Korektura


(15.00 hodin)
(pokračuje Lucie Šafránková)

A ještě bych také zmínila, co k tomuto vládnímu návrhu říká Rada seniorů České republiky. Mimo jiné vyjadřuje zásadní nesouhlas s postupnou parametrickou úpravou směřující ke zpomalení růstu nově přiznávaných důchodů ve srovnání se současným stavem. Důvodem je navrhované zavedení rozsáhlého a gradujícího zpochybnění principu mezigenerační solidarity. Byla-li by tato opatření realizována, vedlo by to k rostoucí disproporci mezi podmínkami výpočtu důchodů současné a budoucí generace důchodců s tím, že jen do roku 2035 má poklesnout vypočtený starobní důchod o zhruba 8 % ve srovnání se současným stavem. Podle hodnocení dopadů regulace ve správě RIA k návrhu reformních opatření v oblasti důchodového pojištění to po roce 2040 systematicky zvýší míru ohrožení chudobou domácností důchodců ve srovnání se současným stavem, přičemž v roce 2050 bude rozdíl zhruba šest procentních bodů.

I zde s mnoha z toho plynoucími sociálními a zdravotními riziky vynucujícími si dodatečné náklady v jiných oblastech veřejných sociálních služeb. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem se tady celou dobu snažila ve svém vystoupení podrobně doložit, že v případě projednávaného vládního materiálu nejde o důchodovou reformu, ale pouze, pouze o úpravu jeho parametrických úprav, jejichž výsledkem objektivně bude zhoršení kvality života, zdravotního stavu, životní úroveň budoucích důchodců.

Vláda tímto návrhem rovněž oslabuje první průběžný státní důchodový pilíř. Logicky se také zvýší počet důchodců pod hranicí příjmové chudoby, vzrostou nároky na systémy sociálních dávek v oblasti státní sociální pomoci a podpory. Vládním návrhem se také snižuje i zásluhovost důchodového systému, zejména pro pracující rodiče, kteří vychovali děti. Jednak tím, že se zhoršují podmínky u redukčních hranic, kdy se do nich bude napříště započítávat nižší část předchozí průměrné mzdě budoucího seniora, než je tomu nyní. A dále také pak tím, že návrh zhoršuje podmínky i výši budoucích důchodů lidem, kteří řádně vychovali své děti, namísto toho, aby za to byli finančně výrazně oceněni, protože právě na nich, na pracujících rodičích stojí budoucnost a udržitelnost celého důchodového systému a důstojná výše důchodů našich budoucích seniorů. Důchody z principu a z podstaty věci nejsou přece sociální dávkou, ale Fialova vláda k nim přesto takto dlouhodobě přistupuje. Důchody jsou nárokovým příjmem občanů, kteří pro jejich přiznání splnili přísné zákonné nároky, a kteří desítky let pomáhali budovat a financovat tento stát.

Prosím, chovejme se podle toho k těmto lidem tak, že jim nebudeme zvyšovat věk odchodu do důchodu a snižovat nově přiznané důchody. Dělat z důchodu totiž sociální dávku, nebo dokonce hospodářskou škodu velkého rozsahu, což předvedla právě Fialova vláda při loňském osekání mimořádné valorizace důchodů ve stavu legislativní nouze, je pro nás něco naprosto nedůstojného, nemorálního a také nepřijatelného.

Vládní slogan na důchody nejsou a nebudou peníze, ve skutečnosti znamená pouze jedno jediné, my vám ty peníze dát nechceme. V podstatě nejde o nic jiného než o ustanovení si priorit v tom ohledu, jak jednotlivé politické strany a hnutí vnímají klíčové záležitosti veřejného zájmu a jaké mají preference vůči výdajům státního rozpočtu. Tedy jde o politickou deklaraci toho, co má stát financovat především a na co peníze vždy sehnat musí a kde musí je vyplatit jako první.

Pro nás jsou důchodci a důchody jedněmi z těchto priorit a šetřili bychom v jiných oblastech současných veřejných výdajů. Zároveň jsme poměrně jasně a podrobně již několikrát popsali, kde bychom hledali další nemalé rozpočtové příjmy. Detailně jsem také zdůvodnila i to, proč a v čem je pro nás tento vládní návrh zcela nepřijatelný, i to, v čem je zásadně problematický.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, to nejlepší, co bychom mohli pro budoucnost našeho důchodového systému i pro všechny budoucí důchodce udělat, je tento návrh, který je tady nyní předložen, v tuto chvíli zamítnout. Zasednout napříč celým politickým spektrem za jeden jednací stůl a tam vydiskutovat a opravdu odpracovat skutečnou důchodovou reformu, u které budou mít naši občané České republiky jistotu, že nebude v příštím nebo v dalším volebním období zrušena a že se opět nebudou měnit podmínky. Vždyť to je přece v zájmu každého z nás. Tak prosím, toto zamítněme. Já si myslím, že tady se jasně ukazuje i na tom, že zasedala tady nějaká důchodová komise, ke které až v průběhu byla teprve přizvána opozice, a následně se předložil nějaký konkrétní vládní návrh, který ale od té doby mezi prvním a druhým čtení již byl několikrát změněn.

Prosím, přece u tak důležité věci, jako má být skutečná důchodová reforma, nemůže být něco takového přípustného. Navíc když víte a máte jistotu, že opozice s tímto návrhem, jak je takto napsaný a takto daný, nesouhlasí. Takže proto volám znovu po tom, abychom tento návrh minimálně přerušili nebo ho zamítli, což by bylo úplně ideální, a zasedli za jeden jednací stůl. Mějme prosím i na paměti poselství citátu filozofa Ladislava Klímy, který má nadčasovou platnost a který zní: Stupeň úcty ke stáří, udává stupeň ušlechtilosti národa. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji paní poslankyni Šafránkové. V tuto chvíli hlásím, že jsme se vyměnili u řízení této schůze s paní místopředsedkyní Richterovou. S jednou faktickou poznámkou je tady přihlášen pan ministr Marian Jurečka. Než se tak stane, tak načtu omluvy. Od 19 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Petr Letocha, Michael Rataj od 16 hodin bez udání důvodu a pan Jan Volný od 15 hodin do 22 z pracovních důvodů.

Vážený pane ministře, prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já tady už druhý den trpělivě vždycky poslouchám ta vystoupení, já si dovolím vždycky občas takové faktické okénko pro pozorného posluchače či diváka, abychom trošku ty věci zarámovali do skutečných faktů.

Tak k té debatě o reálné hodnotě důchodů. Když vezmeme výchozí stav roku 2015 a budeme to brát, že ta reálná hodnota, tedy je tou výchozí hodnotou těch 100 %, tak rok 2024 je reálná hodnota, to je kupní síla důchodu 118,7 %, a v roce 2023 byla 116,9, v roce 2022 114,1, a v roce 2021 byla 118,6. To znamená, v letošním roce 2024 je ta reálná hodnota té kupní síly toho důchodu od roku 2015 nejvyšší, jaká kdy byla.

Když se podíváme na zajímavá fakta od roku 2000 na ten vývoj poměru průměrného starobního důchodu vůči průměrné mzdě, což nebylo za ty dva dny mnohokrát zmíněno jako určitý indikátor, jestli se teda ta situace vyvíjí dobře, nebo špatně, tak já musím říct překvapivě, já jsem to tady naznačoval, teď jsem si teda ta data ještě zaktualizoval. Tak rok 2024 je za těch 24 let s hodnotou druhou nejvyšší, 44,5 % výše průměrného důchodu vůči průměrné mzdě.

Rok 2023 je úplně ten nejvyšší, a to je 45,7 %. Kdybych udělal anketu a zeptal bych se kdyby si někdo z poslankyň a poslanců tipnul, kdy byla ta třetí nejvyšší hodnota průměrného důchodu vůči průměrné mzdě, tak překvapivě, nebylo to ani posledních pět let, ani posledních deset let, ale ta třetí nejvyšší hodnota toho průměrného důchodu vůči průměrné mzdě byla v roce 2000. To bylo 44,2 %, a (Předsedající: Čas.) následující nejvyšší hodnoty byly kolem roku 2013. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP