře, co na mě pokřikujete. (Na ministra Jurečku.) Věřím, že to je v dobrém, ale prosím, nepokřikujte na mě.

A jinak, jestliže tady chceme sledovat kontinuitu, tak v tom případě já musím ocenit pana ministra Jurečku. On se tady vždycky rve za ty předložené materiály, mnohdy teda to nejsou materiály vhodné k tomu, aby se za ně někdo rval, ale je pravda, že kdybyste se podíval do análů vaší strany, tak krom krátkého období tam je opravdu dlouhá historie, kterou můžete sledovat, jak se všechny ty důchody vyvíjely, protože jiná tak dlouho strana tedy žádná není. Takže to je jakoby to, co opravdu se z toho dá třeba i vyčíst.

Ale co se týče toho materiálu, který jste předložili, mě včera naprosto konsternovalo, když tady hovoříme k materiálu a vy tedy říkáte ne, to už tam není, máte pravdu, v tom momentě, vy tam ve 4 hodiny odpoledne poté, co se jedná o devíti od rána, a samozřejmě každý se připraví před jednáním. Pravděpodobně také nechodíte na vládu, že byste nečetl materiál a pak panu premiérovi říkali: Já jsem to neviděl. Ano, v 16.20 už tam nebyl ten materiál, který jsme tady hodnotili, ale to je přece úplně špatně. Mně to připomíná spaghetti western, to znamená, něco nás napadne, uděláme něco na koleni a ono to nějak dopadne. Ta problematika důchodů není jednoduchá. Souhlas. To samozřejmě je pravda. Mnohé státy k tomu přistupují velmi dlouhodobě. A všimněte si dlouhodobě, zodpovědně a v široké diskusi s těmi, kteří mají do toho co mluvit, protože ty dopady jsou velmi, velmi těžké na to obyvatelstvo. Za prvé musíte vzít ekonomické, zdravotní a sociální. A tady to, co se děje s těmi důchody, je, že samozřejmě ti důchodci, a pozor, to nejsou jenom senioři, abychom si uvědomili důchodci, nemocní senioři nebo bezmocní senioři, to jsou lidé, kteří zvažují, zda odejít do důchodu, anebo umožnit třeba svým dětem, aby mohli oni jít do práce a starat se o vnoučata. A vy tady říkáte, mají si pomoci. Souhlas. Víte velmi dobře, že tu rodinnou soudržnost já opravdu velmi oceňuji a vím, že má být. Ale ti lidé na to nemají.

A do toho teď ještě jste se rozhodli, že nebudete vracet ani ty peníze, které oni si připlácejí na léky. Ono to, pravda, nemusí být mnoho, ale pro ty lidi potom každá pětistovka je velký peníz. Prosím, uvědomte si to. A tady opravdu nevidím seriózní posouzení situace a připadá mi to opravdu jako dělané na koleni, což mě velmi mrzí k tomuto, jestliže už ten materiál jste teda podali, protože já se s těmi lidmi denně setkávám a musím říci, že ti lidé jsou vyděšení.

Za prvé musím se vrátit k další velmi důležité věci, a to jsou čísla. Jak dobře víte, já mám čísla ráda, udávali jste tady průměrné hodnoty, ať už důchodů, nebo čeho, ale prosím pěkně, a říkám to tu teda už opravdu sedmý rok, vy tam nemáte směrodatnou odchylku, pane ministře. Čili to číslo je neplatné i pro práci, kterou by dělal člověk na střední škole. Teprve ta směrodatná odchylka vám řekne, jakou má výpovědní hodnotu ten průměr, a to jsme v úplném bazálu statistiky, a vy ji tam nemáte.

Řekněte mi, kolik procent důchodců vůbec nemá ten průměrný důchod. A pak se můžeme bavit o něčem. Ale to jsme se nedozvěděli. Předpokládám, že vy to máte řádně spočítáno, ale to tady nepadlo. Podívejme se na některá čísla, která jsou běžně dostupná, jsou dostupná ve Zdravotnické ročence nebo v makroekonomu a podobně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP