Korektura


(15.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. Tím pádem se dostáváme zpátky do obecné rozpravy. Už nevidím nikoho, kdo by se hlásil s faktickou... Ano, paní kolegyně Šafránková se hlásí z místa. Paní poslankyně, máte dvě minuty.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Ano, děkuji a stihnu to dříve jak za dvě minuty. Pane ministře, proč se tento poměr zvýšil v posledních letech? Zvýšil se proto, že byly mimořádné valorizace, které byly způsobeny takto astronomickou vysokou inflací. Ti důchodci si často nemohou přivydělávat, prostě nemají jinou možnost a vyžívají velice těžce ze svých důchodů a často nedokáží zaplatit ani náklady na bydlení, na energie, které jsou astronomicky vysoké. Kde máte léky? A kde máte další věci? Prosím, podívejte se, jak naši důchodci mnohdy žijí, a zejména ti nízkopříjmoví! Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já jsem se snažil na faktech, číslech, která jsou dokonce i veřejně dostupná, popsat ten stav v čase, který nějakým způsobem nahlíží na celkovou situaci. Pokud jde o ten výsledek, tak ano, ta inflace tady byla, ale znovu jsem tady říkal za ty dva dny několikrát, ale my jsme ty důchody valorizovali o tu inflaci. Důchody byly valorizovány o inflaci. Ta inflace dopadala na celou společnost, a tudíž vyrostla ta hodnota průměrného důchodu vůči průměrné mzdě a tu reálnou hodnotu, bavíme se o tom, co je reálná hodnota, ne nominální, ale reálná hodnota, tedy kupní síla těch důchodů, tak je v roce 2023 a 2024 na historicky nejvyšších hodnotách. To jsou fakta. Já nezpochybňuji to, že tady může být část lidí, kteří jsou v té situaci, která je složitá, ale to tak bylo, před 5, 10, 15 i 20 lety. To tak bylo v každé době, že máme lidi, kteří prostě jsou třeba sami, nemají ani vdovský, vdovecký důchod, a pak opravdu jak jsem říkal, buďto dokáže pomoci nejbližší okolí té rodiny, nebo pak je tady ten sociální systém. Já jenom reaguji čísly a fakty.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. Paní kolegyně Šafránková se svou faktickou poznámkou. Prosím, máte dvě minuty.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Pane ministře, já už jsem sem nechtěla chodit, protože jsem tady asi hodinu a šest minut hovořila, takže jsem se chtěla napít, ale toto mě opravdu nenechává chladnou. Vy jste snad zapomněl na to, že tady v minulém roce došlo u té mimořádné valorizace, která náležela podle platného zákona našim důchodcům, tak že jste ji dramaticky snížili a nedali jste jim ani celou valorizaci? Prosím, zamyslete se nad tím, co tady říkáte! Děkuju. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. S dalšími faktickými už Sněmovna nepočítá, v tom případě se vracíme do obecné rozpravy a já poprosím pana poslance Radka Rozvorala, který je dalším přihlášeným. Pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, ve svém vystoupení bych se rád vyjádřil k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o důchodovém pojištění, který zde projednáváme ve druhém čtení.

V úvodu vyjádřím názor poslaneckého klubu hnutí SPD, který je neměnný a již zde zazněl při projednávání i v prvním čtení. Plně souhlasíme s tím, že je načase po dlouhých letech nečinnosti reformovat nastavený důchodový systém, pomocí kterého je poskytována více jak třem milionům příjemcům penze. Projednávaná novela, tak jak je navrhována, však ale žádnou reformu systému nepřináší a je to pouze úprava parametrických hodnot.

Zároveň ale musím pokračovat, že v hnutí SPD takto zpracovanou vládní novelu upravující důchodové pojištění v žádném případě nepodpoříme, neboť k ní máme celou řadu výhrad, které následně uvedu.

Stát musí vždy a za každé situace zajistit dostatečné finanční zdroje na důchodový systém a výhledově počítat i s tím, že bude stále více příjemců penzí a též že výše důchodů bude každoročně navyšována, a to nejen s ohledem na inflaci. Naši senioři, kteří vybudovali tuto republiku, si to zajisté zaslouží. Dobří manažeři si s otázkou financování důchodového systému musí poradit a hledat v možnostech státního rozpočtu zdroje na zajištění jeho průběžného financování. Ono sebrat finance těm nejzranitelnějším, tedy seniorům, je to nejsnadnější, ale též nejpodlejší řešení. Vždyť se to týká všech našich občanů.

V této souvislosti si dovolím upozornit, že v úterý 1. října se slavil jako již každoročně Mezinárodní den seniorů, který se slaví od roku 1991 na základě jeho odhlasování Valným shromážděním OSN z prosince roku 1990. Cílem tohoto svátku je zvyšování povědomí o problémech, se kterými se musí senioři každodenně vyrovnávat, neboť zdraví a kvalita života ve vyšším věku jsou do značné míry podmíněny životními podmínkami včetně životního prostředí a životního stylu.

Hnutí SPD zastává názor, že stát má povinnost postarat se o naše seniory, stejně jako například o mladé rodiny s dětmi a zdravotně postižené občany. Současné asociální vládě v čele s premiérem Petrem Fialou jsou tito lidé lhostejní a za celou tříletou dobu svého řízení naší republiky všem těmto skupinám, potažmo všem občanům České republiky, svými rozhodnutími a přijatými opatřeními stále zhoršují jejich podmínky pro kvalitní život. To má za následek, že se stále více občanů propadá do sociálních chudoby a jsou odkázáni na sociální dávky.

Tato vláda chce nyní aktuálně protlačit Sněmovnou takzvanou důchodovou reformu, kdy na návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky nově navrhuje prodloužení věku odchodu do starobního důchodu nad 65 let. Součástí této vládní reformy má být i nový výpočet penzí pro budoucí důchodce, který pro ně bude méně výhodný. Vláda to argumentuje tím, aby nové důchody nerostly rychleji než průměrná mzda, a navrhuje úpravu parametrů spočívající jednak v postupném snižování zápočtu příjmů a v postupném snižování procenta zápočtu výpočtového základu. K těmto změnám má docházet postupně v průběhu let 2026 až 2035 a docílit zpomalení růstu nových důchodů v řádu stokorun ročně.

Naši senioři ve vlastní peněžence pociťují, že mají čím dál méně peněz, neboť musí vynakládat stále více financí na zajištění svých domácností. Vše jde na vrub této vládě, která svou nečinností připustila rostoucí inflaci a z ní vycházející zdražení všech komodit, jako například energií, potravin, služeb a tak dál.

Nutno také připomenout, jak v té době ještě pětikoaliční vláda ve Sněmovně nestandardním způsobem prosadila novelu vládního zákona týkající se zpomalení valorizace důchodů a znevýhodnění předčasného odchodu do penze. V hnutí SPD to vše vnímáme jako velkou neúctu ke všem občanům, kteří celý život tvrdě a poctivě pracovali pro náš stát, platili daně a hradili si sociální pojištění. Úroveň ekonomické vyspělosti každého státu lze posuzovat též podle toho, jakou kvalitu života umožňuje svým občanům. Stát musí prioritně pro své občany zajišťovat lepší životní a pracovní podmínky, kvalitnější zdravotní péči a sociální ochranu.

Tento celoživotní přístup je třeba uplatit nejen v oblasti zdraví, ale také vzdělávání, zaměstnatelnosti, bydlení, hmotného zabezpečení nebo sociální participaci. Ve všech těchto oblastech ale současná vláda selhala. To, že současná Fialova vláda vůbec nehájí zájmy našich občanů, a to všech skupin, nás několikrát přesvědčila v průběhu svého více jak tříletého působení několikrát. Poslanci vládních stran by měli mít na paměti, že svým rozhodnutím ovlivňují životy všech našich občanů, včetně pracujících rodin s dětmi, tělesně postižených a seniorů, kteří v současné době pouze doplácejí na špatná rozhodnutí současné vlády. Všem těmto občanům se po celou dobu vládnutí Fialovy nekompetentní vlády snižuje kvalita jejich života a stále více našich občanů se propadá do existenční chudoby. To by si měli všichni vládní poslanci uvědomit a plně respektovat, neboť občané jim v rámci parlamentních voleb dali důvěru a spoléhali na to, že zvolení poslanci budou jednat tak, aby se jejich životní úroveň stále zvyšovala.

Najít finance na udržitelný sociální systém je prioritní povinností vlády, která by měla přehodnotit svá rozhodnutí ohledně dle našeho hnutí nepotřebných výdajů a najít možnosti, jak naopak do státní kasy další peníze získat. Hnutí SPD současné vládě předložilo celou řadu návrhů, jak finance do státní pokladny získat, ale ta to systematicky ignoruje.

Zde projednávaný vládní návrh novely zákona o důchodovém pojištění totiž neobsahuje to zásadní, což je zajištění nových příjmů do důchodového systému bez zvyšování daní a sociálního pojištění a nastavení systémové prorodinné politiky a podpory porodnosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP