Korektura


(15.40 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Rostoucí ceny energií, vysoké náklady na bydlení a nízké příjmy domácností, to vše přispívá k tomu, že se lidé propadají do chudoby. Autor analýzy Jan Klusáček varuje, že se v dalších letech nedostaneme pod milion lidí postižených energetickou chudobou. To bychom tu měli řešit celé dny, a ne jak se sníží penze. Nejohroženější jsou domácnosti s dětmi a osamělé matky. Náklady na bydlení a děti jsou pro ně často neúnosné. Rodiny s dětmi mají větší výdaje, a přesto jsou přehlíženy a tato realita je vládou také přehlížena.

Situace je neudržitelná a nemůžeme si dovolit, aby naši lidé žili v takových podmínkách a nemůžeme za této situace předkládat v uvozovkách reformu, která z logiky věci bude potom už vždycky nazývána jako reforma asociální, která poškozuje jak mladé, tak i ty staré.

To je z mé strany asi všechno. Já jsem přesvědčený o tom, že čestné řešení by bylo si to přiznat. Přerušit tento bod, což nenavrhuji, ale přerušit tento bod nyní v druhém čtení, kdy je ještě možné předložit třeba nějaký pozměňovací návrh, I když tomu já nevěřím. Já si myslím, že jediná cesta je prostě tuto cestu opustit. Ale ještě máte pořád 13 měsíců, kdy se může opozice a koalice sejít u jednoho stolu a říci, že chceme něco udělat, co vydrží 20, 30, 40, 50 let. Tohle, i když se nějakým způsobem přijme, tak z těch zkušeností, co mám z Poslanecké sněmovny za tu dobu, co tady jsem, tak nepřežije. Nebude to mít dlouhé trvání. A proč to tedy děláme? Proč tu trávíme celé týdny? Já chápu, je to politika, jsem zvyklý tady na tu parlamentní debatu, ale zoufám si, někdy je to prostě zoufalé, kolik energie se vynaloží jenom na nějaká politická gesta a jenom na to, aby někdo mohl říct - měli jsme odvahu kousnout do kyselého jablka, my jsme ti, kteří to aspoň zkusili.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku, a to pana ministra Jurečky. Pane ministře, prosím, máte slovo, a vaše dvě minuty začínají právě teď.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. No, já si zoufám z toho, že kdyby hnutí ANO bylo konzistentní v tom, co říkalo osm let v předchozích dvou vládách, kde bylo, kdyby váš šéf se držel toho, co mu sepsali jeho poradci v knize O čem sním, když náhodou spím, tak by ta debata o tom, jak má vypadat důchodová reforma, které jsou ty klíčové nástroje, byla opravdu o dost jednodušší.

Já jsem zažil s ním osobně spoustu jednání, kdy on nám například říkal, že rozhodně nechce zastropovat odchod do důchodu, kdy to nebylo zastropováno a kdy ta debata se vedla, že se to zastropuje, ale v návaznosti na ty pětileté zprávy, se s tím bude dál pracovat a případně se to bude posunovat.

Já jsem u toho stolu byl, možná ne všichni z hnutí ANO u toho tenkrát byli taky, když se ta debata vedla. Tak to jenom poprosím, jako kdyby v tomhle ta konzistence byla, bylo by to super.

Když se bavíme o důchodové reformě, někteří z vás říkají, je potřeba, někdy zase říkají, že není potřeba, bylo by super si to taky vyjasnit, aspoň v těch dvou opozičních velkých klubech, ale v zásadě vy jste říkali, že je potřeba a ona nejde udělat, nejde udělat důchodová reforma i s opatřeními, která nejsou úplně příjemná, která jsou nějakým způsobem bolestivá. Je to na základě věcí, které vidíme v zahraničí, kde se důchodová reforma dělá, jsou to doporučení OECD, není tam mnoho variant, jak se tomuto vyhnout.

A vy chodíte a říkáte toto všechno, co znamená další výdaje, tak to podporujeme, tak se k žádné důchodové reformě nepropracujeme, protože vytvoříme pouze další výdaje v tom systému. A my musíme říct, že ten systém prostě, pokud máme tu stabilitu a jistotu, tak potřebuje ty úpravy a ty změny.

A poslední věc, kterou chci ukázat, už jsme o tom mluvili, tak tady je vidět ten vývoj toho průměrného důchodu vůči průměrné mzdě v České republice od roku 2000 tady. (Ukazuje přítomným graf.) Tady vidíte ten vývoj. Dneska jsou to nejlepší roky.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Tak já děkuji panu ministrovi. V tuto chvíli jsou přihlášeni s faktickou poznámkou paní poslankyně Berenika Peštová a po ní se připraví pan kolega Radek Vondráček. Prosím.

 

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Pane ministře, vy jste byl ve vládě od roku 2014 do roku 2018, za Sobotkovy vlády. A pokud vím, tak v té době došlo k tomu zastropování, ne? V roce 2016.

Takže jak jste hlasoval, pane ministře, v té době? Hlasoval jste pro zastropování, anebo jste nehlasoval pro zastropování? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Pan kolega Vondráček. A vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já si myslím, že mi bude stačit minuta, a vzhledem k průběhu debaty určitě nic nezdržím. Já jenom chci poprosit, teď jsem měl projev, teď jsem vám říkal, jak jsou na to domácnosti se seniory, jak jsou na tom senioři. Tak prosím vás, přestaňte říkat, že teď zažíváme nejlepší roky. Diváci to viděli, kdo to sleduje. Prostě neříkejte, že zažíváme nejlepší roky. Máte tam nejvyšší sloupeček v grafu, ale jaká byla? Jaká byla kumulovaná inflace za ty dva tři roky. Všechno zdražilo a ta seniorská inflace ještě větší. Tak prosím vás, nepoužívejte to, že zažíváme nejlepší roky, nebo ty lidi už si budou říkat, tak co nás ještě čeká, když tohle jsou nejlepší roky? Jo? To je důležitá věc.

Za druhé, pan Babiš tu není, já jsem u jednání nebyl, on se bránit nemůže, takže tady vlastně debata pokračovat nemůže, ale já myslím, že to, že má být věk zastropovaný, je nějaká logická úvaha. Vždyť to je příroda. My se dožíváme víc let, ale v jakém stavu? A kolik to stojí ten stát?

A já myslím, že vy zase nemáte, a už to tady taky někdo říkal, já se nechci opakovat, že vlastně nemáte to, možná to ani nejde spočítat, prostě ty náklady na zdraví a na léčení se s věkem zhoršují a ti lidé se dožívají víc, ale taky to stojí mnohem víc ten zdravotní systém a lidé se dožívají víc možná ve statistikách, ale opravdu, v jakém stavu, že ti lékaři diskutují také o tom, kde je nějaká míra, kdy ještě léčit nebo už toho člověka nechat odejít. Vždyť to je teďka poměrně častá debata mezi lékaři. Takže to se hádáte s přírodou. Já si myslím, že nějaké zastropování je prostě lidské. No, a nakonec jsem zabral dvě minuty. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji za dodržení času. V tuto chvíli je přihlášen s faktickou pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já jsem tady dokladoval na základě faktů to, co jste vy sami zmiňovali, že je určitým indikátorem té situace starobních důchodců, a to je výše průměrného důchodu vůči průměrné mzdě. To jsem tady doložil jako fakt, to není můj pocit, to jsou hodnoty, které jsou objektivně dané.

A já jsem tehdy v tom roce 2016 hlasoval pro to zastropování 65 let věku, ale je potřeba si také přečíst, co tenkrát ten zákon také do toho přinesl, že každých pět let se vezme ta zpráva a na základě jejího vyhodnocení se přistoupí případně k další úpravě hranice věku odchodu do důchodu. Prosím vás, říkejme to celé.

A ta zpráva teď přišla periodicky po pěti letech. My jsme ji zveřejňovali letos, myslím, že někdy na konci května, a ta říká, že po těch pěti letech je ta situace horší, pokud jde o dopady na důchodový průběžný systém, než ta zpráva predikovala před pěti lety, a že je potřeba opravdu akutně s tím systémem něco dělat. Kdybychom tady měli dneska informaci, že ta situace je lepší, zlepšila se dramaticky porodnost, jsme nad hodnotou dvě celé a že máme extrémně dobrou situaci z pohledu příchodu třeba lidí na pracovní trh, že tady máme dalších třeba 500 000 lidí nově na tom pracovním trhu, kteří by tady v nějakém středně dlouhém horizontu mohli zůstat,

pak bychom tu debatu dneska nemuseli vést. Ale nic z toho ta zpráva, kterou jsme nevytvořili my jako MPSV, ale jsou to objektivní data, která přinesl Český statistický úřad, tak v té demografii prostě ten výhled žádnou pozitivní trajektorii pro ten důchodový systém neříká. Říká to pro ty lidi, budeme se dožívat vyššího věku, budeme teda na tom světě déle. To je pozitivní zpráva pro člověka, ale není to pozitivní zpráva pro ten vývoj toho, co máme v tom důchodovém systému a co musíme řešit.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji panu ministrovi. S další faktickou poznámkou kolegyně Berenika Peštová. Vaše dvě minuty, prosím. ***

 

 




Přihlásit/registrovat se do ISP