Korektura


(11.10 hodin)

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem také chtěl reagovat. On už to tady trošku řekl kolega Kohoutek, ale my jsme tady teď v situaci, kdy podle průzkumu, podle statistiky, je tady milion lidí, kteří žijí pod hranicí chudoby, a další 2 miliony lidí, kteří jsou těsně nad hranicí chudoby. Tihle lidé si skutečně bohužel na ten důchod peníze nenaspoří. Takže radit jim, aby se zabezpečili na důchod, mi přijde v tuhletu chvíli trošku jako knížecí rada. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan místopředseda Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji moc. Začnu a navážu na svého ctěného kolegu Navrátila, protože on je ze stejného kraje jako já a velmi si ho vážím, protože celou dobu vede výborně sociální věci na krajském úřadu. Taktéž samozřejmě na svého ctěného kolegu, vaším prostřednictvím, pana Helebranta. Skutečně tady máme zhruba polovinu lidí, kteří si nedokáží odkládat do budoucna, protože - a vidíme to i statisticky - nemají ani na to, že když jim vypadne v domácnosti pračka, když jim vypadne v domácnosti lednička, aby si pořídili novou. V tuto chvíli je tlačit do toho třetího pilíře...

Já tomu rozumím, ten v té důchodové reformě, kterou vy takto nazýváte, vám prostě jednoduše chybí. Vám tam chybí příjmová stránka a vy tu příjmovou stránku řešíte pouze tím, že osekáváte starobní důchody, ty příjmy, z různých stran. Jak máte prostě ten koláč starobního důchodu, tak na něj útočíte například tím, že se budou vypočítávat podle vzorečku méně důchody od roku 2026. Takže budou mít lidé menší důchody. Z druhé strany to atakujete tím, že jste změnili vzoreček u řádných valorizací, takže od každého ledna to bude zase méně. Do toho jste dali do konsolidačního balíčku celou řadu věcí, která těm seniorům život prodražuje. Takhle bychom mohli pokračovat dál a dál.

Nicméně demografie je samozřejmě neúprosná. My v tuto chvíli máme zhruba 2,4 milionu důchodců. Počet začne samozřejmě výrazně růst s tou naší generací s panem kolegou Navrátilem. To je ta generace sedmdesátých let, těch Husákových dětí. Začne se ale zvedat až od poloviny příštího desetiletí a ten největší náraz budeme mít až v polovině čtyřicátých let 21. století. Potom to začne samozřejmě, ten úplný peak, kolem roku 2060, kdy budeme mít 3,3 milionu důchodců. Ale v roce 2060 a ani 10 let předtím, ani 20 let předtím, nebudeme vůbec vědět, jak bude fungovat právě česká ekonomika, na čem budou postaveny daně. Protože v tuto chvíli vidíme technologický pokrok, vidíme umělou inteligenci, celá řada profesí zanikne, nevíme, jak budou vypadat daně a celý daňový mix toho, co do rozpočtu přijde.

Prozatím ale to, co se týká toho, co tady v tuto chvíli ve třetí vlně diskutujeme a o čem budeme pravděpodobně hlasovat, tak to je prostě atak, přímý atak, na příjmy starobních důchodců. Říkám, že to je špatně právě z toho důvodu, že nám začnou padat třeba státní sociální podpory do příspěvku na bydlení, do dávek v hmotné nouzi, a budeme to z jednoho balíku přerozdělovat administrativně o něco obtížněji, než na těch důchodcích, a to přes sociální systém, přes úřady práce, a budeme se drbat pravou rukou za levým uchem.

Prostě měníte pravidla hry u penzistů za běhu. To, že jednotlivé parametry jsou nastaveny, řekl bych, chaoticky a jenom naoko, tak o tom svědčí věk odchodu do důchodu. Nejdříve tady vládní koalice přijde s tím - a přes to prostě nejede vlak - že budeme navyšovat věk odchodu do důchodu opravdu zmateně, nespravedlivě, jak to všichni označují, že některé ročníky půjdou do důchodu o šest měsíců později, některé o dva, některým se to dokonce sníží. Proto jsme začali i my trochu křičet na základě těch dat, které předložila Česká demografická společnost, abyste ten věk odchodu do důchodu upravili. Upravili jste ho tak, že to je skutečně co ročník, to jeden měsíc. OK, je to spravedlivější, je to pomalejší, ale upravili jste to a najednou přes ten původní vládní návrh už může jet vlak, to je úplně v pořádku.

Ale máme tady další problém, že jste si nevšimli toho, nebo jste to opomněli, anebo prostě tomu jednoduše nerozumíte, že věk odchodu do důchodu měl dle tady tohoto vzorečku růst nekonečně. Takže jste přišli s třetí variantou a s tou jste přišli dneska nebo včera, kdy tady pan kolega Navrátil, vaším prostřednictvím, nahrál pozměňovací návrh, který to stropuje na těch 67 letech. My nevíme, co bude zítra. Třeba se vyspíte a najednou přijdete s tím, že by to mělo být na 66,5 letech, protože zase někdo bude křičet a bude něco psát. Já se ptám, kde je tedy ta odborná debata, kde je ta analýza? Protože takhle my můžeme tady v tomto duchu u toho navyšování věku odchodu do důchodu jít parametr po parametru a to já v tuto chvíli, vážené kolegyně a vážení kolegové, udělám. Protože to, co v tuto chvíli máme, jeden parametr po druhém, je dle mého názoru nabourávání sociálního smíru právě mezi těmi mladými a těmi starými v rámci průběžného systému. A o to jde.

Odmítám tady narativ toho - my se tady pořád o něm bavíme - že na důchody do budoucna nebude. To není pravda. Neberte jednoho důchodce jako nějaké číslo v excelovské tabulce, které se do budoucna nějakým způsobem promění v šílené hausnumero. Vy tady říkáte 3 % HDP. Já tomu rozumím. Bude to skutečně možná markantní navýšení, ale jak říkám, ten peak postupně samozřejmě i díky mortalitě bude klesat. Zvyšování věku odchodu do důchodu jsme si tady probrali.

Co mi nadále samozřejmě vadí, je to, že jste změnili vzoreček u řádných valorizací. Ta jedna polovina reálných mezd měla své opodstatnění, protože spousta lidí najednou dostala samozřejmě důchod, ze kterého mohli vyžít, mohli si nakoupit všechny věci a služby, mohli zaplatit nájemné. Bylo málo lidí na příspěvku na bydlení, doplatku na bydlení. Ale v tuto chvíli jsme si všimli, že to prostě porostlo a vy to ještě snižujete. Pokud počítáte s ekonomickým růstem - já do budoucna s ekonomickým růstem v České republice počítám - tak potom se nám začnou rozevírat nůžky mezi ekonomicky aktivními a mezi seniory. Ty nůžky se budou prostě rozevírat neustále podle toho, jak se bude posouvat samozřejmě životní úroveň ekonomicky aktivních, a ti lidé budou muset více chodit na úřady práce, aby mohli zaplatit své výdaje. Tady tento vzoreček říkám, že budeme chtít vrátit zpátky na polovinu růstu reálných mezd a o inflaci.

Co jste udělali s mimořádnými valorizacemi, jsme tady probírali několikrát, a skončilo to u Ústavního soudu, kdy mimořádné valorizace byly pojistkou toho, že když bude vysoká inflace, tak se spustí tady tyto mimořádné valorizace, aby ti, kteří si nemohou, protože jsou nejzranitelnější skupinou, už nadále přivydělat, najít si druhou práci, najít si jiný příjem, tak aby byli sanováni a nekončili někde buď na dávkách, nebo v nejhorším případě na ulici.

Takže ty mimořádné valorizace, které zafungovaly a jsou tady - tento zákon je tady 17 let a zafungoval poprvé u vládnutí této koalice, protože inflace byla skutečně nejvyšší v Evropě - tak jste je tady retroaktivně, dle mého názoru samozřejmě, osekali a udělali jste změnu zákona, kdy mimořádné valorizace jste zrušili a nahradili je jakousi sociální dávkou. Tím jste dali vzkaz do společnosti, že důchody jsou sociální dávkou. Protože všude slyšíme v různých nejen komentářích, ale samozřejmě i diskuzích, že prostě ti senioři, co pořád chtějí, že to platíme ze svého, že to je ze státního rozpočtu, že díky těm seniorům nezbude tu na školství, tu na zdravotnictví, tu na bydlení. To prostě není pravda.

Důchod je nároková část nějaké vaší výplaty z toho důvodu, že jste participovali na tom průběžném systému pro generaci vašich maminek, generaci vašich babiček v tuto chvíli. Je to nároková část, není to žádná sociální dávka, kde by se nějaká část společnosti smilovala nad tím, že vám najednou vyplatí například příspěvek nebo doplatek na bydlení. S tím mám zásadní problém a ty mimořádné valorizace díky Bohu takhle zafungovaly.

Toto se týká samozřejmě všech minimálních penzí, fiktivních vyměřovacích základů, které tady navrhuje vládní koalice. Já s tím vůbec žádný problém nemám. S těmi všemi změnami, které se týkají vdovských a invalidních důchodů, započítávání dokonce doktorandského studia na vysokých školách, k tomu opravdu nemám nic. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP