Korektura


(11.30 hodin)
(pokračuje Lubomír Brož)

Ano, průměrná délka života v naší zemi se skutečně zvyšuje, avšak co je mnohem důležitější, o čem vláda záměrně mlčí, je délka života ve zdraví. To, že se nám tady objevují pozměňovací návrhy čerstvé ze včerejška, to jenom, to jenom podporují a říkají o tom, že ten původní, ten vládní návrh je opravdu velmi, velmi chaotický a zmatený. Podle posledních dat muži v České republice mají zdravý život pouze zhruba do 61 let, ženy zhruba do 62,5 roku. To znamená, že mnoho lidí, kteří budou nuceni pracovat do stále vyššího věku, již v této době nebudou zdravotně schopni vykonávat svou práci na plný výkon. Místo toho, aby si ve stáří užívali zaslouženého odpočinku, budou se potýkat s nemocemi a zhoršenou kvalitou života.

Co tenhle ten návrh znamená pro obyčejné občany? Jde o to, že si lidé svůj odchod do důchodu, svůj důchod sotva užijí. A to není jen morální problém, ale i ekonomický problém. Starší zaměstnanci, kteří jsou více nemocní, mají nižší výdělky, což snižuje jejich budoucí důchody. Tento návrh tak ve výsledku povede k tomu, že lidé dostávají nižší důchody, protože jejich vyměřovací vyměřovací základ je naprosto nedostatečný.

Vláda se dále ohání potřebou úspor v rozpočtu. Avšak za jakou cenu? V minulých dvou letech jsme zažili rekordní inflaci a pokles reálných mezd, který dosáha až 30 %. Kupní síla občanů klesala, zatímco ceny rostly. Jen z toho, co mám z veřejných zdrojů, kupní síla v současné době je na úrovni roku 2018. V této situaci bychom očekávali, že vláda bude řešit důsledky ekonomické krize a poklesu životní úrovně, ale místo toho se soustředí na návrhy, které pouze zhoršují životy obyčejných lidí. A to tady sledujeme dnes a denně, s čím přichází vláda, Místo toho, aby vláda hledala způsoby, jak zvýšit mzdy a investovat do oblastí, které posílí naši konkurenceschopnost, jako je vzdělávání, inovace, neustále se ohání škrty. A to i přesto, že je zřejmé, že mnohé z těchto úspor existují pouze na papíře. Důsledkem je pak ztráta konkurenceschopnosti naší ekonomiky, ztráta investic a nyní i ztráta důvěry v důchodový systém.

Zase tady mnohokrát bylo řečeno, vláda naprosto rezignovala na svůj boj s šedou ekonomikou, zrušila EET, které přinášelo miliardy korun do státního rozpočtu, a prostě není tam absolutně, absolutně nic, s čím by v této oblasti vláda přicházela. Tenhle ten návrh má ještě jeden velmi nebezpečný aspekt a tím je nejasnost a nejistota. Hodně o tom mluvil kolega Juchelka, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Protože lidé se často až na poslední chvíli, nechytejte mě tady za slovo s tou poslední chvílí, ale dozví se to někdy až hluboko  produktivním věku, kdy vlastně do toho důchodu půjdou. A samozřejmě padá tady dneska, že je tady nějaký pozměňovací návrh, který to upraví, který to nějak mění, ale zase, jak tady padlo, nebude to zítra jinak? Projdou tyhle návrhy? Je to těžko říct, je to prostě opravdu pro lidi v tuhle chvíli naprostý chaos.

A to je i o tom, že samozřejmě tady mluvíme o nějakém ideálním světě. Ale hodně často, když mluvím s mladými lidmi, ti neřeší prostě tu investici, důchodové připojištění, investiční produkty a další věci. Dostane se k tomu většinou člověk až někdy v průběhu svého produktivního života. A to je jedna z věcí, která by tady měla teda přijít, je věc o osvětě těchto nástrojů, což tady hodně chybí. Ale je to o tom, že oni vlastně nevědí. A ve chvíli, kdy jim vnášíme do života a do přemýšlení takovýhle zmatek, tak oni obrovsky ztrácí důvěru v ten důchodový systém. Já nevím, jestli se s mladými lidmi bavíte, dneska od mladých lidí slyším: Za nás už stejně žádný důchod nebude. To je přesvědčení strašně moc mladých lidí, protože oni vidí, jak se ty věci mění, že se na to nemohou spolehnout. A to je jedna z těch základních věcí, které by ta důchodová reforma, opravdová důchodová reforma měla dát. Důvěru v ten důchodový systém a to, že stát se o svoje lidi dokáže v budoucnu postarat.

Chceme-li mít stabilní a funkční důchodový systém, který bude opravdu sloužit lidem, musíme tedy řešit skutečné problémy. Musíme se zaměřit na to, jak zajistit důstojné důchody pro občany České republiky, jak snížit míru chudoby mezi důchodci a jak podpořit mladou rodinu, abychom měli jistotu, že i pro ně bude důchodový systém fungovat. Nehledě na to, ta podpora mladých rodin tady s tím samozřejmě souvisí, protože prostě potřebujeme podporu těch rodin. Rodina je základ, kdo jednou bude vytvářet tenhle ten systém. A tenhle ten návrh neřeší absolutně nic z toho. Místo toho přináší jen to, co jsem říkal a co je podstatné, přináší další nejistotu, další zhoršení podmínek pro ostatní obyčejné lidi, kteří už teď těžko zvládají svou životní situaci.

Tady bych se rád zastavil a připomněl další důležité problémy, které tenhle ten návrh nezohledňuje. Průměrná mzda v České republice sice roste na papíře, ale inflace nám reálně ubrala v posledních obdobích mnohem a mnohem více. Samozřejmě se tady můžeme ohánět různými grafy a tabulkami a vývoji, ale dlouhodobá realita je právě taková. Podfinancování veřejných služeb včetně školství, vědy i sociálního zabezpečení nadále zhoršuje životní podmínky našich občanů. Podíváme-li, se na návrh důchodové reformy v kontextu současné ekonomické a sociální situace, nelze ho považovat za nic jiného než další krok k oslabení sociálního státu, který má chránit ty nejzranitelnější. Tady zase, prostřednictvím pana předsedajícího. kolega Juchelka o tom mluvil. My se nemůžeme dívat na nějaký ten průměr, ale i kdybych řekl, že se musíme dívat na těch 30 % nejslabších, tak se o ně prostě musíme postarat. A musíme je chránit. Místo toho, aby vláda přišla s inovativním řešením, které by pomohlo stabilizovat ekonomiku a zvýšit životní úroveň občanů, tak místo toho pokračuje oslabování těch, kteří již málo mají.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, myslím, že bychom si měli být vědomi toho, že reforma důchodového ystému by neměla být o škrtech a navyšování věku odchodu do důchodu. Měla by být o vytvoření udržitelného a spravedlivého systému, který poskytne jistotu jak současným, tak budoucím generacím. Rád bych vyzval vládu, aby tenhle návrh stáhla a připravila opravdovou důchodovou reformu, která bude spravedlivá, udržitelná a především prospěšná pro všechny občany této země, nejenom pro rozpočet. Reforma, která nebude jen o  úsporách, ale i o ochraně důstojného života ve stáří. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí další v pořadí, pan poslanec Josef Kott, připraví se pan poslanec Karel Sládeček, pan poslanec Radovan Vích a další. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji pěkně za slovo, pane místopředsedo, vážený pane ministře zemědělství, milé kolegyně, vážení kolegové já zde budu asi opakovat to, co zde už bylo mnohokráte řečeno, ale protože předřečníků přede mnou bylo skutečně mnoho, tak se to asi jinak ani nedá. Ale vzhledem k tomu, že to téma je skutečně důležité a složité, tak přesto to udělám.

Vláda plánuje naši budoucnost za 20 až 30 let. A velmi důležitě na základě jednoho statistického údaje říkají, co všechno je potřeba udělat. Úplně přesně vědí, jak bude vypadat trh práce za 26 let, když dle mého názoru predikce na 10 let je velice složitá, když vezmu to, kam se posouvá zdravotnictví a jak bude vypadat ekonomika.

Chci tím jen říci a deklarovat, že vlastně jsme na začátku umělé inteligence a procesu robotizace. A ta predikce bude skutečně, domnívám se, velice, velice složitá za 10 let, natož pak za 26 let. Já to tady neříkám proto, abych vás ohromil nějakým svým myšlenkovým pochodem, ale abychom si všichni, skutečně všichni uvědomili, před jak velkou změnou stojíme. A do toho přichází pan ministr a vláda a říká, že je zapotřebí prodloužit věk odchodu do důchodu od včerejška nově teda podle médií a pozdě a následně vloženým pozměňovacím návrhem, kde to chcete zastropovat v 67 letech, protože to prostě jenom nevychází v rámci státního rozpočtu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP